Den store guide til at dyrke Hortensia

Når først man stifter bekendtskab med en Hortensia og ved hvordan den ser ud, vil man formentlig opleve at de er over det hele: altid at finde i de lokale supermarkeder, i krukker på altanen eller fritstående i haver rundt omkring i landet. Ikke så underligt hvis du spørger os, for der er tale om en enormt dekorativ plante som ikke kræver alverdens pasning.

Hortensiasorter

Farver på Hortensiaer

Der findes mange forskellige Hortensiasorter, både de gamle og nye af slagsen. De nye sorter er typisk nemmere at have med at gøre da de kan tåle lidt mere hårdhændet behandling, og så vil mange af dem sætte blomster på førsteårsskud, hvorimod de gamle sorter ikke nødvendigvis vil belønne dig med blomster, hvis du har klippet dem ned sæsonen før.

Som nævnt kan man ofte finde Hortensia i det lokale supermarked, men er man ude efter en særlig sort kan den enten bestilles online eller erhverves på en tur til den nærmeste havecenter (her kan man selvfølgelig risikere et begrænset udvalg). Et af de steder du kan bestille Hortensia online er hos Plantetorvet, og deres udvalg kan du tage et kig på her:

De blomstrende Hortensiaer der kan købes i supermarkedet kan sagtens bruges som stueplanter indendørs, men når først planten er afblomstret skal den enten kasseres eller plantes ud i haven — den kommer ikke til at blomstre igen som stueplante.

Så, hvilke forskellige varianter er der? Der udvikles hele tiden på planten for at fremavle attraktive og praktiske egenskaber. Det kan være egenskaber såsom er at de er vinterhårdføre, har en bestemt højde (store eller små), om de er buskede eller opstammet, træ-agtige eller klatrende og så videre. Herunder kan du finde inspiration blandt nogle af de populære Hortensiavarianter.

Populære varianter

Placering og plantning af Hortensia

Hortensiaer i højbed
Hortensiaer placeret i højbed

Sol eller skygge? Generelt set vil Hortensiaer foretrække en placering i halvskygge, men som vi nævnte i starten af guiden udvikles der også nye sorter som bl.a. er mere hårdføre. Egenskaberne og det “naturlige habitat” er altså under udvikling, as we write. Hvad der er værd at huske er, at med den blomsterrigdom Hortensia bringer kræves der meget vand, og her vil en solrig placering unægteligt stille større krav end en mere skyggefuld placering. Udtørret jord kan medføre skader på blade og blomster.

Man bør også tage vindforhold med i overvejelserne omkring placering. På samme måde som med solen kan også vind være med til at give planten skader. En placering hvor der er mere læ er derfor optimal.

Udplant og flyt Hortensia i efteråret

Det bedste tidspunkt at udplante eller flytte Hortensia på, er i sensommer- og efterårsmånederne (efter afblomstring). Her er jorden ideel ifht. at byde en ny plante velkommen, og på dette tidspunkt er plantens vækst også på retræte. Mange bliver for alvor fristet til at købe planter når foråret kommer, og det kan godt lade sig gøre at plante en Hortensia i foråret inden væksten for alvor sætter i gang. Køber man en Hortensia i foråret med intentioner om at udplante den på friland, skal man være ekstra opmærksom på at få vandet godt i den efterfølgende periode.

Når en Hortensia skal plantes eller flyttes kan man starte med at sætte den i en spand med vand. Det gør, at rodklumpen kan suge godt med fugt inden den skal ned i jorden. Grav herefter et hul et nøje udvalgt sted, placer planten så dens overflade er på niveau med jorden. Herefter fyldes jord i hullet hvorefter jorden skal pakkes omkring planten. Det afsluttes med en grundig vanding.

Sættes flere Hortensiaer på én gang, og drømmer man om en tæt vækst skal planteafstanden, alt afhængigt af hvilken sort der er tale om, være ca. 1-2 planter per kvadratmeter. Med tid og pleje kan mange Hortensiaer blive temmelig store, og det er et guddommeligt syn når man møder det.

Hvilken type jord er bedst? og hvordan får man blå blomster?

Jordforhold er det helt store emne når det kommer til de farveskiftende Hortensiaer. Mange drømmer om smukke blå blomster, men må se skuffet til når den Hortensia de har købt i blå, skifter farve til rosa. Farven på blomsten er defineret af jordens surhedsgrad (pH-værdien), samt mængden af anthocyanin-pigmenter der findes i selve planten.

Har man en Hortensia der vokser i jord med et højt aluminiumsindhold bliver blomsterne blå, og dybden af farven afhænger af mængden af pigmenter. Er der ingen aluminium i jorden, bliver blomsterne lyserøde.

Billedet herunder, lånt fra American Scientist, illustrerer hvordan farvens intensitet (både blå og rosa) afhænger af koncentrationen af anthocyanin i plantevævet.

Anthocyanin i Hortensia

Så hvordan kan man få blå Hortensia blomster? Man kan “snyde” sig til blå blomster ved at vande planten med en opløsning af aluminiumsulfat. I kommercielle sammenhænge kaldes en sådan blanding oftest for noget alá “Blå kur” og kan bl.a. købes online her. Hvis man drømmer om lyserøde blomster kan man tilsætte kalk (calciumcarbonat) til jorden. I forhold til farven på en Hortensias blomster er det også værd at huske på, at vandet der vandes med ligeledes er af betydning. Regnvand er kalkfrit men kommer det fra hanen vil der være kalk i, og dermed påvirker det også slutresultatet.

Selve jorden en Hortensia skal stå i, bør være en luftig og humusrig blanding af muldjord og spagnum.

pH-måler til jorden

Farven på ens Hortensia kan naturligvis fortælle ganske meget om jordens pH-værdi, men hvis man endnu ikke har sat planterne, eller bare er nysgerrig, så er det faktisk muligt at købe billigt udstyr der øjeblikkeligt kan fortælle hvilken slags jord man har med at gøre. Webshoppen Plantetorvet har en der måler både pH og fugtighed, hvilket er enormt brugbart til at vurdere om ens stueplanter trænger til at blive vandet. Vi har selv en, og det kan varmt anbefales.

Pasning og pleje af Hortensia

Lilla og hvide hortensiaer

For at kunne opretholde sin imponerende vækst og til tider enorme blomsterklynger, skal der masser af vand til en Hortensia. Oplever man en sæson med mange varme dage, høj sol og meget lidt regn må det altså forventes at man skal ud med den store vandkande for at holde Hortensiaens vækst i gang.

Blomstring

Hortensiaens fascinerende blomstervækst er årsagen til, at vi er så mange der holder dem. Planten kan have et væld af nuancer, men de primære farver er hvid, rosa, lilla, rød, blå – og tit kan man på en enkelt blomsterstand være heldig at have en hel palette af fine nuancer.

Planten blomstrer typisk henover sommeren, fra juni til august, men den visne blomsterstand er faktisk utrolig dekorativ og kan derfor beundres hen i vintermånederne. Det er også blevet populært at tørre Hortensiablomster og have dem som dekoration i vaser indenfor. Hortensiaens blomster vokser på endeknopperne af sidste års skud, og derfor er det de nye skud der rummer blomsterne for den næste sæson.

I vækstperioden kan man forlænge blomstringen ved løbende at fjerne de visne blomsterstande. På den måde bruger planten ikke krudt på at “afvikle dem”, men kan i stedet dirigere energien til ny blomstring. Derudover ser det også bare pænere ud, når man får fjernet de døde blomster.

Gødning

Når det kommer til gødning af Hortensia, så har vi selv fin erfaring med at benytte hvergangsgødning de første 4 uger i foråret, men man kan gøde løbende gennem hele vækstperioden (april-august), ca. 1 gang om ugen. Man kan veksle mellem en almindelig blomstergødning som indeholder mikronæringsstoffer og ren aluminiumsulfat som holder jorden sur (max 1-2 gram per liter vand) — sidstnævnte hvis man altså vil have blå blomster.

Overvintring

Står Hortensiaen med rødderne solidt placeret i jorden, og har den et par år på bagen bør man ikke frygte vinterperioden. Alle vores Hortensiaer har gennemlevet adskillige vintre uden særlig pleje i form af tildækning. Nyplantede Hortensiaer er dog en anelse mere sarte, og her kan man hjælpe dem godt på vej til næste års vækst ved f.eks. at dække med grangrene vinteren over.

Nogle Hortensiatyper er avlet til at kunne klare den danske vinter, som f.eks. sorterne Dorthea, Alma, Clara og Bella — så overvej en af disse, hvis du vil slippe for bekymringer når frosten kommer.

Har man dyrket planten indenfor skal der ikke sættes høje forventninger til en overvintring i vindueskarmen. Det går bare lidt nemmere når den er ude i haven. Som nævnt længere oppe får man den heller ikke til at blomstre for anden gang, har man haft den indenfor, så der er ikke den store grund til at give sig i kast med en indendørs overvintring.

Beskæring af Hortensia

Beskæring af Hortensia

Hvornår man skal beskære Hortensia afhænger af, hvilken type man har. Hjemme hos os holder vi almindelig Hortensia (Hydrangea macrophylla), og dem lader vi stå vinteren over som de er, for dernæst først at klippe de efterladte, nu visne, blomsterstande af i foråret sammen med eventuelle visne spidser af stænglerne, lige over hvor den første grønne bladknop sidder.

En Hortensia skal ikke klippes hårdt ned, og man bør altid udvise lidt forsigtighed når det gøres, da det er i de umiddelbart tørt udseende grene at næste års blomst- og bladvækst sidder i. Er du i tvivl, så lad dem være.

Formering

Det kan være en halvdyr fornøjelse at shoppe hortensiaer, men de kan faktisk også fås ganske gratis – nemlig med formering. En Hortensia kan formeres som stikling. Man skærer en stump af et nyt skud og sætter den i vand, og venter på rødderne vokser. Når rodvæksten er sat ind kan man plante den ud i en potte, og til efteråret kan den plantes ud i haven.

Problemer med Hortensiaer

Visnet blomst på Hortensia

Gule blade

Har din Hortensia gule blade kan det være et tegn på et par forskellige ting. En årsag kan være, at du i din iver på at holde den vandglade Hortensia fugtig, ganske enkelt har givet for meget vand. For meget vand vil resultere i at næringsstofferne vaskes ud af jorden.

En anden årsag kan være, at din Hortensia mangler jern – et muligt udfald hvis pH-værdien i jorden er for høj, og planten derfor ikke kan optage nok jern. Find ud af om det er problemet ved at teste pH-værdien i jorden, til det formåle kan du købe en pH-måler.

Brune og visne blade

En Hortensia kan både få brune blade og brune blomster. Begge dele kan være et resultat af, at planten har har manglet vand i en periode, eller at de har været udsat for for meget vind. Når det kommer til vanding er det bedst at holde en jævn rytme, og ikke have perioder uden vand eller perioder hvor du overkompenserer med for meget vand.

Ingen blomster

Har din Hortensia ikke leveret en eneste blomsterstand i år? Så er der formentlig tale om, at planten har stået for længe uden at få tilført ny jord, at den opblandede spagnum er udtømt for mineraler, eller at du har været lidt for gavmild med kvælstofholdig gødning. Du kan her forsøge dig med en ompotning i frisk jord samt tilføre gødning med højt indhold af fosfor.


Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

3 kommentarer til “Den store guide til at dyrke Hortensia”

  1. Hej,
    jeg oplever at min Hortensia er i kraftig vækst, men lige pludselig bliver én af den grene helt “livløs” med bløde blade og blomsterskud der begynder at hænge….
    er der noget jeg kan gøre? udover jeg selvfølgelig har vandet i varme perioder.

    vh. Allan

  2. Vi er flyttet til en ny have men må tage alt med fra den gamle have i hele september Min hortensia Endles Summer står med mange blomster skal jeg klippe den ned når jeg flytter den?
    Mvh Heidi

  3. Mange tak for en god guide til hortensia. Jeg har et spørgsmål: Jeg kan godt lide de sorter af hortensia, der changerer mellem violet/lilla, lyserød og blå. Men hvordan bevarer man dette farvespil, når man planter den ud? Hvilken jordbund skal man benytte, så den bevarer farvespillet og ikke bliver rent blå eller lyserød?

    På forhånd mange tak for hjælpen
    Mette

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top