Undgå overvanding med en fugtighedsmåler til jord

Kender du det, når stueplanterne ser lidt triste ud, og det eneste trick du har i ærmet er at give dem lidt vand? Hvis du kan nikke genkendende til det, så byder vi dig velkommen i klubben. Vi er mange der måske er lidt for glade for at gå en tur med vandkanden.

Men der er hjælp at hente, for du kan komme de triste planter til livs og spare dig selv for unødig bekymring (om hvorvidt du har vandet nok) med et enkelt lille redskab som vi over de sidste års tid er blevet rigtig glade for – nemlig fugtighedsmåleren.

Har jeg virkelig brug for en fugtighedsmåler?

Hvis du har potteplanter stående i dit hjem, vil vi tro, du kan have stor gavn af en fugtighedsmåler til jord. Den er så billig i indkøb at alle planteejere burde have en. Vi har levet uden en fugtighedsmåler i mange år – og vi har i lige så mange år oplevet, at planter er døde alt for tidligt.

I de sidste 3-4 år har vi eksperimenteret meget med Pilea Peperomoides, og netop i den sammenhæng oplevede vi i begyndelsen så massive problemer med plantedød, at vi så os nødsaget til at finde ud af hvad årsagen var.

Har du gættet hvad årsagen var?

Overvanding. Såre simpelt.

Men those days are gone, som de siger, takket være denne lille gadget som du ser på billedet herunder.

fugtighedsmåler til jord

En fugtighedsmåler til jord koster ikke meget mere end et par potteplanter, så den kan hurtigt være tjent hjem.

Da vi købte vores blev det lidt af en øjenåbner da vi så, at pottemuld, som på overfladen synes at skrige på vand, viste sig ofte at dække over meget våd muld. En finger i jorden her, havde altså ikke givet den rette indikation for tørst.

Vi kan uden tøven sige, at fugtighedsmåleren har reddet nogle af vores store Pileaer fra druknedøden, og samtidigt har den givet os nogle erfaringer som vi har stor glæde af i dagligdagen.

Find din fugtighedsmåler online

Den fugtighedsmåler vi selv anvender har kostet lige under 100 kr. og måler kun fugt. Der findes også lidt mere avancerede modeller som f.eks. kan måle jordens PH værdi (særligt brugbart hvis du har planter som Hortensia). Her er nogle forskellige fugtighedsmålere du kan købe online (reklamelinks):

Sådan undgår du overvanding

Foruden at købe et lille værktøj der kan fortælle hvornår en plante reelt set trænger til vand, så er det selvfølgelig også fornuftigt at blive klogere på hvordan man kan undgå at vande for meget til at starte med.

Den klassiske metode hvorpå man kan vurdere om en plante trænger vand, er at stikke en finger ned i jordskorpen. Hvis fingeren bliver fugtig vil den med det samme føles køligere (fordi vandet fordamper fra fingeren), og det er et sikkert tegn på at jorden, i det mindste i overfladen, er fugtig.

Det er desværre bare ikke altid at fugtindhold på overfladen er den samme som nede omkring plantens rødder, og det har man ikke en chance for at vurdere, medmindre man tager planten op af potten og borer lidt i klumpen med en finger. Men det er temmelig upraktisk, ikke sandt?

For at undgå at komme i den situation følger her nogle råd der måske kan hjælpe:

Sørg for jorden er veldrænet

Sørg for at den jord som planten vokser i er veldrænet. Vi har mistet en del planter på grund af “fed” pottemuld. Planter kan som bekendt ikke tale, og da slet ikke når de er døde, men vi føler os ret sikre på at årsagen for os har været rødder der er rådnet pga. for meget vand.

Det er svært at afgøre om en pottemuld er fed, og derfor er vi begyndt at blande rent grus (støbegrus uden ler) i den pottemuld der kommer i potterne. Det har den effekt at vandet hurtigere løber gennem potten.

Jo mere grus, jo lettere har vandet ved komme ud af potten — og jo oftere skal du vande. Men hellere masser af hygge med vandkanden end hyppige dødsfald.

En lidt uheldig sideeffekt er at rodklumpens sammenhængskraft bliver kraftigt formindsket. Hvis man tager planten ud af potten vil klumpen have tendens til at falde fra hinanden. Jo mere grus, jo mere udtalt er problemet. Vi tilsætter omkring 5-10% grus til pottemuldet. Se evt. et tidligere lidt nørdet indlæg om pottemuld.

Pas på de dybe potter

Pas på med at anvende alt for høje potter. Det kan være fristende at give en stor flot plante en tilsvarende stor, og måske dyb, potte, men pas på med at den ikke bliver for dyb/høj.

Jo højere potten er jo lettere er det for den fede muld at sætte sig fast i bunden af potten som en tæt membran der gør det svært for vandet at trænge igennem. Hvis du alligevel har en stor, flot potte du gerne vil have en plante i, så kan du med fordel lægge et lag lecakugler i bunden, således at højden på muldlaget ikke er større end i en potte med almindelig højde.

Potter uden drænhuller er (næsten) forbudt

Det er naturligvis tosset at anvende urtepotter uden drænhuller, for hvor skal det overskydende vand løbe hen? Vi har dog, på trods af det, succes med at anvende potter af glas (vaser, skåle etc.) uden drænhuller.

Fordelen ved glas er at man løbende kan se hvad der sker under jorden. Vi lægger altid et lag lecakugler i bunden af potten, og normalt lægger vi også en lille ‘skive’ af Fibertex over leca-laget, således at jord og lecakugler holdes adskilt. Hvis vi ved et uheld kommer for meget vand i potten løber vandet igennem Fibertexen og ned til lecakuglerne. Her er det så helt synligt at man netop har afværget en potentiel druknedød.

Frit vand i leca-laget kan efter nogle dage lokkes tilbage til jorden ved at vende potten om på siden.

Denne Pilea er plantet som beskrevet ovenfor og den stortrives, men den kan naturligvis kun leve en begrænse mængde tid i en sådan potte.

Pilea Peperomioides plantet i en glaspotte uden drænhuller
Pilea Peperomioides plantet i en glaspotte uden drænhuller

Lær af dine fejl

Hvis din plante alligevel dør tidligere end forventet, er det en god ide at hive den op af potten og checke, hvordan jorden reelt set ser ud. Det er dumt bare at smide den ud uden i det mindste at høste lidt erfaring. Har du brug for flere tips til den gode vanding? Så læs med her!


Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

18 kommentarer til “Undgå overvanding med en fugtighedsmåler til jord”

  1. Jeg er ved at lave automatisk havevanding i vores sommerhus med regnvand, og her kommer en elektronisk fugt måler også til at styre hvornår der skal vandes, man kan nogen sige mig i hvilket interval at det skal vandes ? Hvilken Fugtighed skal det være ved start og stop ?

    1. Jeg er igang med at bygge et automatisk vandingssystem, men jeg har svært ved at finde en fugtighedsmåler til jord som er på wifi. Har du fundet en god løsning?

      1. Prøv at søge på YouTube “esp32 moistures” så vil finde en masse dyi der kan sættes på Wifi

  2. Annette Nielsen

    Hej
    En ide til dem der ikke lige har en fugtighedsmåler/ikke ønsker at købe en eller bare er meget gavmild med vandet – som mig 😉

    Jeg har altid gemt nogle af de plastpotter fra døde planter, til når der skulle pottes om eller hvis de havde den perfekte størrelse til mine skjulere.
    Før i tiden druknede jeg jævnligt nogle planter, indtil jeg fandt på at klippe de tomme plastpotter ned så de kun var 1-2 cm høje. Så lægges de ned i potteskjulerne med bunden i vejret, så planten står ovenpå, derved er der plads til at vandet kan løbe fra.
    Ideen kan også bruges hvis skjuleren er meget høj så kan planten komme i rette højde.

    Tak for en masse god info 🙂
    Vh Annette

    1. Tak for tippet Annette, det er en rigtig god måde at bruge de gamle potter på. Så undgår man også at skulle købe ekstra “udstyr” alá lecakugler.

  3. En anden indikator på om en plante kan trænge til vand er, at løfte planten lidt op af skjuleren. Hvis den føles meget let, trænger den sikkert til vand. Jeg har også en fugtmåler og har stor glæde af den. Tak. Venlig hilsen
    Jane

    1. Er der en instruktion med i forhold til hvornår de skal vandes? Skal de også vandes, når fugtigheden måles til at være midt i mellem “tør” og “våd”? Eller kun når den er “tør”? 🙂

      1. Hej Lise

        Hvornår planten skal vandes afhænger af hvilken plante det er. Nogle planter tåler jo f.eks. ikke udtørring. Det er derfor nok noget du bliver nødt til at eksperimentere dig lidt frem med. Men hvis fugtighedsmåleren svinger helt ud på at jorden er våd i bunden, hvor rødderne er, så er det nok en god indikator for at du ikke behøver vande med det samme.

  4. Tsk for tippet med fugtighedsmåleren Mine Pilea har stået superflot hele sommeren, nu har de været druknedøden nær flere gange.
    Har netop nu bestilt en ved Frøtorvet.dk til 130kr med fragt

  5. Hej igen og tak for din info.
    Jeg har haft kontakt til Willab Garden, da jeg ikke kunne finde den på deres hjemmeside.
    De havde den, men kunne heller ikke finde den på deres hjemmeside, synes selv det var lidt mystisk.
    Konklusionen blev, de har fugtighedsmåler, men man skal komme komme forbi butikken og købe den,.
    Det bliver en dyr måler da jeg bor i Jylland 🙂 så jeg må håbe de andre der til salg på nettet virker lige så godt som den du har fået fingre i. Jeg tør ikke rigtig begi mig ud i de udenlandske netbutikker:) som du har anbefalet.

    1. Hej Anna,

      Hmm … det er da sært den ikke sælges via deres webshop – specielt når de nu f.eks. sælger en PH måler i identisk design!
      Links til udenlandske webbutikker var ikke ment som en anbefaling – det var blot de eneste steder på nettet jeg kunne finde. Nogle af de butikker har faktisk en god del bruger kommentarer – overvejende positive så vidt jeg husker.

      Tak for opfølgende info!

  6. Anna Mette Vang

    Hej
    Jeg er meget interesseret i hvor du har købt din fugtighedsmåler, synes ikke jeg kan finde den når jeg søger på nettet.er den købt i Danmark

    Hilsen
    Anna Vang

    1. Hej Anna,

      Den er købt medio marts måned 2016 på nedenstående adresse i forb. med et åbent hus arrangement. Den kostede omkring 100,- (og det er det bedste køb jeg har gjort i laaang tid 😉 )

      Willab Garden
      Ventrupvej 29
      DK-2670 Greve

      Præcist samme måler har jeg fundet her:
      http://www.garden-goodies.co.uk/acatalog/Moisture-Meter-TRE3A021507.html
      http://www.plastrip.com/moisture-meter.html
      https://www.amazon.co.uk/Tenax-99550001-Rapitest-Moisture-Meter/dp/B002HHISFS

      Måleren virker ret anonym – men det må næsten være Tenax som er producent på den.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top