Den komplette guide til Pilea stiklinger

Pilea Peperomioides har i mange år været en af de mest populære stueplanter, og hvis du spørger mig har en stor del af hypen været, at den har været svær at få fat i (i de første mange år og i mange lande), samt at den er sjov at dyrke fordi man hurtigt og relativt nemt kan lave Pilea stiklinger og give til venner og familie.

Men hvordan bærer man sig ad med at fjerne stiklinger fra en Pilea, og hvad skal man gøre med dem når først de er fjernet? det guider vi dig til herunder.

Små pilea stiklinger
Så små kan Pilea stiklingerne være, og stadigvæk blive til store fine planter (med tiden)

Sådan vokser Pilea stiklinger

Formering af en Pilea Peperomioides foregår ved at tage stiklinger. Det er også dem du måske kalder for rodskud, aflæggere eller Pilea babyer. Modsat mange andre planter, kan man ikke dyrke Pilea fra frø, men der er mange muligheder for at være kreativ med stiklingeformeringen.

Vi ved der er mange derude der er meget ængstelige når de skal tage en stikling fra en Pilea for første gang. Det forstår vi godt, sådan havde vi det også selv.

Men der er ingen grund til bekymring:

For Pileaen er en enormt livskraftig plante, og den kan sagtens klare hårdhændet håndtering.

Pilea stiklinger vokser på to forskellige måder:

  • De vokser direkte på stammen
  • De vokser som rodskud under jorden
Pilea stiklinger der vokser som rodskud

Det kan være meget forskelligt hvor mange, hvor ofte og hvor folks Pileaer sætter stiklinger, og som i den virkelige verden lader det også til, at nogle Pileaer er mere fertile end andre.

Men selvom der kun er to forskellige måder hvorpå de vokser betyder det ikke, at det er de eneste måder hvorpå du kan skabe flere Pileaer. Tværtimod findes der en hel del!

Metoder til at få flere Pileaer fra samme plante


At få et Pilea blad til at slå rod

At tage et Pilea blad med stilk samt lidt materiale fra stammen, og komme det i en potte med jord. Herefter vil bladet danne rødder, og hvis du er heldig, producere stikling(er) fra rodnettet af. Det er dog ikke en skudsikker metode, og den er nok også den mest langsommelige. Læs mere i vores guide til at få et Pilea blad til at slå rod her.

At skære en Pilea plante over i 2 dele

At skære din Pilea plante over i to dele. Det lyder absurd, men det virker. Skær den over i to og både bund og top vil, i de fleste tilfælde, vokse videre. Den nederste del der består af stamme og ikke så meget andet vil vokse ud i form af stiklinger, og kan komme til at ligne et lille træ. Læs vores guide til at skære en Pilea over i to dele her.

At skære rodskud op i flere dele

At skære Pilea rodskud over i flere dele og sætte dem i jord. Igen ikke en skudsikker metode, men vores erfaring siger, at flere af disse rodskud-dele vil udvikle sig til at blive selvstændige planter. Men processen er lang, og de starter helt fra bunden ifht. størrelse. Til gengæld fås Pilea babyer ikke mere baby-agtige, de er bitte små! Du kan få fat i rodskudene ved at tage planten ud af sin potte og tage dem der, højst sandsynligt, løber langs kanterne, eller løsne en del af jorden og fange dem i dybet.

Mini pilea stikling
En nærmest mikroskopisk Pilea stikling taget som rodskud. Der går lang tid før sådan en her opnår “normal” størrelse.

At bruge LED vækstlys til at øge antallet af stiklinger

Gør brug af LED vækstlys. Dette er ikke en metode der øjeblikkeligt vil give flere Pileaer, men vores erfaring viser, at Pileaer der vokser under LED vækstlys vokser markant hurtigere, og sætter mange flere stiklinger end normalt. Se vores anbefalinger til valg af vækstlys her.

Sådan fjerner du en Pilea stikling (video)

Som nævnt længere oppe er der ingen grund til at bekymre sig om hvorvidt man er for hårdhændet, når det kommer til at fjerne Pilea stiklinger. Vi har dog alligevel forsøgt at vise hvordan du kan gribe det an på en skånsom måde i videoen herunder, og forklaret i tekst længere nede.

I videoen ser du hvordan man fjerner en Pilea stikling fra henholdsvis stammen og en der skyder op som rodskud fra jorden.

Sådan fjerner du en Pilea stikling (Tekst)

Som nævnt vokser Pilea stiklinger på to forskellige måder: fra jorden eller direkte på stammen.

Sådan fjerner du et rodskud fra jorden

  • Finde en kniv eller bruge fingrene, og skære eller knække stiklingen af så langt nede som det er muligt
  • Herefter skal du placere stiklingen i en ny potte med gennemvandet jord, og få den til at sidde så godt fast som muligt
  • Placer den herefter i et lyst rum, og vent på at den viser tegn på vækst

Der kan gå uger og nogle gange måneder før Pilea babyen viser tegn på vækst. Det afhænger dels af sæsonen (de vokser ikke så meget i vintermånederne), og hvor lille stiklingen var da du tog den. Jo mindre stiklingen er, desto længere tid vil der gå før den synligt begynder at vokse.

Har du taget en halvstor stikling vil du opleve, at bladene klasker sammen efter du har fjernet den. Det er helt normalt, og de vil kvikke op igen efter nogle uger, når den har dannet nyt rodnet og igen kan kaste ressourcer i alle bladene.

Pilea stikling med blade
Bladene på en Pilea stikling af denne størrelse vil klaske sammen efter den fjernes fra moderplanten

Sådan fjerner du et skud fra stammen

Pilea rodskud dukker ‘pludseligt’ op igennem jordskorpen,meget ofte helt ude ved kanten af potten,  men de kan også vokse direkte på stammen af moderplanten.

Metoden du bruger til at fjerne et rodskud på stammen er præcis den samme, som var det et rodskud fra jorden. Den eneste forskel er, at Pilea stiklingerne på stammen ofte er meget mindre, og de har stort set ingen stamme selv.

I praksis betyder det, at det kan være svært at plante en så lille stikling ud i jord som man næsten ikke kan få til at stå fast. Selv en lille skvulp vand kan få den til at løsne sig. Men det er muligt, og den kan sagtens blive til en flot og velvoksen plante, hvis blot du giver den tid og vander forsigtigt indtil den får et rodnet der sikrer dens placering.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top