Når din Pilea Peperomioides bliver FOR stor

I den spæde begyndelse da du fik din baby Pilea havde du nok svært at forestille dig, at den lille plante nogensinde ville kunne blive for stor. Alligevel er dette virkeligheden for mange Pilea-ejere, der har haft deres plante i årevis. I dette indlæg kommer jeg ind på, hvorfor højden kan være et problem, og hvad du kan gøre ved det.

Er en stor Pilea et luksusproblem?

Når du undersøger Pilea Peperomioides på forskellige fora og sociale netværk, vil du uundgåeligt støde på folk, der forsøger at finde ud af, hvorfor i alverden deres Pilea ikke vokser. Det er faktisk et af de mest almindelige spørgsmål, jeg har modtaget gennem årene på min Instagram “Hvordan fik du din Pilea så stor?”.

En høj Pilea er ikke nødvendigvis noget at stræbe efter, bortset fra det sjove ved det. Jeg fortæller dig hvorfor længere nede i dette indlæg.

Men først, lad mig vise dig en af ​​mine høje Pilea Peperomioides tilbage i 2017. Den var omkring 60 cm høj og 80 cm bred:

1 meter høj Pilea Peperomioides

Hvorfor er min Pilea SÅ stor?

Eftersom du er landet her, er det rimeligt at antage, at du ikke har et problem med at få din Pilea til at vokse – tværtimod vil du have, at den holder op med at vokse.

Din Pilea Peperomioides er høj, fordi den har fået gode vækstbetingelser – man kan endda sige, at den elsker sin tilværelse. Den har fået den rigtige balance mellem lys, temperatur, næringsstoffer og vand for at give den mere end rigeligt ressourcer til at vokse sig stor.

Så lad os først og fremmest sige well done til dig som planteforælder – du har mestret Pilea growth hacker-kurset!

En anden faktor, der er værd at nævne, er, at du har givet din Pilea plads nok til at blive høj. I mit tilfælde har jeg løbende ompottet planten, når den havde brug for det.

Du har måske endda været lige så fræk, som jeg var ved at teste vækstlys hen over vinteren. Det virker 100% i forhold til at få din Pilea til at vokse hurtigere, da det forlænger planternes vækstsæson, men jeg vil ikke anbefale det, medmindre du eksperimenterer. Det har den simpelthen ikke brug for. Husk at Pilea Peperomioides i naturen vokser højt oppe i bjergene, og kun blomstrer hvis den udsættes for kulde.

Det du oplever nu, hvor du har en høj Pilea, er sandsynligvis ting som:

  • Den er toptung
  • Den er ustabil og ude af stand til at holde sig selv oprejst
  • Den er ranglet og mindre harmonisk at se på

På billedet herunder kan du se endnu en af ​​mine ældre Pileaer, der både er blevet bundet op, er ranglet og toptung.

Ranglet Pilea Peperomioides

Hvorfor er det et problem?

At have en høj Pilea Peperomioides er ikke et problem, medmindre du synes ​​det er det. En høj plante er ikke (nødvendigvis) en usund plante, og den vil fortsætte med at knokle derudaf uden din indblanding.

Jeg nåede selv til det punkt at “min Pilea er for høj”, da følgende ting skete:

  • Jeg begyndte at syntes mindre om hvordan den så ud
  • Den begyndte at tabe en masse blade (og Pilea-blade vokser ikke ud igen)
  • Det blev stadig sværere at finde en god placering til den i lejligheden
  • Det var svært at binde den ordentligt op med en bøjet stamme og bladstilke, der stak ud

Jeg vil vove at påstå, at en høj Pilea hovedsageligt bliver et problem for de af os, der har besluttet at dyrke den oprejst i stedet for at lade den læne sig til den ene side, som den naturligt ville gøre på grund af lyset. Med tiden bliver det nemlig rigtig svært at opretholde den næsten perfekte lige stamme.

En høj Pilea er ofte en ranglet Pilea

Efterhånden som en Pilea vokser, bliver den naturligt ranglet. Men hvorfor er den SÅ ranglet, tænker du måske?

Det er helt naturligt for en plante at tabe ældre løv. Dette er en måde at omdirigere ressourcer, hvor der er mest brug for dem. Ja, du gættede det: i ny vækst.

Når ressourcerne tilføres ny vækst, vil de ældre blade blive svage, blege og til sidst falde af. Resultatet kan være noget som du ser ovenfor, hvor den nederste halvdel af Pileaen faktisk ikke har nogen blade.

Det er også naturligt, at blade på den nederste halvdel af planten dør, når Pilea-babyer spirer op og stjæler showet. Det er et spørgsmål om plads, og hvilke dele af planten der får tilstrækkeligt lys.

Skal jeg binde den op?

Hvis din Pilea er høj og føles ustabil, er det en mulighed at binde den eller sætte en pind opad stammen for at give en smule støtte. Jeg har gjort det med flere Pilear, som du har set på billederne ovenfor, men efter min mening er det ikke rigtig en holdbar løsning på lang sigt.

Skal jeg beskære den?

At beskære en Pilea Peperomioides er ikke almindelig praksis, men det kan lade sig gøre.

Du kan:

  • Fjerne skud fra jorden for at tillade din primære stamme og nederste bladstilke at få lys nok. Det kan hjælpe med at mindske mængden af blade der falder af (men ikke undgå det helt)
  • Skære toppen af for at tillade ny vækst under snittet, hvilket vil resultere i en busket Pilea, men ikke en høj

Hvad gør man med en Pilea, der er for høj?

Når din Pilea har nået mega-størrelse, og du enten har opgivet at binde den op eller ikke vil, er der et par muligheder tilbage – afhængigt af hvilket resultat du gerne vil have.

Her er hvad jeg gjorde:

Pilea skåret over i to

For mig var det enkelt. Jeg kunne ikke lide, hvordan den så ud – ikke formen, udseendet eller det faktum, at den var blevet upraktisk at holde. Så jeg skar toppen af ​​Pileaen af.

Da jeg gjorde dette første gang, var jeg fuld af angst og vidste ikke, hvad jeg skulle forvente, og om mit drastiske snit var en dødsdom.

Spoiler alert: det er ikke en dødsdom for en Pilea at blive skåret i to. Faktisk kan du få to nye planter ud af det.

Her er, hvad der sker, når du skærer toppen af ​​en Pilea:

Ny vækst vil spire under snittet, og det vil give dig en helt anderledes Pilea efter et stykke tid.

Den øverste del, du skærer af, kan også få rødder og blive en ny plante, og den vil fortsætte med at vokse opad. Fjern 90 % af løvet på stænglen og læg det i vandet, så det slår rod. Det tager cirka 2-3 uger. Herefter kan du give den en potte med jord.

Med tiden vil en Pilea delt i to vokse til, og på dette billede ser du resultatet af den nederste del af en Pilea der er skåret over, hvor stiklingerne har gjort den fin og busket at se på.

En anden mulighed er at skære hovedstammen relativt langt ned og lade stiklinger (Pilea babyer) vokse op og stjæle pladsen. Dette er ikke en hurtig løsning for en høj Pilea, men mere en måde at holde den originale plante i en ny form.

Hvordan kan du forhindre en Pilea i at blive for høj og stor?

Dit primære våben, når det kommer til at forhindre din Pilea i at blive for stor, er at kontrollere det rum, den er i.

Kort sagt: Hvis du ikke giver planten en større beholder, kan den kun vokse til en hvis størrelse.

Det betyder ikke, at du ikke skal ompotte den, det betyder bare, at du kan ompotte og give frisk jord, men beholde den samme beholderstørrelse eller kun skalere den lidt op. Det kan betyde, at du også bliver nødt til at beskære rødderne, men bare rolig – det er en utrolig robust plante, og du kan endda lave nye små Pilea-babyer ud af rødder.

Pilea babyer kan pynte på ranglet moderplante

Hvis du kan modstå fristelsen til at høste de baby Pileaer som dukker op undervejs, kan de bestemt hjælpe til med at skjule den ranglede stamme.
Desværre er det en stakket frist: Det går fint i starten, men efter nogen tid står du med et nyt problem: Baby Pilea er gjort af samme stof som moderplanten (surprise) – og de kan heller ikke holde sig selv oprejst.

De starter med at vokse fint op (om end skråt op), men på et tidspunkt vil de små stammer give efter for den øgede vægt i selve stammen, blade og stilke – præcist som den centrale stamme – og de vil lægge sig ned og søge støtte på potten eller jordlaget. Derfor ser man ofte gamle Pilea planter fylde ganske meget i bredden frem for højden: Stiklinger (og måske også moderstamme) vælter ud over kanten. De kan naturligvis støttes med snore og pinde så de tvinges til vokse opad.

Ny vækst søger opad, bliver tung, lægger sig ned, søger op, bliver tung …. osv. osv – og de lange stiklinger kommer derfor til at bugte sig som en slange:

Pilea stikling vælter ud over potte
Pilea stikling vælter ud over potte

13 kommentarer til “Når din Pilea Peperomioides bliver FOR stor”

  1. Jeanette Carl

    En hyggelig lille solstrålehistorie om min, nu elskede, Pilea…
    …. som nærmer sig 6 år. Jeg synes den er pokkers charmerende med sin ranglede og snoede stilk – sådan har det dog ikke altid været

    Jeg blev for et par år siden meget træt af min moderplante, grundet størrelse og derved udseende. Derfor tog jeg alle babyer fra, og så fik “hun” (læs:moderplanten) plads udenfor, sammen med andet affald.
    Her stod hun i godt og vel et år, uden nogen form for kærlighed eller omsorg – i regn og blæst, sne og frost. Flere gange dækket af sne.
    Da vi efter et års tid besluttede os for at køre affald væk, levede hun endnu (!) Hun strålede bestemt ikke, men hun levede, hvilket jeg synes var ret imponerende, så jeg nænnede simpelthen ikke at smide hende ud Jeg besluttede mig for, at hun skulle have en ny chance og kom derfor ind i varmen. Her er hun endnu, og lever i bedste velgående (70 cm høj) – levere en fint mængde babyer, som lige nu får lov til at pynte lidt. Hun trænger til en omplantning, men har det efter omstændighederne godt.

    Så de kære Pileaer kan klare mere end man lige regner med

    1. Sikke en dejlig historie Jeanette, tak fordi du deler 🙂 Og du har så ret, Pileaer kan virkelig holde til en hel del.

  2. Linda Koch Hansen

    Hej
    Jeg fik en lille pilea for 9 mdr siden. Vokser fint og er plantet om en gang. Der er bare ikke det mindste tegn på babyer hverken fra jorden eller stammen. Er der planter der aldrig laver babyer eller gør jeg mon noget forkert?
    Hilsen Linda

  3. Hvor er det en dejlig udførlig side med skønne billeder du har lavet TAK. Jeg har selv foræret flere babyer væk – men har stadig moderen tilbage. Jeg vil bestemt følge hvad du skriver hen ad vejen.
    Mange hilsner
    Joan

  4. pernille lundahl nielsen

    ang den vokser sig lang, jeg hade givet min mor en lille pilea i en potte, når et nyt blad begyndte at poppe op i toppen, som er lidt brundligt, nappede hun det af, på den måde holder man den lidt nede så den ikke vokser opad så hurtigt. hun sagde til mig en dag at den ikke voksede så hurtigt, og det nok evt pga hun nappede de brune uden at tænke over hvad det gjorde, hun stoppede så og den vokser hurtigere. så det evt en måde at holde den lidt nede men stadig breder sig i omkreds og får baby pilea . syntes ikke der står noget om det i “artiklen”.

  5. spica svendsen

    vi har dem stående i vindueskarmen, på badeværelset alle vegne de er fuldstændigt umulige at slå ihjel, og de laver ekstremt mange rodskud med nye planter hele tiden;o))

  6. Hej
    Hvornår kan jeg sætte min pilea udenfor, hvor koldt må der være om natten? 🙂

    Mvh Emilie

    1. Hej Emilie,

      Vi haft vores Pilea til at stå udenfor i lidt mere end en måned, og vi tager dem først ind når efteråret starter. Voldsom blæst / storm er vi dog ikke så glade for, så hvis vejrudsigten lover kraftig blæst tager vi dem ind.
      Pilea kan ikke tåle frost.

      mvh
      have-siden.dk

    1. Hej Annalee,

      Den er vokset fra almindelig Pilea plantestørrelse til meget stor på ca 1,5 år. Den står udendørs hele sommeren og under LED vækstlys hele vinteren. Således er det nok ualmindelige (og meget gunstige) vilkår for stueplanter her i Danmark. Vi har ikke så gode erfaringer med at have Pilea i vindueskarm her i huset – der er simpelthen ikke lys nok. Derudover er der nok gået lidt sport i at fremme vækst under LED vækstlys.

      mvh

      have-siden.dk

    2. 5 år! Har givet over 150 stiklinger væk, og har gang i 4 generation selv fra den gamle. Den har ca en diameter på 1 m. Det går stærkt når de har det godt. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top