Det lyder måske underligt – men efter vores seneste oplevelser med pottemuld, mener jeg der er god grund til at checke en enkelt egenskab på din pottemuld, inden du tager den i brug.
Du er ikke alene!
Hvis du er en af de stakkels planteelskere, der har oplevet at din potteplante dør nogen tid efter du har brugt tid og penge på at forkæle den med dejlig pottemuld og en større potte – så er du ikke alene – og måske kan du finde en forklaring her.
Døden kan have mange årsager
Der kan være mange årsager til at planter mistrives og måske oven i købet afgår ved døden. En af de mest almindelige skulle være at planten får for meget vand.
Vi har i en periode haft store problemer med at få vores Pilea stiklinger til at overleve. Vi mener det hænger sammen med den pottemuld vi har brugt.
Vi har altid brugt pottemuld til Pilea stiklinger. Priklejord ville måske være mere passende, men det har fungeret fint med pottemuld lige indtil for nyligt, hvor vi, ved et tilfælde, købte et andet produkt.
Når vi piller den døde Pilea og muld ud af potten, har vi bemærket at en del stiklinger simpelthen er gået i forrådnelse. Samtidigt har vi bemærket at jorden virker våd, kompakt, tung, kulsort og hård – og faktisk ‘vanskelig’ at få ud af potten uden værktøj. Min teori er at pottemulden er alt for kompakt og reelt forhindrer at vandet kan løbe ud af potten.
Forleden dag pottede vi en gammel veletableret Pilea om, fordi den havde det dårligt. Her så vi det præcist det samme – og derfor dette indlæg.
Vores Mølplante f.eks. ser ud til at trives fint i den selv samme pottemuld. Mølplanten får dog lov at danne ret kraftige rødder i vand inden den sættes i potte – og derfor er det måske en dårlig sammenligning.
Pottemuld ligner asfalt!
Jeps – jorden er svær at få ud af potten og det minder mig lidt om asfalt når man prøver at ‘brække’ den fri af potten. Det er jo milevidt fra det man ser ved ‘købe-planter’. Jeg ved ikke hvilken jord ‘købe-planter’ leveres i, men den er jo super let / luftig / porøs – nærmest som rockwool. Man kan næsten fornemme at man ikke kan drukne sådan en plante (og det kan man sikkert alligevel 😉 ).
Desværre er det svært – hvis ikke umuligt – at spotte dette problem når man står med fingrene i sækken med pottemuld. Den føles som den plejer synes jeg umiddelbart.
Ingen nævnt ingen glemt
Jeg vil ikke her hænge et bestemt produkt ud – måske er det bare sådan pottemuld i en god kvalitet skal være og os der anvender det forkert – men jeg vil opfordre til, at man laver en simpel test af indholdet – i det mindste når man tager et nyt/ukendt produkt i brug. Det er altså ærgerligt at bruge 60-80 liter pottemuld til maaaange potteplanter og så opleve at det ødelægger mere end det gavner!
Næste gang jeg køber pottemuld vil jeg naturligvis vælge et andet produkt, teste det og opdatere siden med resultat af min enkle test.
Testen
Jeg har med denne test lavet en simpel sammenligning af 4 forskellige jordtyper. Testen er som følger:
- Fyld en urtepotte halvt op med den pottemuld du har tænkt dig at sætte dine planter ned i
- Tilsæt evt. lidt vand hvis pottemuld er meget tør
- Afvent at vandet er sunket ned i pottemuld
- Tryk pottemulden let sammen med en finger (Så det trykkes sammen med samme kraft som du plejer at gøre når du planter)
- Gentag evt. trin 2 til 4 nogle gange
- Fyld potten helt op med vand og tag tid på hvor lang tid det tager før det øverste lag pottemuld ikke længere er dækket af vand.
- Gentag evt. trin 6 nogle gange. Det er som om pottemulden bliver mere og mere kompakt for hver gang – i det mindste de første gange.

Her er de tider jeg har målt på 4 forskellige medier:
Jordtype | Tid |
Pottemuld | 22 minutter |
Priklejord | 4 minutter |
Tørvestrøelse | 5 minutter |
Pottemuld m. vasket grus (1:1 volumen) | 1,5 minut |
Jeg har billeder nok til at lave en mindre timelapse video som understøtter ovenstående tabel – måske får jeg engang lavet sådan en.
Som det fremgår af tabel, er pottemulden forholdsvist lang tid (22 minutter) om at dræne vandet. Prøv at forestille dig hvorledes det vil gå når potten fyldes helt op med muld og der sættes en plante (som f.eks en Pilea stikling uden rodnet) i toppen. Endvidere er den forbrugte tid kun et mål for hvornår der ikke længere ligger frit vand over jordskorpen. Herefter er pottemulden jo stadig plaskvåd, sumpet og uegnet til plantevækst.
Det ses også, at det kan forbedres markant ved at blande pottemulden med vasket grus (grus uden ler – det som en murer bruger i blandemaskine når der skal blandes beton). Jeg har blandet muld/grus i forholdet 1:1 fordi det var nemt at praktisere og det er på ingen måde et udtryk for at at lige præcist det blandingsforhold skulle være optimalt for plantevækst.


Konklusion
Jeg er ikke ekspert i jord, men det lyder i mine ører fornuftigt, at en god pottemuld skal have nogle ‘vitaminer’ i sig for at give næring til planter.
Hvis denne næring er indeholdt i noget der minder om slam / asfalt og at dette igen findes i så store mængder at det næsten kan forhindre potten i at dræne vandet væk – ja så er det et skidt produkt til potter.
Omvendt er det heller ikke ønskeligt at vandet løber lige igennem potten. Planten skal trods alt have tid til at suge vand og næring op.
Det handler om at finde/skabe et produkt der befinder sig et passende sted imellem de 2 ekstremer – og ‘passende’ er sikkert noget der kan være meget forskelligt fra plante til plante.
Prøv dig frem og hav altid en spand grus på lager 😉
Har du erfaringer eller viden omkring valg / anvendelse af pottemuld vil vi sætte meget stor pris på at du lægger en kommentar.
Tak for fin beskrivelse og fotos af hvordan en god prikle/potte jord skal være. Jeg har haft nogle af de samme dårlige erfaringer som jer og vil nu prøve med vasket grus. Tænker det er det der menes i det engelske haveprogram Gardeners World, når de snakker om at at iblande jorden grit.
Venligst hanna Maria Clement
Jeg skal absolut ikke gøre mig klog på hverken jord eller planter, dog har jeg, som familie og venner kalder det ‘grønne fingrer’.. det være sig stiklinger, grønsags- og staude frø inde som ude. I mange år (20+) har jeg brugt gødet spagnum fra Jemogfix. I bunden af udendørs planter i krukker med min. 1 hul i bunden bruger jeg nogle engangsvaskeklude (der var en nabo der fortalte at det var godt mod at holde myrer ude af potten… og sandsynligvis også andet kravl), dernæst bruger jeg potteskår hvis jeg har eller også så lecakugler og derefter gødet spagnum. Indendørs kommer der ikke engangsvaskeklude i bunden af potter og krukker og ofte heller ikke lecakugler (har ikke gode erfaringer med leca til indendørsplanter).
Til gengæld er jeg siden marts 2018 blevet glad for at blande den Gødet Spagnum med Perlite og O. B Lergranulat (1-1-1 blandingsforhold).
På toppen af jorden i potten efter jeg har sået frø eller plantet om, bruger jeg Vermiculite.
I år (2020), vil jeg dog gå uden om Vermiculite og i stedet bruge enten perlesten 2/8 mm eller granitskærver 8/16 mm (kan fåes i Jemogfix også, dog i BigBags) både i Spagnummet for at skabe luft til plantens rødder og ovenpå på fordi det holder jorden fra at blive lidt hullet når man vander og desuden ser det pænt ud når det står potter/krukker alle steder el på råd og række. Akvariesten min. 4mm. kan dog også bruges i stedet for ovenstående sten/skærver.
Kan sand fungere ligesom grus?
Det er lidtletterefå mig at få fingrene i sand end grus 🙂
Hej Louise
Sand kan i nogen grad fungere som grus – men det er jo betydeligt finere end grus (mindre korn) – så det har ikke helt den samme effekt i forhold til at gøre muldjorden løs/porøs.
Det er dog meget bedre end ingenting.
mvh
have-siden.dk