Mysteriet om de blomstrende Pilea Peperomioides

Da vi fik vores første Pileaer var vi overbevist om at der udelukkende var tale om en grøn stueplante, som så absolut ingen blomster fik. Ja det skrev vi sågar i indlægget om planten i sin tid. Men ikke lang tid efter begyndte vi at finde billeder på nettet der indikerede det modsatte, men mange af dem var i så dårlig kvalitet at det var svært at vurdere hvad præcis det var.

 

Pilea Peperomioides fra frø

Det er i Pilea-verdenen velkendt, af netop denne sort formeres med stiklinger, og derfor er tanken om blomster og dermed frø en anelse forvirrende. På Instagram har vi set flere der, eftersigende, har sået frø fra en Pileas blomster med små spirer som resultat. Det sjove er så, at alle disse spirer ser forskellige ud, og ingen af dem ligner Pileaer som vi kender dem – det ligner mest af alt karse.

Vi mangler fortsat at se nogen der dokumenterer hele processen, fra blomst til frø, spirer og senere hen voksne planter. Man kunne mistænke at en del har købt frø på Ebay, og fået noget helt andet end Pilea Peperomioides – på Ebay er der desværre en del svindlertyper.

 

Her er der en der, eftersigende, har sået frø fra en Pilea Peperomioides blomster. Og det er jo svært at forestille sig at det skulle blive til en rigtig Pilea en dag. Foto: @Planthoarder_

 

Derfor har vi også selv gået og ængsteligt ventet på at bare én af vores mange Pileaer ville sætte blomst. Statistikken burde vel være med os når vi har mere end 60 Pileaer? Det er bare aldrig sket.

Heldet var med os da vi en dag i starten af 2016 kørte ud på en planteskole og købte tre Pileaer. På vejen hjem opdagede vi at den ene havde hvad der lignede en blomsterstilk på vej. På trods af ønsket om at få en med blomster fik vi kvælt den med kærlighed da vi ville potte den om – blomsten døde ganske enkelt, formentlig fordi den blev begravet med jord. Siden da har de blomstrende Pileaer udelukkende været en drøm, lige indtil den 30. april i år.

 

En blomstrende Pilea på plantemarkedet

I weekenden den 30. april blev det første kombinerede plante- og madmarked afholdt i Kødbyen i København. Vi havde været der i omtrent 1 minut før øjnene spottede en Pilea med blomster på, og derfor skulle den naturligvis med hjem, selvom vi i forvejen har alt for mange Pileaer (luksusproblem, we know).

Tillad os derfor at præsentere …

Et styks fantastisk flot Pilea med masser af blomster. Ikke alene på moderplanten har den blomster, men sågar stiklingerne har dem. En lille måneds tid efter blev vi nødsaget til at potte den om, da der i den lille bitte potte var hele 8 store stiklinger, og ganske enkelt for lidt plads. Vi krydser fingre for, at blomstringen ikke bliver forstyrret for meget af det.

 

Hvorfor får en Pilea Peperomioides blomster?

Årsagen til blomstringen er til gengæld fortsat et mysterie, og noget som vi har spurgt folk om at komme med input til på Instagram. Vi har fundet og fået følgende forklaringer til hvorfor den får blomster:

 • Pileaen er mere tilbøjelig til at sætte blomster, når den udsættes for lavere temperaturer
 • Pileaen sætter blomster når den når en bestemt alder
 • Pileaer kan være både han- og hunkøn, og det er kun hankøn der sætter blomster
 • Pileaens blomster er et tegn på at den har det dårligt

Men holder de stik?

 

 • Pileaen sætter blomster når den udsættes for lavere temperaturer

Vi har snakket med flere Pilea-ejere der beretter hvordan deres blomstrende planter har stået under vidt forskellige forhold, og herunder både indendørs og udendørs med de temperaturer der nu hører til.

Den første pilea vi selv købte med blomst på var fra et gartneri hvor den stod sammen med måske 20 andre der ingen synlige blomster havde. Med væksthusgartnerier er pointen jo netop at man kan monitorere store mængder af planter på samme tid, under præcis samme forhold så de opnår ensartet vækst. Samme klima, samme næring og så videre. Så hvorfor skulle en enkelt Pilea fra et gartneri så skille sig ud, hvis man går ud fra at det er klimaet der gør forskellen?

 

 • Pileaen sætter blomster når den når en bestemt alder

Uden at have konkret bevis for det, så virker det umiddelbart meget usandsynligt at alderen skulle den afgørende faktor for blomstring. Som tilfældet med den nyindkøbte Pilea, så er det som nævnt ikke kun moderplanten der sætter blomst men også dens stiklinger. Med Pileaen er det svært at vurdere alder alene ud fra størrelse, da dette afhænger af hvor meget plads den har fået til at vokse i. En tyk træ-lignende stamme er dog en god indikator for at planten har mere end 1 år på bagen.

 

 • Det er kun hankøns-pileaer der blomstrer

Det var en bruger på Instagram der kom med foreslaget om at der kunne være både hunkøn og hankøn inden for Pilea Peperomioides, og det var en tanke vi slet ikke have overvejet. Om der er hold i det og hvordan man i så fald kan kende forskel på kønnene på en Pilea ved vi ikke, men tanken er interessant. Sidder du derude og ved en masse om det må du endelig byde ind i kommentarfeltet længere nede.

 

 • Pileaen blomstrer når den har det dårligt

Vi har haft maange Pileaer der har haft det dårligt. Så dårligt at de er døde af det. Ingen af dem har sat blomster, så selvom vi ikke kan give nogen garanti for at det er derfor, så ville det da være lidt underligt, hvis det kun er nogle tilfælde hvor en Pilea har det dårligt, at den skulle sætte blomster. Prøv selv at tage et kig i galleriet herunder af blomstrende Pileaer, det ligner generelt rigtig sunde og livskraftige planter, og bestemt ikke syge planter som vi har set på tæt hold.

 

 

Er blomsterne sæsonbetonet?

I maj måned har vi lagt mærke til, at der på Instagram begyndte at komme et stigende antal billeder af pileaer med blomster. Vi kan derfor ikke lade være med at overveje hvorvidt der kan være noget sæsonrelateret knyttet til det. Det modstrides dog lidt af, at vi har set billeder af blomstrende Pileaer i vintermånederne – dog slet ikke i et så stort antal som her. Se billederne i galleriet herunder, af Pileaer med blomster fundet på Instagram.

 

 

 

Sådan ser blomsterne ud

Nu har vi efterhånden set adskillige billeder af Pileaer med blomster, men der er aldrig nogen der tager billeder closeup. Derfor har vi naturligvis gjort netop det. Blomsterne er nogle sjove støbninger. De vokser ud på hvad der til forveksling kunne ligne en helt almindelig “gren” på et blad – lange stængler der stikker ud fra planten. På dem vokser der hundredevis af små lyserøde blomsterknopper, som ikke er specielt synlige når de er sprunget ud.

Når blomsterknoppen åbner sig spredes der en lille støv af pollen, og blomsten vil herefter ligge sig åben og ligne en lille stjerne eller et kors (som du kan se på et billede i galleriet herunder).

Vi ved endnu ikke hvordan det ser ud når alle blomsterne visner, for hvad så med grenen de har siddet på? Rådner den, forbliver den, eller hvad sker der? Vi opdaterer naturligvis med flere billeder når dette sker på vores egen.

Indtil nu ser planten en måneds tid efter købet stadig ud som på billederne herunder. En del små blomsterknopper er tørret ind og er mørke, nogle falder af, og nogle har disse små hvide knopper på der måske er støvdragerne der er indtørret. Bliver det til Pilea-frø? Det har vi ærlig talt ingen idé om, da det jo kræver at blomsterne er blevet bestøvet. Men vi vil naturligvis forsøge at så de små knopper/rester/og andet godt vi har fået ud af plantens blomster.

 

 

 

Ved du hvorfor Pileaen blomstrer?

Sidder du derude bag skærmen og er klog på biologi, blomster eller noget helt tredje, og har du tanker omkring Pilaens og den blomstring, så tøv endelig ikke med at lægge en kommentar herunder. 🙂

 

21 kommentarer til “Mysteriet om de blomstrende Pilea Peperomioides”

 1. Svend Dyhr Hansen

  Det er efterhånden en gammel tråd, men jeg faldt over den i min søgning efter, hvorfor og hvornår nogle Pileaer blomstrer. Jeg har et pragteksemplar, der blomstrer helt vildt. Se link.
  Den har stået i soveværelset ved et vindue, der har været åbent sommer og vinter, og er den eneste af vores 10-12 der blomstrer. Derfor hælder jeg til teorien med kulden. Her er vidunderet:

  https://share.icloud.com/photos/0a272m58oLFt1m_cFLXtiAqjQ

 2. Casandra Kit Lotuz Zofia

  Hej.
  Jeg har lige opdaget at en af min Pilea planter er begyndt at blomstre, og det er aldrig sket for mig før, og jeg har haft mange planter igennem årene..men spændende er det 😉

 3. Dorthe Tilbæk Nielsen

  Jeg har haft kinesiske pengeplanter igennem nok 15 år og taget mange stiklinger stort set hvert år. Derfor må også alle vindueskarme i brug. Kun de planter, der står køligt eller direkte koldt vinteren over i udestuen eller i soveværelset, hvor vinduet er åbent året rundt blomstrer. Min erfaring er, at de blomstrer så snart temperaturen stiger og/ eller de flyttes til et andet rum. I modsætning til en Væddeløber, kan Pilea godt tåle let frost. Selv de mindste planter kan blomstre.

 4. Anders Frederiksen

  Min teori er at de ikke blomstrer fordi de har det dårligt, men fordi de får det godt igen efter at de har haft en dårlig periode.

  Hilsen Anders F.

 5. Jeg har nok ca 30 pelia planter, 10 af dem står i uderstuen, og de blomster helt vildt. Og har gjort det hele året. Stiklingerne inde i huset, blomstre ikke.

 6. Bodil Jacobsen

  15. April 2020. – Har 5 stk. Pilea, alle stiklinger fra moderplanten sidste år (2019). Alle står ved siden af hinanden ved et østvendt vindue, men kun en har sat blomster lige nu som endnu ikke er åbnet, er kun små mini kugler.
  Har ligeledes moderplanten og 2 stiklinger også fra 2019 som står ved et vestvendt vindue, ingen af dem har eller har haft blomster.

 7. Hejsa. Jeg købte min første Pilae for godt 5 uger siden. Jeg syntes den var så fin og da den inde i midten havde en samling af bitte små runde ‘blomster’ måtte den med hjem. Og nu kan jeg læse, at der er lidt mystik omkring disse blomster. Så min lille fine plante, med blomster, bliver fulgt nøje og fotograferet i de kommende uger.. Jeg må jo forsøge om disse blomsterfrø kan noget – når planten når så langt 🙂
  Hilsen Berit M.

 8. Hej har denne pilea som der komme disse frø ud af bladene på fik et chok da jeg så det var frø så nu vil jeg prøve at så dem se hvad det bliver til er det normalt mvh Berit

  1. Jeg fik min første pilea i 2016. Den har lavet jeg ved ikke hvor mange babyer – som alle har haft forskellige vilkår. Nogen har stået i vindue, direkte sol, andre i total skygge – jeg har flyttet rundt på dem – jeg har glemt nogle og overvandet andre. Men ALDRIG haft en med blomst Jeg har kun formået at slå et par stykker ihjel egentlig nok fordi det er gået for hurtigt med at sætte dem i jord og har sjusket lidt.

   Så jeg kan ikke se hvad svaret på blomster skulle kunne være ❤️

   1. Jeg har to Pilea der blomstrer lige nu. Det er aflæggere jeg plantede sidste forår og de står i en udestue med masser af lys Moderplanten er inde i huset og har aldrig blomstret. I vinter stod de 2 aflæggere i udestuen som ikke er frostfri ( nærmest som et drivhus) på et tidspunkt var de bundfrosne og de lignede da også noget der var løgn i efteråret. De havde intet vand fået i vinter, men i marts måned begyndte jeg at vande dem og gjorde ellers intet, de fik heller ikke ny jord. De står så fine lige nu med masser af blomster

 9. Ea Stengaard

  Min har stået ude i vores vinterstue og der har været helt ned til 2 grader her i vintres, plantede den om for 14 dage siden i større potte og den har nu sat 2 fine blomster stængler.

 10. Jeg har haft mange pileaer over de sidste 4 år. Min mor-plante fik jeg dengang og har avlet meget på den! Ud af dem alle har jeg kun oplevet en enkelt plante der fik en blomst i toppen. Den stod i soveværelset med lavere temperatur og morgensol. Den var også mere tæt og lavere end de andre 🙂 Ca. 1 år gammel.

  1. Trine pedersen

   Hejsa har også en pilea med knopper på, anede ikke de kom med blomster.. den har haft det hårdt, og været død troede jeg flere gange er den blevet forvist til øverste hylde for at dø helt, for kunne ikke nænne at smide den ud når der stadig var list kvæstede blade på, men hver gang er den kommet igen.. nu har den stået i drivhus nogle måneder og har fået masser at babyer jeg har taget fra, de lever i bedste velgående, og nu har moderen fået knooper, er da lidt spændt på hvad det bliver til
   Mvh Trine

   1. For et par år siden beskar vi selv en stor Pilea voldsomt. Nogle af de afskårne grene blev skåret op i mindre stykker og stukket direkte i en potte. 5 af de 10 pinde blev til planter.
    I den seneste vinter 2019/2020 som var meget mild lod vi dem stå udenfor i et brændeskur (enkelte nætter har været med let frost). Et par gange i løbet af vinteren har de fået en sjat vand – men de er virkeligt blevet vanrøgtet.
    Forleden dag opdagede jeg at 3 af de 5 stod med fine blomsterknopper – og nu her få dage senere står alle 5 med blomsterknopper.

    Der er måske et mønster omkring blomster … der er en del kommentarer som omhandler stress og blomstring.

  2. Anette Bruun Rasmussen

   Jeg har en pilea som er en stikling jeg har taget fra en af alle mine andre pileaer. Den står i nord-øst vendt vindue, som giver et mørkt rum, og har også været lidt glemt.
   Deri har jeg opdaget 2 store blomster. Det er første gang jeg oplever det.

 11. Melissa Riisager

  I forhold til udsagnet om, at der kun kommer blomster på hankønnet planter…
  Jeg ved ikke om det er sandt at pilea er særbo. Dvs har han- og hunblomster på hver sin plante. Men uanset så får alle planter blomster på et eller andet tidspunkt. Nogle planter har så også andre måder at formere sig på, som de måske hellere foretrækker, som fx pilea med rodskud.
  En plantes eneste formål er at få afkom. Det er derfor ikke muligt, at der findes en planteslægt, som kun har hanblomster. Dog kan han- og hunblomster ser meget forskellige ud og i nogle tilfælde lægger man måske slet ikke mærke til det ene af kønnene. Fx som hunblomsterne på hassel.

  Så for at opsummere: et svar på hvorfor pilea sjældent blomstrer kan altså ikke være, at det er fordi det kun er hankønnet pilea, som blomstrer.

 12. Efter mit forrige besøg hos mine bedsteforældre, observerede jeg, at min mormors Pilea havde utroligt mange blomster. Hendes Pilea er mange år gammel, og har stået i deres udestue hele året. Så om blomsterne er kommet med alderen, eller kulden ved jeg ikke, men jeg vil tro at det må være en af delene.

 13. Vores kæmpe store pilea har nu sat blomster på toppen! Og den har det fantastisk og er 2 år gammel!! Den er så stor at den må støttes med bambuspind.
  Så det er ikke fordi de har det dårligt eller er æld gamle 😉

 14. Min Pilea er lige begyndt at blomstre. Det er en stikling fra “moder planten” sidste år, som jeg lige har ompottet i en større potte (blomstring begyndte herefter). Jeg må være ærlig og sige at jeg ikke har været for sød ved planten. Den har stået i direkte sol, med både morgen og eftermiddagssol og over en radiator, hvilket ogås kan ses på planten da de nederste blade har små gule pletter. Jeg lader planten tørre ud mellem hver vanding, hvilket virker rigtig fint for planten. Jeg har gødet ca 2 gange på et år.

 15. Antje Maria Hjortholt

  Jeg købte stiklinger fra en Pilea for ca 1 år siden. I februar kom der en lang flot stilk på den ene plante, som snart blomstrer med små fine blomster. Den står køligt i et vindue mod nord. Den anden stiklinger står 3-4 meter inde i værelset og får ikke så meget lys. Den blomstrer ikke. De står begge i selvvander potter.

  Mvh Antje Maria Hjortholt

 16. Hej
  Jeg har fået en Pilea plante og den har stået i et vindue mod nord. Jeg kom så til at flytte den til et vindue mod syd og efter få dage er der kommet nogle brune pletter på bladene. Hvorfor har den fået disse brune pletter?
  Mvh Tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.