Bekæmp sørgemyg med fluestrips

Hvor meget jeg end elsker planter, så må jeg indrømme at jeg er ved at være godt træt af de uvelkomne husdyr der af og til følger med.

De sidste mange måneder har jeg døjet med sørgemyg. Det tog mig lang tid at finde ud af, at det var sørgemyg. Jeg omtalte dem som små sorte flyvedyr – det beskriver dem nu engang også ganske godt.

Sørgemyggene lever livet i det øverste lag jord i ens potteplanter – først som larver dernæst som myg, og de er svære at få bugt med. Derfor går jeg stort set dagligt og klapper ud i luften efter de små flyvedyr, i håbet om at tage livet af et par stykker 😉

I desperation har jeg søgt nettet tyndt for tips mod sørgemyg, og det mest brugbare var at man skulle …

 • Undgå at vande for oven, da de godt kan lide fugt
 • Prøve at sætte nelliker ned i jorden

Jeg har derfor været ude og købe en pose med nelliker og haft massevis af dem i hver enkel potteplante.

Havde det en effekt?

Ikke umiddelbart, det løste i hvert fald ikke problemet i det lange løb. Det mest effektive jeg hidtil har prøvet har været at ompotte planterne, men det er umiddelbart kun en midlertidig løsning – sørgemyggene kom i hvert fald tilbage.

 

 

Gule limplader mod sørgemyg

insektstrips til sørgemygDa jeg for nylig var i Silvan faldt jeg over en pakke med gule limplader (alá fluestrips), og på den pakke stod der at den også fanger sørgemyg. Det skulle jeg naturligvis prøve!

Pakken kostede 80 kr for 7 strips, og du kan købe det direkte i Silvans webshop her.

Disse limplader er lugtfrie og klistrer helt vanvittigt meget (hilsen en der har fået håret i det flere gange, øv!). Det er vigtigt at huske på, at pladerne kun kan fange de voksne sørgemyg, og altså ikke larverne. Det der tiltrækker sørgemyggene (og andre insekter) er den gule farve – hvorfor ved jeg ikke, men det er også ligemeget så længe det virker.

Jeg formoder derfor, at jeg nok ikke kommer helt af med problemet, men jeg er villig til at prøve. Et alternativt er at sætte rovmider ned i potterne, og det synes jeg bare er lidt ufedt, når nu man har planter indenfor.

 

Men virker det så?

At vurdere ud fra dette billede, så må der lyde et klart ja til dette spørgsmål.

bekæmp sørgemyg

Mine limplader har altså fanget en hel del sørgemyg, faktisk mange flere end jeg havde troet. Man skal udskifte limpladerne når de er halvt fyldte. Jeg har netop udskiftet pladerne for anden gang.

På pakken står der at man kan hænge limpladerne på planternes grene, det har jeg ikke kunne se hvordan skulle fungere i min situation – limpladerne er ganske enkelt for lange til at kunne hænge i planterne. Så jeg har hængt mine op i loftet over planterne med snor og gaffatape.

 

Det skal du være obs på:

 • Sørg for at sætte dem godt fast, særligt hvis du hænger dem i loftet – det er ikke fedt når de falder ned og klistrer sig fast på planter eller bordplade.
 • Hænger de tæt på planterne og går du og nærstuderer dine planter, så pas på håret 😉
 • Hænger du dem ved en dør eller et vindue, så vær opmærksom på at de kan blafre temmelig meget i vinden, og dermed klistre sig fast på alt omkring sig.
 • Hæng dem så lavt/tæt på planterne som muligt, det har efter min erfaring den bedste effekt
 • Dræb så mange sørgemyg du kan ‘manuelt’

 

Løser det problemet med sørgemyggene?

2-3 måneder efter jeg først opsatte disse strips kan jeg nu fortælle, at jeg er sluppet af med sørgemyggene – yes! Det har været en lang periode hvor jeg har måtte dræbe en pokkers masse selv, men fluestripsene har været en kæmpe hjælp.

Jeg lagde mærke til da jeg en dag købte en basilikumplante i Føtex, at der så snart jeg havde sat den på bordet var sørgemyg igen – ikke i mine planter, men i den. Så det er formentlig derfra jeg har fået dem af til at begynde med, og grunden til jeg har haft svært ved at slippe af med dem.

 

 

2 kommentarer til “Bekæmp sørgemyg med fluestrips”

 1. Tak for dit gode råd. Jeg har længe undret mig over selv at jeg har disse fluer og hvor de skulle komme fra… men de opholder sig kun i mit stuevindue på trods af at jeg har planter i hele hytten…
  Skal helt sikkert forbi Silvan på Mandag inden de sørgemyg driver mig til vanvid… det er jo også snart tid til at så agurker, tomater ect

 2. Tak for en dejlig hjemmeside!
  Nu er jeg så uheldig, at jeg har fået sørgemyg i mit figentræ 🙁
  Jeg undrer mig over, at limpladerne vel ikke bekæmper larverne, så bliver de ikke ved med at formere sig?
  Jeg vil helt sikkert prøve med limpladerne – jeg håber på det bedste 😀

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top