De fleste, med bare en smule interesse for have og planter, har sikkert oplevet at blive ‘grebet’ af forårsstemningen når dagene bliver længere, og alt for tidligt får lagt frø i så- og priklejord til spiring i vindueskarmen. Frøene kvitterer for tilliden (der er jo både vand og varme) og begynder at spire. Det ser som regel rigtigt fint ud i starten, men det viser sig hurtigt at de små vækster bliver lange og ranglede fordi de søger efter det lys, som bare ikke er til stede i tilstrækkelige mængder på denne tid af året.

I 2015 lavede jeg denne fejl (igen) og besluttede mig for at købe mit første LED vækstlys. Det er sidenhen blevet til flere vækstlamper samt en masse erfaringer, som jeg deler i dette indlæg. Du kan holde dig opdateret på alt jeg skriver om vækstlys her.

 

Indholdsoversigt

Da dette indlæg i ny og næ udvides med erfaringer og plantelys, får du her en indholdsoversigt hvor du nemt og hurtigt kan klikke dig hen til den sektion du vil læse mere om.

 

 

Kan LED vækstlys erstatte sollys ?

Argh – det ville være noget af en påstand, men hvis den kan tilføre så meget lys til dine planter at:

 • Lyskrævende / ‘eksotiske’ planter kommer bedre igennem vinteren – eller måske bare overlever vinteren
 • Det bliver nemmere/hurtigere at være klar med planter til udplantning i foråret
 • Dine almindelige stueplanter kan få et ‘løft’ i den mørke tid
 • Det er muligt at dyrke nogle grøntsager / frugter året rundt eller blot forlænge vækstperioden

… ja så er det for nogle mennesker (som mig selv) interessant at bruge lidt penge på indkøb og drift af LED vækstlys.

 

Hvilken vækstlampe dækker lige mit behov?

Lys og plantevækst er komplicerede sager, og jo mere man læser, jo mere ‘forvirret’ bliver man. Det er meget teknisk! Det ville jo være fint om man på enkel vis kunne matche plantens behov med specifikation på vækstlampen, men det er vist ikke muligt. Jeg har kun gode erfaringer med LED vækstlys, så jeg ville ikke være så bange for at springe ud i det … find evt. en mindre lampe og start i det små.

 

Dit behov kan hurtigt ændre sig!

Udover at dække dit behov her og nu, kan det være en fordel at være en smule forudseende ifht. det plantelys du køber:

I takt med at familien opdager at der midt i vintermørket faktisk kan gro ‘ting og sager’ under vækstlampen, vil du nok opleve at pladsen bliver lidt trang. Jeg har pt. indrettet et værelse med et bord bestående af en krydsfinerplade (i fuld størrelse) på et par bukke. Vækstlampen oplyser det meste af pladen, og alligevel kunne jeg en gang imellem godt ønske mig lidt mere plads 😉

LED vækstlys på arbejde
LED vækstlys på arbejde

På billede ovenover har jeg bl.a. Chili i flere varianter, mange Pilea peperomioides, purløg, peber, mølplanter og sikkert lidt mere … (Jeg kan iøvrigt oplyse at belysning giver anledning til en del spørgsmål i nabolaget 😉 ).

Jeg havde knap nok skrevet ovenstående vedr. behov der ændrer sig, før jeg så mig nødsaget til at rokere rundt på det hele – og nu har jeg faktisk behov for en ekstra vækstlampe. Det dur ikke at have planter stående på gulvet ved siden af et bord!
LED Vækstlampe på arbejde - der er brug for 1 mere !
LED Vækstlys på arbejde – der er brug for 1 mere !

 

Hvis jeg skulle købe LED vækstlys i dag ville jeg …

 • Tage udgangspunkt i boligen – hvor skal lampen placeres ?
 • Finde ud af hvor meget plads du vil ofre på projektet
 • Beslutte om planter skal stå på gulvet eller løftes op på en hylde / bord / andet
 • Måle hvor meget frihøjde du har over planter (kan lampe f.eks. hænge i loftet, monteres i et forladt brygersskab, under en bordplade eller under en bordplade eller hylde)
 • Beslutte om lampen skal være med blæser. (Blæser anvendes ofte i kraftigere lamper. Blæser støjer og alene af den grund er lampen ikke anvendelig i opholdsrum)
 • Find en lampe der kan lyse både blåt og rødt og dække det ønskede areal.
 • Overvej om du har brug for flere (måske mindre) lamper (Forskelligt behov for belysningstid)

Den med areal er vanskelig:  Mange producenter angiver det areal som deres vækstlys kan dække (men typisk ikke hvor højt lampen skal placeres for at dække dette areal). Ofte er der oplysninger om den vinkel som lysstråler sendes ud med. Jeg har f.eks. en vækstlampe der skulle kunne dække et område på 14 m2. Hvis jeg vil udnytte det areal skal lampen hænges op under loftbrædder og planter skal stå på gulvet (har jeg erfaret – det står ingen steder). Jeg vil have planter op på et bord – og så må jeg leve med at det belyste areal bliver markant mindre (og lysintensiteten på planter bliver markant højere).

Vær opmærksom på at hvis man halverer afstand mellem vækstlys og plante bliver den lysintensitet planten modtager 4-doblet (og omvendt). Dvs. mine planter får nok ca. 4 gange så meget lys som producenten ‘anbefaler’. Til gengæld er mit LED vækstlys kun tændt 8 timer om dagen.

Hvis man søger på nettet kan man nemt finde eksempler på folk der har 300 Watt lamper placeret meget tæt på planter (ofte mere ‘eksotiske’ planter 😉 )  – så måske skal man helt ignorere hvor stort et areal lampen kan dække – det er faktisk den holdning jeg er på vej til at få.

 

Har mine planter brug for mørke nætter?

Jeg så en erhvervsgartner i TV forleden, og han udtalte sig meget skråsikkert: Ja, planter har brug for en pause fra solens stråler. Han sagde minimum 6 timers pause. Man hjælper altså ikke sine planter ved at give dem LED vækstlys 24 * 7. Mine egne spinkle erfaringer peger i samme retning.

 

Et enkelt godt råd

Det er både fristende og nemt at få sat gang i en masse projekter tidligt på året – men tænk dig lige om: Det er ikke smart at have planter klar til udplantning alt for tidligt på året – specielt ikke hvis de fylder så meget (f.eks. græskar) at du er tvunget til at plante dem ud alt for tidligt.

 

 

 

Mine LED vækstlamper

planter under led vækstlys

Jeg har pt. 2 vækstlamper (og snart 3) i brug. Den ene (‘monster lampen’) kører på 2. sæson og den anden har jeg kun haft i kort tid. Nedenfor følger en beskrivelse af mine LED vækstlys og et henvisninger til undersider hvor jeg beskriver nogle af de planter jeg haft til at vokse under lamper.

Jeg har ikke umiddelbart planer om tage flere vækstlamper i brug – så forvent ikke at listen over lamper bliver længere (man ved dog aldrig … det er faktisk sjovt), men jeg har tænkt mig at lave nye undersider i takt med at ‘resultater’ indfinder sig.

Det er mit håb at disse sider kan hjælpe dig til at vælge vækstlys som passer til dit behov – og måske kan du finde nogle oplysninger, som kan give dig lidt information om hvad der kan lade sig gøre, hvor lang tid ting tager eller måske blot lidt praktisk information.

Jeg har netop (d. 16/2 2016) bestilt endnu en vækstlampe … det er vanskeligt at spå om fremtiden og de behov der opstår 😉

 

 

Apollo LED vækstlys, 140W (‘Monster lampen’).

led-apollo-vaekstlampe-140w-230v-led-grow-lamp
Apollo vækstlampe

Apollo vækstlampe er udstyret med 40 LED pærer som hver optager 3,5 Watt. Pærer har farverne Rød:Blå:Hvid i forholdet 6:3:1 (dvs. 24 røde, 12 blå og 4 hvide).

Lampen er forsynet med 2 afbrydere så man kan tænde for Rød eller Blå+Hvid eller dem alle sammen på en gang. Herudover er der indbygget blæser i lampen (for at køle pærer ned). Lampen leveres med wireophæng.

Lampen er angivet  til at belyse et areal på op til 14 m2. Hvis du vil udnytte de 14 m2 i et almindeligt parcelhus / lejlighed vil det kræve at lampen hænger oppe under loftet og planter står på gulvet.

 

Min vurdering

Jeg har haft den lampe i snart 1 år, og jeg er rigtig glad for den. Det er en solid sag og den virker på alle måder god og robust. Det er ikke bare noget billigt blik der er banket sammen. Under opsætningen faldt den 60 cm. ned på en bordplade og landede direkte på de linser der dækker pærer uden overhovedet at tage skade.

Apollo LED Lampe i ophæng
Apollo LED vækstlys i ophæng

Jeg har lampen hængende 140 cm. over bordplade – dvs. planter bliver kraftigt belyst – og jeg er langt fra at udnytte de 14 m2. For at kompensere for det kraftige lys har jeg en timer på lampen så den kun lyser i 4 perioder á 2 timer om dagen. Hvorvidt (nogle) planter kunne tåle langt mere lys ved jeg ikke (endnu).

Det er fint at kunne kontrollere hvilket lys man ønsker, men det er mit indtryk at mine planter trives bedst når alle lamper er tændt.

Apollo LED lampe, Rød, Blå og Rød+Blå
Apollo LED vækstlys, Rød, Blå og Rød+Blå

Den lyser meget kraftigt, og blæser støjer en del. Den kræver sit eget værelse!

Jeg har (med min billige effektmåler) målt hvor meget effekt lampen optager. Denne lampe er foreløbigt den eneste jeg har været i nærheden af, som er tæt på at optage den angivne effekt. Man skal ikke juble hvis den bruger mindre end angivet. Jovist – man sparer lidt på elregningen – men hvis man køber en kraftig lampe er det for at kunne kaste tilsvarende kraftigt lys over sine planter – ikke for at spare strøm (så kunne man jo lige så godt købe en mindre lampe).

 

Køb Apollo vækstlampe

 

Min Apollo vækstlampe har været anvendt til bl.a. disse planter

Anvender Københavns Universitet også Apollo lampen?

Danmarks Radio har d. 4/4 2016 vist et indslag omkring ‘omvendt fotosyntese’. Så vidt jeg kan se indgår Apollo lampen også i deres laboratorieudstyr. Jeg har ingen relation til KU overhovedet – men så vidt jeg kan se på billeder og videosekvens er det en Apollo lampe de anvender. Det kunne være sjovt hvis en læser kunne kaste mere lys over dette.

Hvis du tilfældigvis er voldsomt interesseret i omvendt fotosyntese kan du læse mere om dette her.

 

Vækstpanel, 15W (‘NASA-lampen’)

Jeg kalder den ‘NASA’ lampen fordi den angiveligt skulle have en fordeling af blåt/rødt lys som NASA anvender. Lampen er godt på vej til blive min favorit-lampe – den har faktisk en række fine egenskaber:

 • Den optager kun 15 Watt.
 • Den udvikler næsten ingen varme
 • Den er tynd og måler kun 31 * 31 cm..
 • Den vejer næsten ingenting
 • Den støjer ikke (ingen blæser)
 • Den kan placeres rigtigt mange steder (f.eks. under en bordplade, under en hylde, i et forladt bryggersskab, i en snor under loftet – og sikkert meget mere).
 • Prisen er markant lavere end monster-lampen.

Til gengæld oplyser den kun et areal på ca 60 * 60 cm. – og det kan den gøre i en afstand på 60-70 cm..

led vækstlys
LED 15 Watt vækstpanel fra MRPerfect

Jeg har kun haft lampen i godt 2 uger, men kan allerede nu se at den fint kan gavne planter lige så godt som monster-lampen på deltid (8 timers lys pr. dag). Lampen er monteret under en bordplade og har nu i 2 uger været reserve-sol for 6 chili planter. Lampen er  tændt uafbrudt – og det ser ud til at chili planter trives bedre end de 6 andre chili planter (‘søskendeplanter’), som står under monster lampen. Planter vokser en anelse hurtigere og bladene er mørkere.

Denne vækstlampe er naturligvis i en helt anden liga end monster-lampen – men den dækker fint et mindre behov, og om nødvendigt kan man jo supplere med nogle flere lamper.

Køb ‘NASA’ vækstlampe

 

Erfaringer:

Som nævnt har jeg kun 2 ugers erfaring med lampen, men jeg vil opdatere i takt med jeg høster erfaringer.

 1. Det dur tilsyneladende ikke at have LED vækstlys tændt uafbrudt. Chiliplanter bliver for skrøbelige og har tendens til at ‘vælte’. Jeg har nu indført mørke nætter.
 2. Placering tæt på en varmekilde (her en skorsten) kan være problematisk. Jeg havde 23 gr. varme på gulvet hvor planter står. Lampen er flyttet.

Erfaring 1 og 2 hænger sikkert sammen i et eller andet omfang.

 

UFO LED vækstlys, 90w (43 x 3w LED)

 

UFO Vækstlampe
UFO Vækstlampe

Denne LED vækstlampe adskiller sig fra Monster lampen ved at have en helt anden fordeling af blå / rød. Monster lampen har 2 gange så mange røde som blå lamper (Rød:Blå:Hvid  6:3:1), og UFO-lampen har 8 (!) gange så mange rød som blå (Rød : Blå 8:1). Det er da en voldsom forskel!

Vores oplevelse (ret subjektivt) med Monster lampen er jo netop at væksten bliver hjulpet markant af at tænde både røde og blå lamper (frem for kun at anvende blåt lys). Det bliver interessant at følge.

UFO lampen virker rent fysisk til at være i samme kvalitet som Apollo lampen: Alting virker godt og solidt. Den lyser kraftigt, og blæser støjer en del. Den kræver, ligesom Apollo lampen, sit eget værelse!

LED pærer er beskyttet af en ‘frontrude’ – vist nok i plast.

 

Erfaringer:

Vi har endnu ikke så meget erfaring med UFO lampen, men efter nogle få dages drift kan vi da slå fast at karse stortrives under lampen.

Vedr. lampens effekt er vi lidt forvirret. Jeg mener kun den optager ca. 73 Watt – incl. blæser. De 45 pærer burde tilsammen optage 90 Watt (Pærer er ‘droslet ned’ til kun 2 Watt). Blæserens effekt er på 1,4 Watt. Hvis min måling er korrekt, mangler den at optage 17 Watt (godt 20%). Det lyder måske ikke af så meget – men det må vel svare til at der mangler det lys som kunne være leveret af en NASA lampe der lever op til spec.. Ok, mit måleudstyr er måske ikke super præcist – men jeg synes det er underligt.

Jeg har testet mit målegrej på andre LED lamper (ikke vækstlamper) og her passer min måling fint med den effekt som er angivet på lamper – så jeg tror sådan set at min måling er korrekt.

 

Køb ‘UFO’ vækstlampe

 

Se billeder af UFO LED vækstlys her

 

 

UFO og Monsterlampen er placeret i det samme rum.

 

 

(Visited 8.584 times, 4 visits today)

26 Comments

 1. Sune Bielefeldt 5. september 2019 at 13:16

  Det ser spændende ud med disse vækstlamper, så jeg har også kastet mig over det.

  I første omgang forsøger jeg mig med en 10W Fuldspektret LED lampe fra Kina
  Prisen på 67,- kr. er til at overkomme.

  https://www.banggood.com/da/marketing-banggood-13th-anniversary-toys-hobbies-robot-sale/tid-3664.html

  Målsætningen er at kunne holde liv i Basilikum, og senere andre krydderurter hele vinteren, så køkkenet altid har friske krydderurter at gøre med.

  Havde købt en Basilikom i Bilka, men allerede efter få dage så den ret vissen ud, så den blev placeret under vækstlampen, og det har da stoppet at den visner. Nu er spørgsmålet om den kommer til at gro nok til at vi kan høste af den løbende.

  Hvis det viser sig at det fungere, tænker jeg at jeg vil investere i disse 60W T8 lysrør, som passer i almindelige armaturer.
  Man kan få 5 stk. for 550,- kr. sendt fra Tyskland, så der ikke kommer moms og told oven i.
  https://www.aliexpress.com/item/32812993068.html

  Jeg vender tilbage med flere erfaringer senere.

  Reply
 2. Gitte Gertsen 14. april 2019 at 19:33

  Hejsa.
  Interessant artikel. Og vil gerne høre hvad du tænker vi skal bruge af lys til vores drivhus ?

  Vi vil gerne have tomatplanter, rød peber og majskolbe hele året, så hvad vil du anbefale ?

  Mvh Gitte

  Reply
  1. Heidi Wraae 27. april 2019 at 13:03

   hej….dine erfaringer har fået mig til at vælge nasa lampen som du kalder den. har du mulighed for at fortælle/vise hvordan du har sat den fast under skabet?
   Vh Heidi

   Reply
   1. Sandie 18. januar 2020 at 20:38

    Tusind tak for en fantastisk pædagogisk og lærerig guide til vækstlamper.

    Jeg brugte linket for at købe NASA-lampen, men kan ikke finde den . Kan du hjælpe?

    Ser frem til endelig at få succes med min forspirring – naboernes spørgsmål bliver bare en ekstra bonus ☺️.

    Tak.

    Reply
 3. Fahad 14. marts 2019 at 3:18

  Tak for en fantastisk hjemmeside og en god artikel om vækstlys!

  Jeg har købt en violinfigenplante, en ret stor en af slagsen og det var en dyr investering.

  Ved købet fik vi at vide, at vores træ sagtens kunne stå mørkt med indirekte lys og den var nem at passe.

  Da jeg slog den op på nettet, viste det sig hurtigt at vores træ trives allerbedst med massere af direkte sollys. Eller i det mindste suppleret af et growlight.

  I USA, Australien, Canada mv. er markedet for grow lights ret stort. Anbefalingen gik på, at en hvid LED Pære med over 6500 kelvin og 8000 lumin ville være passende. Der var links til gode pærer og det var lige havd jeg søgte, da det på en måde ville være lidt for weird at have en blå/rød/violet growlight/lampe hængende i vores flotte stue. (Planten kan ikke flyttes).

  Men pærerne fra USA kører på 120 volt mens vi herhjemme kører på 220 volt og pærerne sprang med det samme, da jeg satte dem i. Stort øv!

  Nu er mit elskede træ langsomt ved at få små brune pletter og det kunne tyde på for lidt lys.

  Mit spørgsmål er: Kan det passe at der ikke findes de hvide almindelige grow lights som almindelige hvide LED pærer?

  Andre løsninger tilgængelige i Europa er pt. urealistiske til vores stue, da jeg ikke har lyst til at køre de blå/røde løsninger. Pæren vi fik anbefalet er fra mærket Miracle LED – en growlight baseret på NASA teknologi (full daylight spectrum). Vedhæftet gerne et billede 🙂

  Nogen erfaringer?

  Reply
  1. Jakob 2. juli 2020 at 10:43

   Man kan nu få quantum board med led enheder fra Samsung det er fuld spektrum gro lys i hvidt lys ikke blå og rød det må være det du søger til stuen plus den har en dæmpe funktion den er lidt dyrere end blå/rød vækstlys men behageligt almindeligt hvidt lys

   Reply
 4. Charlotte 24. august 2018 at 8:08

  Hei. Det er første gang jeg går i anskaffelse av lyspære til mine planter. Jeg skjønner ikke disse informasjonene. Det er 6,5W, Wavelengt: 614nm (red) 450nm (blue), 230 VAC 50 Hz 57mA.
  Er dette godt nok lys til stueplanter? Jeg har oliventrær. Takk på forhånd!

  Reply
  1. admin 27. august 2018 at 19:40

   Hej Charlotte,
   Det er en meget lille / beskeden lampe (6,5 Watt) du har anskaffet. Den vil uden tvivl hjælpe dine planter – men kun i et meget beskedent omfang er jeg bange for.
   Uden at kende størrelse på dine oliventræer eller mængde af naturligt lys, vil jeg tro du skal have 10-20-50(!) gange mere lys (Watt) hvis dine planter skal udvikle sig. En vækstlampe på 250-300 Watt tror jeg ville være optimalt (Den er dyr i anskaffelse og strømforbrug – og så er den sikkert udstyret med en støjende blæser (til køling af lysdioder)).
   Det er dog muligt at de 6,5 Watt sammen med naturligt lys er nok til at planter vil overleve vinteren – men jeg tvivler dog på det.

   Vend gerne tilbage med dine erfaringer når vi når foråret.

   Held og lykke

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 5. Claus Dørge 16. marts 2018 at 8:05

  Hej admin.

  Har en NASA lampe på andet år. Er lidt i tvivl mht. afstanden til planterne.
  Nogle råd til dette.

  Claus

  Reply
  1. admin 16. marts 2018 at 20:52

   Hej Claus,
   NASA lampen har en ret begrænset effekt, så uanset hvilke planter den belyser ville jeg sætte den så tæt på planter som overhovedet muligt.

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 6. Jens Kjærbøl 3. februar 2018 at 23:07

  NASA-vækstlampen fra MrPerfect med det løse stik kan fikses med gaffatape.
  Tre lag presset godt fast, især forrest på stikket, får stikket til at sidde stabilt, så panelet lyser, selv om man kommer til at skubbe til ledningen.

  mvh. Jens Kjærbøl

  Reply
 7. Jens Kjærbøl 29. januar 2018 at 21:53

  Jeg købte ‘NASA’ vækstpanelet fra MrPerfect.
  Stikket sad løst i hullet, så panelet i første omgang blinkede, indtil jeg fingererede med stikket. Så lyste det kontinuerligt. Når jeg bagefter skubbede ganske let til det, slukkede det igen.

  Jeg skrev dette til MRPerfect. De tilbød halvdelen af betalingen retur eller et nyt, hvis jeg returnerede det tilsendte.
  Jeg valgte sidste løsning og bad dem kontrollere det næste før afsendelse.
  De skrev, at jeg alligevel ikke behøvede at returnere noget, reparation var for dyrt.
  Det nye tilsendte panel havde desværre også et for stort stik-hul, så stikket kun fastholdes i position af benene, som sidder løst i hullerne.
  Bruger man panelet i et rum, hvor man kommer dagligt, er der ingen problemer, men i et kælderrum, hvor man måske kun kommer en gang om ugen, er jeg nervøs for at lyset måske går ud, og at det først bliver opdaget flere dage senere.

  Reply
 8. Jens Kjærbøl 22. januar 2018 at 20:13

  Jeg har i mange år dyrket såede havelyng-planter under ‘kolde’ lysstofrør.
  Det har fungeret udmærket, men når jeg alligevel har købt 3 led-gro-lamper for nylig, så er det for at spare udgift til strøm og for at undgå for høj temperatur i lyskasserne, når vi kommer ind i april og temperaturen i kælderen stiger til 18 grader.

  Mine planter dyrket under lysstofrør tåler ikke at blive sat ud under solen en hel dag. Det skal ske med gradvis stigende sol-eksponering over 7 – 10 dage.
  Småplanter dyrket med forsigtigt vækst-lampe-lys vil muligvis tage skade, hvis de brat sættes under en meget lavthængende ‘monsterlampe’. Med tilvænning kan de givet tåle det stærke lys.

  Reply
 9. Jens Kjærbøl 20. januar 2018 at 13:04

  Jeg har dyrket havelyng under lysstofrør i mere end 20 år. Jeg har hver år haft lyset tændt permanent i ca. 3 mdr. uden skader.
  Træagtige planter kan tåle lys 24 timer i døgnet.
  Det kan urteagtige planter til gengæld ikke tåle.

  mvh. Jens Kjærbøl

  Reply
 10. Emilie 21. oktober 2017 at 19:12

  Interessant indlæg 🙂

  Til eksotiske stueplanter, hvad anbefaler du så? Lampen skal i hvert fald ikke larme og skal stå i stuen.
  Vil du uddybe det med, at give stueplanterne et kick i den mørke tid? Jeg vil bare sørge for at planterne trives hele året, så hvilken fremgangsmåde kunne du anbefale?
  🙂

  Reply
 11. Thomas 18. august 2017 at 20:25

  Spændende læsninger.

  Jeg har en fin udestue/vinterstue med en del planter. Herunder middelhavsplanter og mange pælagonier. Sodstenævnte står altid superfot hele sæsonen og det lykkes mig at holde dem kørende helt til juletid. Jeg har dog overvejet nogle vækstlamper der kunne supplere med lys for at gøre planterne endnu flottere. Primært i efterårstiden. Nogen der har erfaringer i den forbindelse?? I er velkomne til at kontakte mig. Mvh Thomas

  Reply
 12. Bent 3. maj 2017 at 20:36

  Plante lave bygge sten med grøn korn når det er lyst og når det er blive mørk, så flytte plante bygge sten hen hvor den sklal bruge dem. nye blade rødder blomster med vider. Så jo plante har bruge for mørke perioe. Vi plejer at sige minst 8 time i døgen

  Reply
 13. Klaus 8. februar 2016 at 17:51

  Jeg har selv brugt nasa-lampen i to sæsoner og er godt tilfreds med den. Fik den sendt fra Kina da det var billigere. Ca. 250 kr alt inkl. Moms, told, forsendelse. Tjek evt toldberegner.dk Jeg synes den er bedst ca 50-100cm over planterne og dækker ca 50×50 cm. afhængig af højde. Jeg skal ha mig en mere. Brugt til tomatet og chili.

  Reply
  1. admin 8. februar 2016 at 19:29

   Hej Klaus,

   Det glæder mig at høre at du har positive erfaringer med NASA-lampen !
   Dit tip vedr. indkøb i Kina er hermed givet videre.

   Har du tændt den hver dag – og hvor mange timer ?

   Mvh

   have-siden.dk

   Reply
   1. Klaus 12. februar 2016 at 19:31

    Jeg har den tændt fra ca. 07-23 da det er min erfaring at planter også har brug for “søvn”. Tomater er nye planter hvert år, men for anden vinter i træk, overvintre mine chiliplanter i en kølig sydvendt vindueskarm, pt uden kunstlys, hvilket de klarer fint. Men en “nasa-lampe” eller to mere kunne være godt for at styrke planterne.

    Reply
  2. Thomas 26. januar 2017 at 21:34

   Hvor har du købt din nasa lampe i kina?

   Reply
 14. Jytte 1. februar 2016 at 17:08

  Tak for interesant artikel
  Du skriver du har NASA lampen tændt hele tiden, jeg troede at planter skulle have lidt nat ind i mellem lige som i naturen, så den skulle være slukket 8 timer hvert døgn
  Mange hilsner
  Jytte

  Reply
  1. admin 1. februar 2016 at 17:18

   Hej Jytte,

   Godt indspark – jeg var / er selv i tvivl om dette. Den lyser imidlertid ikke så kraftigt (planter bliver ihvertfald ikke solskoldet 😉 ) – og foreløbigt ser Chili planter rigtigt flotte ud!!
   Hvis det nu ender i en katastrofe med de Chili planter … så er det måske årsagen – og så må vi prøve med mørke nætter 😉

   mvh

   have-siden.dk

   Reply
  2. admin 6. februar 2016 at 9:31

   Mine foreløbige erfaringer tyder på at du har helt ret mht. hviletider (mørke nætter).
   Chili planter vokser fint, men jeg kan nu se, at de er alt for spinkle til at bære sig selv. Når man puffer lidt til toppen af planter står de og ‘vugger’ et stykke tid. Nogle af planterne har endda lagt sig ned.Planter under den kraftige lampe (de planter som havde præcist samme problem i periode med 8 timers lys) er, efter blot 1 uge med 14 timers lys, blevet meget mere robuste.

   For meget og for lidt … jeg iler ned og køber en timer mere 😉

   Reply
 15. Jesper 11. januar 2016 at 1:20

  Rigtig fint indlæg om LED, grudigt og med egen erfaringer
  Men jeg syntes du skal gøre opmærksom på at du tjerner penge på at anbefale denne lampe.
  Ikke at du nødvendigvis er “farvet” af det, men dine besøgende burde gøres opmærksom på din “reklame”.

  Ellers rigtig fin side, som jeg vil lave et bogbmærke til.
  Tak

  Reply
  1. admin 11. januar 2016 at 11:25

   Hej Jesper,

   Tak for din kommentar.
   Du har ret – jeg burde anstændigvis oplyse om at jeg optjener en lille provision, såfremt jeg medvirker til et salg.
   Indlægget står for en snarlig revision – og i den forbindelse vil jeg gøre opmærksom på det.

   Mvh
   have-siden.dk

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *