Den ultimative guide til Pilea Peperomioides

Tallerkenplante, kinesisk pengetræ, pengeplante, missionærplante, elefantøre, Parasolpilea, pilea peperomioides eller bare pilea.

Kær plante har mange navne, og Pileaen må siges at være indehaver af en del. Men lige så mange navne den har, lige så meget undren er der omkring denne mystiske plante.

Du er måske selv havnet på denne side fordi du sidder inde med spørgsmål som:

Hvordan skal den passes? og hvad med stiklinger? Og hvor lang tid går der egentlig, før en stikling bliver stor?

Lyder det bekendt?

I så fald er du havnet det rigtige sted, for her på have-siden.dk har vi hvad der måske er den mest omfattende Pilea-guide på nettet, baseret på en masse forsøg og eksperimenter vi har lavet med planten.

Kort sagt indeholder guiden alt du skal vide for at holde din plante flot og grøn hele året rundt – og for alt i verden undgå Pilea-døden. For det er vel det du i bund og grund vil, ikke?

Som reference kan jeg fortælle af min egen lige nu ser således ud:

Drømmer du også om en Pilea der ser sådan ud? så lad os hoppe direkte ud i det:

 

Indhold i Pilea-guiden

 

Alle Pileaer stammer, mere eller mindre, fra den samme plante

Den er ikke til at undgå på de sociale medier, Pileaen altså. Interessen for planten er steget enormt meget siden vi skrev om den for første gang, tilbage i 2015. Men der er altså ikke tale om en ny stueplante, derimod en som der nok er mange hvis bedsteforældre har haft (og måske stadigvæk har) stående i en fyldt vindueskarm derhjemme.

Men hvor kommer den så fra, denne mystiske og let genkendelige plante?

Jo ser du, pilea planten stammer oprindeligt fra Kina, hvor den norske missionær Agnar Espegren fandt dem i 2800 meters højde, på et skyggefuldt og mosbeklædt område. Selvom Agnar egentlig var på flugt fra Hunan provinsen formåede han alligevel at tage et par stiklinger med hjem til Norge, man er vel planteelsker? 😉 Dette gjorde han i 1946, og siden da har planten spredt sig fra Norge til resten af verden, ganske enkelt ved at bortgive stiklinger.

Hvad det egentlig betyder er:

At samtlige af de Pileaer vi har, stammer fra Agnar’s oprindelige stiklinger. Fordi den eneste måde hvorpå man kan få en ny Pilea, er ved formering af stiklinger. Der er spekulationer om hvorvidt man kan formere Pilea ved frø, og det er noget vi kommer mere ind på længere nede – så keep reading.

pilea peperomioides i potter

Sådan får du din Pilea til at ligne en million

The million dollar question med alle planter er:

Pasning. Hvordan griber man det an? Vi plejer at sige Pileaen er en nem stueplante at holde, og det er det virkelig – også for dig der måske ikke er indehaver af de mest grønne fingre.

De bedste råd herfra er derfor:

 • Placer den et sted med masser af naturligt lys
 • Hold den væk fra varme radiatorer og for meget direkte sol
 • Giv den gødning cirka en gang om måneden (Du kan bruge helt almindelig stueplante gødning)

Og så er det lige det med vanding …

 

Overvand den og den dør – så er du advaret

Okay, det er en lidt offensiv udmelding, men ikke desto mindre sand. Lige da vi fik vores pileaer vandede vi dem flittigt, og viste de det mindste tegn på at de mistrives fik de en sjat vand mere.

Konklusionen på det er:

Don’t do it!

Hvor vi oprindeligt anbefalede folk at holde planten fugtig, vil vi nu sige at du skal lade planten tørre ud mellem vandinger, og hellere vande den helt igennem fremfor at sjatvande hele tiden. Typiske tegn på overvanding kan være triste og matte blade der har mistet deres spændstighed. Se evt. med i dette Pilea galleri for eksempler på planter der har det dårligt.

Har du svært ved at vurdere hvornår du skal vande?

fugtighedsmåler i pileaJep, den problematik kender vi alt for godt – og det er også et spørgsmål der går igen fra mange af jer der læser med. Det er svært at give råd til andre omkring vanding, da det afhænger af udendørs- og indendørs klimaet.

Derfor vil vi langt hellere anbefale dig et smart lille værktøj som kan hjælpe med at vurdere hvornår det er tid til at vande.

Det knap så sexede navn på sådan en er “fugtighedsmåler til jord“, og vi har skrevet et mere dybdegående indlæg om det her, med henvisninger til hvor du kan købe sådan en smart sag. Og ja, det er den du ser på billedet til højre. 🙂 Simpel, men effektiv!

 

Husk nu, for guds skyld, at vandet skal kunne rinde ud

Vi kan ikke sige det tydligt nok:

Det er altså meget vigtigt, at man ikke placerer sin Pilea i en potte uden hul i bunden. Hvis man alligevel gør det, så skal man være ekstra opmærksom på vanding. Ellers så står man lige pludselig med en Pilea hvis rødder er i konstant fodbad, og det er der altså ingen stueplanter der synes er herligt.

Men hvad så med de flotte urtepotteskjulere?

Dem kan du stadigvæk sagtens bruge, og den lette løsning her er: at plante Pileaen i en plastikpotte (med hul i bunden) og placere dén i urtepotteskjuleren. Problem solved. 🙂 Vil du have inspiration til hvilke urtepotteskjulere der hiver Instagram-likes hjem lige for tiden, så læs med her.

 

Smuk stor pilea
Så flot og busket kan en Pilea blive, hvis man lader stiklinger gro. Kilde: Floradania

Mistrives din Pilea?

Vi får ofte kommentarer og spørgsmål til hvad man stiller op, når ens Pilea ikke har det godt. Vi har prøvet at besvare de mest hyppige spørgsmål herunder, og du kan se eksempler på flere af problemerne i dette galleri:

 

Gule blade

Gule blade på en Pilea Peperomioides kan være en indikator for mange ting – men fælles for dem alle er, at den ikke trives. Det starter med at bladet langsomt mister sin intense grønne farve, eller får gule “pletter”, hvorefter det med tiden vil blive helt gult og til sidst falde af. Men hvorfor bliver bladene gule? Vores erfaringer siger at det oftest er:

 • Fordi planten ikke får lys nok på alle sider – hyppigt problem i vintermånederne
 • Fordi planten får for meget vand

Tørre, brune pletter

Tørre og brune pletter kan forekomme på mange stueplanter, ikke kun Pileaen. Når man får det er det som oftest (men ikke nødvendigvis altid) et spørgsmål om varme og sol. Pileaen kan ikke lide for meget stærk og direkte sol, og udsættes den for det kan det få solskoldning der ses som tørre pletter. Står planten tæt på en radiator kan du se det samme – udtørrede pletter på bladene. Oplever du problemet vil vi derfor anbefale dig at prøve med en ny placering.

 

Krøllede blade

De krøllede blade er der tilsyneladende rigtig mange danske Pilea-ejere der ikke er glade for. Måske fordi man har købt planten for dens fine og flade tallerken-blade, og lige pludselig krøller og folder de sig sammen på mystisk vis. Vi har ingen beviser for hvorfor nogle bladene på nogle Pileaer krøller sig sammen, men vores bedste bud er, at det er en ubalance mellem lys, vand og temperatur.

Når man ser Pileaer hos blomsterhandlere og planteskoler er de altid fuldstændig perfekte af udseende, og oftest er alle planterne nærmest identiske. Modsat hvis man har flere Pileaer i hjemmet hvor man tit vil se, at de udvikler sig meget forskelligt. Den største forskel? Omgivelserne. Vi har ingen råd til hvordan du udbedrer lys/vand/temperatur balancen i dit hjem, men hvad vi kan sige baseret på erfaring er, at de krøllede blade ofte flader ud efterhånden som planten vokser. Så giv det lidt tid, og se om de ikke går i sig selv. Kan du ikke vente på dét, så kan du ganske enkelt fjerne bladene – men det løser nok ikke problemet i det lange løb.

 

Hvide “pletter” på undersiden af bladene

Vi har fået en del undrende kommentarer omkring de ‘mystiske’ hvide pletter eller dutter under Pileaens blade. Nogle har forsøgt at skrabe dem af, andre tror det er utøj. Men det er altså intet at frygte – alle Pileaer har dem, så det er lige som det skal være!

 

Formering af Pilea

Nu kommer vi endelig til det sjove med Pileaen, nemlig formering. Som beskrevet længere oppe, så sker formering af en Pilea Peperomioides ved at tage stiklinger.

Det er også dem du måske kalder for rodskud, aflæggere eller Pilea babyer.

 

Stiklingerne vokser på to forskellige måder:

 • Enten vokser de direkte på stammen
 • Ellers vokser de som rodskud under jorden

Det kan være meget forskelligt hvor mange, hvor ofte og hvor folks pileaer sætter stiklinger, og som i den virkelige verden lader det også til, at nogle Pileaer er mere fertile end andre. Så er det sagt.

Men selvom der kun er to forskellige måder hvorpå de vokser, så betyder det ikke, at det er den eneste måde hvorpå du kan skabe flere Pileaer. Det er én af de ting vi har eksperimenteret meget med.

 

Nogle af de andre metoder du kan bruge er:

 • At tage et blad med stilk samt lidt materiale fra stammen, og komme det i en potte med jord. Herefter vil bladet danne rødder, og hvis du er heldig skyde stiklinger op. Det er dog ikke en skudsikker metode, og den kan være langsommelig. Læs mere i vores guide til dét her.
 • At skære din Pilea plante over i to dele. Det lyder absurd, men det virker. Skær den over i to og både bund og top vil, i de fleste tilfælde, vokse videre. Læs vores guide til den metode her.
 • At skære rodskud over i flere dele og sætte dem i jord. Igen ikke en skudsikker metode, men vores erfaring siger, at flere af disse rodskud-dele vil udvikle sig til at blive selvstændige planter. Men processen er lang, og de starter HELT fra scratch ifht. størrelse.
 • Gør brug af LED vækstlys. Dette er ikke en metode der øjeblikkeligt vil give flere Pileaer, men vores erfaring viser, at Pileaer der vokser under LED vækstlys vokser markant hurtigere, og sætter mange flere stiklinger end normalt. Se vores anbefalinger til valg af vækstlys her.
stort pilea blad
Pilea vs. iphone 6s

Og så er der det med Pilea frøene …

Husker du, at vi øverst i indlægget skrev vi ville komme ind på det med Pileaer og formering med frø?

Nu er det tid til at dykke lidt mere ned i det.

Vi vidste det ikke i de første mange (mange!) måneder vi havde Pileaer, at planten rent faktisk sætter blomster. Det var lidt af en myte, da vi kun kunne finde dårlige billeder med lav opløsning der angiveligt skulle bevise at Pileaen får blomster. Men da vi fik en selv var der jo ikke længere nogen tvivl:

Ja, Pileaen sætter blomster – og nej, det er ikke dem alle der gør det.

pilea peperomioides med blomster

Vi har endnu ikke knækket koden til hvorfor, nogle Pileaer blomstrer mens andre ikke gør. Men vi spekulerer i det i dette indlæg med “Mysteriet om de blomstrende Pileaer”, og vi vil mægtig gerne høre dine kloge tanker omkring det, hvis du ligger inde med nogen.

Med det sagt, så har vi endnu ikke selv prøvet at så frøene vi høstede fra de blomster som du ser på billedet herover. Hvad vi derimod kan sige er:

At vi endnu ikke har set nogen få rigtige Pileaer ud af de frø, de angiveligt mente skulle være Pilea-frø.

Derfor er der intet der på nuværende tidspunkt indikerer, at det skulle være muligt at formere Pileaen ved hjælp af frø. Men vi skal naturligvis teste det, og det forsøg kommer vi selvfølgelig med resultaterne af her i indlægget.

 

Videoguide: Sådan tager du stiklinger fra en Pilea

Vi ved der er mange derude der er meget ængstelige når I første gang skal tage en stikling fra en Pilea. Det forstår vi godt, sådan havde vi det også selv.

Men der er ingen grund til bekymring:

For Pileaen er en meget livskraftig og stærk plante, og den kan sagtens klare hårdhændet betjening.

Vi har forsøgt at anskueliggøre processen og “hvordan man tager en Pilea stikling korrekt” i en video som du kan se herunder, og i den vil du kunne se hvordan du tager en der sidder på stammen såvel som en der skyder op fra jorden. Er du mere til tekst og billeder, så scroll lidt længere ned.

 

Billedeguide: Sådan tager du stiklinger fra din Pilea

stikling fra pilea peperomioides

De fleste Pileaer vil være pragteksemplarer på hvordan en fertilitetsbombe af en plante kan se ud. De vil så gerne producere nye babyer, og på et tidspunkt kan man stå i den situation at man ikke ved hvad man skal gøre med dem.

På billedet til herover til kan du se en Pilea der har sat masser af stiklinger eller rodskud. Moderplanten sidder i midten og rodskuddene er dem der vokser ud som små stænger.

For at tage en som du vil lave til en ny plante skal du:

 • Finde en kniv eller bruge fingrene, og skære eller knække stiklingen af så langt nede som det er muligt
 • Herefter skal du placere den i en ny potte med gennemvandet jord, og få den til at sidde så godt fast som muligt
 • Placer den herefter i et lyst rum, og vent på at den viser tegn på vækst

Der kan gå uger og nogle gange måneder før Pilea babyen viser tegn på vækst. Det afhænger dels af sæsonen (de vokser ikke så meget i vintermånederne), og hvor lille stiklingen var da du tog den.

Har du taget en halvstor stikling vil du opleve, at bladene klasker sammen efter du har fjernet den. Det er helt normalt, og de vil kvikke op igen efter nogle uger, når den har dannet nyt rodnet.

 

Hvis det drejer sig om et rodskud på stammen

Rodskud dukker ‘pludseligt’ op igennem jordskorpen – meget ofte helt ude ved kanten af potten,  men de kan også vokse direkte på stammen af moderplanten.

Metoden du bruger til at fjerne et rodskud på stammen er præcis den samme, som hvis det var et rodskud fra jorden. Den eneste forskel er, at stiklingerne på stammen ofte er meget mindre, og de stort set ingen stamme selv.

For dig betyder det:

At det kan være svært at plante en så lille stikling som man næsten ikke kan få til at stå fast i jord. Men det er muligt, og den kan sagtens blive til en flot og velvoksen plante, hvis blot du giver den tid og vander forsigtigt indtil den får et rodnet der sikrer dens fysiske stabilitet.

 

pengeplante stikling

Sådan skal du gøre, hvis du vil have din Pilea til at vokse med topfart

Er din Pilea en lille gnalling der tilsyneladende ikke har travlt med at vokse?

I vintermånederne vil de fleste Pileaer ikke vise meget tegn på vækst, og så snart foråret og den øgede mængde dagslys viser sig, vil de skyde i vejret. Men der kan jo være årsager til du gerne vil have det går lidt stærkere, og her har du ét redskab der kan være behjælpelig:

Nemlig LED vækstlys.

Vi har forsøgt os med at speede processen op med sådanne lys, og det skal vi ellers lige love for kan lade sig gøre. Hvis du er interesseret i det, vil vi anbefale dig at læse med i vores indlæg om hvordan LED vækstlys påvirker en voksen Pilea her, og hvordan LED vækstlys påvirker en baby Pilea her.

(Visited 20,843 times, 128 visits today)

205 Comments

 1. Karina March 12, 2019 at 22:50

  Har købt to små pileaplanter hos blomsterhandel. De står i meget små potter. Vil det være en god ide at omplante dem, eller trives de med trange forhold?

  Reply
  1. Haveaspiranten March 30, 2019 at 15:51

   Hej Karina, hvis rødderne stikker ud i bunden af potten er det altid en god indikator for, at planterne har brug for mere plads. 🙂

   Reply
 2. Jacqueline Reck January 23, 2019 at 09:37

  Hej

  I min plieaplante er der kommet noget der ligner en masse små hvide larver. De kommer frem og nærmest springer rundt når jeg vander blomsten, ved i hvilke larver det er, og hvordan jeg evt. kan komme af med dem igen?

  Reply
 3. Charlotte Bay October 30, 2018 at 17:03

  Hej, kan I mon hjælpe mig. Jeg har efterhånden pileaer i alle mine vinduer, men nogle af dem tiltrækker nogle små dyr – nogle små sorte fluelignende nogen.. Hvordan slipper jeg med af dem? Mvh. Charlotte

  Reply
 4. Charlotte September 2, 2018 at 07:21

  Hej. Min pipes er begyndt at tabe stænglerne med blade og bladene har fået brune plamager – nogle af stænglerne er også blevet brune. Planten står i indirekte som og ikke nær radioforedrag – men det har jo været knasende tørke og tørt i flere måneder – kan det være derfor? Jeg vander den lidt hver anden uge. Jeg overvejede om jeg burde potte den om i noget større og det kunne være et plads mangel problem

  Reply
  1. Christina September 18, 2018 at 19:51

   Jeg har præcis samme problem! Ved ikke hvad jeg gør galt?

   Reply
  2. Mig November 26, 2018 at 17:13

   For meget sol, som skrevet i indlægget 🙂

   Reply
 5. Søren Wolff August 16, 2018 at 07:21

  Jeg købte for halvanden måned siden i et supermarked en plante med fantastisk flotte, grønne blade, der næsten så ud om om de var lakerede. Den måtte jeg have med hjem, satte den i et østvindue og vander den moderat dagligt. Nu har jeg fundet ud af, at det må være en pilea. Udover at den er vokset en del og stadig har disse fantastiske blade, så har den nu også belønnet mig med tynde, hvide blomster. Kan ikke rigtig finde ud af hvilken blomsterstand, men vel to centimeter lange, 3-4 mm tynde akslignende, hvide blomster. Den er jeg meget begejstret for.

  Reply
 6. Trine June 30, 2018 at 16:59

  Hejsa

  Jeg har to store pilea’er, men der er mange blade på som gør at stammen bøjer, har sat nogle pinde rundt om for at gøre stammen mere lige, men er der andet jeg kan gøre??

  Mvh Trine.

  Reply
  1. Haveaspiranten July 1, 2018 at 08:49

   Hej Trine,
   Jeg tror ikke umiddelbart det er bladene der gør udfaldet, men derimod at planten strækker sig. Når du ser billeder af pileaer vil du nok lægge mærke til, at de (stammerne) har mange forskellige, spøjse former – fordi de strækker sig efter lyset. Hvis du vil forsøge at opretholde en så lige stamme som muligt skal du derfor rotere planten ofte. Du kan se i toppen med den nye vækst hvilken retning den peger i, og ganske enkelt vende den modsat. 🙂

   Reply
 7. Eva Westergaard June 29, 2018 at 09:05

  Hej 🙂
  Hvor er jeg glad for at have fundet denne pilea-nørde side
  Hvornår på året er det bedst af potte om til en større/bedre potte?
  Bedste hilsner
  Eva

  Reply
  1. Haveaspiranten July 1, 2018 at 08:50

   Hej Eva, vi er også glade for du har fundet noget du kan bruge! 🙂
   Pileaen er ikke specielt sensitiv, så umiddelbart vil jeg sige at du kan ompotte den når du vil. Så længe der ikke er tale om nye stiklinger uden rodnet der først skal etableres, så er der vidst ingen fare på færde her.

   Reply
 8. Anna June 2, 2018 at 12:41

  Hej 🙂
  Jeg fik en pilea for et lille års tid siden, og da jeg er førstegangs “planteeejer”, har jeg slet ikke overvejet muligheden for, at man skal gøde. Min pilea vokser rigtig godt og skyder masser af stiklinge, men den ser lidt bedrøvet ud. Er der en specielt slags gødning, du anbefaler, man skal bruge? 🙂

  På forhånd, tak.

  Reply
 9. Lea May 25, 2018 at 19:59

  Hej!

  Jeg havde fået en del stiklinger jeg ville skære fra og plante .. det er også lykkes! Men der skete det, at jeg skulle skære en fra helt inde ved stammen, og dum som jeg er, så får jeg skåret stammen over!
  Jeg har beholdt alt rodnettet, og forsøgt at sætte stammen ovenpå den tilbageværende stamme, og plantet jord omkring, og sat en blomsterpind som holder hele planten nu… bladene hænger og ser triste ud… har I nogen erfaringer med om den liver op igen?

  Vh

  Reply
  1. Haveaspiranten May 26, 2018 at 06:40

   Hej Lea

   Øv hvor uheldigt, men der er gode nyheder. En Pilea kan sagtens overleve at blive skåret over – dog kommer det næppe til at fungere med at forsøge at ‘hele’ stammen ved at sætte de to tilbage sammen, sådan fungerer det desværre ikke.

   Det du kan gøre er, at lade stammen med rodnettet blive hvor den er, så vil den vokse videre. Det er ikke sikkert det bliver jordens kønneste plante, alt afhængigt af hvor meget stamme den har. Men det kan blive en sjov plante at se på.

   Plantens top/resterende stamme kan du fjerne de nederste blade fra (så den ikke skal bruge krudt på dem) og sætte i sin egen potte med jord. Den vil med garanti klaske sammen det første stykke tid, for den har intet rodnet der kan suge den næring den har brug for. Men den kan udvikle det, og det vil den højst sandsynligt gøre. Vi har selv foretaget dét stunt, og det kan du se lidt mere om her: https://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/

   Reply
 10. Maddie May 7, 2018 at 19:16

  Hej! Jeg er så glad jeg fandt den her side og jeg har nu to små baby pileaer hjemme som vokser for hver dag. Men i dag opdaget jeg at det kom to larver ud af huldet under på potten på moderplanten, samt mange små dyr der kravlet under potten. Jeg planter den om for nogle uger siden, og den er blevet så stor og fin – derfor er jeg så ked af det. Nu står planten ude på altanen da jeg synes det var så ulækkert!

  Hvad kan jeg gøre med dette? Er det muligt at skære stammen af ved jordoverfladen og plante den i ny jord?

  Håber i kan hjælpe

  Reply
  1. Haveaspiranten May 17, 2018 at 16:51

   Hej Maddie, nu ved jeg ikke hvilket jord du har brugt til dine Pileaer, men der har formentlig været nogle smådyr i det. Det bedste du kan gøre er ganske enkelt at ompotte din pilea. Fjern så meget jord som du overhovedet kan, uden at beskadige rodnettet alt for meget, og giv frisk jord. Placerer du dem udenfor vil du naturligvis også risikere at forskellige insekter, snegle og lignende vælger at bosætte sig i potten – vi har før set dræbersnegle i Pileaer der stod udenfor, knap så lækkert 🙂

   Reply
 11. Cecilie April 28, 2018 at 14:36

  Hej! Jeg har haft en pilea siden lige omkring juletid, og den virker til at trives: en del nye blade og de første tre stiklinger er begyndt at tage form ude ved kanten af potten 🙂
  Jeg undrer mig dog over, at min pilea ikke rigtig bliver højere; den har ikke rigtig nogen stamme.
  Skal jeg blot væbne mig med tålmodighed, eller kan jeg gør noget for at hjælpe den til at vokse mere i højden?
  Mvh. Cecilie

  Reply
  1. Haveaspiranten May 17, 2018 at 16:53

   Hej Cecilie,
   Jeg ved ikke hvilken potte din Pilea står i, men typisk vil deres vækst begrænse sig/tilpasse sig den mængde plads de har at vokse på. Derudover kan jeg sige at Pileaer typisk ikke vokser specielt hurtigt og når de gør sker det i forår/sommermånederne hvor der er mest lys. Placeringen af din plante kan derfor også være en faktor, får den mon nok lys? 🙂

   Reply
 12. Camilla December 16, 2017 at 09:59

  Hej.

  Har ledt med lys og lygte efter svar på det problem jeg har med min Pilea, men må desværre indse, at det er umuligt. Så nu prøver jeg her.

  Ved du, hvad der er gået galt når en pænt stor pilea pludselig taber alle bladene i løbet af et par uger – og til sidst er der kun stænglen tilbage? Og kan jeg evt “redde” det der er tilbage?

  På forhånd tak!

  Reply
  1. Camilla December 16, 2017 at 10:08

   Måske skal jeg også lige nævne, at den måske står lidt for mørkt? Jeg ved det ikke. Men den står bagerst i stuen, hvor der er naturligvis, men ikke direkte sollys. Den står i øvrigt heller ikke i nærheden af en radiator. Jeg vander den hver fjortende dag. Den står i en potte som nok er lidt for stor – kan det have nogen betydning? Tænker jeg ikke, men kan jo være jeg tager fejl 🙂

   Reply
   1. Maja June 20, 2018 at 12:10

    Jeg har erfaring med at min kun vil vandes én gang hver måned ca. Måske er det det?
    Og hvis du kan placere den ved noget lys, fx en helt almindelig lampe med en led-pære i, vil det også hjælpe.

    Reply
 13. Lisa Johansen November 22, 2017 at 22:28

  Hej min kæmpemstore flotte pilea har desværre fået en del sorte pletter på undersiden af nogle af bladene. I toppen hvor de nye blade skyder frem krøller de lidt og nogle er blevet helt sorte, nærmest visne og falder af – hva kan der være sket? Jeg overvejer om jeg ska dele den og sætte topskuddet i en ny potte og håbe dette vil virke – men tør ikke helt. Jeg har plantet den om igen større potte, fordi hele “jorden” var et stort rodnet og ja måtte skære den fri fra den tidligere potte.

  Kan du give et svar så jeg kan redde den??

  Mvh Lisa Johansen

  Reply
 14. Mille September 2, 2017 at 07:02

  Hej,

  Jeg har det, jeg kalder min egen lille pilea-farm, men nu er mine moderplanter begyndt at få brune pletter på bladende og nogle flækker også. Hvad kan dette skyldes?

  Reply
 15. Karina August 28, 2017 at 11:50

  Hej 🙂

  Jeg har en to forholdsvise store Pileaer, jeg har lige taget stiklinger fra dem, for at give dem mere plads. Mit spørgsmål er at de to store Pileaer hænger en del ned af, nok fordi de vejre en del, jeg har set på en del billeder at man kan få dem til at vokse sig høje, dette ønsker jeg for min den ene. Jeg har sat en pind op af, og bundet en snor rundt op i håbet om at dette vil støtte planten.

  Mvh. Karina

  Reply
 16. Siss August 27, 2017 at 10:09

  Hei
  Jeg har hatt min Pilea plante i 3 år nå. Jeg har bare latt den gro vilt av nyskjerrighet på hvordan den utvikler seg. Men nå har planten en stilk i midten som er 60cm høy og har kun blader på de øverste 30cm, så den ser litt stusselig ut. I tillegg har den 2 stilker nederst som bretter seg ut over potten. Jeg ønsker å få en tettere plante, lik den av din plante på Instagram øverst i posten. Hvordan gjør jeg dette? Og hvordan beskjeærer jeg den i høyden?

  Reply
 17. Sofia August 24, 2017 at 10:59

  Jeg har haft min Pliea i omkring 6 mdr nu, og den giver så mange stiklinger, at jeg næsten ikke kan følge med længere. Stiklingerne har det fint, men moderplantens nederste blade er begyndt at hænge lidt samt, at nogle af bladende får brune “pletter/plamager”.
  Planten har været udsat for en del transport den sidste måneds tid, og jeg ved ikke om det er en faktor, der spiller ind. Er potten mon for lille? Hvordan vurderer man om potten er for lille til planten? Moderplanten har mange blade, men vokser ikke så meget i højden heller, som jeg gerne vil have den til.
  Har du nogle gode råd? 🙂

  Reply
  1. Haveaspiranten August 24, 2017 at 18:43

   Hej Sofia

   Det er ikke unormalt at en Pilea begynder at smide de nederste blade efterhånden som den bliver større. Det kan måske dels bare være fordi det er det den gør – det gør palmer fx også, men mange små stiklinger skygger også for lyset for de nederste blade, hvilket gør dem gullige og på et tidspunkt falder de af.

   Måden du ser hvorvidt potten er for lille på, er den samme som med andre planter:

   Er rodnettet tydeligt i hullerne af pottens bund? I så fald er det en god indikator for, at den har brug for mere plads.

   OG, fiser vandet igennem når du vander planten, så det virker som om den ikke suger noget til sig? Så kan det også være en indikator for at der er for mange rødder ifht. jord, så det der er tilbage ikke kan suge mere.

   Reply
 18. Camilla Hansen August 16, 2017 at 22:46

  Hejsa 🙂
  Jeg har pilea stående i en kubus bowle, men den er begyndt at hænge ned over kanten. Det er en stikning, som jeg har haft i vand og derefter jord. Den er fra april, og er først begyndt at hænge for nyligt. Vandet maks 1 gang om ugen.

  Skal den bare have tid, eller er der noget galt? 🙂

  Reply
  1. Haveaspiranten August 20, 2017 at 07:07

   Hej Camilla

   Husker du at dreje potten? Hvis du aldrig drejer potten vil planten strække sig efter lyset, og det vil i stort set alle tilfælde resultere i, at den ender med at hænge til en side. For at undgå det bliver man nødt til med få dages mellemrum at vende potten, så planten opretholder en lige stamme.

   Hvis det ikke er det der er problemet, så må det være et sundhedstegn – og så må du undersøge lidt nærmere hvad der kan være galt. Kan vandet løbe fra potten eller står den i vand? Er bladene matte og bløde, eller skinnende og faste? Vores erfaring siger, at de i langt de fleste tilfælde er overvanding der er skyld i at pileaer mistrives.

   Held og lykke med den!

   Reply
 19. Inge August 14, 2017 at 10:01

  Tak for god intro guide om Pilea.

  Jeg har søgt nettet tyndt, men har ikke kunnet finde et svar. Derfor spørger jeg her; min pilea får fedtede blade. Så meget at vindueskarmen også er helt fedtet☺️ Den trives ellers. Er der en forklaring på det?

  Reply
 20. Mia August 10, 2017 at 07:48

  Hej have-siden
  Fedt at I skriver så meget om Pilea-planten. Jeg har flere pilea’er som stammer fra min første og største Pilea. Nu er mit mål så “bare” at få min største plante til at vokse op ad og ikke nødvendigvis blive bredere og mere ‘busket’, som jeg synes er tilfældet nu. Hvordan gør jeg det? Skal jeg fortsat lade stiklingerne sidde på planten eller skal jeg fjerne dem for at få den til at gro op ad og ikke ud ad?

  Håber I kan besvare mit spørgsmål.

  Mvh Mia

  Reply
  1. Haveaspiranten August 13, 2017 at 10:15

   Hej Mia
   Det giver næsten lidt sig selv – hvis du lader stiklingerne sidde, så vil Pileaen automatisk blive mere busket. Så tricket for dig må være at fjerne alle stiklinger der kommer, og evt. fjerne de nederste blade på planten – hvis du godt kan lide man kan se stammen. 🙂

   Held og lykke med det

   Reply
 21. Simone July 29, 2017 at 13:30

  Hej. 🙂
  Jeg har for nogle uger siden købt en pilea og den vokser så fint og har utrolig mange små stiklinger. Men bladene på den er begyndt at bue og se ud som om de snart klapper sammen :/
  Hvad kan det skyldes?
  Vender den en gang i ugen, har rykket den fra vindueskarmen og over på en skænk hvor den stadig får lys fra begge sider. Den får ikke for meget vand. Hvad kan jeg gøre for at de bliver flade og runde igen?
  Og ang gødning, hvor meget skal de have, hvor ofte? 🙂

  Reply
  1. Haveaspiranten July 31, 2017 at 16:30

   Hej Simone

   Først og fremmest tillykke med din nye Pilea! Bladene der buer er et velkendt “problem” for mange, inklusiv os selv, og vi har desværre ikke en skudsikker forklaring på hvorfor det er. Men vores bedste bud er, at balancen mellem lys, vand og varme gør forskellen. Ser man på pileaer der kommer direkte fra et gartneri, har de alle perfekt flade blade – og her kan de jo nærmest 100% kontrollere samtlige forhold, så derfor er det vores bedste bud, at det er heri forklaringen ligger. Vi kan ikke sige hvad du skal gøre for at forandre det, så du må nok prøve dig lidt frem – men så længe den har det godt, er det jo heller ikke så slemt. De nyeste blade har dog en tendens til at bue mere fra start, og flade sig mere ud med tiden.

   Du behøver nok ikke gøde din plante foreløbig, da den (måske?) lige har fået ny og næringsrig jord. Men ellers kan du give den en dosis en gang om måneden i voksesæsonen. I vintersæsonen behøver du ikke give den noget. Hvor meget den skal have, afhænger af den gødning du køber – anvisninger vil stå på produktet.

   Held og lykke med den!

   Reply
 22. Vicki June 19, 2017 at 20:23

  Jeg har efterhånden opfostret en del pilea babyer og et lille trick er, at vende planten med jævne mellemrum. Så bliver de flotte runde i formen 🙂

  Reply
 23. Bolette June 13, 2017 at 18:28

  Hejsa,
  Jeg har nu haft pileaer i et par år, og har fået mange stiklinger. To af min oprindelige pileaer er blevet gule, de får stadig stiklinger, som også er gule… og derfor ville jeg høre: Hvad gør jeg forkert?
  De overvandes ikke, potten er stor nok, og de står ikke i direkte sollys!

  Hvis jeg skal give dem gødning, hvad skal jeg så give dem?

  Mvh. Bolette

  Reply
  1. Haveaspiranten June 14, 2017 at 16:23

   Hej Bolette

   Min umiddelbare tanke, hvis vandingen ikke er et problem og der er tale om hele planten ikke bare et par enkelte blade, er måske at de kunne trænge til gødning. Vi giver bare vores almindelig blomstergødning du kan købe i supermarkedet. 🙂

   Reply
 24. Solvej June 10, 2017 at 21:50

  Jeg har fået hele to piles stiklinger af min veninde og jeg passer dem det bedste jeg kan…dog uden for meget vand. Efter nu 3 måneder har jeg konstateret at de stadigvæk lever, men de er ikke vokset en millimeter. Gør jeg noget forkert?

  Reply
  1. Haveaspiranten June 11, 2017 at 15:57

   Hej Solvej
   Det kan meget vel være, at de små stiklinger er i fuld gang med at udvikle rodnet – og derfor ser du ingen vækst ifht. blade. Så længe de har det godt, så skal de nok begynde at vokse på et tidspunkt.

   Reply
 25. Kirsten May 15, 2017 at 07:54

  Hej
  Vedr. blomstring: jeg tror, temperaturen kan være en faktor i forhold til blomstring eller ej. Hvis planten står rigtig køligt en periode, har jeg oplevet en kollega få sin plante i blomst – lysforhold sammen med “kulde” spiller sikkert også ind. Måske I kunne eksperimentere lidt med det, hvis ikke allerede gjort.
  Selv har jeg midlertidigt haft en plante til at stå i udestuen her i foråret – også ret køligt – og den fik mere flade og tynde blade under opholdet, hvilket jeg synes, er rigtig kønt.

  Reply
 26. Stine Marianne Larsen May 5, 2017 at 15:31

  Hej der.
  Jeg har med stor interesse læst jeres svar og spørgsmål, jeg fik sådan en plante af en sød dame som havde fået noget gratis af mig på dba, og jeg har ledt og ledt efter oplysninger på denne firlurlige plante,den har fascineret medmindre form og smukke facon, jeg har fået to skud på hver side op af potteplantens kant og vil høre om der er en med viden og erfaring med omplantning i byt for de to flotte skud vil hjælpe mig med en omplantning og info om Hvilked jord og hvor stor potte den skal i mm.
  Jeg er nu klar over at jeg har overvandet den og den har nok stået lidt forkert, men det bliver der ændret på nu for jeg værdsætter min plante så meget.
  Min mail er snudder@hotmail.com
  31159746

  Reply
  1. Have aspiranten May 8, 2017 at 21:59

   Hej Stine
   Hvis du er i tvivl om hvordan du fjerner stiklingerne fra planten, så check videoen i indlægget – den viser præcis hvordan du gør. Og mht. selve ompotningen, så er almindelig jord og en ikke alt for stor potte tilstrækkeligt. (Lille stikling = lille potte)

   Held og lykke med det!

   Reply
 27. Maiken Foldager April 18, 2017 at 20:09

  Hej
  Har med glæde læst indlæg om denne skønne plante – jeg er “pilea-jomfru” og købte i september en ret stor en af slagsen.
  Efter anbefaling fra planteskolen har jeg igår taget ca. 15 små og nogle stor stiklinger fra og plantet om.
  Er dog i tvivl om hvor meget vand de skal have?
  Min store plante får lov at tørre lidt ud og så vander jeg den lidt to gange om ugen. Uden at overvande!

  Men skal de små stiklinger også tørre lidt ud eller skal de have godt med vand i starten??

  Reply
  1. Have aspiranten April 23, 2017 at 08:45

   Hej Maiken

   Tillykke med din (relativt) nye pilea! 🙂 De små stiklinger du tager har intet rodnet, så de er ekstra følsomme indtil de udvikler det. Derfor ville jeg sørge for de er let fugtige indtil du føler de har fået “ordentlig fat” i jorden. Der går formentlig ikke mere end et par uger før de sætter rødder og bliver mere hårdføre.

   Reply
 28. Marianne petersen April 12, 2017 at 16:59

  Hej
  Min moderplante, som har givet mig mange “babyer” har gule blade på de nederste blade og det har ikke hjulpet at flytte fra vindueskarmen og lidt længere ind i stuen.
  Skal den måske plantes om eller mangler den gødning? Hvilken slags gødning skal man bruge? Tak for fantastisk hjemmeside.

  Reply
  1. Have aspiranten April 15, 2017 at 14:51

   Hej Marianne, det kan måske være planten er blevet så stor, at den begynder at smide nogle af de nederste blade – det har vi også selv oplevet på vores. Hvis det ikke kun er de nederste blade, ville jeg mistænke overvanding. ☺

   Reply
 29. Helle April 2, 2017 at 11:17

  Hejsa. Jeg har en stor flot Pilea som står i direkte sollys og får masse af varme og den stor trives. Dog er der kommet nogle dyr på bagside. Hvad gør jeg for at udrydde dem ?

  Reply
  1. Have aspiranten April 2, 2017 at 13:38

   Hej Helle
   Du er sikker på, det ikke bare er nogle små prikker/bobler? Det har de fleste pileaer. Men hvis det er dyr, så kan du starte med at rengøre alle blade med en våd klud for at fjerne de levende – og hvis det ikke er tilstrækkeligt, så må du måske ud i noget insektspray, alt afhængigt af hvad det er for nogle dyr.

   Held og lykke med det!

   Reply
 30. Karina March 6, 2017 at 19:07

  Jeg er desværre en af dem der ikke kan få købte pileaer til at gro. Tænker de måske er drevet for hurtigt frem.
  Bladene falder af og de få der bliver får meget lange stængler og stammer. Jeg foretrækker de mere tætte udgaver.
  Er det fordi der er for langt til lys / vinduet? Står ca. 2 meter fra vindue i norvest-vendt stue.
  Nu har jeg så købt en ny lille tæt plante og håber den kan forblive tæt.

  Reply
  1. Have aspiranten March 7, 2017 at 19:41

   Hej Karina

   Vi har haft samme problem da nogle af vores Pileaer stod for mørkt. Den eneste løsning var 1) mindre vand 2) mere lys, hvilket vil sige en anden placering i huset.

   Så det kan måske være et godt forsøg at prøve at placere den lige ved/i et vindue, og se hvordan den reagerer.

   Reply
   1. Karina March 8, 2017 at 20:51

    Tak, det forsøger jeg med den nye plante.

    Reply
 31. Laura February 8, 2017 at 10:43

  Det er virkelig en fin hjemmeside, og en stor hjælp til sådan en nybegynder som mig.
  Jeg er primært bedst til at holde kaktusser, så når du skriver gødning, hvilket gødning bruger man?
  Jeg fik en Pilea for en måned siden af min søster og den vokser i bedste velgående og har allerede 2 små babyer.

  Reply
  1. Have aspiranten February 8, 2017 at 17:09

   Hej Laura
   Dejligt der er brugbar information at hente for dig, så har vi opnået vores ønske med guiden! 🙂
   Jeg bruger faktisk bare en helt almindelig gødning fundet i Bauhaus i sin tid. Jeg fik en del spørgsmål på Instagram omkring det for noget tid siden, så jeg smed et billede op af den jeg brugte her: https://www.instagram.com/p/BGy-oBSF0oG/?taken-by=sproutandharvest

   Og hvor skønt at din pilea trives! Det er en nem plante at holde når man lige har fået styr på vanding og lys 🙂

   Reply
 32. Tanja January 6, 2017 at 21:24

  Hej. Jeg har har købt en mini-pilea (6cm) og ønsker egentlig ikke at den bliver større. Er der nogen måde hvor på jeg kan få den til at forblive den størrelse, så jeg ikke skal til at plante den om?

  Reply
  1. Have aspiranten January 7, 2017 at 12:10

   Hej Tanja

   Du kan ikke forhindre den i at vokse, men for hver gang du potter den om og giver den en større potte vil den automatisk blive større. Så det bedste trick er at give den en almindelig størrelse potte så den har noget at bo i og få næring fra, og så lade den blive der – det vil begrænse dens vækst. Næringen i jorden vil før eller siden forsvinde, så her skal du huske at give den gødning i ny og næ. 🙂

   Reply
 33. Helle Thamestrup November 24, 2016 at 08:43

  Hej
  Min plante har fået nogle brune blade, hvad skyldes dette? Står den for mørkt eller er den vandet for meget.

  Reply
  1. Have aspiranten November 26, 2016 at 08:41

   Hej Helle

   Er der tale om tørre brune blade, eller bare almindelige blade der mister den grønne farve? Førstnævnte er formentlig et resultat af den har været udsat for for meget varme fra f.eks. en radiator, andet kan meget vel være pga. overvanding.

   Reply
   1. Helle Thamestrup December 7, 2016 at 12:34

    Der kommer brune pletter på bladene og den mister også den grønne farve. Den har ikke fået for meget varme, da den har stået på spisebordet. Måske det godt kan være overvanding??
    Mange tak for svar.

    Reply
 34. Majken November 15, 2016 at 17:22

  Hej
  Min gamle produktive moderplante er blevet ret høj, hvilket betyder at bladene begynder at hænge meget nedad. Den er sprød og trives super godt, dog ikke så pæn at se på længere. Kan man skære stammen over og plante den påny? Der vil så ikke være rødder.
  Vh Majken

  Reply
  1. admin November 15, 2016 at 19:01

   Hej Majken,

   Det er en øvelse vi har gjort et par gange – og begge gange med succes!
   Faktisk kan du med stor sandsynlighed ‘risikere’ at have 2 fine planter nogle måneder efter ‘operationen’.
   Prøv at læse dette indlæg: http://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/

   Tip: Bevar så mange blade som muligt på den nederste del indtil den har sat nye blade.

   Held og lykke 😉

   mvh
   have-siden.dk

   Tip: Prøv at bevare

   Reply
 35. Kirsten October 9, 2016 at 13:40

  Hej jeg købte en Pilea for ca en måned nu begynder den at tabe bladene er det træk eller for meget vand

  Reply
  1. Have aspiranten October 10, 2016 at 16:07

   Hej Kirsten

   Umiddelbart vil jeg skyde skylden på vandet. Lad den tørre nogenlunde ud mellem vanding, så burde den få det bedre.

   Reply
 36. Lise September 25, 2016 at 20:54

  Hej!
  Mange tak for alle de gode tips og tricks. Jeg følger med på bloggen og ærgrer mig ofte over der ikke er nye indlæg om pileaer, så gerne flere af dem
  For ca en måned siden tog jeg stiklinger fra mine to moderplanter, men siden har de hunget rigtig meget – ja de bøjer faktisk nedad udove urtepotteskjuleren.. Jeg har prøvet at tænke meget over vandingen, de har også fået gødning og nu efter en måned kan jeg også se at der allerede er nye skud igen, hvilket jo er super fedt. Det er bare så ærgerligt at de ikke står flot op. Har du måske en ide om hvorfor mine to moder pilea hænger så meget?

  Reply
 37. Anna September 11, 2016 at 18:08

  Hej. Jeg har nu læst din gode artikel omhyggeligt og alle kommentarerne. Det er sjovt at se din udvikling af din viden angående pasning.
  Vi er en flok veninder der har fået en stikling hver af fælles veninde, og det er sjovt at se hvordan de trives forskelligt i de forskellige hjem. Jeg har fået af vide at jeg ikke måtte stille den i direkte sol så blev den gul.
  Min trives rigtig godt, og har en flot farve. Men nogle af bladene bukker også indad. Jeg kan se du ikke har fundet ud af hvorfor. Min mor foreslog at den ikke kunne lide at bo i en metal(måske zink) urtepotte skjuler, har du nogen erfaring med det?
  Udover det, så dannes der en smule mug/skimmel på toppen af jorden. Jeg tænker at jordtypen er forkert? Jeg vander den sjældent og lader den tørre i mellem vandinger. Har du prøvet at blande lidt sand i din jord? Eller lidt småt hakket dækbark? Så jorden ikke bliver så kompakt.
  Hilsen Anna

  Reply
  1. Have aspiranten September 12, 2016 at 19:47

   Hej Anna

   Hvor hyggeligt at I hver især har fået en at tage hånd om 🙂

   Mht. de bukkede blade, så tror jeg ikke det relaterer sig til zink eller metal materialet, for jeg har pileaer der gør det samme, og nogle står i plastikpotter og andre i lerkrukker. Min teori er stadig at det er klimaet der gør udslaget, men det har jeg ikke beviser for (endnu i hvert fald).

   Mug og skimmel på toppen vil jeg umiddelbart mene hænger direkte sammen med vanding og fugtighed. Du siger du har din i en metal urtepotteskjuler, er den plantet direkte i den, eller står den i en plastikpotte der er placeret i metalskjuleren? Hvis den er placeret direkte i metalpotten, så er mit bud at din plante kan være temmelig våd i bunden fordi den ikke kan komme af med vandet.

   Vi har flere gange brugt både sand og lecakugler i vores jordopblandinger, det kan særligt hjælpe på overvanding. Det er i hvert fald ikke noget der skader 🙂

   Reply
 38. Sabina Bundesen August 29, 2016 at 18:04

  Hej

  Jeg ville hører om du ved hvorfor mine blade på de nye blade krøller bag ud ? Er det bare til de er vokset sig større og så de folder sig ud. ?

  Reply
  1. Have aspiranten September 6, 2016 at 15:59

   Jeg ved det desværre ikke, men hvis du kigger kommentarerne igennem vil du se at du er langt fra den eneste der har det “problem” 🙂

   Reply
 39. Lone skjøtt August 22, 2016 at 15:27

  Hej, min moderplante har fået noget utøj, nogle små hvide dyr. Det var ikke så voldsomt, de var kun i toppen af planten, som jeg nu har knækket af. Jeg har stillet planten udenfor, kan på nuværende tidspunkt ikke se flere dyr. Tror du jeg kan stille den ind igen og er der ellers andet jeg kan gøre?
  Vh. Lone

  Reply
  1. Martha October 27, 2016 at 22:55

   Er det sådan nogle små lidt uldtot-lignende dyr? Så er det uldlus, og de kommer desværre hyppigt i stueplanter. Jeg har haft held med at pensle dem forsigtigt med en blanding af brun sæbe og sprit – det dør de af med det samme.

   Reply
 40. Lisanne Munk Holm August 21, 2016 at 21:35

  Hej. Ang. blomstringen, kan det tænkes at det er han-planter der blomstrer?:)
  Bare en tanke herfra.
  Fed hjemmeside

  Reply
 41. Heidi Ilkjær. August 16, 2016 at 12:00

  Hej.
  Hvornår er det tid til at skifte jord på Pilea planten. Jeg har haft min i lidt over 1 år nu og aldrig skiftet det, så skal jeg gøre det nu? Og er det bare alm plantemuld? Og sidst men ikke mindst, skal den i en større krukke, ikke fordi den er mega stor men alligevel? Mvh Heidi.

  Reply
  1. Have aspiranten August 20, 2016 at 08:51

   Hej Heidi

   Det nemmeste er at kigge i bunden af potten og se om rødderne er vokset ud. Hvis de er det er det en god indikator for, at planten godt kunne trænge til en større potte. Mange vælger at holde deres planter i mindre potter for at begrænse væksten, og det er også en mulighed. Mere plads = større plante.

   Almindelig plantemuld er helt fint.

   Reply
 42. Jens Lind Jensen Merrild August 12, 2016 at 21:29

  Hej
  Jeg har en plante der har sat blomst og frø.
  Den blomsrede efter jeg satte den ud i mit sommerhus i skoven. Luften er fugtig herude, en del lys -også direkte, og så vandede jeg den ikke i en måneds tid.
  Håber det kan hjælpe i jeres forsøg på at afmystificere den.

  Venligst
  Jens

  Reply
  1. admin August 13, 2016 at 18:53

   Hej Jens,

   Tak for din kommentar.
   Vi har haft en Pilea stående i det fri siden maj måned. Den står i en potte som er gravet ned i et bed, og den har fået masser af direkte sollys. Den har det forholdsvist fint og har sat en del stiklinger – men desværre ingen blomster endnu.
   Vi har en del Pilea stående noget mere beskyttet i det fri. Alle har det fint men heller ikke disse har sat nogen blomst.

   Mysteriet lever i bedste velgående 😉

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
   1. Mette October 5, 2016 at 21:41

    Hej.
    Kan pileaen overvintre udenfor uden at dø? Og er de hårdføre nok til at plante ud? Syntes nemlig det kunne være en smuk plante at have i haven

    Reply
    1. admin October 6, 2016 at 18:14

     Hej Mette,
     Jeg har haft en Pilea stående udendørs i et højbed (gravet ned i jorden med potte) fra Maj til slutningen af September – det gik faktisk ret fint på trods af rigtigt mange barske solskinsdage.
     Hvis det kniber med at passe den i en periode er det bestemt en mulighed at grave potten ned i jorden udendørs. Kraftig blæst kan dog ruske lidt voldsomt i de store blade.

     Jeg er ret sikker på den ikke tåler frost.

     mvh

     have-siden.dk

     Reply
 43. Vickie August 7, 2016 at 21:32

  Hejsa

  Har du noget erfaring med leca kugler på jordoverfladen, for at holde fluer osv væk?

  Reply
  1. Have aspiranten August 8, 2016 at 16:22

   Hej Vickie

   Det har jeg desværre ikke. Men hvis du døjer med fluer i jordoverfladen, så vil jeg anbefale dig at vande dine planter nedefra op, i stedet for omvendt. Det er formentlig sørgemyg du har, som elsker et lunt og fugtigt miljø. De lægger æg i overfladen af jorden, og det kan være svært at komme dem til livs. Jeg har tidligere testet limplader for at få dem væk fra mine planter: http://have-siden.dk/bekaemp-sorgemyg-med-fluestrips/.

   Held og lykke med det 🙂

   Reply
 44. Maren July 25, 2016 at 17:28

  Hei.

  Jeg har hatt en pilea i et år nå. Jeg har tatt to middels store stiklinger fra denne og implantet de, da bruke jeg vanlig blomsterjord med lecakuler i bunden av en teracottapotte. Jeg sørget for at jorden var gjennomvåt ved planting. Hvordan skal jeg fortsette å vanne disse stiklingene? Skal jeg la de tørke litt ut, eller fortsette å ha gjennomvåt jord?

  På forhånd tusen takk for innspill. 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten July 26, 2016 at 18:20

   Hej Maren

   Min anbefaling er, at vente til jorden igen er ved at være lidt tør, og så give den noget vand. Ikke nødvendigvis gennemvande (nogle gange er stiklingerne så små at de næsten kan blive skyllet væk hvis man vander for meget), men så det øverste lag er fugtigt. Fortsæt sådan indtil du kan se stiklingen sætter ny vækst – når det sker ved du at den har dannet rodnet, og så kan du vande den som normalt. 🙂 Held og lykke med dem.

   Reply
 45. Rikke July 25, 2016 at 10:04

  Hej
  Har du nogen ide om hvorfor nogle af bladene på mine stiklinger krøller lidt?
  Hvis de er plantet i en potte med lekakugler og jord, kan man så sige noget generelt om, hvor meget de skal vandes, når jeg ikke lige kan sætte dem i vandbad?
  Tak for en super tråd
  Mvh Rikke

  Reply
  1. Have aspiranten July 26, 2016 at 18:23

   Hej Rikke
   Jeg ved desværre ikke hvorfor de krøller, men hvis det er nogen trøst kan jeg sige at jeg får spørgsmålet fra mange andre, og selv har nogle der også krøller. Jeg ved ikke om det er noget med sæsonen (mere lys og varme), men det tror jeg meget vel det kan være.

   Mht. vanding, så er det som skrevet i indlægget svært at rådgive andre om vanding da det jo afhænger af klimaet man har indenfor. Du kan forsøge dig med at stikke en finger i jorden og mærke hvornår det er tørt, eller du kan købe sådan en fugtighedsmåler som der nævnes i indlægget, som kan fortælle en præcis hvor tør planten er nede ved rødderne.

   Reply
 46. Sofie July 15, 2016 at 16:49

  Hej! Super fedt med noget info om de fine planter 🙂
  Jeg er meget nysgerrig omkring hvor meget vand en pilea rent faktisk kan tåle? Jeg er selv i fuld gang med at anskaffe mig en, men jeg er så ufattelig bange for at “over-vande” den.. Har du en ide om hvor meget de cirka skal have når de endnu ikke er helt fuldvoksne? 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten July 15, 2016 at 16:54

   Det er svært at sige, for det afhænger jo både af temperaturen udenfor, og klimaet indenfor. Mit råd vil være, at lade den tørre let ud mellem vandinger, og når du så vander, så lad være med bare at hælde en sjat vand i, men vand den igennem fx. ved at stille den i vandbad i 10 minutter eller hvor lang tid det tager for dens pottestørrelse at blive gennemvandet. Hvis du føler dig meget usikker kan en fugtighedsmåler til jord varmt anbefales, der er et link til en i indlægget 🙂

   Reply
   1. Sofie July 18, 2016 at 19:58

    Okay det vil jeg prøve! Mange tak for svar 🙂

    Reply
 47. Kathrine July 12, 2016 at 20:27

  Hej 🙂
  Hvor længe går der går fra at baby pileaer/stiklinger vokser til en “normal” størrelse?

  Reply
  1. Have aspiranten July 13, 2016 at 06:25

   Hej Kathrine, det er svært at sige, men afhænger i den grad af hvor store de var da du tog dem. Min erfaring er, at meget små stiklinger er meeget lang tid om at sætte rodnet og vokse sig større, hvorimod større stiklinger er hurtigere til at komme i gang igen. Men fra stikling til “normal” størrelse vil jeg mene der går mindst et halvt år. I vinterhalvåret vokser de heller ikke særlig meget.

   Reply
 48. Simone July 11, 2016 at 21:32

  Hej ☺️
  Jeg har oplevet flere gange, at når jeg planter stiklinger om, så går der nogle dage, også er bladende ekstremt løse. Altså man skal knap røre dem før de falder af. Og de er underligt nok ligeså fine og grønne uden pletter/misfarvning osv..

  Reply
  1. Have aspiranten July 12, 2016 at 08:47

   Du skal tænke på, at når du tager en stikling så fjerner du plantens rodnet (som er moderplanten) og dermed mulighed for at optage næring. Kort sagt må den “prioritere” hvad der skal bruges krudt på: 1) at holde liv i bladene eller 2) at producere rodnet så den igen kan optage næring og vokse videre.

   Det er derfor helt normalt at planten klasker sammen, slet ikke vokser sig større i flere uger eller måneder eller at nogle blade falder af i processen.

   Reply
 49. Vickie June 29, 2016 at 09:47

  Hejsa
  Mine Pilea planter laver virkelig mange små rodskud.
  Er det bedst for moderplanten, hvis den fortsat skal vokse godt at de bliver fjernet?

  Reply
  1. Have aspiranten June 29, 2016 at 16:51

   Hej Vickie

   Jeg ved det reelt set ikke, men hvis man tænker over det får moderplanten jo mest plads hvis der ikke vokser stiklinger over det hele.

   Reply
 50. jannie June 24, 2016 at 07:46

  Hejsa
  Jeg har plantet min pilea om og efter det er den begyndt, at hænge. Hvad gør jeg?
  Vh jannie

  Reply
  1. Have aspiranten June 24, 2016 at 18:55

   Hej Jannie

   Hvis det er en ny pilea, altså en stikling, så er det helt normalt. Når man tager en stikling fjerner man også dens kilde til næring, nemlig moderplanten, så den skal først sætte nye rødder før den kvikker op igen. Der plejer at gå et par uger, alt afhængigt af hvor stor en stikling det er.

   Reply
   1. jannie June 24, 2016 at 22:27

    Nej det er ikke stiklingen der er noget i vejen med men derimod moder planten der er begyndt, at hænge med bladene.
    Hvorfor mon?

    Reply
    1. Have aspiranten June 25, 2016 at 07:50

     Ok, det er svært at sige. Du kan prøve at holde lidt igen med vandet, give den ekstra næring eller bare give den noget tid og se om den ikke får det bedre når den har tilpasset sig den nye jord og nye potte.

     Reply
     1. jannie June 25, 2016 at 10:45

      Tak for svar 🙂

 51. Anja June 14, 2016 at 01:40

  Hvor lang tid går der ca. fra jeres stiklinger bliver plantet, og til de selv sætter stiklinger? 🙂

  Mine 2 pilea’er er nu 5 måneder, og jeg venter stadig i spænding!

  Reply
  1. Have aspiranten June 14, 2016 at 17:15

   Det er svært at sige Anja, men det afhænger nok dels af størrelsen på stiklingerne da de blev taget/hvor store de er nu. Små pileaer plejer ikke at sætte stiklinger i følge min erfaring, og da det er rodskud skal de først finde deres vej til toppen før der kommer nogen. Tager man hele planten op af potten kan man tit se rodskud der farer rundt nede i bunden af potten, og de bliver selvfølgelig ikke til stiklinger i nærmeste fremtid 😉

   Reply
 52. Caroline June 13, 2016 at 14:11

  Min pilea er blevet meget lysegrøn/gullig at se på her de sidste par uger. Jeg har altid været ret obs på ikke at overvande den. Den står i et nordvendt vindue, så vil mene at den får en middel mængde sol.

  Hvad kan dette skyldes, og hvad kan jeg gøre for at få en lækker dyb-grøn pilea igen? 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten June 14, 2016 at 17:17

   Hej Caroline

   Et skud fra hoften kunne være manglende næring. Prøv evt. at give den gødning en gang om måneden, og se om det hjælper på det. Jeg har lagt mærke til at min pilea der står direkte i en keramik potteskjuler (uden plastikpotte) også er blevet lys, mens alle mine andre har en dyb grøn farve, så jeg ved ikke om der kan være en forbindelse til det.

   Reply
 53. Lise June 11, 2016 at 15:53

  Hej
  Jeg har lige købt min første pilea og den har allerede to nye skud men de er ret små. Hvor store skal de være før de kan omplantes?

  Mvh.
  Lise

  Reply
  1. Have aspiranten June 11, 2016 at 20:40

   De kan være meget små og stadig blive til selvstændige planter. Jo mindre de er, jo længere tid er de dog om at sætte rødder og vokse sig til normale størrelse planter. Men du kan tage alt fra rodstumper til små stiklinger og få planter ud af det.

   Reply
 54. Vickie June 1, 2016 at 19:30

  Hejsa.
  Min Pilea står i en lille potte, og har groet fint indtil for nogle uger siden. Det er flere dage siden den er blevet vandet, og jorden virker stadig meget fugtig. Er det bedst den får noget nyt jord, eller skal den bare stå indtil den bliver mere tør? Er der ikke også en risiko for at jorden begynder at rådne, hvis den står meget fugtig i så mange dage?

  Reply
  1. Have aspiranten June 1, 2016 at 19:49

   Hej Vickie

   Der er ingen grund til at skifte dens jord ud bare fordi det er vådt (det er jo naturligt), og det rådner ikke. Men en Pilea (eller alle andre planter) der står i våd jord i for lang tid vil risikere at deres rødder rådner, og dermed dør planten.

   Det bedste du kan gøre er at lade være med at vande planten indtil dens jord er blevet tør, og så skulle alt blive normalt igen. Det burde desuden heller ikke tage så lang tid med de varme temperaturer vi har disse dage. 🙂

   Reply
 55. Renny May 25, 2016 at 01:19

  min pilea død af og jeg ved ikke hvorfor jeg tænker på måske fordi det er for koldt i vindueskarmen jeg har købt den fra havecentre

  Reply
  1. Have aspiranten May 25, 2016 at 19:36

   Medmindre der er tale om hård frost (hvilket der næppe er tale om i en vindueskarm) tror jeg ikke det er kulde der har taget livet af din Pilea. Det kan derimod være at du har været for slem til at overvande den – det er den mest hyppige årsag til en pilea mistrives, ud fra alle dem vi har haft. Det er meget vigtigt ikke at vande for meget, og hvis du får vandet for meget er det essentielt at den kan komme af med vandet så rødderne ikke drukner i vand, og dermed rådner.

   Reply
 56. Elise Andersen May 24, 2016 at 13:43

  Hej
  Giver du mon nogle stiklinger væk, hvis du har mange af dem?
  Vh Elise

  Reply
 57. Maiken May 17, 2016 at 20:31

  Hvordan har du fået din pilea plante så stor og busket? Det første billede
  Hvor mange år tager det før den er så stor?

  Reply
  1. Have aspiranten May 20, 2016 at 07:40

   Hej Maiken

   Det første billede er faktisk ikke en særlig stor Pilea, men en lille potte med flere pileaer i. Der var hele 12 stiklinger i den potte, og derfor ser den så busket ud. 🙂 Et år efter er den 2-3 gange så stor som den er på det billede.

   Reply
 58. Maria May 16, 2016 at 15:06

  Hej.
  Jeg er helt ny og uerfaren ift. planter. Jeg købte for et par måneder siden min første pilea, og det er indtil videre gået fint. På det øverste af planten er bladene dog begyndt at krølle sig sammen. Den står i en potte på en reol uden direkte sollys, men i et lyst rum.
  Hvad kan det skyldes, og kan jeg gøre noget?
  Hilsen Maria

  Reply
  1. Have aspiranten May 17, 2016 at 15:48

   Hej Maria
   Du er ikke den eneste der har en Pilea med blade der krøller, vores gør det også – og så vidt vi kan se ud fra grønne og stærke blade behøver det ikke være ensbetydende med at planten har det dårligt. Så det det behøver du ikke tænke så meget over 🙂

   Reply
 59. Janni May 15, 2016 at 08:38

  Hej 🙂 jeg har lige to spørgsmål om pilea.. Jeg tog stiklinger fra ‘moderplanten’ igår, og den har været meget slap at se på lige siden – er det en naturlig proces? Ville være ked af, hvis det tager livet af den 🙂
  Spørgsmål to – hvilken højde og generel størrelse får planten?

  Reply
  1. Have aspiranten May 15, 2016 at 18:01

   Hej Janni,

   Det er helt normalt at stiklingerne klasker sammen efter du har pottet dem om – og jo større de er når du tager dem, jo værre vil det se ud. Du skal tænke på at du kapper forbindelsen fra moderplanten til stiklingen når du tager den, og dermed dens næringskilde – og den har jo stadig blade den skal holde gang i. Så når du potter den om skal den til at udvikle sit eget rodnet, og det tager lige et par uger. Men den skal nok blive pæn igen, bare giv det lidt tid 🙂

   Højde og størrelse på planten afhænger af hvor meget plads du giver den. Men vi har set eksempler på nogle der formentlig har været omkring 1m høj.

   Reply
 60. Stine May 5, 2016 at 22:41

  Hej,

  Håber sådan du kan hjælpe! Købte min pilea plante for et halvt års tid siden, da jeg købte den havde den en stikling som jeg tog fra og plantede. Men siden den stikling har der slet ikke kommet nogen andre :-(. Kan det være der slet ikke kommer flere, eller har jeg ikke tålmodighed? 🙂

  Hilsen Stine

  Reply
  1. Have aspiranten May 6, 2016 at 06:58

   Hej Stine,

   Vores erfaring siger at det kan være meget forskelligt hvor produktiv en Pilea er ifht. stiklinger. Nogle producerer dem konstant og hele tiden, hvor de hos andre er temmelig fraværende uanset alder. Hvis du ikke allerede gør det, så overvej at giv den gødning så planten får noget mere næring. Det kan være det kan hjælpe 🙂

   Reply
  2. Amalie May 8, 2016 at 20:28

   Hej,
   En af mine piles stiklinger som jeg har plantet om, har fået et gult blad. Når bladet først er gult er “skaden” så sket og det er bedst og hive bladet af eller hvad er bedst?

   Har altid taget de gule blade af min store pilea er det også det bedste for planten?

   -Amalie

   Reply
   1. Have aspiranten May 9, 2016 at 17:46

    Hej Amalie,

    Jeg ville tage bladet af hvis jeg var dig ja. Vores erfaring siger at når først en skade er sket, så genvinder bladet ikke sit oprindelige udseende. At fjerne det betyder også at den ikke skal bruge alle sin energi på at holde det i live, og det kan den dermed bruge på at vokse sig større og sætte babyer. 🙂

    Reply
 61. Charlotte April 21, 2016 at 21:02

  Hej,
  Min pilea plante har stået forskellige steder, alt fra reol, til direkte sollys og nu i et vindue med morgensol/formiddagssol. De nederste blade er nu begyndt at blive ret rødlige i farven og lidt brune pletter. Hvad er den rødlige farve tegn på??

  Reply
  1. Have aspiranten April 23, 2016 at 14:36

   Hej Charlotte, vi ved ikke hvad den rødlige farve betyder, men nogle af vores har det også. Så det er ikke nødvendigvis sygdomstegn. Måske skal du tage et nærmere kig på dine vandingsmetoder, fx for meget vand? Det er den hyppigste årsag til pileaer får det dårligt. Vi har tippet om en fugtighedsmåler der kan hjælpe en med at undgå overvanding her på siden.

   Reply
 62. Ulla Jørgensen April 16, 2016 at 13:42

  Hej
  Mine pileaer er blevet ja nærmest opstammede, ingen skud mellem bladene og jorden – det er ikke så pænt. De falder el hænger i potten.
  Jeg vil gerne potte dem om , kan denne stamme tåle at komme i jorden eller hvordan skal jeg gøre ?

  Skal jeg sende et foto af det – jeg er vist på instragram
  Hi. Ulla

  Reply
  1. Have aspiranten April 19, 2016 at 19:29

   Hej Ulla,

   Mit indtryk er, at pileaer kan se meget forskellige ud. Jeg har selv en pilea der ser opstammet ud og hvor grenene sidder ret langt fra hinanden. Jeg har også en hvor bladene sidder enormt tæt – hvorfor ved jeg simpelthen ikke 🙂

   Jeg tror sagtens du kan plante den om uden problemer, men hvordan stammen vil reagere på at få jord op omkring sig ved jeg ikke – du kan give det et forsøg 🙂 Mange vil jo rigtig gerne have det opstammede look, så måske du kan lære at elske det? 😉 Om ikke andet kan du jo altid få en ekstra pilea, og se om den ikke får et lidt anderledes udseende.

   Reply
 63. Henriette March 13, 2016 at 17:28

  Hej,
  Både min søster og jeg ønsker os netop en Pilea.
  Sælger du stadig, eller ved du hvor i Kbh. Man kan købe dem?

  Reply
  1. Have aspiranten March 13, 2016 at 18:26

   Hej Henriette,

   Det kan du tro jeg gør. Jeg har netop nu en enkelt stor Pilea (fuldvoksen hvis man kan kalde den det) til salg for 100 kr, og små baby pileaer til 40 kr. Smid en besked her http://have-siden.dk/kob-pilea-peperomioides/, så kan vi aftale nærmere 🙂

   Reply
 64. Sofia January 10, 2016 at 18:30

  Hej.
  2 spørgsmål.. 🙂

  Har lige sat mine første stiklinger, så det bliver spændende at se, om de overlever.. 🙂
  Jeg fik plukket mine, med længere rødder end dem i viser på billederne, skal jeg forkorte dem, eller skal de bare være så lange som mulig?

  Hvor lang tid går der ca før en Pilea bliver et lille træ.. der sådan ligefrem er på en stamme.
  Bare om det er 1, 10 eller 30 år. sådan ca. 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten January 10, 2016 at 20:49

   Hej Sofia,

   Tillykke med dine nye stiklinger 😉 Det gør bestemt intet at de er længere, det gør det bare lidt nemmere at plante dem synes jeg. Så du laver bare et hul i jorden der passer til og kommer dem i – så skulle det gå super fint. 🙂

   Mht. tidsrammen, så kommer der nok til at gå noget tid før de får den størrelse du ønsker. Det er lidt forskelligt hvor hurtigt de enkelte planter vokser, alt afhængigt af deres placering, lysmængde osv. Men jeg ville nok sige 1-2 år hvis du har en lille bitte stikling i dag. 🙂

   Reply
 65. Maria/slinkypiinky.dk December 27, 2015 at 13:54

  Hej,

  Jeg købte i foråret to pileaer der stortrivedes sommeren over, og satte mange stiklinger.
  I efteråret skiftede jeg jord på dem, sådan en lidt klistret jord med lidt ler købt på en planteskole til formålet. Og mine pileaer har aldrig haft det værre. De to store taber langsomt bladene, som også bliver lyse og syge at se på:(
  Er det mon jorden? De små stiklinger er næsten døde allesammen. Øv øv.
  Der kommer heller ikke flere skud.
  Skal jeg gøde? Og helt bestemt skifte jord tænker jeg?
  Håber du ser min kommentar.
  Mvh Maria.

  Reply
  1. Have aspiranten December 27, 2015 at 19:25

   Hej Maria,
   Øv hvor uheldigt! Det kan være lidt svært det der med jord, vi eksperimenterer selv med lidt forskelligt for at se hvilke udslag det giver. Uden at være gartner eller anden jordekspert vil jeg dog ikke anbefale jord med ler i, til stueplanter. Det er vist mere til selve haven det kan være en fordel. Så mit råd er, plant din pilea om i noget ganske almindeligt pottemuld, og se om den ikke får det bedre efter noget tid. 🙂

   Reply
 66. Jeanette December 7, 2015 at 09:46

  Hej.
  Jeg har lige opdaget nogle bitte små larver i jorden på min pilea – ved du om det er sygdom eller hvad jeg kan gøre?

  Reply
  1. Have aspiranten December 7, 2015 at 16:18

   Hej Jeanette,

   Øv hvor uheldigt! Min første tanke er, om du måske har sørgemyg? Hvis du har vil du kunne se en masse små sorte fluer der flyver rundt omkring planterne – og de udklækkes fra larver af.

   Uanset hvad, så vil jeg foreslå dig at du omgående potter planten om, fjerner så meget af det gamle jord du kan og giver den nyt. Ellers skal man nok ud i at købe nyttedyr som så kan komme problemet til livs, og det er alligevel lidt besværligt når det er stueplanter man har at gøre med.

   Du kan også prøve at lade den tørre lidt mere ud mellem vandinger. Det er nok de færreste larver der kan lide tør jord, og pileaen kan godt klare det.

   Reply
   1. Jeanette December 7, 2015 at 20:01

    Øv har lige vandet den. Synes ikke jeg har set nogle små dyr omkring den. Det er rimelig ulækkert så må prøve dit råd med at plante den om og skifte jord i morgen og ellers må den ud. Det er ellers min “moder” plante så lidt hårdt at smide den ud :/

    Tusind tak for svar 🙂

    Reply
    1. Have aspiranten December 8, 2015 at 16:48

     Ja det kan jeg godt forstå – jeg måtte selv smide en af mine ud på et tidspunkt, da den på mystisk vis fik bladlus.

     Jeg tror du kan slippe af med det meste ved at skifte jord – og checke at du ikke har samme problemer i andre planter, så det måske spreder sig på en eller anden måde.

     Reply
 67. Mette November 29, 2015 at 11:23

  Ved du hvorfor der er hvide knopper/ pletter bagpå nogen af planterne? Ligner ikke bladlus

  Reply
  1. Have aspiranten November 29, 2015 at 14:48

   Ja det har jeg også set på mange. Jeg tror ikke der er noget galt, men bare sådan det ser ud. 🙂

   Reply
  2. Mette December 3, 2015 at 20:44

   Så du havde svaret tak

   Reply
 68. Maria November 21, 2015 at 09:48

  Søger med lys og lygte en Pilea plante eller skud i Sønderjylland. Mit spørgsmål er så, om der er nogen der kender nogen, som kender nogen der har lidt skud de vil sælge, eller ved hvor jeg kan anskaffe mig en plante? 🙂

  Også tak for en super fin guide! 🙂

  Reply
  1. Ditte December 27, 2015 at 11:24

   Hej Maria,
   Leder du stadig efter en Pilea stikling? Jeg har en du kan købe i Haderslev, hvis det skulle have interesse. Jeg tænker 35 kr.
   Skriv gerne på 28916009.
   Mvh. Ditte

   Reply
   1. Janie Jensen February 11, 2016 at 23:21

    Hej Ditte.
    Hvis Maria ikke er interesseret er jeg MEGET. Bor i Vojens
    Mvh
    Janie

    Reply
 69. Stine November 21, 2015 at 08:07

  Hej.

  At dine Pileaer ikke sætter blomster betyder at du passer dem godt.
  Det er nemlig sådan at den lige som så mange andre grønne planter, kun sætter blomst hvis den tror den skal dø.
  Dette fordi den “går i panik” og vil sikre artens overlevelse.
  Hvis man tager en orkide, den mister sin blomst når den passes for godt, det er derfor typisk folk der ikke er gode til at passe blomster der er Best til at passe dem.
  Mvh. Stine

  Reply
  1. Have aspiranten November 21, 2015 at 09:03

   Hej Stine,

   Tak for det informative svar, det er dejligt at få en forklaring på hvorfor den sætter blomster! 🙂

   Reply
 70. Elisabeth Nielsen November 20, 2015 at 21:32

  Hej!
  For det første super fed side

  Jeg er ret ny med det med planter og har aldrig helt haft nemt ved at holde dem i live, men det skal der altså laves om på nu☺️
  Jeg har for nyligt anskaffet mig min første pileaplante og den er super fin og har efter dine anvisninger også forsøgt mig med stiklinger, og glæder mig til at se om det er noget jeg kan finde ud af
  Men på min store plante(moderplante tror jeg nogle kaldte den?) er nogle af de nederste grene begyndt at hænge lidt, og bladene krøller sig lidt sammen. Jeg vander den kun når jorden er tør og har købt noget gødning til den, men sker der noget ved at jeg klipper de nederste grene af? De er nemlig ikke så pæne ☺️ Undskyld for den lange lange smøre!

  Mvh Elisabeth Nielsen

  Reply
  1. Have aspiranten November 21, 2015 at 09:02

   Hej Elisabeth,
   Det skal du bestemt ikke undskylde for, jeg er sikker på der er mange andre end dig der oplever samme problem, og som er glade for du udpensler det på deres vegne 🙂

   Der sker intet ved at du klipper de nederste grene af, det har jeg faktisk selv gjort på nogle af mine. Man kan også se når man søger efter Pilea billeder, at der faktisk er mange der har en høj tydelig stamme – det tror jeg næsten kun man kan opnå hvis man klipper dem af.

   Har din plante nok plads at gro i (check om rødderne er gået igennem), og er det lang tid siden den har fået nyt jord? En gang imellem kan det være en god idé at potte den om i nyt jord, for at få helt ny næring.

   Reply
   1. Elisabeth Nielsen November 25, 2015 at 22:48

    Tusinde tak for svaret☺️ Prøver mig lidt frem, og ser om det hjælper!

    Reply
 71. Susanne October 29, 2015 at 17:17

  Hejsa
  Jeg har været så heldig at få fat i to små stiklinger, som jeg har plantet i hver sin potte. Jeg ved ikke hvad jeg gør galt, men den ene bliver bladene brune og dør og på den anden falder bladene helt af, altså selve stænglen helt nede ved jorden. Hvad kan jeg gøre for at redde dem?
  Mvh Susanne

  Reply
  1. Have aspiranten October 29, 2015 at 20:01

   Hej Susanne,

   Ja det er da uheldigt. Kan det mon være fordi de får for meget vand, så de dermed rådner? Det er umiddelbart det eneste jeg kan forestille mig. Jeg har selv lavet et hav af stiklinger, og kun en er død – så min opfattelse er at de generelt er meget nemme at få til at vokse videre. Så prøv at hold igen med vandet. 🙂

   Reply
 72. Henriette October 22, 2015 at 17:18

  Hej

  Jeg har taget nogle nye stiklinger fra moderplanter. Altså “grene” øverst på min pilea plante. Er det dem man kan putte i jord og så håbe på at de “smeder” sig sammen og bliver til en stor pilea?

  Håber på det bedste!

  Reply
 73. Henriette October 22, 2015 at 17:17

  Hej

  Jeg har taget nogle nye stiklinger fra moderplanter. Altså “grene” øverst på min pilea plante. Er det dem man kan putte i jord og så håbe på at de “smeder” sig sammen og bliver til en stor pilea?

  Reply
  1. Have aspiranten October 22, 2015 at 17:22

   Hej Henriette,

   Nej stiklinger er dem der kommer op fra jorden af, som nye små skud. Jeg har faktisk ingen idé om hvordan din pilea reagerer på at du har klippet øverste grene af, men hvis de vokser videre efter at være kommet i jord må du da endelig skrive det her. 😉 Men med normale stiklinger så sætter man dem i jorden, hvorefter de udvikler rodnet og vokser op som selvstændige planter. 🙂

   Reply
   1. Henriette October 22, 2015 at 17:50

    Okay… Det var vist ikke så godt 😉 Jeg lader den dog stå lidt endnu og håber på det bedste 😉 hehe..

    Mange tak for super hurtigt svar!! 🙂

    Reply
   2. Henriette October 22, 2015 at 17:51

    Okay… Det var vist ikke så godt 😉 Jeg lader den dog stå lidt endnu og håber på det bedste 😉 hehe

    Mange tak for super hurtigt svar!! 🙂

    Genial infoside 🙂

    Reply
    1. Have aspiranten October 23, 2015 at 15:47

     Det var så lidt 🙂 Jeg tror ikke den kommer til at tage skade, og man ved jo aldrig om noget virker før man prøver, så who knows 😉

     Reply
 74. Nanna Larsen October 19, 2015 at 19:08

  Hej 🙂

  Min pilea var super smuk da jeg plantede den, men nu er det som om bladene er blevet meget tynde og har nærmest foldet sig sammen. Jeg har flyttet den ind i skyggen, efter den har stået i solen i noget tid. Jeg synes bare ikke det bliver bedre.
  Hvad gør jeg forkert?

  Venlig hilsen Nanna

  Reply
  1. Have aspiranten October 20, 2015 at 20:22

   Hej Nanna, mine umiddelbare tanker er, at den måske mangler næring. Har du givet den nyt jord eller gødning? Hvis ikke, så overvej at gøre det. Tjek også om den har plads nok, eller om rødderne er vokset ud af bunden – hvis de er kan du måske give den lidt mere plads at gro i.

   Reply
 75. Anne Sofie October 19, 2015 at 18:28

  Hej,

  Har du mon nole pilea stiklinger for tiden? Jeg vil gerne købe en. 🙂

  vh
  Anne Sofie

  Reply
 76. Astrid Steen October 18, 2015 at 10:15

  Hej 😀

  Til jer der bor på Aarhus kanten og ikke kan finde private sælgere af stiklinger – så sælger Billig Blomst i Tilst pilea i fin størrelse til kr.50,-
  De har lejlighedsvis udsolgt af pilea, så måske skal du ringe først og høre om de har flere.

  Tak for rigtig god og letforståelig pilea information :-):-D;-)
  Vh Astrid

  Reply
 77. Sasja October 13, 2015 at 05:15

  Hejsa 🙂
  Skal pileaen stå i en bestemt slags jord? 🙂
  På forhånd tak,
  Sasja

  Reply
  1. Have aspiranten October 13, 2015 at 15:27

   Hej Sasja,
   Alle mine pileaer har stået i ganske almindelig jord/pottemuld som du kan købe i bla. supermarkeder og byggemarkeder – og de har det glimrende. 🙂

   Reply
 78. Annette October 11, 2015 at 14:38

  Hej og godeftermiddag Christina.

  Skøn og vidunderlig site,og så meget vidunderligt lærerigt for en som mig
  der “bare og kun” har de grønne fingre ind imellem.

  Pilea en køn,skøn og vidunderlig enkel plante,lige mig.

  Desværre,rigtigt meget på sygehuset igennem lang tid,og nu kun en lille usling der ikke bliver til noget,for os begge har der ligesom været andet i tankerne.

  Vi bor på på Fanø,kender du mon nogen der for næsten alt i verden vil sælge/sende nogle skønne Pilea ?

  Hvor hurtigt vil du “skille”,så der kan “blive flere” ?
  “Hørt”,at de ikke må plantes i for store Potter,er der noget mht. dette el. ?

  Alle de skønne informationer om og mht. Pilea,vil jeg bliver umådelig glad for.

  På forhånd tusind tak,glæder mig meget til at høre fra dig.

  En flot og skøn solskinsdag.☀️

  Mange hilsner
  Annette

  P.S. Undskylder,for alle disse,for mange ord.

  Reply
  1. Have aspiranten October 11, 2015 at 20:20

   Hej Annette,
   Check din mail, der har du fået svar på alle spørgsmål. 🙂

   Reply
 79. Christina October 7, 2015 at 15:36

  Hvilket gødning giver du og hvordan gør du?
  Har købt noget der skal blandes i 3 liter vand?

  Reply
  1. Have aspiranten October 9, 2015 at 08:06

   Hej Christina,

   Den gødning jeg har er ganske almindelig blomstergødning fra Bauhaus – ikke noget fancy. Du skal blot blande gødning og vand efter anvisningerne, og vande planten som du normalt ville gøre det. På den måde får den ny næring så den kan holde sig flot og grøn 🙂

   Reply
 80. Marketa September 18, 2015 at 07:02

  Hey, har du flere babyer til salg?

  Mvh
  M.

  Reply
  1. Have aspiranten September 29, 2015 at 16:32

   Hej Marketa,

   Jeg er netop nu ved at få nogle flere stiklinger, men de er dog stadigvæk ganske små. Giv det et par uger, så har jeg helt sikkert nogle klar. 🙂

   Reply
 81. Charlotte September 1, 2015 at 15:11

  Hej

  Jeg vil rigtig gerne købe en stikling – kan afhente i kbh 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten September 1, 2015 at 19:12

   Hej Charlotte,
   Jeg er desværre “løbet tør” for pilea-stiklinger lige nu. Du kan evt. kigge ind igen om et par uger 🙂

   Reply
 82. V August 21, 2015 at 07:37

  Hej
  Har du flere tilbage? Jeg vil meget gerne købe to stks og afhente dem i Præstø 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten August 21, 2015 at 08:14

   Hej V,

   Check din mail 🙂

   Reply
 83. Josephine August 14, 2015 at 13:21

  Hej!
  Jeg har brug for er tip om planten. Jeg har en pilea plante, som er begyndt at ændre farve i stilkene. I stedet for at være helt grønne som sædvanligt begynder den at blive sådan lidt rød/brun på de nyere stilke og de blade der skal til at spire.
  Er det noget, du har oplevet før? Hvis ja, hvad gjorde du for at ændre det?
  Vh. Josephine

  Reply
  1. Have aspiranten August 16, 2015 at 10:02

   Hej Josephine,

   De nye skud på mine egne pileaer er også en anelse røde, men de vokser allesammen fra det når de bliver til almindelige blade/grene. Så prøv at se om det ikke går i sig selv igen når de vokser 🙂

   Mvh Mille

   Reply
 84. Trang Le August 4, 2015 at 18:24

  Hej 🙂 har du en måske 2 pilea til salg?

  Reply
 85. Ulla August 3, 2015 at 08:28

  Hej
  Har du flere baby pilea til salg?

  Smil og hilsner
  Ulla

  Reply
  1. Have aspiranten August 3, 2015 at 17:05

   Hej Ulla,
   Det kan du tro jeg har. Du kan udfylde denne formular (det gør kommunikationen lidt nemmere), så vender jeg tilbage til dig på din mail så hurtigt jeg kan: http://have-siden.dk/kob-pilea-peperomioides/. 🙂

   Reply
 86. Nanna August 2, 2015 at 11:46

  Hej Tina, er man så heldig, at du har to du gerne vil sælge?
  God søndag vh. Nanna

  Reply
  1. Have aspiranten August 2, 2015 at 16:13

   Hej Nanna,

   Jeg har to små pileaer du godt kan købe, hvis du har mulighed for at hente dem i KBH NV. 🙂
   Du kan evt. skrive dit mobilnummer, så kan vi aftale nærmere. 🙂

   Reply
 87. Christian July 30, 2015 at 20:28

  Dejligt med en smule info om pasning og pleje af denne fine plante – som det er faktisk ret svært at finde noget om på nettet. Jeg har selv en, og det er lykkes mig at plante to små stiklinger videre, den ene mistede dog nogle blade i processen desværre. Jeg har et spørgsmål hertil: putter du stiklinger i vand først, eller putter du dem direkte ned i jorden?

  Og noget helt andet, har du erfaring med at nogle blade buer ‘nedad’ istedet for opad/udad, som er det normale?

  Tak for det!

  Reply
  1. Have aspiranten July 31, 2015 at 10:43

   Hej Christian,

   Dejligt at du kan bruge informationen til noget, det er jeg glad for at høre 🙂

   Jeg har set flere der putter deres stiklinger i vand først, fordi de mener det hjælper dem med at udvikle rodnettet. Det er efter min erfaring slet ikke nødvendigt, og jeg har nok taget mere end 30 stiklinger siden jeg fik min første pilea – alle med succes. Så ned i jord med dem med det samme, og giv den godt med vand så den ikke står i tør jord. 🙂

   Med hensyn til bladene, så har jeg faktisk også set på nogle af mine at bladene gør det. Men det er alle de helt nye blade – måske det også er det på dine? Det ser i hvert fald ud som om at mine “vokser fra det” efter lidt tid.

   Reply
   1. Christian August 3, 2015 at 14:23

    Tak for svar! Hmm, det ser ud til også at være på de største af mine blade. Har du nogen idé om, hvad det kan skyldes? Er det kalk, gødning, fortættet jord eller noget helt fjerde? Jeg er lidt lost her.

    Reply
    1. Have aspiranten August 3, 2015 at 17:04

     Nej jeg ved det desværre ikke. Men du kan prøve at give den en gang gødning, det har den alligevel godt af i ny og næ.

     Reply
 88. Sarah July 30, 2015 at 18:52

  Hej har du stadig til salg? Kg Sarah

  Reply
  1. Have aspiranten July 31, 2015 at 10:40

   Hej Sarah,
   Det kan du tro. De er stadigvæk ret små, men hvis det er ok med dig så kan vi sagtens finde ud af noget. 🙂

   Reply
   1. Sarah July 31, 2015 at 20:24

    Det lyder godt. Det er første gang jeg kaster mig ud i det, så er spændt på det:) var det Nørrebro du boede på?

    Reply
    1. Have aspiranten August 1, 2015 at 19:26

     Det kræver ingen særlig ekspertise at holde sådan en i live, så det er jeg sikker på du klarer uden problemer 🙂 Jeg bor i København NV. Du kan skrive dit nummer eller mail, så kan jeg skrive nærmere info til dig. (Jeg skal nok slette det fra kommentaren bagefter, så det ikke står til offentlig skue)

     Reply
     1. Sarah Pedersen August 2, 2015 at 19:26

      Super:) det glæder jeg mig til. Du må meget gerne skrive en mail til xx så kan vi lige aftale nærmere. Hilsen Sarah

 89. Maria July 30, 2015 at 13:30

  Hej Tina,
  Har du stadig “babyer” til salg, hvis ja, vil jeg gerne købe to? Jeg bor i København, så kan sagtens afhente. 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten July 31, 2015 at 10:40

   Hej Maria,

   Ja det har jeg i hvert fald. De er stadigvæk ret små, såkaldte baby-pileaer, men hvis det er ok med dig, så kan de blive dine. 🙂

   Reply
 90. Tina Baltzer Hansen July 28, 2015 at 17:35

  Hejsa.
  Har du flere babyer til salg? 🙂

  Reply
  1. Have aspiranten July 28, 2015 at 20:41

   Hej Tina,

   Det har jeg i hvert fald, hele 14 styks. 🙂 Har du mulighed for at afhente den i KBH NV? Du kan evt. skrive dit nummer eller (jeg skal nok slette kommentaren efterfølgende, så det ikke står til offentlig skue), og så kan vi aftale nærmere.

   Reply
 91. Jennifer July 28, 2015 at 13:46

  Hej,

  Jeg er også ret interesseret i en stikling, hvis du ligefrem vader rundt i dem. Bor selv i NV, så kan nemt komme forbi.

  Vh
  Jennifer

  Reply
  1. Have aspiranten July 28, 2015 at 20:40

   Hej Jennifer,
   Det kan du tro – jeg har 14 styks der er klar til at få en ny ejer. 🙂
   Du kan evt. skrive dit nummer (jeg skal nok slette kommentaren efterfølgende, så dit nummer ikke står til offentlig skue), og så kan vi aftale nærmere.

   Reply
   1. Jennifer July 29, 2015 at 11:18

    Super – mit nr er xxxx

    Reply
    1. Have aspiranten July 29, 2015 at 13:43

     Perfekt – jeg har gemt dit nummer. Jeg er ikke hjemme igen før søndag, men jeg skriver en sms til dig i dag eller i morgen. 🙂

     Reply
 92. Laura July 24, 2015 at 03:08

  Hej,

  Har du mon et kuld pileaer klar? I såfald vil jeg gerne købe en plante 🙂

  Venlig hilsen Laura

  Reply
  1. Have aspiranten July 24, 2015 at 07:28

   Hej Laura,
   Det kan du tro jeg har. De er ikke så store, men de er der 🙂
   Du kan købe en for 40 kr, og den skal afhentes i KBH NV – jeg sender ikke ud.

   Reply
 93. Kamilla July 22, 2015 at 20:00

  Hej. Tillader mig lige at skrive. Pia, ansøg om at blive medlem af gruppen “retroblomst” på facebook. Henny som har gruppen sælger Pilea og andre smukke planter. Har lige købt af hende og hun bor i Aarhus området.

  Tak for råd ang. Pleje. Skal Pilea stå i vindue? Eller kan den fint stå et meget lyst sted ? Og hvor meget vand vil du give dem og hvor ofte ?

  Mvh Kamilla Johansen

  Reply
  1. Have aspiranten July 23, 2015 at 08:51

   Tak for tippet Kamilla! 🙂

   Du kan placere din pilea i et vindue eller et sted med masser af naturligt lys – jeg har selv nogle begge steder. Så længe de ikke får meget direkte sol er de glade.

   De kan bedst lide at være lidt fugtige hele tiden, men de dør ikke af at tørre lidt ud en gang imellem – bare det ikke er for lang tid af gangen. Så minimum en gang om ugen, afhængigt af hvor varmt og tørt der er i dit hjem.

   Reply
 94. Pia Møller July 20, 2015 at 07:11

  Hej.
  Jeg bor i Aarhus . Tror du ikke en stikling ville kunne sendes, evt i fugtig lukket pose og så i en lille kasse.
  Jeg kunne mobilpay.

  Mvh Pia Møller

  Reply
  1. Have aspiranten July 21, 2015 at 09:05

   Hej Pia,
   Det kan nok godt lade sig gøre praktisk, men usikkerheden for hvorvidt den overlever og omkostningerne ved forsendelsen gør det næsten lidt fjollet. Jeg er sikker på du kan finde en pilea i dit nærområde, prøv f.eks. hos en blomsterhandler 🙂

   Reply
  2. Astrid September 13, 2015 at 18:36

   Hej Pia.
   Har du fundet en Pilea? Hvis ikke, så har jeg en, der skyder masser af stiklinger, som du gerne må komme og snuppe nogle af.

   Reply
   1. Madeleine September 18, 2015 at 22:56

    Hej Astrid! Jeg vil vildt gerne have en Pilea stikling, hvis du har nogen til overs?
    Jeg bor i Valby 🙂

    Reply
   2. Iben Ewert September 27, 2015 at 11:23

    Hej Astrid
    Jeg vil gerne have en pilea, hvis du stadig bortgiver – jeg bor i Aarhus og kan selv hente. vh Iben

    Reply
 95. Pernille July 12, 2015 at 20:54

  Hej
  Har du nogen baby pilea’er til salg?

  Mvh Pernille

  Reply
  1. Have aspiranten July 18, 2015 at 19:15

   Hej Pernille,
   Beklager sent svar, jeg er lige vendt hjem fra ferie i dag. 🙂 Jeg har et nyt ‘kuld’ pileaer på vej – jeg skal faktisk plante nogle af dem om i morgen. Så hvis du fortsat er interesseret, og har mulighed for at hente i København NV, så kan den blive din for 40 kr. 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *