Philadelphus virginalis ‘Schneesturm’ / Uægte Jasmin / Pibeved er en rigtig hårdfør busk, som kan trives næsten hvor som helst. Det er med god grund at ordet ‘uægte’ indgår i navnet, for den er ikke i slægt med den ægte Jasmin (som har svært ved at gro på vores breddegrader). Det skulle angiveligt være blomsternes duft – som minder om den ægte Jasmin – der er årsagen til at den bærer navnet ‘Jasmin’.

Navnet ‘Pibeved’ skyldes formentligt at man kan fjerne marven i de yngre grene og anvende dem som piberør. Der er sikkert en del raske drenge der har prøvet det 😉

 

Pas på – ‘Uægte Jasmin’ er ikke en entydig betegnelse !

Når man googler ‘uægte jasmin’ bliver det ret hurtigt klart at mange har forskellig opfattelse af hvad en uægte jasmin er for en størrelse. Jeg er ret sikker på at den jeg har er en Philadelphus virginalis ‘Schneesturm’ – med dobbelte blomster.

Hvis du køber den på planteskolen, bør du holde fast i det latinske navn for at være sikker på at få den du ønsker – eller vente med at købe den til medio Juni måned hvor du kan se blomsterne.

 

Blomsterne på den Uægte Jasmin er utroligt smukke og velduftende og kan nydes i Juni/Juli når busken står og lyser op med sin overvældende kridhvide blomsterpragt. Resten af året er der såmænd ikke så meget fest ved den.

Jeg har kun haft min Uægte Jasmin i ca. 2 år, og den har bestemt ikke været forkælet under opvæksten. Den er placeret lige hvor jeg tidligere har haft indkørsel – og jeg må med skam erkende at der ikke blev kælet meget for plantehullet. Yderligere var den første vinter ret kold og blæsende. Alt i alt en lidt kummerlig start, men på trods af dette, kvitterer den med ganske mange blomster. Hvis du har plads til den i din have vil jeg bestemt anbefale den.

Den seneste sommer havde busken endnu ikke samlet sig sammen til at sætte blomster på alle grene. På afstand ser man tydeligt af blomsterpragten endnu ikke fået overtaget, men på enkelte grene var det tydeligt at potentialet for rigtigt mange blomster bestemt er til stede.

Falsk Jasmin, få blomster
Uægte Jasmin, få blomster

Busken bliver 2 – 3 meter høj hvis man lader den få lov,  så min har endnu et stykke vej.

 

Falsk Jasmin, mange knopper
Uægte Jasmin, mange knopper

Blomstringsperioden skulle angiveligt være Juni og Juli, men som jeg har oplevet det indtil nu, er det primært i Juni det går løs.

Du kan købe planten i forskellige størrelser hos Plantetorvet, og få den leveret lige til døren. Køber du busken med klump, kan du stort set plante den året rundt, og den kommer hurtigt i gang med væksten.

Køb Uægte Jasmin her

Plantetorvet har endvidere en fin guide til plantning af prydbuske

Hvis du køber Uægte Jasmin som barrods plante skal du være ekstra omhyggelig med vanding.

Den enkelte blomst er særdeles smuk, og kridhvid – og jeg kan næsten ikke vente til næste sommer hvor hele busken forhåbentligt er broderet med blomster – som perler på en snor.

Falsk Jasmin, blomst
Uægte Jasmin, blomst
Falsk -jasmin i fuldt flor (2/7 2015)
Uægte Jasmin i fuldt flor (2/7 2015)
Uægte Jasmin d. 19/6 2017 i fuldt flor

 

(Visited 3.223 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Grete og Bent Busck 28. juli 2016 at 11:07

    Vi har en lille altan mod øst og eftm. mod syd. Vi kan have blæst idet vi bor ved Nordhavn og ved vandet. Vi har i to år haft klematis med desværre har vi haft 3 forskellige uden held. Nu kunne vi tænke os en uægte jasmin, og vores spørgsmål går på, kan den klara sig i en ret stor potte med sol hele formiddagen og med spallie til at vokse op ad. Om vinteren har vi dækket potteoverfladen til for at beskytte nødderne, men det har desværre ikke hjulpet. Nu beder vi om et råd mht at få en ægte jasmin og hvis det kan anbefales, hvornår skal vi så plante den.

    MVH
    Grete og Bent Busck

    Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *