Buske med hvide blomster

De smukke prydbuske hører haven til, og findes der næsten noget bedre end en busk der kan pynte på tværs af sæsoner med blomster og løv?

I vores have har vi både haft fornøjelsen af buske med hvide blomster såsom uægte jasmin, den syriske rose, bærmispel og Spiræa. Men sidder du derude og savner inspiration til, hvilke valgmuligheder der er, når nu det lige akkurat er en busk med hvide blomster du har drømt om? Så har vi gjort vores bedste for at samle en masse spændende buske herunder.

Der er ingen buske i denne liste som er blomstrende året rundt. Til gengæld har du rig mulighed for at indrette din have så sæsonen hvor buskene blomstrer er længere – altså ved at have flere forskellige slags. Du vil reelt set kunne have hvide blomstrende buske fra april til oktober, hvis du er strategisk i dine plantevalg.

Se med i artiklen herunder hvor vi præsenterer 17 forskellige buske, der alle sætter hvide blomster, med henvisninger til hvor du kan købe dem online.

1) Rhododendron

Hvid Rhododendron busk
© Yewchan

Ingen over, ingen under. Rhododendron er bare i en klasse for sig selv, og fra det tidlige forår og hen til sensommer vil man kunne se de majestætiske buske folde sig ud i fuldt flor.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Cunningham’s White: Stedsegrøn blomstrende busk der bliver ca. 2,5 m høj. De hvide blomster springer ud i maj, og går fra svag rosa til hvid.
 • Kermesina Alba: Lav busk med hvide blomster der kommer mellem maj-juni.
 • Dora Amateis: Vinterhårdfør Rhododendron med en overflod af hvide blomster fra maj. Den bliver under 1 meter høj.

2) Uægte Jasmin

Busk med hvide blomster: Uægte jasmin
© nhq9801

Hvis drømmen er at forvandle haven til en velduftende oase, så er en Uægte Jasmin lige sagen. Det er en af de buske med hvide blomster der dufter så englene synger. Vi har selv haft den i vores have, og har skrevet en mere udførlig artikel om hvordan den Uægte Jasmin skal passes her.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Alm. uægte Jasmin: En hårdfør busk med hvide duftende blomster der bliver op til 3 meter høj, og som blomstrer fra juni-juli
 • Belle Etoile: En mellem hårdfør busk der bliver op til 2 meter høj, og sætter hvide blomster i juli

3) Snebolle

Busk med hvide blomster: Snebolle
© Julie

Snebolle går også under navnene Kalkved og Viburnum, og den kan ved første øjekast godt forveksles med Hortensia når den står i fuldt flor. Omkring maj måned sætter den store kugleformede stande med hvide blomster – enormt dekorativ i enhver have.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Japansk etage-snebolle ‘Watanabe’Langsomtvoksende og hårdfør busk der bliver op til 3 meter høj og bred, med blomstring fra maj-juni.
 • MariesiiDelvist stedsegrøn og hårdfør busk der bliver op til 2 meter høj og får hvide duftende blomster fra maj-juni.

4) Sommerfuglebusk

Hvid sommerfuglbusk
© blumenbiene

Sommerfuglebusken er fast inventar i mange husejeres have, og hver sommer florerer bier og sommerfugle rundt om busken med de kompakte hvide blomsterklaser. Det er den perfekte busk til fotoentusiasterne, for med denne busk vil der sommeren over være masser af muligheder for at fange nærbilleder af de forskellige dansker insekter.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • White ProfusionAflange hvide blomsterklaser der tiltrækker sommerfugle og bier i blomstringsperioden fra juli-september.
 • Summer LoungeLav busk med hvide velduftende blomster fra juni til august. Den bliver op til 60 cm og passer perfekt til krukker.

5) Syren

Hvid syren
© F.D Richards

En, for de fleste, særdeles velkendt og velduftende busk, som fra maj måned kan ses i fuldt flor i haver og krat på tværs af landet. Syrenen kan blive en plage på grund af dens tætte rodnetværk, og den vil lystigt sætte skud op andre steder i haven. Man kan godt dyrke dværgsyrener i en krukke, for at undgå disse problemer.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Mme Lemoine: Hårdfør busk der kan blive op til 6 meter høj og 3 meter bred. Fra maj til juni sætter den hvide blomsterklaser der dufter sødt.

6) Hortensia

Hvid hortensia
© nekomania

Drømmer du om en busk med store hvide blomster kan en Hortensia meget vel være sagen. Når først Hortensiaen trives, kan du blive belønnet med fodboldstore blomsterklaser. Vi har skrevet en udførlig guide til hvordan du passer din Hortensia her. En af de vigtigste ting at huske på med Hortensia er, at den er meget vandkrævende.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • KyushuMeget hårdfør Hortensia hvis store hvide blomsterstande (op til 35 cm) dufter skønt. Den blomstrer fra juni til oktober og farverne går fra hvid til svag grøn henover blomstringsperioden.
 • GrandifloraHårdfør og rigt blomstrende Hortensia der kan fungere som hæk. Fra juni til oktober sætter den store luftige blomsterstande der går fra lysegrøn til cremehvid og senere hen svag rosa.
 • LimelightRigt blomstrende Hortensia der får op til 25 cm store hvide blomsterstande fra juni-oktober. Fuldt hårdfør og middelstor størrelse.
 • AnnabelleMindre Hortensia der blomstrer fra juli til september i farvenuancer der går fra lysegrøn til hvid og lysegrøn. Den er uden duft.
 • The BrideLille Hortensia der sjældent bliver over 1 meter høj og bred, men som stadig får store hvide blomsterstande. Ældre blomster vil have en svag rosa farve.
 • IncrediballLav Hortensia der typisk er under 1 meter høj og bred, og som blomstrer fra juni til oktober.

7) Spiræa

Spirea
© Andrew Fogg

Spiræa er en af de buske der ofte anvendes som hækplante, og findes der næstene en bedre måde at pakke sin grund ind på, end med en busk der forvandler sig til et hav af blomster?

Her er nogle af de hvide sorter:

 • VanhoutteiFuldt ud hårdfør busk der blomstrer mellem maj og juni, og som kan blive op til 2 meter høj.
 • SnowmoundHårdfør busk der bliver op til 2 meter høj, og som fra juli til september sætter hvide blomster.
 • GrefsheimEn busk der mellem april og maj har en overflod af hvide blomsterstande og dermed pynter godt op i forårsmånederne.

8) Buskpotentil

Buskpotentil
© anemoneprojectors

Buskpotentil er endnu en busk der ofte er at ses anvendt som hækplante – måske fordi den ikke kræver megen pasning. Dens blomster kan godt minde lidt om Hybenrose men blomsterne på Buskpotentil er noget mindre.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Abbotswood: Hårdfør busk med lang blomstringsperiode fra maj til oktober. I denne periode sætter den flotte små hvide blomster.

9) Liljekonvalbusk

Liljekonvalbusk
© peganum

Liljekonvalbusken må siges af være en fryd for sanser. Den er både smuk at betragte og dufter vidunderligt. Da den trives bedst i surbundsjord stilles der lidt flere krav til dig der ønsker at plante den.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Celthra AlnifoliaHårdfør busk der blomstrer fra juli til september med en dejlig sød duft som følge. Den skal plantes i surbundsjord og i efteråret forvandler de grønne blade sig til smukt gult løv.

10) Stjernetop

Stjernetop
© blumenbiene

Stjernetop er en fascinerende og blomsterrig busk, der producerer et hav af små stjerner til stor glæde for dig som havejer.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • DipponFra juli til september stråler denne busk i haven med sine luftige små blomsterstande. Busken bliver op til 1 meter høj og vokser i almindelig havejord.
 • Defica: Hårdfør busk der i juni måned sætter fine stjerneformede hvide blomster. Den fungerer godt som hækplante.

11) Magnolia

Hvid Magnolia
© Alison Thomas

Magnolia er en velkendt vækst, som pynter i et ofte halv-farveløst landskab i de tidlige forårsmåneder. Blomstringen er kortlevet, men effekten er stor når den er i blomst.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • KobusDenne prydbusk bliver op til 2 meter høj og sætter i april-maj duftende hvide blomster. Den trives bedst i let sur jord.
 • StjernemagnoliaI de tidlige forårsmåneder (marts til april) lyser denne magnolia haven op, med sine flotte hvide blomster der også dufter dejligt.
 • Royal StarHårdfør prydbusk der sætter 10-25 cm store hvide blomster fra april til maj. Busken kan blive op til 3 meter høj og bred.

12) Koreakornel

Hvid kornel
© Andreas Rockstein 

Koreakornel imponerer hver sommer med sine flotte blomsterstande, og løvet forvandler sig i efteråret til vidunderlige gyldne nuancer. Søger du en plante der kan bidrage til havens udseende mere end blomster, så er denne værd at overveje.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • China Girl: Middel hårdfør prydbusk der kan blive op til 6 meter høj. Blomstringen med de hvide/sartrosa farver foregår fra maj til juni måned.
 • Weisse FontäneI juni måned får denne prydbusk store mængder af hvide blomster. I efteråret forvandler løvet sig og du kan nyde skønne efterårsfarver.

13) Glansmispel

Glansmispel
© ndrwfgg

Haven kan hurtig blive fuld af grønne planter og buske, og det kan være forfriskende for synet med et bredere farvespil. En af de buske der kan bryde den grønne mur op, er Glansmispel som er en busk med rød/grønne blade med hvide blomster.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Red Robin: Den oplagte busk til at bryde det grønne bælte. Denne har rødgrønne blade og sætter hvide blomster fra maj til juni.

14) Syrisk rose

Hvid syrisk rose
© Have-siden.dk

Den syriske rose er lidt den havevenlige udgave af den blomst vi kender som “Hawaiiblomst”. Den leder unægteligt tankerne hen på varme himmelstrøg, så savner du lidt eksotiske fornemmelser i haven er denne en oplagt kandidat.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • White ChiffonDet tætteste vi kommer på eksotiske planter i buskform her i landet. Denne syriske rose sætter hvide blomster fra august til september og trives bedst i fuld sol.

15) Fjerbusk

Hvid fjerbusk
© nestmaker

Fjerbuskens florlette blomsterstande der står lodret op kan give de fleste haver et lille pift af “noget særligt”. Vi er vant til mange planter der er kompakte i både form og blade, og her tilbyder Fjerbusken noget helt andet. Den kan lede tankerne hen på Prydgræssernes bløde bevægelser i vinden, og bryder således strukturen i havedesignet.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Koreansk fjerbuskLille og lav busk (ca. 30 cm) der fungerer godt som bunddække. I juni og juli skyder hvide blomsterstande op.
 • Finbladet fjerbuskOp til 1 meter høj busk der blomstrer fra maj til juni, med sine flødefarvede oprette blomsterstængler.
 • Alm. FjerbuskFra maj-juli imponerer denne mellemstore busk med hvide vertikale blomsterstande. Busken trives bedst uden direkte sol.

16) Kaprifolie

Kaprifolium
© eggib

Samtlige buske på denne liste har rødderne solidt plantet i jorden, og kommer ikke langt omkring – så at sige. Men Kaprifolien derimod er en slyngplante som man oplagt kan bruge til det vertikale rum. Udnyt dette til at opsætte en pergola eller lad den kravle op af et hegn, husmur eller lignende. Du vil ikke fortryde blomsterhavet den bringer.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • Japansk kaprifolieKraftig voksende busk der kan blive op til 4 meter høj. Fra maj til august sætter den svagt duftende hvide blomster, og i efteråret får den giftige bær.

17) Bærmispel

Bærmispel
© schermpeter42

Bærmispel er også en busk der er kendt for dens brug som hækplante, men den kan lige så godt stå alene. Med en Bærmispel får man dobbelt op på glæden, da den både sætter de flotte hvide blomster, og pynter i efteråret med rødlige farver.

Her er nogle af de hvide sorter:

 • AlleghenyEn af de mest hårdføre og kraftigt voksende buske der sagtens kan opstammes. I maj måned sætter den hvide blomster og i efteråret kan man nyde løvets gyldne farver.

Ofte stillede spørgsmål om buske

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top