Når din Pilea Peperomioides bliver stor

Der er nu gået mere end 2 år, siden Pilea feberen for alvor begyndte at rase her i landet. Den gang handlede næsten al Pilea snak om bare det at eje / skaffe en plante, hvor det i dag handler mere om hvordan den skal passes.

Vi oplever stadig massiv interesse for Pilea Peperomioides her på have-siden.dk – det er suverænt den mest besøgte side.

Hvis du er en af de heldige / dygtige der har været i stand til at holde liv i den samme moder-plante i nogle få år, står du måske inden så længe med et luksus problem.

Pilea og luksus problem?

Ja, det er nærmest blasfemi bare at nævne Pilea og problem i samme sætning – men det er faktisk lige præcist det vi begynder at opleve lige nu!

Hvis du var forelsket i den ‘lille’ Pilea du fandt i planteskolen eller måske fik foræret som stikling af en god ven, er du måske begyndt at overveje om du stadig er forelsket i den plante, som nu er blevet meget større og måske knap så dekorativ (smag og behag).

Vi har vores Pileaer stående under LED vækstlys hele vinteren og ude i det fri (delvist beskyttet mod sol og vind) hele sommeren – så derfor er vores planter måske lidt på forkant af udviklingen i forhold til de fleste planter her i det kolde Nord, som bare står i et vinduesparti året rundt. Vores Pilea er i princippet i vækst året rundt (måske er det derfor jeg aldrig har set dem blomstre?).

Hvad sker der da?

Der sker det at plantens ‘hovedstamme’ fortsætter med at vokse – og den kan blive lang og ranglet at se på – og den bliver da også så ranglet at den ikke kan stå oprejst uden støtte.
Typisk vil stammen oven i købet miste en del blade undervejs (måske på grund af dårlig trivsel, skadedyr som bladlus og måske fordi man får knækket bladstilke af når man potter planten om).

Ingen nye blade på gamle stammer

Pilea sætter ikke nye blade hvor de gamle blade sad (men den kan dog finde på at sætte en stikling), og derfor kan en ældre plante nemt komme til at ligne noget, der er meget forskelligt fra den lille charmerende sag du startede med.

Hvis du undervejs har høstet alle de stiklinger planten har sat, bliver den ranglede stamme ekstra fremhævet – og så er den måske knap så charmerende?

Hvis du lader stiklinger vokse ukontrolleret, bliver planten så bred at det er et problem at finde en vindueskarm den kan stå i.

Et andet problem er at planten bliver så tung i toppen at et mindre vindpust kan vælte plante.

Pilea babyer kan pynte på moderplante!

Ja, hvis du kan modstå fristelsen til at høste de baby Pileaer som dukker op undervejs, kan de bestemt hjælpe til med at skjule den ranglede stamme.
Desværre er dette en stakket frist: Det går fint i starten, men efter nogen tid står du med et nyt problem: Baby Pilea er gjort af samme stof som moderplanten (surprise) – og de kan heller ikke holde sig selv oprejst. De starter med at vokse fint op / skråt op, men på et tidspunkt vil de små stammer give efter for den øgede vægt i selve stammen, blade og stilke – præcist som den centrale stamme – og de vil lægge sig ned og søge støtte på potte / jordlag. Derfor ser man ofte gamle Pilea planter fylde ganske meget i areal frem for højde: Stiklinger (og måske også moderstamme) vælter ud over kanten. De kan naturligvis støttes med snore og pinde så de tvinges til vokse opad.

Ny vækst søger opad, bliver tung, lægger sig ned, søger op, bliver tung …. osv. osv – og de lange stiklinger kommer derfor til at bugte sig som en slange:

Pilea stikling vælter ud over potte

Når stikling er gammel nok, vil den til sidst vokse ud over kant af potte, og søge støtte længere nede.

Hvilken Pilea ønsker du?

Glæd dig over din Pilea så længe den ser ud som du ønsker – men på et tidspunkt bliver du sandsynligvis nødt til at gøre noget drastisk med den.
Det er trods alt de færreste der har ønske om en høj ranglet Pilea med en delvist bar stamme – og endnu færre har vel plads til en Pilea med en diameter på op mod 1 meter?
Vores største Pilea har lige nu en højde på 60 cm (80 cm. med potte) og en diameter på 80 cm!.

Hvad kan jeg gøre?

For os er dette en forholdsvis ny problemstilling – og det ultimative svar findes vel ikke, men her kan du måske få en forsmag på problemet og lidt inspiration til løsninger.

Den oplagte behandling:

Hvis du stadig elsker din store Pilea som den er, bør du potte den om en gang imellem så der bliver plads til at rødder (og nye stiklinger) kan udvikle sig. Bare en simpel ompotning kan dog være en udfordring når den har mange store stiklinger: Man savner nogle fornuftige håndtag at tage fat i:

Man savner noget at holde planten i – og ofte knækker der en del blade af under omplantning.

Efter omplantning har du måske skubbet den lidt vanskelige beslutning et år eller to ;-).

Pilea herunder er den som er omtalt som LED-planten (til højre på billede) i dette indlæg om LED vækstbelysning og voksen Pilea: På godt 1,5 år er den altså vokset fra alm. plantestørrelse til denne imponerende (og noget uhåndterbare)  sag:

3 smukke Pilea planter efteråret 2015
Stor Pilea. 60 cm høj (total højde m. potte er 80 cm), 80 cm bred i 15L potte. Foto 1/7 2017.

Når og hvis denne plante skal pottes om har vi en ret stor udfordring … 😉

Dette er som skrevet den oplagte behandling – men inden så længe er vi nødt til at gøre noget mere drastisk …

Del lidt grove behandling:

Vi har tidligere i et indlæg beskrevet hvordan man kan hugge den ranglede stamme midt over og på den måde få 1 plante lavet om til 2. Hvis du går efter denne løsning skal du være opmærksom på at den typisk sætter stiklinger ud fra toppen af stammen – med det resultat at den ret hurtigt bliver meget tung i toppen hvis du lader alle stiklinger vokse frit.

Derfor er det smart at lægge snittet ret tæt (tættere end vist i indlægget) på jordskorpen så tyngdepunktet holdes længere nede.

I dag (1/7 2017) ser planten (den nederste del) således ud:

Den nederste del af 2-delt Pilea

Stiklinger som voksede ud fra toppen har ikke fået støtte, og de hænger nu skråt ned. Alligevel er det da en ganske smuk plante!.

2 delt Pilea – nederste del

Den meget grove behandling:

Hvis du er træt af den store ranglede Pilea er den helt enkle løsning at stjæle hvad der måtte være af babyer og smide moderplanten ud (snøft snøft).
Herefter kan du fokusere på de dejlige babyer den har produceret undervejs (du har vel ikke foræret alle væk?).

Du kan evt dele stamme i flere stykker, sætte dem i jorden og afvente at de sætter rod og nye stiklinger.

Har du en stor Pilea?

Har du en stor Pilea og måske nogle erfaringer vi kunne publicere her, vil vi meget gerne høre fra dig (gerne billeder)!

Hvad gør vi selv med vores monster-Pilea?

Vi er i tænkebox … men vi overvejer at beskære den kraftigt til efteråret når den skal ind i varmen (og LED vækstlys) igen.

Vi har desværre ikke vinduer som giver nok lys til Pilea – og slet ikke planter af denne størrelse!. Det ville da være fantastisk hvis vi kunne have den stående i stuen og have daglig glæde af den.

Indlægget opdateres løbende – så kig gerne ind senere 😉

 

 

13 kommentarer til “Når din Pilea Peperomioides bliver stor”

 1. En hyggelig lille solstrålehistorie om min, nu elskede, Pilea…
  …. som nærmer sig 6 år. Jeg synes den er pokkers charmerende med sin ranglede og snoede stilk – sådan har det dog ikke altid været

  Jeg blev for et par år siden meget træt af min moderplante, grundet størrelse og derved udseende. Derfor tog jeg alle babyer fra, og så fik “hun” (læs:moderplanten) plads udenfor, sammen med andet affald.
  Her stod hun i godt og vel et år, uden nogen form for kærlighed eller omsorg – i regn og blæst, sne og frost. Flere gange dækket af sne.
  Da vi efter et års tid besluttede os for at køre affald væk, levede hun endnu (!) Hun strålede bestemt ikke, men hun levede, hvilket jeg synes var ret imponerende, så jeg nænnede simpelthen ikke at smide hende ud Jeg besluttede mig for, at hun skulle have en ny chance og kom derfor ind i varmen. Her er hun endnu, og lever i bedste velgående (70 cm høj) – levere en fint mængde babyer, som lige nu får lov til at pynte lidt. Hun trænger til en omplantning, men har det efter omstændighederne godt.

  Så de kære Pileaer kan klare mere end man lige regner med

  1. Sikke en dejlig historie Jeanette, tak fordi du deler 🙂 Og du har så ret, Pileaer kan virkelig holde til en hel del.

 2. Linda Koch Hansen

  Hej
  Jeg fik en lille pilea for 9 mdr siden. Vokser fint og er plantet om en gang. Der er bare ikke det mindste tegn på babyer hverken fra jorden eller stammen. Er der planter der aldrig laver babyer eller gør jeg mon noget forkert?
  Hilsen Linda

 3. Hvor er det en dejlig udførlig side med skønne billeder du har lavet TAK. Jeg har selv foræret flere babyer væk – men har stadig moderen tilbage. Jeg vil bestemt følge hvad du skriver hen ad vejen.
  Mange hilsner
  Joan

 4. pernille lundahl nielsen

  ang den vokser sig lang, jeg hade givet min mor en lille pilea i en potte, når et nyt blad begyndte at poppe op i toppen, som er lidt brundligt, nappede hun det af, på den måde holder man den lidt nede så den ikke vokser opad så hurtigt. hun sagde til mig en dag at den ikke voksede så hurtigt, og det nok evt pga hun nappede de brune uden at tænke over hvad det gjorde, hun stoppede så og den vokser hurtigere. så det evt en måde at holde den lidt nede men stadig breder sig i omkreds og får baby pilea . syntes ikke der står noget om det i “artiklen”.

 5. vi har dem stående i vindueskarmen, på badeværelset alle vegne de er fuldstændigt umulige at slå ihjel, og de laver ekstremt mange rodskud med nye planter hele tiden;o))

 6. Hej
  Hvornår kan jeg sætte min pilea udenfor, hvor koldt må der være om natten? 🙂

  Mvh Emilie

  1. Hej Emilie,

   Vi haft vores Pilea til at stå udenfor i lidt mere end en måned, og vi tager dem først ind når efteråret starter. Voldsom blæst / storm er vi dog ikke så glade for, så hvis vejrudsigten lover kraftig blæst tager vi dem ind.
   Pilea kan ikke tåle frost.

   mvh
   have-siden.dk

  1. Hej Annalee,

   Den er vokset fra almindelig Pilea plantestørrelse til meget stor på ca 1,5 år. Den står udendørs hele sommeren og under LED vækstlys hele vinteren. Således er det nok ualmindelige (og meget gunstige) vilkår for stueplanter her i Danmark. Vi har ikke så gode erfaringer med at have Pilea i vindueskarm her i huset – der er simpelthen ikke lys nok. Derudover er der nok gået lidt sport i at fremme vækst under LED vækstlys.

   mvh

   have-siden.dk

  2. 5 år! Har givet over 150 stiklinger væk, og har gang i 4 generation selv fra den gamle. Den har ca en diameter på 1 m. Det går stærkt når de har det godt. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.