Er din Pilea Peperomioides bar forneden?

Rigtigt mange ejere af en ranglet Pilea Peperomioides er kede af at deres plante ser ud som den gør – altså er ‘bar forneden’, og spørger til hvad man kan gøre ved det.
Vi kender selv lidt til problemet – dog ikke helt så grelt som vi har set mange steder på nettet.

Pilea Peperomioides behøver ikke være trist eller bar forneden

Vi har Pilea, som er ganske høje og er pænt besat med blade fra bund til top – så det er ikke en selvfølge at store / ældre planter bliver ranglede at se på.
Efter vores bedste overbevisning er årsagen til at blade bliver gule og slappe, at hele planten på et tidspunkt har været i krise (vand / varme / lys / næring … for meget eller for lidt) – og at den så på det tidspunkt har prioriteret at holde liv i toppen på bekostning af de nederste blade. Jo ældre plante er, jo flere kriser har den måske været igennem … og så er det forståeligt at den bliver lidt træt at se på.

Pilea Peperomioides kan ikke lave et træt gult blad om til et grønt!

Vi har efterhånden nogen erfaring med Pilea, og vi har aldrig set at et træt / gult blad vende tilbage til den oprindelige styrke og farve – og hvis blad og stilk falder af, kommer der ikke et nyt!
Man kan være heldig at den finder på at sætte stiklinger fra jord og / eller stamme – og det kan da nogle gange redde det lidt miserable look. Faktisk har planten anlæg for at sætte en stikling lige over bladstilke. Hvis man stresser den lidt ved at skære toppen af, vil man som regel se at den sætter stiklinger lige præcist over bladstilke, også selv om blade ikke fjernes – og det er blandt andet den egenskab vi udnytter i dette forsøg.

Her er en Pilea som er sund og rask og har blade fra bund til top – og alligevel begynder den at sætte en stiklinger ca. midt på stammen- Det er ikke så tit vi ser det:

Skær den over med en saks!

Vi besluttede derfor at lave et lidt drastisk forsøg på en af vores ranglede planter. ‘Desværre’ er planten ikke helt så ranglet som ønsket – den har da stadig nogle blade tilbage, omend de ser noget triste ud.

Forsøget går simpelthen ud på at dele planten på midten. Vi skar toppen af og satte den direkte i jord, og lod den nederste bare del være som den var.

Således så den ranglede Pilea Peperomioides ud d. 22/4 2016 (Bemærk at der stort set ingen stiklinger stikker ud fra stamme!)

Sådan så den ranglede Pilea ud
Sådan så den ranglede Pilea ud

Og således blev den delt i 2:

Operation af Pilea er overstået
Operation af Pilea er overstået

Toppen befries for de nederste blade som ellers ville blive begravet i jord, og støttes med grillspyd så den ikke kan vælte eller rotere i potten (det ville kunne beskadige nye fine rødder), og gemmes lidt af vejen så den ikke bliver forstyrret:

Pilea top i potte, støtte af 3 grillspyd
Pilea top i potte, støtte af 3 grillspyd

Nu er det bare at vente og følge udviklingen:

D. 30/4 2016 (dag 8):

Der er tydelige tegn på nye stiklinger ved mange blade:

Efter blot 8 dage er der vild vækst i gang
Efter blot 8 dage er der vild vækst i gang

D. 8/5 2016  (Dag 16):

Der er bl.a. 3 nye flotte topskud på vej – det ser meget frodigt ud – smukt!!

Frodig Pilea sætter nye topskud
Frodig Pilea sætter nye topskud

D. 10/5 2016 (Dag 18):

Der er masser af nye stiklinger på vej på stammen:

Den bare del af Pilea sætter stiklinger ud fra stammen
Den bare del af Pilea sætter stiklinger ud fra stammen

… og nu ser toppen ud til at fortsætte hvor den slap … det må betyde at den har sat nye rødder?

Top af Pilea sætter nye topskud
Top af Pilea sætter nye topskud

Alt i alt ser det lovende ud.
Den nederste del vil måske, i kraft af de mange nye sideskud udvikle sig til en ganske fin plante, og toppen vil måske fortsætte med at vokse op … og hvem ved – måske ender historien med at vi har 2 smukke planter istedet for 1 lidt kedelig sag?

D. 19/5 2016 (Dag 27):

Gamle blade fjernes fra nederste del

Understel_20160519
De gamle blade er fjernet
Understel2_20160519
Nederste del set ovenfra
GamleBladeFraUnderstel_20160519
De gamle blade (Knap 20 stk.) skal indgå i et nyt forsøg. Lige nu skal de dog bare i vand.

D. 10/6 2016 (Dag 49):

Pilea_bottom_2016_06_10
pilea peperomioides 49 dage efter beskæring

Det er snart vanskeligt at se stammen på denne side (den modsatte side er knap så udviklet) – og det er da om noget en forandring i forhold til den oprindelige plante!

Den øverste del ser også ud til at stortrives – dog er der ikke så meget nyt at se, så du må vente lidt med en opdatering på den. Den står stadig med 3 støttepinde – jeg tør ikke fjerne dem før jeg ser den har overskud til at sætte en baby pilea i verden.

D. 28/6 2016 (Dag 67)

Toppen har nu sat sin første stikling – så det er tid at fjerne de 3 støttepinde. Det synes jeg er ret imponerende når den nu er startet helt uden rod. Jeg har ofte ventet betydeligt længere på at en fuldvoksen / helt etableret Pilea sætter en stikling. Til orientering har både top og bund stået udendørs i hele perioden. De har stået under et udhæng og kun fået direkte sollys morgen eller aften – og kun nogle få timer ad gangen.

Disse 2 planter kan jeg faktisk allerede nu, bedre lide end den oprindelige.

pilea_no_125_20160628
2 stumper Pilea Peromioides d. 28/6 2016

Den 1/7 2017 ser plante (nederste del) således ud:

2 delt Pilea - nederste del
2 delt Pilea – nederste del set ovenfra (1/7 2017)
Den nederste del af 2-delt Pilea
Den nederste del af 2-delt Pilea (1/7 2017)

Den ser lidt skæv ud – og det skyldes sandsynligvis at den på et tidspunkt er væltet ned på jorden og fik slået den ene stikling af.

 

9 kommentarer

 1. September 10, 2017

  Frida Reply

  Hej 🙂
  Jeg har fundet vej herind via jeres Instagram 🙂
  Jeg har lige et spørgsmål inden, jeg selv begynder med den helt store operation på min store pilea:
  Hvor meget vander du de to nye planter, når de er sat i ny jord?

 2. May 20, 2017

  Sidsel Reply

  Hej! Tak for en masse gode råd 🙂 De blade du satte i vand, hvad kom der ud af dem…?

  • May 20, 2017

   admin Reply

   Hej Sidsel,

   Blade blev kort efter stukket i jord i potter. Adskillige måneder senere hev jeg dem forsigtigt op af potter igen bare for at se om der skete noget. Rigtigt mange af bladene havde faktisk dannet et fint rodnet – men inspektionen var fatal for de fleste (de fine rødder blev revet af / kraftigt beskadiget).
   I den periode var vi ved at drukne i Pilea – så det endte med at de blev smidt ud for at give plads til mere lovende planter.

   mvh

   have-siden.dk

 3. January 14, 2017

  Siri Reply

  Hej!

  Jeg har lige adopteret en pilea fra min kusine, som er i noget sørgelig stand. Den har stået under en hylde, så er vokset lidt sidelæns, og har ingen plade på et langt stykke af stammen. Den sætter stiklinger, så den har det vist fint, men ser bare ret trist ud. Jeg overvejer derfor at dele den i to som foreslået ovenfor. Jeg er dog i tvivl om den nederste del af plantens overlevelsesmuligheder hvis man deler den så den kun er stamme og slet ingen blade har. Skal den ikke have nået grønt for at kunne leve?

  • January 14, 2017

   admin Reply

   Hej Siri,

   Den behøver ikke have blade for at operationen skal lykkes (men det er uden tvivl en fordel hvis den har). Der er så meget energi i stamme og rodnet at den er i stand til at sætte nye skud. Det tager kun få dage – så er den igang … og hvis der er lys nok vil det sandsynligvis lykkes. Hvis den endvidere har stiklinger vil de jo også hjælpe til med væksten (lad dem endelig sidde en tid efter operationen).
   Måske skal du vente med operationen til dagene bliver lidt længere – Pilea er glad for lys!
   Pas på ikke at lave snittet for højt oppe på stammen. Den kan godt blive noget tung i toppen at se på, fordi den gerne vil sætte nye stammer i toppen.
   Skulle det mod forventning ikke lykkes at få gang i den nederste del, har du jo stadig stiklinger og toppen at glæde dig over 😉

   Held og lykke.

   mvh
   have-siden.dk

 4. July 31, 2016

  Nina P Reply

  Jeg blev meget inspireret til at prøve det samme på en ellers lidt trist Pilea og jeg er optimistisk!
  Der er gået ti dage siden jeg delte planten og bunden er begyndt at vise bittet-små stiklinger rundt om på stammen.
  Dog mistænker jeg, at der er små orme i jorden på toppen. Den har været meget fugtig og jeg har været lidt nervøs for dette – men jorden plejer jo at skulle være godt fugtig når man sætte stiklinger (??).
  Hvad kan jeg gøre for at slå de små orme ihjel, uden at skulle have hele planten op og evt. forstyrre processen med de voksende rødder (som jeg satser på er igang)! 🙂

  • July 31, 2016

   Have aspiranten Reply

   Hej Nina

   Godt at høre at noget af det i det mindste er en succes 😉
   Min umiddelbare tanke er, at du måske har sørgemyg. De starter som små larver i jorden, og udvikler sig dernæst til (meget) små sorte fluer der kredser rundt om planterne. Har du lagt mærke til om der er nogle sorte fluer omkring? I så fald kan jeg anbefale at holde igen med vandingen, og sætte insektplader op (http://have-siden.dk/bekaemp-sorgemyg-med-fluestrips/).

 5. July 17, 2016

  P Reply

  Puha, det er med ondt i hjertet,jeg skriver om min baby aka pilea.

  Jeg fulgte jeres råd, og det har slet ikke hjulpet. Jeg gjorde det for 10 dage siden, og der sker ingenting. Øv.

  Selve stilken var helt bar, og planten havde kun blade i toppen.

  Tror jeg må ud og investere i en ny 🙂

  • July 17, 2016

   Have aspiranten Reply

   Det kan være du skal give det en my mere end bare 10 dage før du kasserer planten. 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*