Bladlus i Pilea Peperomioides

Ser bladene på din Pilea mærkelige ud?

Hvis bladene på din Pilea ser lidt underlige ud, er det måske bladlus der er flyttet ind!

Lusene kan være vanskelige at spotte med det blotte øje, men det er nemt at se at planten har det skidt.

Der er god grund til at være helt oppe på mærkerne hvis din plante har det skidt. Bladlus formerer sig med raketfart og de kan lynhurtigt brede sig til andre planter.

Sådan ser en af mine angrebne Pilea ud

eos_650d_2016_12_24_6953
Pilea med ‘mærkelige’ buler på blade
eos_650d_2016_12_18_6909
Pilea med sort rand på bladspids, og masser af små døde bladlus (de små hvide pletter).

Hvis din Pilea ser ud som billeder ovenfor er den sandsynligvis angrebet af bladlus – og det er da nemt at spotte – selv for en ikke kyndig!

Således kan det se ud med et makro objektiv:

Pilea angrebet af bladlus - heftig aktivitet
Pilea angrebet af bladlus – heftig aktivitet

Lus kan være ekstremt svære at få øje på:

eos_650d_2016_12_24_6955

Hvor kommer lus fra?

Lus kan flyve (de føder børn med vinger hvis de føler der er behov for udvandring). Imidlertid er vi ret sikre på at vores koloni er bragt ind med nogle chilli planter vi ville have til at overvintre.

Den nemmeste kur

Den absolut nemmeste kur er at smide planten ud (helst inden lus overfalder andre planter)!

Jamen jeg elsker min Pilea …

Jeps – vi elsker alle vores Pilea – og det gør ondt bare at kassere den på grund af sådan nogle små bæster!

Hvis du er frisk på at tage kampen op er du ikke alene – og du er bestemt heller ikke den første!.

Nettet flyder med opskrifter på hvordan man slipper af med lus. Vi har testet en del af dem – foreløbigt uden den totale sejr.

Vi har prøvet med sæbevand, kemi købt i byggemarked, eddikevand, kortvarigt ophold i en tændt mikroovn og vand med nikotin.

Lige nu hælder vi mest til at anvende vand med nikotin. Det er billigt og det ser ud til at have en hæmmende effekt.

Vi fortsætter kampen, og vil naturligvis opdatere indlægget når / hvis vi bliver klogere.

Hvis du har nogle erfaringer andre kan have glæde af, er du meget velkommen til at lægge en kommentar!.

Den bedste kur!

Efter mere end 1 måneds kamp mod bladlus mener vi nu at jeg har fået bugt med dem. Mange (!) planter er undervejs blevet smidt ud og kampen blev intensiveret mod de få planter vi havde tilbage.

Som allerede nævnt har vi undervejs anvendt nikotin i vand – og vi er ret sikre på at det var ‘løsningen’. Det var ikke det første vi prøvede – så der er da bestemt en chance for at andre behandlinger har haft en vis indflydelse på bladlus og at nikotin alene ikke er løsningen alligevel – men næste gang vi står i det samme problem går vi direkte til nikotinløsningen!.

Cerutter mod bladlus
Cerutter mod bladlus

Lad en enkelt cerut ligge i et døgn i en 1/2 liter flaske og hæld herefter væsken i en sprayflaske – så enkelt er det at fremstille giften.

Spray planterne 1 gang om dagen og bliv ved indtil du mener alle bladlus er væk!. Vær omhyggelig med at ramme specielt nye blade – også på undersiden.

Advarsel: Nikotin skulle være meget giftig – og vi har ingen anelse om hvor stærk denne blanding er endsige hvor skadelig den kan være på omgivelser  – så beskyt dig selv og andre – specielt børn!. Hvis du har mulighed for at behandle planten udendørs er det bestemt at foretrække.

Nogen tid (ca 1 måned) senere ….

Tsk tsk … jeg troede lige jeg endegyldigt havde fået has på alle bladlus – men til min skræk har jeg nu opdaget at der er bladlus i mine små fine chili planter. Disse planter står under LED vækstlys og på samme bord som mine Pilea. Hvad der er sket / hvordan det er sket har jeg ingen anelse om – men det bekræfter vel bare at det er op ad bakke med at bekæmpe bladlus indendørs. Jeg har endnu ikke set dem på Pilea planter … men kan det nu passe …?

Bladlus på Chili plante
Bladlus på Chili plante

 

 

 

 

4 kommentarer til “Bladlus i Pilea Peperomioides”

 1. Hej. (igen) Min salige mor tog min fars Cerut, cigar “skodder og asken, fra askebægeret og blandede det i vandet hun vandede med. Hun havde ALDRIG problemer med hverken Bladlus el. andet “utøj” som hun kaldte det(dem) Jeg havde faktisk “glemt” mors opskrift, så tak fordi du huskede mig på den, jeg vil straks prøve den for, for jeg har “Døjet” meget i sommer med Bladlus. Især mine Roser og OGSÅ mine store Clematis, Det er smertefuldt, når jeg “ryster” mine store Clematis ligefrem sværmer det med Bladlus,( men nu får de altså noget(meget) NIKOTIN som min salige mor gjorde, så aldrig noget “Utøj”i mors mange planter. Hun købte aldrig gødning men kom en tsk. Salmiak speritus(det 3dobbl) og en spiseskefuld af det “almindelige” . Mvh.

 2. Okay jeg har dog kun prøvet det på alle mine roser ude i haven. Mine roser fik bladlus i sommers og var voldsomt angrebet. Jeg tændte en smøg, satte en tandstik i filtret på smøgen og satte den derefter i jorden tæt på stammen af rosen og satte en sæk udover og helt ned til jorden så der var lukket tæt og med smøgen tændt inden under. Jeg lod det hele være til dagen efter. Da jeg fjernede posen dagen efter, lå 90 % af alle bladlusene døde på jorden. Jeg skyllede hele rose planten over og 3 timer senere fik den en tur med smøg og pose igen. Dagen efter var der igen bladlus tilbage udover dem der var døde på jorden og jeg har ikke haft nogen siden. Om de skulle få til næste år vides ikke, men så tager jeg den samme kamp op igen, for det virkede for mig.

  1. Hej Bettina,

   Tak for din kommentar.
   Tobak er ikke så populært nu om dage, men her er da i det mindste noget jeg synes er positivt ved tobak!
   Jeg har det meget bedre med at bruge tobak frem for dyr ‘kemi’ 😉

   mvh
   have-siden.dk

  2. Hej. Jeg syntes det er en rigtig god og oplysende, altså “Plante siden” Jeg læste om “Cigaren” mod Bladlus, Omkring d. 4-5 Sept. Prøvede en blanding af ca.1/2 deciliter Brunsæbe ca. 1/2 deciliter Husholdningsprit. Bland med ca. 1 liter vand. Om aftenen sprøjtede jeg “kun” min Clemitis (stor) ca. 3 meter, når jeg “Rystede” planten rejste der sig en “sky” af Bladlus” det var et sørgeligt syn, at se. Tænkte på at grave den op, er godt 4år. Næste morgen var der ikke en Bladlus tilbage, og det bedste af det hele er at det er der stadig ikke, men det er så så på dem jeg IKKE sprøjtede….det er døde eller holdt “flyttedag”…men jeg har prøvet mange “kure” men det her er det mest effektive jeg har prøvet, nu skal mine alle andre have en gang Brunsæbe,..og Sprit, der er stadig ingen Bladlus, idag. Mvh. Jan.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top