Hvide pletter på Pilea Peperomioides blade, hvad gør man?

Hvad er de hvide prikker på Pileans blade, og bør man være bekymret? Gennem årene har jeg modtaget mange spørgsmål fra folk, der undrede sig over, hvorfor de har hvide pletter på undersiden af ​​Pilea Peperomioides-bladene, og hvordan man kan slippe af med dem. Har du samme problem med din Pilea? så læs med herunder.

Når du først opdager, at din smukke Pilea Peperomioides har mærkelige små hvide pletter under bladene, er den umiddelbare reaktion for mange at flippe en smule ud. Vi er vant til at der dukker skadedyr op på vores stueplanter, så det er nemt at forestille sig, at det også er tilfældet med de hvide pletter.

Der er uden tvivl tilfælde hvor Pileaer får insektangreb (det har vi selv oplevet med bladlus når de har stået udenfor) der kan vise sig som hvide pletter, men i langt de fleste tilfælde er de hvide pletter på Pilea Peperomioides en almindelig biologisk reaktion hos planten. Det er også værd at bemærke, at dette ikke er et problem der er unikt for Pilea – det ses også ofte på sukkulenter.

Hvorfor har min Pilea hvide pletter?

Den mest sandsynlige årsag til, at du ser hvide pletter på bladene, har at gøre med mineralaflejringer, og det er helt normalt. Hvis du har kigget rundt på nettet, vil du bemærke, at mange andre mennesker oplever det samme. Men hvorfor opstår det i det hele taget?

Mineralaflejringer på et planteblad kan opstå af forskellige årsager.

  • For meget vand
  • For meget gødning
  • Ubalance i jorden
  • Meget kalk i vandet der vandes med

Kalk i vandet eller for meget vand

De fleste af mine planter bliver vandet med ufiltreret postevand og udsættes for meget kalk, som vi døjer med i København. Dette resulterer i en langsom opbygning af mineraler, der viser sig ved stomata eller porer i planten. Vand diffunderer gennem disse porer (transpiration), og med tiden vil det kunne ses som små hvide prikker på bladene.

Hvis du vander din plante mere end den har brug for, kan du også opleve, at saltaflejringer opbygges på bladene, når det overskydende vand fordamper.

Ud fra min erfaring med pasning af Pilea Peperomioides foretrækker de lettere tør jord frem for fugtig jord, så en anbefaling herfra: lad dem tørre lidt ud i mellem vanding og du får en meget flottere plante.

For meget gødning

En anden mulig årsag til hvide pletter på bladene kan være gødning. Hvis du overfodrer din plante med gødning, kan det også resultere i en mineralopbygning, men i så fald vil planten typisk også vise andre tegn på mistrivsel. Nogle gødninger frigives langsomt, hvilket betyder, at mineralerne og næringsstofferne vil blive absorberet langsommere gennem jorden, og i disse tilfælde vil du sikre dig, at du ikke får givet for meget på én gang.

Ødemer

Ødemer på planter er noget jeg (heldigvis) ikke selv har oplevet på mine Pileaer, men jeg har set det på mange grøntsagsplanter. Problemet opstår når rødderne suger mere vand ind, end bladene kan slippe af med gennem transpiration. Det resulterer i at vand bliver fanget i porerne, og når cellerne går i stykker, vil du se hvad der kan ligne små krystaller i en rusten eller hvid farve, eller vanddråber.

Det vil formentlig ske, hvis du har en tendens til at vande for meget, eller lad os sige, når du går fra varme måneder til koldere, og planten ikke længere fordamper så meget vand, men vandingsniveauet forbliver det samme.

Det er værd at huske på, at for at vand skal kunne fordampe, har din plante brug for blade, og balancen mellem hvor meget vand der gives og fordampes kan blive påvirket negativt, hvis du f.eks. fjerner blade.

I tilfælde af hvide pletter på Pilea ser de typisk meget anderledes ud, end ødemer gør. Så jeg vil vove at påstå, at hvis du undrer dig over, hvad der kunne være den egentlige årsag til pletter på din plante, er det mere sandsynligt, at det er mineralaflejringer.

Hvordan slipper jeg af med hvide pletter på min Pilea Peperomioides?

Husk på, at planter med mineralaflejringer ikke lider, hvis den ellers ser sund ud. I disse tilfælde behøver du ikke at gøre noget. Pletterne er altid på undersiden af ​​Pilea-bladet og ikke så tydelige. Så medmindre du er en plante-perfektionist, kan du lige så godt lade dem blive.

Hvis du insisterer på at få hvide pletter på Pilea Peperomioides væk, kan du ganske enkelt bare fjerne de hvide pletter med et negl eller en fugtig klud.

En bedre måde at håndtere pletterne på ville være at forhindre opbygningen, og her er den ideelle løsning at give din Pilea regnvand (kalkfrit) eller, hvis det ikke er en mulighed, filtreret postevand.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top