Syrisk rose

Syrisk rose

Der var en årrække hvor der altid stod en farvestrålende, frodig, eksotisk og voldsomt smuk Hawaiiblomst (Hibiscus Rosa Sinensis) i min vindueskarm. Der har stået alt fra hvide til orange, lyserøde, lilla og blå hawaiiblomster – allesammen utrolig flotte. Da jeg fandt ud af, at det var muligt at få en hawaiiblomst look a like til haven, var det jo en absolut must have.

Hawaiiblomsten til haven hedder syrisk rose (hibiscus syriacus), og det er altså en vinterhårdfør udgave som kan leve i det danske klima – og den fås i de samme farver som hawaiiblomsten vi har stående indendørs. Denne rose er dog en busk som kan blive vældig stor, faktisk helt op til 3 en halv meter, og  samtidig er den nem at plante om og flytte, takket være dens rodnet der ikke stikker dybt.

syrisk rose i højbed
Syriske roser der nok nærmere var indendørs hawaiiblomster. De overlevede ikke vinteren.

Pleje og pasning

Rosen kan placeres i sol eller let skygge, og de er taknemmelige når det kommer til jordtyper – det skal bare være veldrænet. Du kan sagtens plante en den i en potte eller krukke, bare sørg for at udskifte jord hver tredje år, eller 1/3 hvert år. Den syriske rose blomstrer fra midten af juli til oktober, og her kan de pynte i haven i en årstid hvor der ikke er mange andre buske der leverer samme farvevæld.

Planten kan sagtens overvintre, hvis du placerer den i en potte et køligt og lyst sted i vintermånederne. Det er kun de små, nye planter du bør være opmærksom på ifht. overvintring, da de ældre og mere veletablerede er fuldt ud hårdføre.

Hvis du vil formere en syrisk rose kan du gøre det med stiklinger fra din busk. Tag ca. 10 cm stikling hvor du fjerner alle knopper, plant den i spagnum (ugødet og sandblandet) et lunt sted, f.eks. et drivhus. Hold potten fugtig med plastik over.

blomsterknop syrisk rose

knop på syrisk rose

Beskæring og udtynding

Så snart din rose er over 1,25 m høj kan du begynde at beskære den sent på vinteren, eller tidligt i foråret. Du kan få større men færre blomster ved at tynde ud i den, men det skal dog ikke gøres alt for ofte – nærmere hver fjerde eller femte år, og kun hvis det er nødvendigt.

lyserød syrisk rose med blomsterknopper

hvid syrisk rose

Syrisk rose og sygdomme

En syrisk rose kan blive ramt af sygdom og skadedyr som alle andre planter, her er nogle af de hyppige oplevelser:

 • Gule blade: Planten vil få gule blade og smide dem sent på efteråret, det er ganske naturligt.
 • Bladlus: En syrisk rose er ikke bladlusens favorit, og du behøver ikke stresse over det. Hvad du kan gøre er, at tage en forstøver med vand, en smule opvaskemiddel samt en smule sprit og sprøjte busken.
 • Mos: Mos på en syrisk rose skader ikke, og du bør kun fjerne det hvis det er fordi det generer dig udseendesmæssigt.
 • Hvide kanter på blade: Høj temperatur og vandmangel kan resultere i, at rosen får hvide kanter på dens blade. Det er ganske almindeligt og retter sig op af sig selv.

blomster på pink syrisk rose

Køb syriske roser

Hvis du er på udkig efter syriske roser til salg, så kan du med fordel købe dem online til en god pris. Herunder har vi en liste af populære roser i forskellige varianter og farver. Du kan købe dem alle hos Plantetorvet til et par hundrede kroner pr. styk.

 

3 kommentarer til “Syrisk rose”

 1. jeg har to rigtig flotte Hawaii blomster i potte udenfor, hvad gør jeg for at de overvintre, jeg har ikke mulighed for at tage dem ind, da de er ret store, skal jeg klippe dem ned ?? jeg har stofposer til at komme over til vinteren 🙂 hjææælp da de snart er nattefrost
  v.h Ann

 2. Susanne Nielsen Leth

  Jeg har sået frø fra syrisk rosenbusk fra haven. Der er blevet 4 planter ud fra en portion på 10-12 frø. De er nu ca. 10 cm høje, men jeg er spændt på om de vil blive fuldt store. De er fra sidste efterår, og nu tænker jeg at de skal stå i stor potte i havestuen vinteren over, evt. i stuen, hvis det fryser i havestuen (som er lettere isoleret, men jeg kender ikke havestuen så godt, da vi lige er flyttet ind i huset).

 3. Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår hvordan man kan tage stiklinger derfra? Skærer man dem af og lader dem gro selv i nyt jord?
  Hilsen Christina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top