Pilea Peperomioides i Botanisk Have, København

Den ultimative guide til Pilea Peperomioides (og historien bag)

Tallerkenplante, kinesisk pengetræ, pengeplante, missionærplante, elefantøre, Parasolpilea, pilea peperomioides eller bare pilea.

Kær plante har mange navne, og Pileaen må siges at være indehaver af en del. Men lige så mange navne den har, lige så meget undren er der omkring denne mystiske plante.

Du er måske selv havnet på denne side fordi du sidder inde med spørgsmål som:

Hvordan skal den passes? og hvad med stiklinger? Og hvor lang tid går der egentlig, før en stikling bliver stor?

Lyder det bekendt?

I så fald er du havnet det rigtige sted, for her på have-siden.dk har vi hvad der måske er den mest omfattende danske Pilea-guide, baseret på en masse forsøg og eksperimenter vi har lavet med planten.

Kort sagt indeholder guiden alt du skal vide for at holde din plante flot og grøn hele året rundt – og for alt i verden undgå Pilea-døden. For det er vel det du i bund og grund vil, ikke?

Som reference kan jeg fortælle af min egen lige nu ser således ud:

Drømmer du også om en Pilea der ser sådan ud? så lad os hoppe direkte ud i det:

Indhold i Pilea-guiden

Opsummering af artikel

Hvordan passer man en Pilea?

Placer et sted med masser af indirekte lys, lad jorden tørre let ud mellem vandinger og giv gødning i vækstperioden. Ønsker du din Pilea Peperomioides skal blomstre, skal du lade den stå køligt i vinterperioden.

Pilea stikling hvordan?

Pilea stiklinger vokser som rodskud og kan skæres af moderplanten, omplantes i egen potte, hvorefter de vil udvikle et rodnet. Der findes andre metoder som du kan læse mere om her.

Pilea hvor meget vand?

Hellere for lidt end for meget. Den hyppigste årsag til Pileaer dør, er overvanding. En god indikator for hvornår din Pilea trænger til vand, er når bladene bliver matte og mister deres elasticitet. Det er ganske tydeligt.

 

Alle Pileaer stammer, mere eller mindre, fra den samme plante

Den er ikke til at undgå på de sociale medier, Pileaen altså. Interessen for planten er steget enormt meget siden vi skrev om den for første gang tilbage i 2015. Men der er altså ikke tale om en ny stueplante, derimod en som der nok er mange hvis bedsteforældre har haft (og måske stadigvæk har) stående i en fyldt vindueskarm derhjemme.

Men hvor kommer den så fra, denne mystiske og let genkendelige plante?

Jo ser du, historien og mystikken omkring Pilea er lang og omfangsrig, faktisk for botanikere på tværs af lande.

De engelske botanikere, Phillip Cribb og Leonard Forman (død i 1998), skrev på et tidspunkt en artikel omkring den “mystiske missionærplante”, og denne artikel blev genudgivet online i 2005 med tilladelse fra Phillip Cribb. Artiklen fortæller hele historien om hvordan plantens mystik trak tråde fra England til Kina, Indien, Sverige og Norge. Vi vil anbefale dig at læse den hele her, hvis du er nysgerrig.

Historien er, i grove træk, denne:

I 1940’erne rejste nordmanden Agnar Espegren rundt i Kina som missionær. I 1944 måtte de norske missionærer forlade Kina. Agnar og hans familie, der på det tidspunkt boede i Hunan-provinsen, blev transporteret til Kunming i Yunnan, hvor de opholdte sig omtrent en uge, før de blev transporteret videre. I løbet af denne uge fik Espegren fingrene i en Pilea-stikling, muligvis fra et lokalt marked. Den stikling tog han med sig til Calcutta, hvor familien blev det næste års tid. I 1946 kom familien tilbage til Norge, med Pileaplanten som stadig var i live.

Grundet Espegrens rejseri i Norge blev Pileaen distribueret på kryds og tværs, og blev således en almindelig velkendt stueplante i Skandinavien, som folk havde men ikke rigtig vidste noget om. I perioden herfra op til omkring 1980’erne forsøgte botanikere og planteentusiaster på tværs af lande, at blive klogere på hvad for en plante det var og hvor den kom fra. Det involverede bl.a. søgen i botanisk litteratur, svensk tv og engelske aviser – men man lykkedes med at finde forbindelsen til Agnar Espegrens rejser i Kina, Indien og Norge.

Da botaniker (og forfatter til artiklen) Phillip Cribb i nyere tid rejste til områderne hvor Espegren havde opholdt sig i 1940’erne, efterlyste han eksempler på Pileaer på sin vej – og dem fandt han! Sunde og storblomstrende. Og hvor kom de så fra? De var oprindeligt indsamlet, sammen med andre kinesiske planter, af George Forrest i 1906 og 1910 i bjergrige områder i det vestlige Yunnan, og spredte sig fra bjergene til husstandene.

I disse bjergrige områder vokser Pilea Peperomioides i over 2000 meters højde, på skyggefulde og mosbeklædte steder. Botanikerne vurderer grundet placering og højden, at Pileaen kan overleve i temperaturer ned til minuspunktet, og at planten har brug for køligere temperaturer for at blomstre i foråret.

Og der er den så, den fantastiske historie om denne populære plante. Hvor fascinerende er det ikke?

Af denne historie kan man også aflede, at det er decideret ukorrekt at kalde Pilea for en tropisk plante, som bl.a. Plantorama gør. Planten er ikke tropisk, men er designet til at vokse i højderne i omskifteligt vejr.

Sådan får du din Pilea til at ligne en million

The million dollar question med alle planter er:

Pasning. Hvordan griber man det an? Vi plejer at sige Pileaen er en nem stueplante at holde, og det er det virkelig – også for dig der måske ikke er indehaver af de mest grønne fingre.

De bedste råd herfra er derfor:

 • Placer den et sted med masser af i inddirekte lys
 • Hold den væk fra varme radiatorer og for meget direkte sol
 • Giv den gødning cirka en gang om måneden i vækstperioden (Du kan bruge helt almindelig stueplante gødning)
 • Stil den køligt vinteren over, hvis den skal blomstre til foråret

Og så er det lige det med vanding …

Overvand den og den dør – så er du advaret

Okay, det er en lidt offensiv udmelding, men ikke desto mindre sand. Lige da vi fik vores pileaer vandede vi dem flittigt, og viste de det mindste tegn på at de mistrives fik de en sjat vand mere.

Konklusionen på det er:

Don’t do it!

Hvor vi oprindeligt anbefalede folk at holde planten fugtig, vil vi nu sige at du skal lade planten tørre ud mellem vandinger, og hellere vande den helt igennem fremfor at sjatvande hele tiden. Typiske tegn på overvanding kan være triste og matte blade der har mistet deres spændstighed. Se evt. med i dette Pilea galleri for eksempler på planter der har det dårligt.

Har du svært ved at vurdere hvornår du skal vande?

Jep, den problematik kender vi alt for godt – og det er også et spørgsmål der går igen fra mange af jer der læser med. Det er svært at give råd til andre omkring vanding, da det afhænger af udendørs- og indendørs klimaet.

Derfor vil vi langt hellere anbefale dig et smart lille værktøj som kan hjælpe med at vurdere hvornår det er tid til at vande.

Det knap så sexede navn på sådan en er “fugtighedsmåler til jord“, og vi har skrevet et mere dybdegående indlæg om det her, med henvisninger til hvor du kan købe sådan en smart sag. Og ja, det er den du ser på billedet til højre. 🙂 Simpel, men effektiv!

Husk nu, for guds skyld, at vandet skal kunne rinde ud

Vi kan ikke sige det tydligt nok:

Det er altså meget vigtigt, at man ikke placerer sin Pilea i en potte uden hul i bunden. Hvis man alligevel gør det, så skal man være ekstra opmærksom på vanding. Ellers så står man lige pludselig med en Pilea hvis rødder er i konstant fodbad, og det er der altså ingen stueplanter der synes er herligt.

Men hvad så med de flotte urtepotteskjulere?

Dem kan du stadigvæk sagtens bruge, og den lette løsning her er: at plante Pileaen i en plastikpotte (med hul i bunden) og placere dén i urtepotteskjuleren.

Så flot og busket kan en Pilea blive, hvis man lader stiklinger gro. Kilde: Floradania

Mistrives din Pilea?

Vi får ofte kommentarer og spørgsmål til hvad man stiller op, når ens Pilea ikke har det godt. Vi har prøvet at besvare de mest hyppige spørgsmål herunder, og du kan se eksempler på flere af problemerne i dette galleri:

Gule blade

Gule blade på en Pilea Peperomioides kan være en indikator for mange ting – men fælles for dem alle er, at den ikke trives. Det starter med at bladet langsomt mister sin intense grønne farve, eller får gule “pletter”, hvorefter det med tiden vil blive helt gult og til sidst falde af. Men hvorfor bliver bladene gule? Vores erfaringer siger at det oftest er:

 • Fordi planten ikke får lys nok på alle sider – hyppigt problem i vintermånederne
 • Fordi planten får for meget vand

Tørre, brune pletter

Tørre og brune pletter kan forekomme på mange stueplanter, ikke kun Pileaen. Når man får det er det som oftest (men ikke nødvendigvis altid) et spørgsmål om varme og sol. Pileaen kan ikke lide for meget stærk og direkte sol, og udsættes den for det kan det få solskoldning der ses som tørre pletter. Står planten tæt på en radiator kan du se det samme – udtørrede pletter på bladene. Oplever du problemet vil vi derfor anbefale dig at prøve med en ny placering.

Krøllede blade

De krøllede blade er der tilsyneladende rigtig mange danske Pilea-ejere der ikke er glade for. Måske fordi man har købt planten for dens fine og flade tallerken-blade, og lige pludselig krøller og folder de sig sammen på mystisk vis. Vi har ingen beviser for hvorfor nogle bladene på nogle Pileaer krøller sig sammen, men vores bedste bud er, at det er en ubalance mellem lys, vand og temperatur.

Når man ser Pileaer hos blomsterhandlere og planteskoler er de altid fuldstændig perfekte af udseende, og oftest er alle planterne nærmest identiske. Modsat hvis man har flere Pileaer i hjemmet hvor man tit vil se, at de udvikler sig meget forskelligt. Den største forskel? Omgivelserne. Vi har ingen råd til hvordan du udbedrer lys/vand/temperatur balancen i dit hjem, men hvad vi kan sige baseret på erfaring er, at de krøllede blade ofte flader ud efterhånden som planten vokser. Så giv det lidt tid, og se om de ikke går i sig selv. Kan du ikke vente på dét, så kan du ganske enkelt fjerne bladene – men det løser nok ikke problemet i det lange løb.

Hvide “pletter” på undersiden af bladene

Vi har fået en del undrende kommentarer omkring de ‘mystiske’ hvide pletter eller dutter under Pileaens blade. Nogle har forsøgt at skrabe dem af, andre tror det er utøj. Men det er altså intet at frygte – alle Pileaer har dem, så det er lige som det skal være!

Formering af Pilea

Nu kommer vi endelig til det sjove med Pileaen, nemlig formering. Som beskrevet længere oppe, så sker formering af en Pilea Peperomioides ved at tage stiklinger.

Det er også dem du måske kalder for rodskud, aflæggere eller Pilea babyer.

 

Stiklingerne vokser på to forskellige måder:

 • Enten vokser de direkte på stammen
 • Ellers vokser de som rodskud under jorden

Det kan være meget forskelligt hvor mange, hvor ofte og hvor folks pileaer sætter stiklinger, og som i den virkelige verden lader det også til, at nogle Pileaer er mere fertile end andre. Så er det sagt.

Men selvom der kun er to forskellige måder hvorpå de vokser, så betyder det ikke, at det er den eneste måde hvorpå du kan skabe flere Pileaer. Det er én af de ting vi har eksperimenteret meget med.

 

Nogle af de andre metoder du kan bruge er:

 • At tage et blad med stilk samt lidt materiale fra stammen, og komme det i en potte med jord. Herefter vil bladet danne rødder, og hvis du er heldig skyde stiklinger op. Det er dog ikke en skudsikker metode, og den kan være langsommelig. Læs mere i vores guide til dét her.
 • At skære din Pilea plante over i to dele. Det lyder absurd, men det virker. Skær den over i to og både bund og top vil, i de fleste tilfælde, vokse videre. Læs vores guide til den metode her.
 • At skære rodskud over i flere dele og sætte dem i jord. Igen ikke en skudsikker metode, men vores erfaring siger, at flere af disse rodskud-dele vil udvikle sig til at blive selvstændige planter. Men processen er lang, og de starter HELT fra scratch ifht. størrelse.
 • Gør brug af LED vækstlys. Dette er ikke en metode der øjeblikkeligt vil give flere Pileaer, men vores erfaring viser, at Pileaer der vokser under LED vækstlys vokser markant hurtigere, og sætter mange flere stiklinger end normalt. Se vores anbefalinger til valg af vækstlys her.
Pilea vs. iphone 6s

Og så er der det med frø fra pilea blomster …

Du har måske aldrig set det, eller bare ikke set det med egne øjne endnu, men Pileaen blomstrer. Vi vidste det ikke det første lange tid vi havde vores, og det kom derfor som en stor overraskelse da en stængel med fine, hvide blomster dukkede op. Det er ikke alle Pileaer der sætter blomster, og det er formentlig et spørgsmål om temperaturen og klimaet den har levet i.

Som botanikerne har fundet ud af, vokser Pilea i naturen højt oppe i bjergene og ned til frysepunktet i vinteren, og den lader til at have brug for denne hvileperiode for at gå i blomst til foråret. Vi har selv haft tre Pileaer der har stået udenfor vinteren 2019, og de gik alle tre i blomst samme dag i foråret 2020 – fascinerende, ikke? På samme måde hører vi historier fra andre Pilea-entusiaster som fortæller, at deres pileaer har blomstret i udstuen eller lignende. Hemmeligheden lader til at være enten at holde planten udendørs, eller holde den køligt og væk fra varmeapparater vinteren over.

Pileaen producerer både han- og hunblomster, men sidstnævnte er langt mere sjældent. Hanblomsterne åbner sig ikke rigtigt af sig selv, men hvis man giver dem et let tryk vil en lille pollensky opstå.

Resultatet af Pileaens blomsterstand kan ikke bruges til at dyrke nye planter.

 

Videoguide: Sådan tager du stiklinger fra en Pilea

Vi ved der er mange derude der er meget ængstelige når I første gang skal tage en stikling fra en Pilea. Det forstår vi godt, sådan havde vi det også selv.

Men der er ingen grund til bekymring:

For Pileaen er en meget livskraftig og stærk plante, og den kan sagtens klare hårdhændet betjening.

Vi har forsøgt at anskueliggøre processen og “hvordan man tager en Pilea stikling korrekt” i en video som du kan se herunder, og i den vil du kunne se hvordan du tager en der sidder på stammen såvel som en der skyder op fra jorden. Er du mere til tekst og billeder, så scroll lidt længere ned.

 

Billedeguide: Sådan tager du stiklinger fra din Pilea

De fleste Pileaer vil være pragteksemplarer på hvordan en fertilitetsbombe af en plante kan se ud. De vil så gerne producere nye babyer, og på et tidspunkt kan man stå i den situation at man ikke ved hvad man skal gøre med dem.

På billedet til herover til kan du se en Pilea der har sat masser af stiklinger eller rodskud. Moderplanten sidder i midten og rodskuddene er dem der vokser ud som små stænger.

For at tage en som du vil lave til en ny plante skal du:

 • Finde en kniv eller bruge fingrene, og skære eller knække stiklingen af så langt nede som det er muligt
 • Herefter skal du placere den i en ny potte med gennemvandet jord, og få den til at sidde så godt fast som muligt
 • Placer den herefter i et lyst rum, og vent på at den viser tegn på vækst

Der kan gå uger og nogle gange måneder før Pilea babyen viser tegn på vækst. Det afhænger dels af sæsonen (de vokser ikke så meget i vintermånederne), og hvor lille stiklingen var da du tog den.

Har du taget en halvstor stikling vil du opleve, at bladene klasker sammen efter du har fjernet den. Det er helt normalt, og de vil kvikke op igen efter nogle uger, når den har dannet nyt rodnet.

 

Hvis det drejer sig om et rodskud på stammen

Rodskud dukker ‘pludseligt’ op igennem jordskorpen – meget ofte helt ude ved kanten af potten,  men de kan også vokse direkte på stammen af moderplanten.

Metoden du bruger til at fjerne et rodskud på stammen er præcis den samme, som hvis det var et rodskud fra jorden. Den eneste forskel er, at stiklingerne på stammen ofte er meget mindre, og de stort set ingen stamme selv.

For dig betyder det:

At det kan være svært at plante en så lille stikling som man næsten ikke kan få til at stå fast i jord. Men det er muligt, og den kan sagtens blive til en flot og velvoksen plante, hvis blot du giver den tid og vander forsigtigt indtil den får et rodnet der sikrer dens fysiske stabilitet.

 

Sådan skal du gøre, hvis du vil have din Pilea til at vokse med topfart

Er din Pilea en lille gnalling der tilsyneladende ikke har travlt med at vokse?

I vintermånederne vil de fleste Pileaer ikke vise meget tegn på vækst, og så snart foråret og den øgede mængde dagslys viser sig, vil de skyde i vejret. Men der kan jo være årsager til du gerne vil have det går lidt stærkere, og her har du ét redskab der kan være behjælpelig:

Nemlig LED vækstlys.

Vi har forsøgt os med at speede processen op med sådanne lys, og det skal vi ellers lige love for kan lade sig gøre. Hvis du er interesseret i det, vil vi anbefale dig at læse med i vores indlæg om hvordan LED vækstlys påvirker en voksen Pilea her, og hvordan LED vækstlys påvirker en baby Pilea her.

178 kommentarer til “Den ultimative guide til Pilea Peperomioides (og historien bag)”

 1. Hej,
  Jeg har en kæmpestor pilea.
  Den er ikke sø høj, men den har mange grne, so jeg har været nødt til binde den op for at den ikke skulle “falde” for meget ud til siderne.
  Problemet er, at den faktisk er blevet for stor til min lejlighed – og jeg nænner ikke at skille mig af med den.
  Har I et råd til, hvordan jeg kan “begrænse” den

  1. Hej Marianne

   Den bedste måde at begrænse en Pileas bredde på, vil være at begrænse den størrelse potte den vokser i. Det er jo selvsagt en smule for sent nu hvor du står med udfordringen, men der er ikke en måde du kan beskære den på som var det en busk for eksempel. Alternativet er at klippe grenene af i en længde du synes er passende, men det efterlader jo ikke ligefrem en så elegant udseende plante.

   Min anbefaling vil nok være, at du fjerner de sideskud der måtte være fra jordoverfladen og stammen, som formentlig gør den bredere end selve moderplanten er. Og dernæst kan du overveje at beskære selve stammen, selvom du siger den ikke er så høj. Prøv at se hvad vi har gjort her: https://have-siden.dk/nar-din-pilea-peperomioides-bliver-stor/

 2. Ditte Riis Jespersen

  Hej

  Hvis man sætter en pilea udenfor eller et koldere sted nu her skal den så have vand en gang imellem?

  Hilsen Ditte

 3. Hej
  Jeg har 2 pilea stiklinger som er vokset godt i 2 måneder nu. Der er begyndt at komme områder med hvid mug/skimmel i begge potter.
  Jeg mistænker at jeg har overvandet og begge planter bliver vandet oppefra.

  Hvis det er overvanding, så vil jeg holde igen. Skal jeg omplante begge pileA planter? Eller vil muggen/skimmelen forsvinde når jeg lader planterne tørre lidt ud?

  1. Det kunne godt lyde som om de er blevet vandet lidt rigeligt. Jeg vil anbefale at lade planterne tørre ud indtil du vander igen (vand først når du kan mærke elasticiteten i bladene forsvinder, de bliver bløde når det sker), og se om det ikke kan få muggen til at forsvinde.

 4. Kort og godt: Kan min nydelige pilea vokse videre/igen efter min søn på 1 har taget alle dens 20-ish blade af?

  1. Hej Tommy,

   Pilea er en ret hårdfør plante – og det vil næste overraske mig hvis den ikke viser livstegn i form af ny vækst!
   Jeg har bl.a. forsøgt at hugge en stamme op i næsten 10 stumper (alle uden blade) og stukket dem i jorden – og efter nogen tid var der liv i ca. halvdelen!

   Spar på vandet (den kan ikke lide våde fødder!) og giv den tid!

   Mvh
   have-siden.dk

  1. Ganske almindelig blomstermuld er fin – Tilsæt gerne grus og/eller Leca sten som gør jorden lettere.

   Det er vigtigt at plantens rødder ikke står og sopper i fugtig jord.

 5. Har købt to små pileaplanter hos blomsterhandel. De står i meget små potter. Vil det være en god ide at omplante dem, eller trives de med trange forhold?

  1. Haveaspiranten

   Hej Karina, hvis rødderne stikker ud i bunden af potten er det altid en god indikator for, at planterne har brug for mere plads. 🙂

 6. Jacqueline Reck

  Hej

  I min plieaplante er der kommet noget der ligner en masse små hvide larver. De kommer frem og nærmest springer rundt når jeg vander blomsten, ved i hvilke larver det er, og hvordan jeg evt. kan komme af med dem igen?

  1. Hejsa. Jeg tror det er såkaldte “springhaler” du oplever i din pilea. De kommer når planten overvandes, og står i meget våd jord, da det er her de trives. Mit bedste bud vil simpelthen være at omplante din pilea med ny blomstermuld og holde igen med vandingen for at slippe for springhalerne.

  2. Hej
   Tak for spændende læsning.
   Hvad kan man gøre, hvis man synes stammen er for lang uden blade? Kan man tage noget af rødderne/det nederste af stammen af og lade den vokse videre?

 7. Hej, kan I mon hjælpe mig. Jeg har efterhånden pileaer i alle mine vinduer, men nogle af dem tiltrækker nogle små dyr – nogle små sorte fluelignende nogen.. Hvordan slipper jeg med af dem? Mvh. Charlotte

  1. Hej Charlotte, små sorte fluer kunne meget vel være sørgemyg. De kommer (i alle slags planter) hvis jorden er fugtig og varm, så lægger de æg i overfladen. Det bedste du kan gøre er

   1) Vand mindre
   2) Lad planten suge vand i stedet for at vande oppefra
   3) Køb gule “fluestrips” – det fanger dem effektivt (undgå de gennemsigtige der skal bruge sollys for at virke, de virker så godt som ikke)

 8. Hej. Min pipes er begyndt at tabe stænglerne med blade og bladene har fået brune plamager – nogle af stænglerne er også blevet brune. Planten står i indirekte som og ikke nær radioforedrag – men det har jo været knasende tørke og tørt i flere måneder – kan det være derfor? Jeg vander den lidt hver anden uge. Jeg overvejede om jeg burde potte den om i noget større og det kunne være et plads mangel problem

 9. Jeg købte for halvanden måned siden i et supermarked en plante med fantastisk flotte, grønne blade, der næsten så ud om om de var lakerede. Den måtte jeg have med hjem, satte den i et østvindue og vander den moderat dagligt. Nu har jeg fundet ud af, at det må være en pilea. Udover at den er vokset en del og stadig har disse fantastiske blade, så har den nu også belønnet mig med tynde, hvide blomster. Kan ikke rigtig finde ud af hvilken blomsterstand, men vel to centimeter lange, 3-4 mm tynde akslignende, hvide blomster. Den er jeg meget begejstret for.

   1. Pileaen forveksles også tit med peperomia raindrop, da den også har runde, dog mere dråbeformede) blade (dog ikke én enkelt stamme).

 10. Hejsa

  Jeg har to store pilea’er, men der er mange blade på som gør at stammen bøjer, har sat nogle pinde rundt om for at gøre stammen mere lige, men er der andet jeg kan gøre??

  Mvh Trine.

  1. Haveaspiranten

   Hej Trine,
   Jeg tror ikke umiddelbart det er bladene der gør udfaldet, men derimod at planten strækker sig. Når du ser billeder af pileaer vil du nok lægge mærke til, at de (stammerne) har mange forskellige, spøjse former – fordi de strækker sig efter lyset. Hvis du vil forsøge at opretholde en så lige stamme som muligt skal du derfor rotere planten ofte. Du kan se i toppen med den nye vækst hvilken retning den peger i, og ganske enkelt vende den modsat. 🙂

 11. Eva Westergaard

  Hej 🙂
  Hvor er jeg glad for at have fundet denne pilea-nørde side
  Hvornår på året er det bedst af potte om til en større/bedre potte?
  Bedste hilsner
  Eva

  1. Haveaspiranten

   Hej Eva, vi er også glade for du har fundet noget du kan bruge! 🙂
   Pileaen er ikke specielt sensitiv, så umiddelbart vil jeg sige at du kan ompotte den når du vil. Så længe der ikke er tale om nye stiklinger uden rodnet der først skal etableres, så er der vidst ingen fare på færde her.

 12. Hej 🙂
  Jeg fik en pilea for et lille års tid siden, og da jeg er førstegangs “planteeejer”, har jeg slet ikke overvejet muligheden for, at man skal gøde. Min pilea vokser rigtig godt og skyder masser af stiklinge, men den ser lidt bedrøvet ud. Er der en specielt slags gødning, du anbefaler, man skal bruge? 🙂

  På forhånd, tak.

 13. Hej!

  Jeg havde fået en del stiklinger jeg ville skære fra og plante .. det er også lykkes! Men der skete det, at jeg skulle skære en fra helt inde ved stammen, og dum som jeg er, så får jeg skåret stammen over!
  Jeg har beholdt alt rodnettet, og forsøgt at sætte stammen ovenpå den tilbageværende stamme, og plantet jord omkring, og sat en blomsterpind som holder hele planten nu… bladene hænger og ser triste ud… har I nogen erfaringer med om den liver op igen?

  Vh

  1. Haveaspiranten

   Hej Lea

   Øv hvor uheldigt, men der er gode nyheder. En Pilea kan sagtens overleve at blive skåret over – dog kommer det næppe til at fungere med at forsøge at ‘hele’ stammen ved at sætte de to tilbage sammen, sådan fungerer det desværre ikke.

   Det du kan gøre er, at lade stammen med rodnettet blive hvor den er, så vil den vokse videre. Det er ikke sikkert det bliver jordens kønneste plante, alt afhængigt af hvor meget stamme den har. Men det kan blive en sjov plante at se på.

   Plantens top/resterende stamme kan du fjerne de nederste blade fra (så den ikke skal bruge krudt på dem) og sætte i sin egen potte med jord. Den vil med garanti klaske sammen det første stykke tid, for den har intet rodnet der kan suge den næring den har brug for. Men den kan udvikle det, og det vil den højst sandsynligt gøre. Vi har selv foretaget dét stunt, og det kan du se lidt mere om her: https://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/

 14. Hej! Jeg er så glad jeg fandt den her side og jeg har nu to små baby pileaer hjemme som vokser for hver dag. Men i dag opdaget jeg at det kom to larver ud af huldet under på potten på moderplanten, samt mange små dyr der kravlet under potten. Jeg planter den om for nogle uger siden, og den er blevet så stor og fin – derfor er jeg så ked af det. Nu står planten ude på altanen da jeg synes det var så ulækkert!

  Hvad kan jeg gøre med dette? Er det muligt at skære stammen af ved jordoverfladen og plante den i ny jord?

  Håber i kan hjælpe

  1. Haveaspiranten

   Hej Maddie, nu ved jeg ikke hvilket jord du har brugt til dine Pileaer, men der har formentlig været nogle smådyr i det. Det bedste du kan gøre er ganske enkelt at ompotte din pilea. Fjern så meget jord som du overhovedet kan, uden at beskadige rodnettet alt for meget, og giv frisk jord. Placerer du dem udenfor vil du naturligvis også risikere at forskellige insekter, snegle og lignende vælger at bosætte sig i potten – vi har før set dræbersnegle i Pileaer der stod udenfor, knap så lækkert 🙂

 15. Hej! Jeg har haft en pilea siden lige omkring juletid, og den virker til at trives: en del nye blade og de første tre stiklinger er begyndt at tage form ude ved kanten af potten 🙂
  Jeg undrer mig dog over, at min pilea ikke rigtig bliver højere; den har ikke rigtig nogen stamme.
  Skal jeg blot væbne mig med tålmodighed, eller kan jeg gør noget for at hjælpe den til at vokse mere i højden?
  Mvh. Cecilie

  1. Haveaspiranten

   Hej Cecilie,
   Jeg ved ikke hvilken potte din Pilea står i, men typisk vil deres vækst begrænse sig/tilpasse sig den mængde plads de har at vokse på. Derudover kan jeg sige at Pileaer typisk ikke vokser specielt hurtigt og når de gør sker det i forår/sommermånederne hvor der er mest lys. Placeringen af din plante kan derfor også være en faktor, får den mon nok lys? 🙂

 16. Hej.

  Har ledt med lys og lygte efter svar på det problem jeg har med min Pilea, men må desværre indse, at det er umuligt. Så nu prøver jeg her.

  Ved du, hvad der er gået galt når en pænt stor pilea pludselig taber alle bladene i løbet af et par uger – og til sidst er der kun stænglen tilbage? Og kan jeg evt “redde” det der er tilbage?

  På forhånd tak!

  1. Måske skal jeg også lige nævne, at den måske står lidt for mørkt? Jeg ved det ikke. Men den står bagerst i stuen, hvor der er naturligvis, men ikke direkte sollys. Den står i øvrigt heller ikke i nærheden af en radiator. Jeg vander den hver fjortende dag. Den står i en potte som nok er lidt for stor – kan det have nogen betydning? Tænker jeg ikke, men kan jo være jeg tager fejl 🙂

   1. Jeg har erfaring med at min kun vil vandes én gang hver måned ca. Måske er det det?
    Og hvis du kan placere den ved noget lys, fx en helt almindelig lampe med en led-pære i, vil det også hjælpe.

 17. Hej min kæmpemstore flotte pilea har desværre fået en del sorte pletter på undersiden af nogle af bladene. I toppen hvor de nye blade skyder frem krøller de lidt og nogle er blevet helt sorte, nærmest visne og falder af – hva kan der være sket? Jeg overvejer om jeg ska dele den og sætte topskuddet i en ny potte og håbe dette vil virke – men tør ikke helt. Jeg har plantet den om igen større potte, fordi hele “jorden” var et stort rodnet og ja måtte skære den fri fra den tidligere potte.

  Kan du give et svar så jeg kan redde den??

  Mvh Lisa Johansen

 18. Hej,

  Jeg har det, jeg kalder min egen lille pilea-farm, men nu er mine moderplanter begyndt at få brune pletter på bladende og nogle flækker også. Hvad kan dette skyldes?

 19. Hej 🙂

  Jeg har en to forholdsvise store Pileaer, jeg har lige taget stiklinger fra dem, for at give dem mere plads. Mit spørgsmål er at de to store Pileaer hænger en del ned af, nok fordi de vejre en del, jeg har set på en del billeder at man kan få dem til at vokse sig høje, dette ønsker jeg for min den ene. Jeg har sat en pind op af, og bundet en snor rundt op i håbet om at dette vil støtte planten.

  Mvh. Karina

 20. Hei
  Jeg har hatt min Pilea plante i 3 år nå. Jeg har bare latt den gro vilt av nyskjerrighet på hvordan den utvikler seg. Men nå har planten en stilk i midten som er 60cm høy og har kun blader på de øverste 30cm, så den ser litt stusselig ut. I tillegg har den 2 stilker nederst som bretter seg ut over potten. Jeg ønsker å få en tettere plante, lik den av din plante på Instagram øverst i posten. Hvordan gjør jeg dette? Og hvordan beskjeærer jeg den i høyden?

 21. Jeg har haft min Pliea i omkring 6 mdr nu, og den giver så mange stiklinger, at jeg næsten ikke kan følge med længere. Stiklingerne har det fint, men moderplantens nederste blade er begyndt at hænge lidt samt, at nogle af bladende får brune “pletter/plamager”.
  Planten har været udsat for en del transport den sidste måneds tid, og jeg ved ikke om det er en faktor, der spiller ind. Er potten mon for lille? Hvordan vurderer man om potten er for lille til planten? Moderplanten har mange blade, men vokser ikke så meget i højden heller, som jeg gerne vil have den til.
  Har du nogle gode råd? 🙂

  1. Hej Sofia

   Det er ikke unormalt at en Pilea begynder at smide de nederste blade efterhånden som den bliver større. Det kan måske dels bare være fordi det er det den gør – det gør palmer fx også, men mange små stiklinger skygger også for lyset for de nederste blade, hvilket gør dem gullige og på et tidspunkt falder de af.

   Måden du ser hvorvidt potten er for lille på, er den samme som med andre planter:

   Er rodnettet tydeligt i hullerne af pottens bund? I så fald er det en god indikator for, at den har brug for mere plads.

   OG, fiser vandet igennem når du vander planten, så det virker som om den ikke suger noget til sig? Så kan det også være en indikator for at der er for mange rødder ifht. jord, så det der er tilbage ikke kan suge mere.

 22. Hejsa 🙂
  Jeg har pilea stående i en kubus bowle, men den er begyndt at hænge ned over kanten. Det er en stikning, som jeg har haft i vand og derefter jord. Den er fra april, og er først begyndt at hænge for nyligt. Vandet maks 1 gang om ugen.

  Skal den bare have tid, eller er der noget galt? 🙂

  1. Haveaspiranten

   Hej Camilla

   Husker du at dreje potten? Hvis du aldrig drejer potten vil planten strække sig efter lyset, og det vil i stort set alle tilfælde resultere i, at den ender med at hænge til en side. For at undgå det bliver man nødt til med få dages mellemrum at vende potten, så planten opretholder en lige stamme.

   Hvis det ikke er det der er problemet, så må det være et sundhedstegn – og så må du undersøge lidt nærmere hvad der kan være galt. Kan vandet løbe fra potten eller står den i vand? Er bladene matte og bløde, eller skinnende og faste? Vores erfaring siger, at de i langt de fleste tilfælde er overvanding der er skyld i at pileaer mistrives.

   Held og lykke med den!

 23. Tak for god intro guide om Pilea.

  Jeg har søgt nettet tyndt, men har ikke kunnet finde et svar. Derfor spørger jeg her; min pilea får fedtede blade. Så meget at vindueskarmen også er helt fedtet☺️ Den trives ellers. Er der en forklaring på det?

 24. Hej have-siden
  Fedt at I skriver så meget om Pilea-planten. Jeg har flere pilea’er som stammer fra min første og største Pilea. Nu er mit mål så “bare” at få min største plante til at vokse op ad og ikke nødvendigvis blive bredere og mere ‘busket’, som jeg synes er tilfældet nu. Hvordan gør jeg det? Skal jeg fortsat lade stiklingerne sidde på planten eller skal jeg fjerne dem for at få den til at gro op ad og ikke ud ad?

  Håber I kan besvare mit spørgsmål.

  Mvh Mia

  1. Hej Mia
   Det giver næsten lidt sig selv – hvis du lader stiklingerne sidde, så vil Pileaen automatisk blive mere busket. Så tricket for dig må være at fjerne alle stiklinger der kommer, og evt. fjerne de nederste blade på planten – hvis du godt kan lide man kan se stammen. 🙂

   Held og lykke med det

 25. Hej. 🙂
  Jeg har for nogle uger siden købt en pilea og den vokser så fint og har utrolig mange små stiklinger. Men bladene på den er begyndt at bue og se ud som om de snart klapper sammen :/
  Hvad kan det skyldes?
  Vender den en gang i ugen, har rykket den fra vindueskarmen og over på en skænk hvor den stadig får lys fra begge sider. Den får ikke for meget vand. Hvad kan jeg gøre for at de bliver flade og runde igen?
  Og ang gødning, hvor meget skal de have, hvor ofte? 🙂

  1. Haveaspiranten

   Hej Simone

   Først og fremmest tillykke med din nye Pilea! Bladene der buer er et velkendt “problem” for mange, inklusiv os selv, og vi har desværre ikke en skudsikker forklaring på hvorfor det er. Men vores bedste bud er, at balancen mellem lys, vand og varme gør forskellen. Ser man på pileaer der kommer direkte fra et gartneri, har de alle perfekt flade blade – og her kan de jo nærmest 100% kontrollere samtlige forhold, så derfor er det vores bedste bud, at det er heri forklaringen ligger. Vi kan ikke sige hvad du skal gøre for at forandre det, så du må nok prøve dig lidt frem – men så længe den har det godt, er det jo heller ikke så slemt. De nyeste blade har dog en tendens til at bue mere fra start, og flade sig mere ud med tiden.

   Du behøver nok ikke gøde din plante foreløbig, da den (måske?) lige har fået ny og næringsrig jord. Men ellers kan du give den en dosis en gang om måneden i voksesæsonen. I vintersæsonen behøver du ikke give den noget. Hvor meget den skal have, afhænger af den gødning du køber – anvisninger vil stå på produktet.

   Held og lykke med den!

 26. Jeg har efterhånden opfostret en del pilea babyer og et lille trick er, at vende planten med jævne mellemrum. Så bliver de flotte runde i formen 🙂

 27. Hejsa,
  Jeg har nu haft pileaer i et par år, og har fået mange stiklinger. To af min oprindelige pileaer er blevet gule, de får stadig stiklinger, som også er gule… og derfor ville jeg høre: Hvad gør jeg forkert?
  De overvandes ikke, potten er stor nok, og de står ikke i direkte sollys!

  Hvis jeg skal give dem gødning, hvad skal jeg så give dem?

  Mvh. Bolette

  1. Haveaspiranten

   Hej Bolette

   Min umiddelbare tanke, hvis vandingen ikke er et problem og der er tale om hele planten ikke bare et par enkelte blade, er måske at de kunne trænge til gødning. Vi giver bare vores almindelig blomstergødning du kan købe i supermarkedet. 🙂

 28. Jeg har fået hele to piles stiklinger af min veninde og jeg passer dem det bedste jeg kan…dog uden for meget vand. Efter nu 3 måneder har jeg konstateret at de stadigvæk lever, men de er ikke vokset en millimeter. Gør jeg noget forkert?

  1. Haveaspiranten

   Hej Solvej
   Det kan meget vel være, at de små stiklinger er i fuld gang med at udvikle rodnet – og derfor ser du ingen vækst ifht. blade. Så længe de har det godt, så skal de nok begynde at vokse på et tidspunkt.

 29. Hej
  Vedr. blomstring: jeg tror, temperaturen kan være en faktor i forhold til blomstring eller ej. Hvis planten står rigtig køligt en periode, har jeg oplevet en kollega få sin plante i blomst – lysforhold sammen med “kulde” spiller sikkert også ind. Måske I kunne eksperimentere lidt med det, hvis ikke allerede gjort.
  Selv har jeg midlertidigt haft en plante til at stå i udestuen her i foråret – også ret køligt – og den fik mere flade og tynde blade under opholdet, hvilket jeg synes, er rigtig kønt.

 30. Stine Marianne Larsen

  Hej der.
  Jeg har med stor interesse læst jeres svar og spørgsmål, jeg fik sådan en plante af en sød dame som havde fået noget gratis af mig på dba, og jeg har ledt og ledt efter oplysninger på denne firlurlige plante,den har fascineret medmindre form og smukke facon, jeg har fået to skud på hver side op af potteplantens kant og vil høre om der er en med viden og erfaring med omplantning i byt for de to flotte skud vil hjælpe mig med en omplantning og info om Hvilked jord og hvor stor potte den skal i mm.
  Jeg er nu klar over at jeg har overvandet den og den har nok stået lidt forkert, men det bliver der ændret på nu for jeg værdsætter min plante så meget.
  Min mail er snudder@hotmail.com
  31159746

  1. Have aspiranten

   Hej Stine
   Hvis du er i tvivl om hvordan du fjerner stiklingerne fra planten, så check videoen i indlægget – den viser præcis hvordan du gør. Og mht. selve ompotningen, så er almindelig jord og en ikke alt for stor potte tilstrækkeligt. (Lille stikling = lille potte)

   Held og lykke med det!

 31. Maiken Foldager

  Hej
  Har med glæde læst indlæg om denne skønne plante – jeg er “pilea-jomfru” og købte i september en ret stor en af slagsen.
  Efter anbefaling fra planteskolen har jeg igår taget ca. 15 små og nogle stor stiklinger fra og plantet om.
  Er dog i tvivl om hvor meget vand de skal have?
  Min store plante får lov at tørre lidt ud og så vander jeg den lidt to gange om ugen. Uden at overvande!

  Men skal de små stiklinger også tørre lidt ud eller skal de have godt med vand i starten??

  1. Have aspiranten

   Hej Maiken

   Tillykke med din (relativt) nye pilea! 🙂 De små stiklinger du tager har intet rodnet, så de er ekstra følsomme indtil de udvikler det. Derfor ville jeg sørge for de er let fugtige indtil du føler de har fået “ordentlig fat” i jorden. Der går formentlig ikke mere end et par uger før de sætter rødder og bliver mere hårdføre.

 32. Marianne petersen

  Hej
  Min moderplante, som har givet mig mange “babyer” har gule blade på de nederste blade og det har ikke hjulpet at flytte fra vindueskarmen og lidt længere ind i stuen.
  Skal den måske plantes om eller mangler den gødning? Hvilken slags gødning skal man bruge? Tak for fantastisk hjemmeside.

  1. Have aspiranten

   Hej Marianne, det kan måske være planten er blevet så stor, at den begynder at smide nogle af de nederste blade – det har vi også selv oplevet på vores. Hvis det ikke kun er de nederste blade, ville jeg mistænke overvanding. ☺

 33. Hejsa. Jeg har en stor flot Pilea som står i direkte sollys og får masse af varme og den stor trives. Dog er der kommet nogle dyr på bagside. Hvad gør jeg for at udrydde dem ?

  1. Have aspiranten

   Hej Helle
   Du er sikker på, det ikke bare er nogle små prikker/bobler? Det har de fleste pileaer. Men hvis det er dyr, så kan du starte med at rengøre alle blade med en våd klud for at fjerne de levende – og hvis det ikke er tilstrækkeligt, så må du måske ud i noget insektspray, alt afhængigt af hvad det er for nogle dyr.

   Held og lykke med det!

 34. Jeg er desværre en af dem der ikke kan få købte pileaer til at gro. Tænker de måske er drevet for hurtigt frem.
  Bladene falder af og de få der bliver får meget lange stængler og stammer. Jeg foretrækker de mere tætte udgaver.
  Er det fordi der er for langt til lys / vinduet? Står ca. 2 meter fra vindue i norvest-vendt stue.
  Nu har jeg så købt en ny lille tæt plante og håber den kan forblive tæt.

  1. Have aspiranten

   Hej Karina

   Vi har haft samme problem da nogle af vores Pileaer stod for mørkt. Den eneste løsning var 1) mindre vand 2) mere lys, hvilket vil sige en anden placering i huset.

   Så det kan måske være et godt forsøg at prøve at placere den lige ved/i et vindue, og se hvordan den reagerer.

 35. Det er virkelig en fin hjemmeside, og en stor hjælp til sådan en nybegynder som mig.
  Jeg er primært bedst til at holde kaktusser, så når du skriver gødning, hvilket gødning bruger man?
  Jeg fik en Pilea for en måned siden af min søster og den vokser i bedste velgående og har allerede 2 små babyer.

  1. Have aspiranten

   Hej Laura
   Dejligt der er brugbar information at hente for dig, så har vi opnået vores ønske med guiden! 🙂
   Jeg bruger faktisk bare en helt almindelig gødning fundet i Bauhaus i sin tid. Jeg fik en del spørgsmål på Instagram omkring det for noget tid siden, så jeg smed et billede op af den jeg brugte her: https://www.instagram.com/p/BGy-oBSF0oG/?taken-by=sproutandharvest

   Og hvor skønt at din pilea trives! Det er en nem plante at holde når man lige har fået styr på vanding og lys 🙂

 36. Hej. Jeg har har købt en mini-pilea (6cm) og ønsker egentlig ikke at den bliver større. Er der nogen måde hvor på jeg kan få den til at forblive den størrelse, så jeg ikke skal til at plante den om?

  1. Have aspiranten

   Hej Tanja

   Du kan ikke forhindre den i at vokse, men for hver gang du potter den om og giver den en større potte vil den automatisk blive større. Så det bedste trick er at give den en almindelig størrelse potte så den har noget at bo i og få næring fra, og så lade den blive der – det vil begrænse dens vækst. Næringen i jorden vil før eller siden forsvinde, så her skal du huske at give den gødning i ny og næ. 🙂

 37. Helle Thamestrup

  Hej
  Min plante har fået nogle brune blade, hvad skyldes dette? Står den for mørkt eller er den vandet for meget.

  1. Hej Helle

   Er der tale om tørre brune blade, eller bare almindelige blade der mister den grønne farve? Førstnævnte er formentlig et resultat af den har været udsat for for meget varme fra f.eks. en radiator, andet kan meget vel være pga. overvanding.

   1. Helle Thamestrup

    Der kommer brune pletter på bladene og den mister også den grønne farve. Den har ikke fået for meget varme, da den har stået på spisebordet. Måske det godt kan være overvanding??
    Mange tak for svar.

 38. Hej
  Min gamle produktive moderplante er blevet ret høj, hvilket betyder at bladene begynder at hænge meget nedad. Den er sprød og trives super godt, dog ikke så pæn at se på længere. Kan man skære stammen over og plante den påny? Der vil så ikke være rødder.
  Vh Majken

  1. Hej Majken,

   Det er en øvelse vi har gjort et par gange – og begge gange med succes!
   Faktisk kan du med stor sandsynlighed ‘risikere’ at have 2 fine planter nogle måneder efter ‘operationen’.
   Prøv at læse dette indlæg: http://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/

   Tip: Bevar så mange blade som muligt på den nederste del indtil den har sat nye blade.

   Held og lykke 😉

   mvh
   have-siden.dk

   Tip: Prøv at bevare

 39. Hej jeg købte en Pilea for ca en måned nu begynder den at tabe bladene er det træk eller for meget vand

  1. Hej Kirsten

   Umiddelbart vil jeg skyde skylden på vandet. Lad den tørre nogenlunde ud mellem vanding, så burde den få det bedre.

 40. Hej!
  Mange tak for alle de gode tips og tricks. Jeg følger med på bloggen og ærgrer mig ofte over der ikke er nye indlæg om pileaer, så gerne flere af dem
  For ca en måned siden tog jeg stiklinger fra mine to moderplanter, men siden har de hunget rigtig meget – ja de bøjer faktisk nedad udove urtepotteskjuleren.. Jeg har prøvet at tænke meget over vandingen, de har også fået gødning og nu efter en måned kan jeg også se at der allerede er nye skud igen, hvilket jo er super fedt. Det er bare så ærgerligt at de ikke står flot op. Har du måske en ide om hvorfor mine to moder pilea hænger så meget?

 41. Hej. Jeg har nu læst din gode artikel omhyggeligt og alle kommentarerne. Det er sjovt at se din udvikling af din viden angående pasning.
  Vi er en flok veninder der har fået en stikling hver af fælles veninde, og det er sjovt at se hvordan de trives forskelligt i de forskellige hjem. Jeg har fået af vide at jeg ikke måtte stille den i direkte sol så blev den gul.
  Min trives rigtig godt, og har en flot farve. Men nogle af bladene bukker også indad. Jeg kan se du ikke har fundet ud af hvorfor. Min mor foreslog at den ikke kunne lide at bo i en metal(måske zink) urtepotte skjuler, har du nogen erfaring med det?
  Udover det, så dannes der en smule mug/skimmel på toppen af jorden. Jeg tænker at jordtypen er forkert? Jeg vander den sjældent og lader den tørre i mellem vandinger. Har du prøvet at blande lidt sand i din jord? Eller lidt småt hakket dækbark? Så jorden ikke bliver så kompakt.
  Hilsen Anna

  1. Hej Anna

   Hvor hyggeligt at I hver især har fået en at tage hånd om 🙂

   Mht. de bukkede blade, så tror jeg ikke det relaterer sig til zink eller metal materialet, for jeg har pileaer der gør det samme, og nogle står i plastikpotter og andre i lerkrukker. Min teori er stadig at det er klimaet der gør udslaget, men det har jeg ikke beviser for (endnu i hvert fald).

   Mug og skimmel på toppen vil jeg umiddelbart mene hænger direkte sammen med vanding og fugtighed. Du siger du har din i en metal urtepotteskjuler, er den plantet direkte i den, eller står den i en plastikpotte der er placeret i metalskjuleren? Hvis den er placeret direkte i metalpotten, så er mit bud at din plante kan være temmelig våd i bunden fordi den ikke kan komme af med vandet.

   Vi har flere gange brugt både sand og lecakugler i vores jordopblandinger, det kan særligt hjælpe på overvanding. Det er i hvert fald ikke noget der skader 🙂

 42. Sabina Bundesen

  Hej

  Jeg ville hører om du ved hvorfor mine blade på de nye blade krøller bag ud ? Er det bare til de er vokset sig større og så de folder sig ud. ?

  1. Jeg ved det desværre ikke, men hvis du kigger kommentarerne igennem vil du se at du er langt fra den eneste der har det “problem” 🙂

 43. Hej, min moderplante har fået noget utøj, nogle små hvide dyr. Det var ikke så voldsomt, de var kun i toppen af planten, som jeg nu har knækket af. Jeg har stillet planten udenfor, kan på nuværende tidspunkt ikke se flere dyr. Tror du jeg kan stille den ind igen og er der ellers andet jeg kan gøre?
  Vh. Lone

  1. Er det sådan nogle små lidt uldtot-lignende dyr? Så er det uldlus, og de kommer desværre hyppigt i stueplanter. Jeg har haft held med at pensle dem forsigtigt med en blanding af brun sæbe og sprit – det dør de af med det samme.

 44. Lisanne Munk Holm

  Hej. Ang. blomstringen, kan det tænkes at det er han-planter der blomstrer?:)
  Bare en tanke herfra.
  Fed hjemmeside

 45. Hej.
  Hvornår er det tid til at skifte jord på Pilea planten. Jeg har haft min i lidt over 1 år nu og aldrig skiftet det, så skal jeg gøre det nu? Og er det bare alm plantemuld? Og sidst men ikke mindst, skal den i en større krukke, ikke fordi den er mega stor men alligevel? Mvh Heidi.

  1. Have aspiranten

   Hej Heidi

   Det nemmeste er at kigge i bunden af potten og se om rødderne er vokset ud. Hvis de er det er det en god indikator for, at planten godt kunne trænge til en større potte. Mange vælger at holde deres planter i mindre potter for at begrænse væksten, og det er også en mulighed. Mere plads = større plante.

   Almindelig plantemuld er helt fint.

 46. Jens Lind Jensen Merrild

  Hej
  Jeg har en plante der har sat blomst og frø.
  Den blomsrede efter jeg satte den ud i mit sommerhus i skoven. Luften er fugtig herude, en del lys -også direkte, og så vandede jeg den ikke i en måneds tid.
  Håber det kan hjælpe i jeres forsøg på at afmystificere den.

  Venligst
  Jens

  1. Hej Jens,

   Tak for din kommentar.
   Vi har haft en Pilea stående i det fri siden maj måned. Den står i en potte som er gravet ned i et bed, og den har fået masser af direkte sollys. Den har det forholdsvist fint og har sat en del stiklinger – men desværre ingen blomster endnu.
   Vi har en del Pilea stående noget mere beskyttet i det fri. Alle har det fint men heller ikke disse har sat nogen blomst.

   Mysteriet lever i bedste velgående 😉

   mvh
   have-siden.dk

   1. Hej.
    Kan pileaen overvintre udenfor uden at dø? Og er de hårdføre nok til at plante ud? Syntes nemlig det kunne være en smuk plante at have i haven

    1. Hej Mette,
     Jeg har haft en Pilea stående udendørs i et højbed (gravet ned i jorden med potte) fra Maj til slutningen af September – det gik faktisk ret fint på trods af rigtigt mange barske solskinsdage.
     Hvis det kniber med at passe den i en periode er det bestemt en mulighed at grave potten ned i jorden udendørs. Kraftig blæst kan dog ruske lidt voldsomt i de store blade.

     Jeg er ret sikker på den ikke tåler frost.

     mvh

     have-siden.dk

  1. Have aspiranten

   Hej Vickie

   Det har jeg desværre ikke. Men hvis du døjer med fluer i jordoverfladen, så vil jeg anbefale dig at vande dine planter nedefra op, i stedet for omvendt. Det er formentlig sørgemyg du har, som elsker et lunt og fugtigt miljø. De lægger æg i overfladen af jorden, og det kan være svært at komme dem til livs. Jeg har tidligere testet limplader for at få dem væk fra mine planter: http://have-siden.dk/bekaemp-sorgemyg-med-fluestrips/.

   Held og lykke med det 🙂

 47. Hei.

  Jeg har hatt en pilea i et år nå. Jeg har tatt to middels store stiklinger fra denne og implantet de, da bruke jeg vanlig blomsterjord med lecakuler i bunden av en teracottapotte. Jeg sørget for at jorden var gjennomvåt ved planting. Hvordan skal jeg fortsette å vanne disse stiklingene? Skal jeg la de tørke litt ut, eller fortsette å ha gjennomvåt jord?

  På forhånd tusen takk for innspill. 🙂

  1. Have aspiranten

   Hej Maren

   Min anbefaling er, at vente til jorden igen er ved at være lidt tør, og så give den noget vand. Ikke nødvendigvis gennemvande (nogle gange er stiklingerne så små at de næsten kan blive skyllet væk hvis man vander for meget), men så det øverste lag er fugtigt. Fortsæt sådan indtil du kan se stiklingen sætter ny vækst – når det sker ved du at den har dannet rodnet, og så kan du vande den som normalt. 🙂 Held og lykke med dem.

 48. Hej
  Har du nogen ide om hvorfor nogle af bladene på mine stiklinger krøller lidt?
  Hvis de er plantet i en potte med lekakugler og jord, kan man så sige noget generelt om, hvor meget de skal vandes, når jeg ikke lige kan sætte dem i vandbad?
  Tak for en super tråd
  Mvh Rikke

  1. Have aspiranten

   Hej Rikke
   Jeg ved desværre ikke hvorfor de krøller, men hvis det er nogen trøst kan jeg sige at jeg får spørgsmålet fra mange andre, og selv har nogle der også krøller. Jeg ved ikke om det er noget med sæsonen (mere lys og varme), men det tror jeg meget vel det kan være.

   Mht. vanding, så er det som skrevet i indlægget svært at rådgive andre om vanding da det jo afhænger af klimaet man har indenfor. Du kan forsøge dig med at stikke en finger i jorden og mærke hvornår det er tørt, eller du kan købe sådan en fugtighedsmåler som der nævnes i indlægget, som kan fortælle en præcis hvor tør planten er nede ved rødderne.

 49. Hej! Super fedt med noget info om de fine planter 🙂
  Jeg er meget nysgerrig omkring hvor meget vand en pilea rent faktisk kan tåle? Jeg er selv i fuld gang med at anskaffe mig en, men jeg er så ufattelig bange for at “over-vande” den.. Har du en ide om hvor meget de cirka skal have når de endnu ikke er helt fuldvoksne? 🙂

  1. Have aspiranten

   Det er svært at sige, for det afhænger jo både af temperaturen udenfor, og klimaet indenfor. Mit råd vil være, at lade den tørre let ud mellem vandinger, og når du så vander, så lad være med bare at hælde en sjat vand i, men vand den igennem fx. ved at stille den i vandbad i 10 minutter eller hvor lang tid det tager for dens pottestørrelse at blive gennemvandet. Hvis du føler dig meget usikker kan en fugtighedsmåler til jord varmt anbefales, der er et link til en i indlægget 🙂

 50. Hej 🙂
  Hvor længe går der går fra at baby pileaer/stiklinger vokser til en “normal” størrelse?

  1. Have aspiranten

   Hej Kathrine, det er svært at sige, men afhænger i den grad af hvor store de var da du tog dem. Min erfaring er, at meget små stiklinger er meeget lang tid om at sætte rodnet og vokse sig større, hvorimod større stiklinger er hurtigere til at komme i gang igen. Men fra stikling til “normal” størrelse vil jeg mene der går mindst et halvt år. I vinterhalvåret vokser de heller ikke særlig meget.

 51. Hej ☺️
  Jeg har oplevet flere gange, at når jeg planter stiklinger om, så går der nogle dage, også er bladende ekstremt løse. Altså man skal knap røre dem før de falder af. Og de er underligt nok ligeså fine og grønne uden pletter/misfarvning osv..

  1. Have aspiranten

   Du skal tænke på, at når du tager en stikling så fjerner du plantens rodnet (som er moderplanten) og dermed mulighed for at optage næring. Kort sagt må den “prioritere” hvad der skal bruges krudt på: 1) at holde liv i bladene eller 2) at producere rodnet så den igen kan optage næring og vokse videre.

   Det er derfor helt normalt at planten klasker sammen, slet ikke vokser sig større i flere uger eller måneder eller at nogle blade falder af i processen.

 52. Hejsa
  Mine Pilea planter laver virkelig mange små rodskud.
  Er det bedst for moderplanten, hvis den fortsat skal vokse godt at de bliver fjernet?

  1. Have aspiranten

   Hej Vickie

   Jeg ved det reelt set ikke, men hvis man tænker over det får moderplanten jo mest plads hvis der ikke vokser stiklinger over det hele.

 53. Hejsa
  Jeg har plantet min pilea om og efter det er den begyndt, at hænge. Hvad gør jeg?
  Vh jannie

  1. Have aspiranten

   Hej Jannie

   Hvis det er en ny pilea, altså en stikling, så er det helt normalt. Når man tager en stikling fjerner man også dens kilde til næring, nemlig moderplanten, så den skal først sætte nye rødder før den kvikker op igen. Der plejer at gå et par uger, alt afhængigt af hvor stor en stikling det er.

   1. Nej det er ikke stiklingen der er noget i vejen med men derimod moder planten der er begyndt, at hænge med bladene.
    Hvorfor mon?

    1. Have aspiranten

     Ok, det er svært at sige. Du kan prøve at holde lidt igen med vandet, give den ekstra næring eller bare give den noget tid og se om den ikke får det bedre når den har tilpasset sig den nye jord og nye potte.

 54. Hvor lang tid går der ca. fra jeres stiklinger bliver plantet, og til de selv sætter stiklinger? 🙂

  Mine 2 pilea’er er nu 5 måneder, og jeg venter stadig i spænding!

  1. Have aspiranten

   Det er svært at sige Anja, men det afhænger nok dels af størrelsen på stiklingerne da de blev taget/hvor store de er nu. Små pileaer plejer ikke at sætte stiklinger i følge min erfaring, og da det er rodskud skal de først finde deres vej til toppen før der kommer nogen. Tager man hele planten op af potten kan man tit se rodskud der farer rundt nede i bunden af potten, og de bliver selvfølgelig ikke til stiklinger i nærmeste fremtid 😉

 55. Min pilea er blevet meget lysegrøn/gullig at se på her de sidste par uger. Jeg har altid været ret obs på ikke at overvande den. Den står i et nordvendt vindue, så vil mene at den får en middel mængde sol.

  Hvad kan dette skyldes, og hvad kan jeg gøre for at få en lækker dyb-grøn pilea igen? 🙂

  1. Have aspiranten

   Hej Caroline

   Et skud fra hoften kunne være manglende næring. Prøv evt. at give den gødning en gang om måneden, og se om det hjælper på det. Jeg har lagt mærke til at min pilea der står direkte i en keramik potteskjuler (uden plastikpotte) også er blevet lys, mens alle mine andre har en dyb grøn farve, så jeg ved ikke om der kan være en forbindelse til det.

 56. Hej
  Jeg har lige købt min første pilea og den har allerede to nye skud men de er ret små. Hvor store skal de være før de kan omplantes?

  Mvh.
  Lise

  1. Have aspiranten

   De kan være meget små og stadig blive til selvstændige planter. Jo mindre de er, jo længere tid er de dog om at sætte rødder og vokse sig til normale størrelse planter. Men du kan tage alt fra rodstumper til små stiklinger og få planter ud af det.

 57. Hejsa.
  Min Pilea står i en lille potte, og har groet fint indtil for nogle uger siden. Det er flere dage siden den er blevet vandet, og jorden virker stadig meget fugtig. Er det bedst den får noget nyt jord, eller skal den bare stå indtil den bliver mere tør? Er der ikke også en risiko for at jorden begynder at rådne, hvis den står meget fugtig i så mange dage?

  1. Have aspiranten

   Hej Vickie

   Der er ingen grund til at skifte dens jord ud bare fordi det er vådt (det er jo naturligt), og det rådner ikke. Men en Pilea (eller alle andre planter) der står i våd jord i for lang tid vil risikere at deres rødder rådner, og dermed dør planten.

   Det bedste du kan gøre er at lade være med at vande planten indtil dens jord er blevet tør, og så skulle alt blive normalt igen. Det burde desuden heller ikke tage så lang tid med de varme temperaturer vi har disse dage. 🙂

 58. min pilea død af og jeg ved ikke hvorfor jeg tænker på måske fordi det er for koldt i vindueskarmen jeg har købt den fra havecentre

  1. Have aspiranten

   Medmindre der er tale om hård frost (hvilket der næppe er tale om i en vindueskarm) tror jeg ikke det er kulde der har taget livet af din Pilea. Det kan derimod være at du har været for slem til at overvande den – det er den mest hyppige årsag til en pilea mistrives, ud fra alle dem vi har haft. Det er meget vigtigt ikke at vande for meget, og hvis du får vandet for meget er det essentielt at den kan komme af med vandet så rødderne ikke drukner i vand, og dermed rådner.

 59. Hvordan har du fået din pilea plante så stor og busket? Det første billede
  Hvor mange år tager det før den er så stor?

  1. Have aspiranten

   Hej Maiken

   Det første billede er faktisk ikke en særlig stor Pilea, men en lille potte med flere pileaer i. Der var hele 12 stiklinger i den potte, og derfor ser den så busket ud. 🙂 Et år efter er den 2-3 gange så stor som den er på det billede.

 60. Hej.
  Jeg er helt ny og uerfaren ift. planter. Jeg købte for et par måneder siden min første pilea, og det er indtil videre gået fint. På det øverste af planten er bladene dog begyndt at krølle sig sammen. Den står i en potte på en reol uden direkte sollys, men i et lyst rum.
  Hvad kan det skyldes, og kan jeg gøre noget?
  Hilsen Maria

  1. Have aspiranten

   Hej Maria
   Du er ikke den eneste der har en Pilea med blade der krøller, vores gør det også – og så vidt vi kan se ud fra grønne og stærke blade behøver det ikke være ensbetydende med at planten har det dårligt. Så det det behøver du ikke tænke så meget over 🙂

 61. Hej 🙂 jeg har lige to spørgsmål om pilea.. Jeg tog stiklinger fra ‘moderplanten’ igår, og den har været meget slap at se på lige siden – er det en naturlig proces? Ville være ked af, hvis det tager livet af den 🙂
  Spørgsmål to – hvilken højde og generel størrelse får planten?

  1. Have aspiranten

   Hej Janni,

   Det er helt normalt at stiklingerne klasker sammen efter du har pottet dem om – og jo større de er når du tager dem, jo værre vil det se ud. Du skal tænke på at du kapper forbindelsen fra moderplanten til stiklingen når du tager den, og dermed dens næringskilde – og den har jo stadig blade den skal holde gang i. Så når du potter den om skal den til at udvikle sit eget rodnet, og det tager lige et par uger. Men den skal nok blive pæn igen, bare giv det lidt tid 🙂

   Højde og størrelse på planten afhænger af hvor meget plads du giver den. Men vi har set eksempler på nogle der formentlig har været omkring 1m høj.

  2. Lena Dahl Møller

   Hejsa ☺
   Min Pilea plante mistrives og jeg er bekymret. Den har fået noget underligt sort noget under bladene og når det har udviklet sig tilstrækkeligt, så visner bladet og falder af. Man kan tørre det sorte af. Den vokser desuden ikke og har ikke gjort det de sidste cirka tre måneder. Hvad kan der være galt med den og hvad kan jeg gøre ved det..?

   Mvh Lena Møller

 62. Hej,

  Håber sådan du kan hjælpe! Købte min pilea plante for et halvt års tid siden, da jeg købte den havde den en stikling som jeg tog fra og plantede. Men siden den stikling har der slet ikke kommet nogen andre :-(. Kan det være der slet ikke kommer flere, eller har jeg ikke tålmodighed? 🙂

  Hilsen Stine

  1. Have aspiranten

   Hej Stine,

   Vores erfaring siger at det kan være meget forskelligt hvor produktiv en Pilea er ifht. stiklinger. Nogle producerer dem konstant og hele tiden, hvor de hos andre er temmelig fraværende uanset alder. Hvis du ikke allerede gør det, så overvej at giv den gødning så planten får noget mere næring. Det kan være det kan hjælpe 🙂

  2. Hej,
   En af mine piles stiklinger som jeg har plantet om, har fået et gult blad. Når bladet først er gult er “skaden” så sket og det er bedst og hive bladet af eller hvad er bedst?

   Har altid taget de gule blade af min store pilea er det også det bedste for planten?

   -Amalie

   1. Have aspiranten

    Hej Amalie,

    Jeg ville tage bladet af hvis jeg var dig ja. Vores erfaring siger at når først en skade er sket, så genvinder bladet ikke sit oprindelige udseende. At fjerne det betyder også at den ikke skal bruge alle sin energi på at holde det i live, og det kan den dermed bruge på at vokse sig større og sætte babyer. 🙂

 63. Hej,
  Min pilea plante har stået forskellige steder, alt fra reol, til direkte sollys og nu i et vindue med morgensol/formiddagssol. De nederste blade er nu begyndt at blive ret rødlige i farven og lidt brune pletter. Hvad er den rødlige farve tegn på??

  1. Have aspiranten

   Hej Charlotte, vi ved ikke hvad den rødlige farve betyder, men nogle af vores har det også. Så det er ikke nødvendigvis sygdomstegn. Måske skal du tage et nærmere kig på dine vandingsmetoder, fx for meget vand? Det er den hyppigste årsag til pileaer får det dårligt. Vi har tippet om en fugtighedsmåler der kan hjælpe en med at undgå overvanding her på siden.

 64. Ulla Jørgensen

  Hej
  Mine pileaer er blevet ja nærmest opstammede, ingen skud mellem bladene og jorden – det er ikke så pænt. De falder el hænger i potten.
  Jeg vil gerne potte dem om , kan denne stamme tåle at komme i jorden eller hvordan skal jeg gøre ?

  Skal jeg sende et foto af det – jeg er vist på instragram
  Hi. Ulla

  1. Have aspiranten

   Hej Ulla,

   Mit indtryk er, at pileaer kan se meget forskellige ud. Jeg har selv en pilea der ser opstammet ud og hvor grenene sidder ret langt fra hinanden. Jeg har også en hvor bladene sidder enormt tæt – hvorfor ved jeg simpelthen ikke 🙂

   Jeg tror sagtens du kan plante den om uden problemer, men hvordan stammen vil reagere på at få jord op omkring sig ved jeg ikke – du kan give det et forsøg 🙂 Mange vil jo rigtig gerne have det opstammede look, så måske du kan lære at elske det? 😉 Om ikke andet kan du jo altid få en ekstra pilea, og se om den ikke får et lidt anderledes udseende.

 65. Hej.
  2 spørgsmål.. 🙂

  Har lige sat mine første stiklinger, så det bliver spændende at se, om de overlever.. 🙂
  Jeg fik plukket mine, med længere rødder end dem i viser på billederne, skal jeg forkorte dem, eller skal de bare være så lange som mulig?

  Hvor lang tid går der ca før en Pilea bliver et lille træ.. der sådan ligefrem er på en stamme.
  Bare om det er 1, 10 eller 30 år. sådan ca. 🙂

  1. Have aspiranten

   Hej Sofia,

   Tillykke med dine nye stiklinger 😉 Det gør bestemt intet at de er længere, det gør det bare lidt nemmere at plante dem synes jeg. Så du laver bare et hul i jorden der passer til og kommer dem i – så skulle det gå super fint. 🙂

   Mht. tidsrammen, så kommer der nok til at gå noget tid før de får den størrelse du ønsker. Det er lidt forskelligt hvor hurtigt de enkelte planter vokser, alt afhængigt af deres placering, lysmængde osv. Men jeg ville nok sige 1-2 år hvis du har en lille bitte stikling i dag. 🙂

 66. Hej,

  Jeg købte i foråret to pileaer der stortrivedes sommeren over, og satte mange stiklinger.
  I efteråret skiftede jeg jord på dem, sådan en lidt klistret jord med lidt ler købt på en planteskole til formålet. Og mine pileaer har aldrig haft det værre. De to store taber langsomt bladene, som også bliver lyse og syge at se på:(
  Er det mon jorden? De små stiklinger er næsten døde allesammen. Øv øv.
  Der kommer heller ikke flere skud.
  Skal jeg gøde? Og helt bestemt skifte jord tænker jeg?
  Håber du ser min kommentar.
  Mvh Maria.

  1. Hej Maria,
   Øv hvor uheldigt! Det kan være lidt svært det der med jord, vi eksperimenterer selv med lidt forskelligt for at se hvilke udslag det giver. Uden at være gartner eller anden jordekspert vil jeg dog ikke anbefale jord med ler i, til stueplanter. Det er vist mere til selve haven det kan være en fordel. Så mit råd er, plant din pilea om i noget ganske almindeligt pottemuld, og se om den ikke får det bedre efter noget tid. 🙂

 67. Hej.
  Jeg har lige opdaget nogle bitte små larver i jorden på min pilea – ved du om det er sygdom eller hvad jeg kan gøre?

  1. Hej Jeanette,

   Øv hvor uheldigt! Min første tanke er, om du måske har sørgemyg? Hvis du har vil du kunne se en masse små sorte fluer der flyver rundt omkring planterne – og de udklækkes fra larver af.

   Uanset hvad, så vil jeg foreslå dig at du omgående potter planten om, fjerner så meget af det gamle jord du kan og giver den nyt. Ellers skal man nok ud i at købe nyttedyr som så kan komme problemet til livs, og det er alligevel lidt besværligt når det er stueplanter man har at gøre med.

   Du kan også prøve at lade den tørre lidt mere ud mellem vandinger. Det er nok de færreste larver der kan lide tør jord, og pileaen kan godt klare det.

   1. Øv har lige vandet den. Synes ikke jeg har set nogle små dyr omkring den. Det er rimelig ulækkert så må prøve dit råd med at plante den om og skifte jord i morgen og ellers må den ud. Det er ellers min “moder” plante så lidt hårdt at smide den ud :/

    Tusind tak for svar 🙂

    1. Ja det kan jeg godt forstå – jeg måtte selv smide en af mine ud på et tidspunkt, da den på mystisk vis fik bladlus.

     Jeg tror du kan slippe af med det meste ved at skifte jord – og checke at du ikke har samme problemer i andre planter, så det måske spreder sig på en eller anden måde.

 68. Hej.

  At dine Pileaer ikke sætter blomster betyder at du passer dem godt.
  Det er nemlig sådan at den lige som så mange andre grønne planter, kun sætter blomst hvis den tror den skal dø.
  Dette fordi den “går i panik” og vil sikre artens overlevelse.
  Hvis man tager en orkide, den mister sin blomst når den passes for godt, det er derfor typisk folk der ikke er gode til at passe blomster der er Best til at passe dem.
  Mvh. Stine

  1. Hej Stine,

   Tak for det informative svar, det er dejligt at få en forklaring på hvorfor den sætter blomster! 🙂

 69. Elisabeth Nielsen

  Hej!
  For det første super fed side

  Jeg er ret ny med det med planter og har aldrig helt haft nemt ved at holde dem i live, men det skal der altså laves om på nu☺️
  Jeg har for nyligt anskaffet mig min første pileaplante og den er super fin og har efter dine anvisninger også forsøgt mig med stiklinger, og glæder mig til at se om det er noget jeg kan finde ud af
  Men på min store plante(moderplante tror jeg nogle kaldte den?) er nogle af de nederste grene begyndt at hænge lidt, og bladene krøller sig lidt sammen. Jeg vander den kun når jorden er tør og har købt noget gødning til den, men sker der noget ved at jeg klipper de nederste grene af? De er nemlig ikke så pæne ☺️ Undskyld for den lange lange smøre!

  Mvh Elisabeth Nielsen

  1. Hej Elisabeth,
   Det skal du bestemt ikke undskylde for, jeg er sikker på der er mange andre end dig der oplever samme problem, og som er glade for du udpensler det på deres vegne 🙂

   Der sker intet ved at du klipper de nederste grene af, det har jeg faktisk selv gjort på nogle af mine. Man kan også se når man søger efter Pilea billeder, at der faktisk er mange der har en høj tydelig stamme – det tror jeg næsten kun man kan opnå hvis man klipper dem af.

   Har din plante nok plads at gro i (check om rødderne er gået igennem), og er det lang tid siden den har fået nyt jord? En gang imellem kan det være en god idé at potte den om i nyt jord, for at få helt ny næring.

 70. Hejsa
  Jeg har været så heldig at få fat i to små stiklinger, som jeg har plantet i hver sin potte. Jeg ved ikke hvad jeg gør galt, men den ene bliver bladene brune og dør og på den anden falder bladene helt af, altså selve stænglen helt nede ved jorden. Hvad kan jeg gøre for at redde dem?
  Mvh Susanne

  1. Hej Susanne,

   Ja det er da uheldigt. Kan det mon være fordi de får for meget vand, så de dermed rådner? Det er umiddelbart det eneste jeg kan forestille mig. Jeg har selv lavet et hav af stiklinger, og kun en er død – så min opfattelse er at de generelt er meget nemme at få til at vokse videre. Så prøv at hold igen med vandet. 🙂

 71. Hej

  Jeg har taget nogle nye stiklinger fra moderplanter. Altså “grene” øverst på min pilea plante. Er det dem man kan putte i jord og så håbe på at de “smeder” sig sammen og bliver til en stor pilea?

  Håber på det bedste!

 72. Hej

  Jeg har taget nogle nye stiklinger fra moderplanter. Altså “grene” øverst på min pilea plante. Er det dem man kan putte i jord og så håbe på at de “smeder” sig sammen og bliver til en stor pilea?

  1. Hej Henriette,

   Nej stiklinger er dem der kommer op fra jorden af, som nye små skud. Jeg har faktisk ingen idé om hvordan din pilea reagerer på at du har klippet øverste grene af, men hvis de vokser videre efter at være kommet i jord må du da endelig skrive det her. 😉 Men med normale stiklinger så sætter man dem i jorden, hvorefter de udvikler rodnet og vokser op som selvstændige planter. 🙂

   1. Okay… Det var vist ikke så godt 😉 Jeg lader den dog stå lidt endnu og håber på det bedste 😉 hehe

    Mange tak for super hurtigt svar!! 🙂

    Genial infoside 🙂

    1. Det var så lidt 🙂 Jeg tror ikke den kommer til at tage skade, og man ved jo aldrig om noget virker før man prøver, så who knows 😉

 73. Hej 🙂

  Min pilea var super smuk da jeg plantede den, men nu er det som om bladene er blevet meget tynde og har nærmest foldet sig sammen. Jeg har flyttet den ind i skyggen, efter den har stået i solen i noget tid. Jeg synes bare ikke det bliver bedre.
  Hvad gør jeg forkert?

  Venlig hilsen Nanna

  1. Hej Nanna, mine umiddelbare tanker er, at den måske mangler næring. Har du givet den nyt jord eller gødning? Hvis ikke, så overvej at gøre det. Tjek også om den har plads nok, eller om rødderne er vokset ud af bunden – hvis de er kan du måske give den lidt mere plads at gro i.

  1. Hej Sasja,
   Alle mine pileaer har stået i ganske almindelig jord/pottemuld som du kan købe i bla. supermarkeder og byggemarkeder – og de har det glimrende. 🙂

 74. Hej og godeftermiddag Christina.

  Skøn og vidunderlig site,og så meget vidunderligt lærerigt for en som mig
  der “bare og kun” har de grønne fingre ind imellem.

  Pilea en køn,skøn og vidunderlig enkel plante,lige mig.

  Desværre,rigtigt meget på sygehuset igennem lang tid,og nu kun en lille usling der ikke bliver til noget,for os begge har der ligesom været andet i tankerne.

  Vi bor på på Fanø,kender du mon nogen der for næsten alt i verden vil sælge/sende nogle skønne Pilea ?

  Hvor hurtigt vil du “skille”,så der kan “blive flere” ?
  “Hørt”,at de ikke må plantes i for store Potter,er der noget mht. dette el. ?

  Alle de skønne informationer om og mht. Pilea,vil jeg bliver umådelig glad for.

  På forhånd tusind tak,glæder mig meget til at høre fra dig.

  En flot og skøn solskinsdag.☀️

  Mange hilsner
  Annette

  P.S. Undskylder,for alle disse,for mange ord.

  1. Have aspiranten

   Hej Christina,

   Den gødning jeg har er ganske almindelig blomstergødning fra Bauhaus – ikke noget fancy. Du skal blot blande gødning og vand efter anvisningerne, og vande planten som du normalt ville gøre det. På den måde får den ny næring så den kan holde sig flot og grøn 🙂

 75. Hej!
  Jeg har brug for er tip om planten. Jeg har en pilea plante, som er begyndt at ændre farve i stilkene. I stedet for at være helt grønne som sædvanligt begynder den at blive sådan lidt rød/brun på de nyere stilke og de blade der skal til at spire.
  Er det noget, du har oplevet før? Hvis ja, hvad gjorde du for at ændre det?
  Vh. Josephine

  1. Have aspiranten

   Hej Josephine,

   De nye skud på mine egne pileaer er også en anelse røde, men de vokser allesammen fra det når de bliver til almindelige blade/grene. Så prøv at se om det ikke går i sig selv igen når de vokser 🙂

   Mvh Mille

 76. Dejligt med en smule info om pasning og pleje af denne fine plante – som det er faktisk ret svært at finde noget om på nettet. Jeg har selv en, og det er lykkes mig at plante to små stiklinger videre, den ene mistede dog nogle blade i processen desværre. Jeg har et spørgsmål hertil: putter du stiklinger i vand først, eller putter du dem direkte ned i jorden?

  Og noget helt andet, har du erfaring med at nogle blade buer ‘nedad’ istedet for opad/udad, som er det normale?

  Tak for det!

  1. Have aspiranten

   Hej Christian,

   Dejligt at du kan bruge informationen til noget, det er jeg glad for at høre 🙂

   Jeg har set flere der putter deres stiklinger i vand først, fordi de mener det hjælper dem med at udvikle rodnettet. Det er efter min erfaring slet ikke nødvendigt, og jeg har nok taget mere end 30 stiklinger siden jeg fik min første pilea – alle med succes. Så ned i jord med dem med det samme, og giv den godt med vand så den ikke står i tør jord. 🙂

   Med hensyn til bladene, så har jeg faktisk også set på nogle af mine at bladene gør det. Men det er alle de helt nye blade – måske det også er det på dine? Det ser i hvert fald ud som om at mine “vokser fra det” efter lidt tid.

   1. Tak for svar! Hmm, det ser ud til også at være på de største af mine blade. Har du nogen idé om, hvad det kan skyldes? Er det kalk, gødning, fortættet jord eller noget helt fjerde? Jeg er lidt lost her.

    1. Have aspiranten

     Nej jeg ved det desværre ikke. Men du kan prøve at give den en gang gødning, det har den alligevel godt af i ny og næ.

 77. Hej. Tillader mig lige at skrive. Pia, ansøg om at blive medlem af gruppen “retroblomst” på facebook. Henny som har gruppen sælger Pilea og andre smukke planter. Har lige købt af hende og hun bor i Aarhus området.

  Tak for råd ang. Pleje. Skal Pilea stå i vindue? Eller kan den fint stå et meget lyst sted ? Og hvor meget vand vil du give dem og hvor ofte ?

  Mvh Kamilla Johansen

  1. Have aspiranten

   Tak for tippet Kamilla! 🙂

   Du kan placere din pilea i et vindue eller et sted med masser af naturligt lys – jeg har selv nogle begge steder. Så længe de ikke får meget direkte sol er de glade.

   De kan bedst lide at være lidt fugtige hele tiden, men de dør ikke af at tørre lidt ud en gang imellem – bare det ikke er for lang tid af gangen. Så minimum en gang om ugen, afhængigt af hvor varmt og tørt der er i dit hjem.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.