Mysteriet om de blomstrende Pilea Peperomioides (+ 5 teorier)

Selvom Pilea Peperomioides har været en almindelig stueplante i årevis, er dens blomster stadig noget af et mysterium. Hvorfor blomstrer min Pilea Peperomioides, og hvordan får du den til at blomstre? I dette indlæg vil vi dykke ned i både facts og myter for at blive lidt klogere på Pilea blomster.

Det første møde med Pilea blomster

Da jeg fik fat i en Pilea Peperomioides for første gang var jeg sikker på, at det var en grøn stueplante og intet andet. Det sidste jeg havde forventet var blomster. Ikke længe efter, at jeg fik min første plante, begyndte jeg at se billeder online, der indikerede det modsatte – folk havde blomstrende Pileaer! De fleste af billederne var af så dårlig kvalitet, at det var svært at afgøre, om det virkelig var blomster, og i givet fald hvordan de så ud.

I 2016 lykkedes det mig endelig at få fat i en Pilea med blomster på. Jeg havde bestemt ikke brug for flere Pileaer, da jeg allerede havde alt for mange, men en blomstrende? det skulle jeg naturligvis have.

Sådan her så den ud:

Pilea peperomioides med blomsterstande
På denne plante var det ikke kun moderplanten der havde blomster, men også dens stiklinger blomstrede

Du har måske selv set Pileaer i blomstring, men har du nogensinde set blomsterne helt tæt på? Formentlig ikke. Derfor satte vi os for at komme så tæt på som vi kunne.

En Pilea blomsterstand ser sådan her ud:

Når en enkelt blomst åbner sig, lyder der et lille knæk og et pust af pollen sendes ud. Herefter forvandles blomsten til en stjerneform:

Pilea Peperomioides blomster

Det er velkendt, at Pilea Peperomioides bedst formeres med stiklinger, og derfor var hele ideen om potentielt set at kunne dyrke nye Pileaer fra frø spændende.

Jeg har set mange mennesker online hævde at have dyrket Pilea Peperomioides fra frø, men resultaterne ligner mere karse end noget andet. Den dag i dag har jeg endnu ikke set nogen dokumentere hele processen: fra blomst til frø, spire til plante i fuld størrelse. Jeg har endda selv prøvet med de ‘frø’ der kom fra de tørrede blomster uden succes.

pilea peperomioides frø
Forsøget med de tørrede Pilea ‘frø’ så sådan her ud

Hvorfor får en Pilea Peperomioides blomster?

Der har været mange diskussioner om, hvorfor en Pilea Peperomioides blomstrer og hvornår. Det er stadig noget af et mysterium, og jeg har endnu ikke fundet nogen, der tilbyder en god videnskabelig forklaring. Her er nogle af de forklaringer jeg har mødt:

 • Pilea sætter blomster, når den udsættes for lavere temperaturer
 • Pilea sætter blomster når den når en bestemt alder
 • Pileaer kan være både han- og hunkøn, og det er kun hankøn der sætter blomster
 • Pileaens blomster er et tegn på at den har det dårligt
 • Pileaens blomster er sæsonbetonet

Men holder de stik? Lad os dykke ned i hver af dem.

Pilea sætter blomster når den udsættes for lavere temperaturer

Når vi læser om Pilea Peperomioides naturlige habitat, kan klimaet uden tvivl være den afgørende faktor for, om en Pilea vil blomstre eller ej.

En plante, der lever i skyggefulde højt beliggende områder, vil være meget hårdfør, og det kan være grunden til, at nogle mennesker, der har holdt deres Pilear udendørs eller i et køligt miljø vinteren over, har set blomster om foråret.

Den første Pilea med en blomst jeg fik var den eneste, der blomstrede blandt ca. 20 andre planter, og disse ville højst sandsynligt alle være kommet fra den samme avler.

Med et professionelt drivhus er du i stand til at styre alt, for at få ensartede forhold for et stort antal planter. Det betyder den samme temperatur, luftfugtighed osv. Så selvom det virker sandsynligt, at temperaturen kan være en vigtig faktor, forklarer det ikke, hvordan denne enkelte plante havde blomster, og de andre ikke havde (medmindre det blot var et spørgsmål om dage før de andre ville følge trop, som jeg ikke kunne vide).

Pilea sætter blomster når den når en bestemt alder

I mine øjne virker det meget usandsynligt, at alder skulle være af afgørende betydning for, om en Pilea blomstrer eller ej. Jeg har dyrket Pilear i +5 år, og selv nogle af de ældste planter jeg har, har aldrig produceret skyggen af en blomsterstand.

Hvad angår den blomstrende Pilea som jeg købte (se billedet længere oppe), blomstrede både moderplanten og stiklingerne. Disse er selvfølgelig biologisk forbundne og teknisk set samme plante, men alligevel.

Det er kun hankøns-pileaer der blomstrer

Inden for plantebiologi er der han- og hunplanter. En person på Instagram foreslog at dette kunne være forklaringen på, hvorfor nogle Pileaer sætter blomster og andre ikke gør det. En meget interessant vinkel, som jeg ikke selv havde tænkt over.

Fra historen om opdagelsen af Pileaen ved vi, at botanikerne fra Kew oprindeligt kun havde set levende Pilea-eksemplarer med hanblomster, og man mente derfor, at planten var enkønnet eller tvekønnet, hvilket betyder, at den kun har han- eller hunblomster. Det blev senere opdaget af de samme botanikere, at Pilea Peperomioides er en enbo – hvilket betyder, at den har både han- og hunblomster på den samme plante. I dette tilfælde mente de dog, at hunblomsterne var sjældnere at se. I et Harvard dokument om Kinas flora står der “Pilea Peperomioides er ofte tvebo, nogle gange enbo”

Selv blandt botanikere ser der ud til at være en vis forvirring omkring Pileaen, så det er ikke så underligt at vi ikke ved mere om den.

Jeg har endnu ikke fundet en pålidelig kilde, der har undersøgt dette nærmere, men hvis du kender nogen, eller du tilfældigvis ved mere om plantebiologi, så tøv ikke med at skrive en kommentar herunder.

Pilea blomstrer når den har det dårligt

Jeg har haft mange mistrivende Pileaer gennem årene, hvoraf nogle har forladt denne verden. Ingen af ​​dem producerede blomster. Så selvom jeg ikke kan garantere, at der ikke er en sammenhæng, har jeg simpelthen ingen beviser til at bakke det op, og hvorfor skulle det være en biologisk reaktion, der kun forekommer i nogle tilfælde?

Pileaens blomster er sæsonbetonet

I maj måned har vi lagt mærke til, at der på Instagram begyndte at komme et stigende antal billeder af pileaer med blomster. Vi kan derfor ikke lade være med at overveje hvorvidt der kan være noget sæsonrelateret knyttet til det. Det modstrides dog lidt af, at vi har set billeder af blomstrende Pileaer i vintermånederne – dog slet ikke i et så stort antal som her. Se billederne i galleriet herunder, af Pileaer med blomster fundet på Instagram.

Ofte stilede spørgsmål om Pilea blomster

Det korte svar er: JA det kan den.

Nej det er der ingen grund til. De vil tørre ind og falde af helt af sig selv.

Indtil videre peger alle beviser på, at temperaturen afgører om en Pilea Peperomioides vil blomstre eller ej. Lad den stå køligt om vinteren, og det kan bare belønne dig med blomster i foråret.

22 kommentarer til “Mysteriet om de blomstrende Pilea Peperomioides (+ 5 teorier)”

 1. Svend Dyhr Hansen

  Det er efterhånden en gammel tråd, men jeg faldt over den i min søgning efter, hvorfor og hvornår nogle Pileaer blomstrer. Jeg har et pragteksemplar, der blomstrer helt vildt. Se link.
  Den har stået i soveværelset ved et vindue, der har været åbent sommer og vinter, og er den eneste af vores 10-12 der blomstrer. Derfor hælder jeg til teorien med kulden. Her er vidunderet:

  https://share.icloud.com/photos/0a272m58oLFt1m_cFLXtiAqjQ

  1. Min der blomstrer har jeg haft i rigtig mange år, og den står i stuen tæt på brændeovnen der ofte er i brug.
   Jeg har lavet mange nye pileaer af den gamle. Men kun den gamle blomstrer. Hilsen Anette

 2. Casandra Kit Lotuz Zofia

  Hej.
  Jeg har lige opdaget at en af min Pilea planter er begyndt at blomstre, og det er aldrig sket for mig før, og jeg har haft mange planter igennem årene..men spændende er det 😉

 3. Dorthe Tilbæk Nielsen

  Jeg har haft kinesiske pengeplanter igennem nok 15 år og taget mange stiklinger stort set hvert år. Derfor må også alle vindueskarme i brug. Kun de planter, der står køligt eller direkte koldt vinteren over i udestuen eller i soveværelset, hvor vinduet er åbent året rundt blomstrer. Min erfaring er, at de blomstrer så snart temperaturen stiger og/ eller de flyttes til et andet rum. I modsætning til en Væddeløber, kan Pilea godt tåle let frost. Selv de mindste planter kan blomstre.

 4. Anders Frederiksen

  Min teori er at de ikke blomstrer fordi de har det dårligt, men fordi de får det godt igen efter at de har haft en dårlig periode.

  Hilsen Anders F.

 5. Jeg har nok ca 30 pelia planter, 10 af dem står i uderstuen, og de blomster helt vildt. Og har gjort det hele året. Stiklingerne inde i huset, blomstre ikke.

 6. Bodil Jacobsen

  15. April 2020. – Har 5 stk. Pilea, alle stiklinger fra moderplanten sidste år (2019). Alle står ved siden af hinanden ved et østvendt vindue, men kun en har sat blomster lige nu som endnu ikke er åbnet, er kun små mini kugler.
  Har ligeledes moderplanten og 2 stiklinger også fra 2019 som står ved et vestvendt vindue, ingen af dem har eller har haft blomster.

 7. Berit Mikkelsen

  Hejsa. Jeg købte min første Pilae for godt 5 uger siden. Jeg syntes den var så fin og da den inde i midten havde en samling af bitte små runde ‘blomster’ måtte den med hjem. Og nu kan jeg læse, at der er lidt mystik omkring disse blomster. Så min lille fine plante, med blomster, bliver fulgt nøje og fotograferet i de kommende uger.. Jeg må jo forsøge om disse blomsterfrø kan noget – når planten når så langt 🙂
  Hilsen Berit M.

 8. Hej har denne pilea som der komme disse frø ud af bladene på fik et chok da jeg så det var frø så nu vil jeg prøve at så dem se hvad det bliver til er det normalt mvh Berit

  1. Jeg fik min første pilea i 2016. Den har lavet jeg ved ikke hvor mange babyer – som alle har haft forskellige vilkår. Nogen har stået i vindue, direkte sol, andre i total skygge – jeg har flyttet rundt på dem – jeg har glemt nogle og overvandet andre. Men ALDRIG haft en med blomst Jeg har kun formået at slå et par stykker ihjel egentlig nok fordi det er gået for hurtigt med at sætte dem i jord og har sjusket lidt.

   Så jeg kan ikke se hvad svaret på blomster skulle kunne være ❤️

   1. Jeg har to Pilea der blomstrer lige nu. Det er aflæggere jeg plantede sidste forår og de står i en udestue med masser af lys Moderplanten er inde i huset og har aldrig blomstret. I vinter stod de 2 aflæggere i udestuen som ikke er frostfri ( nærmest som et drivhus) på et tidspunkt var de bundfrosne og de lignede da også noget der var løgn i efteråret. De havde intet vand fået i vinter, men i marts måned begyndte jeg at vande dem og gjorde ellers intet, de fik heller ikke ny jord. De står så fine lige nu med masser af blomster

 9. Ea Stengaard

  Min har stået ude i vores vinterstue og der har været helt ned til 2 grader her i vintres, plantede den om for 14 dage siden i større potte og den har nu sat 2 fine blomster stængler.

 10. Jeg har haft mange pileaer over de sidste 4 år. Min mor-plante fik jeg dengang og har avlet meget på den! Ud af dem alle har jeg kun oplevet en enkelt plante der fik en blomst i toppen. Den stod i soveværelset med lavere temperatur og morgensol. Den var også mere tæt og lavere end de andre 🙂 Ca. 1 år gammel.

  1. Trine pedersen

   Hejsa har også en pilea med knopper på, anede ikke de kom med blomster.. den har haft det hårdt, og været død troede jeg flere gange er den blevet forvist til øverste hylde for at dø helt, for kunne ikke nænne at smide den ud når der stadig var list kvæstede blade på, men hver gang er den kommet igen.. nu har den stået i drivhus nogle måneder og har fået masser at babyer jeg har taget fra, de lever i bedste velgående, og nu har moderen fået knooper, er da lidt spændt på hvad det bliver til
   Mvh Trine

   1. For et par år siden beskar vi selv en stor Pilea voldsomt. Nogle af de afskårne grene blev skåret op i mindre stykker og stukket direkte i en potte. 5 af de 10 pinde blev til planter.
    I den seneste vinter 2019/2020 som var meget mild lod vi dem stå udenfor i et brændeskur (enkelte nætter har været med let frost). Et par gange i løbet af vinteren har de fået en sjat vand – men de er virkeligt blevet vanrøgtet.
    Forleden dag opdagede jeg at 3 af de 5 stod med fine blomsterknopper – og nu her få dage senere står alle 5 med blomsterknopper.

    Der er måske et mønster omkring blomster … der er en del kommentarer som omhandler stress og blomstring.

  2. Anette Bruun Rasmussen

   Jeg har en pilea som er en stikling jeg har taget fra en af alle mine andre pileaer. Den står i nord-øst vendt vindue, som giver et mørkt rum, og har også været lidt glemt.
   Deri har jeg opdaget 2 store blomster. Det er første gang jeg oplever det.

 11. Melissa Riisager

  I forhold til udsagnet om, at der kun kommer blomster på hankønnet planter…
  Jeg ved ikke om det er sandt at pilea er særbo. Dvs har han- og hunblomster på hver sin plante. Men uanset så får alle planter blomster på et eller andet tidspunkt. Nogle planter har så også andre måder at formere sig på, som de måske hellere foretrækker, som fx pilea med rodskud.
  En plantes eneste formål er at få afkom. Det er derfor ikke muligt, at der findes en planteslægt, som kun har hanblomster. Dog kan han- og hunblomster ser meget forskellige ud og i nogle tilfælde lægger man måske slet ikke mærke til det ene af kønnene. Fx som hunblomsterne på hassel.

  Så for at opsummere: et svar på hvorfor pilea sjældent blomstrer kan altså ikke være, at det er fordi det kun er hankønnet pilea, som blomstrer.

 12. Efter mit forrige besøg hos mine bedsteforældre, observerede jeg, at min mormors Pilea havde utroligt mange blomster. Hendes Pilea er mange år gammel, og har stået i deres udestue hele året. Så om blomsterne er kommet med alderen, eller kulden ved jeg ikke, men jeg vil tro at det må være en af delene.

 13. Stina Meyenburg

  Vores kæmpe store pilea har nu sat blomster på toppen! Og den har det fantastisk og er 2 år gammel!! Den er så stor at den må støttes med bambuspind.
  Så det er ikke fordi de har det dårligt eller er æld gamle 😉

 14. Min Pilea er lige begyndt at blomstre. Det er en stikling fra “moder planten” sidste år, som jeg lige har ompottet i en større potte (blomstring begyndte herefter). Jeg må være ærlig og sige at jeg ikke har været for sød ved planten. Den har stået i direkte sol, med både morgen og eftermiddagssol og over en radiator, hvilket ogås kan ses på planten da de nederste blade har små gule pletter. Jeg lader planten tørre ud mellem hver vanding, hvilket virker rigtig fint for planten. Jeg har gødet ca 2 gange på et år.

 15. Antje Maria Hjortholt

  Jeg købte stiklinger fra en Pilea for ca 1 år siden. I februar kom der en lang flot stilk på den ene plante, som snart blomstrer med små fine blomster. Den står køligt i et vindue mod nord. Den anden stiklinger står 3-4 meter inde i værelset og får ikke så meget lys. Den blomstrer ikke. De står begge i selvvander potter.

  Mvh Antje Maria Hjortholt

 16. Hej
  Jeg har fået en Pilea plante og den har stået i et vindue mod nord. Jeg kom så til at flytte den til et vindue mod syd og efter få dage er der kommet nogle brune pletter på bladene. Hvorfor har den fået disse brune pletter?
  Mvh Tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top