I et af de mest eksponerede steder i haven (der er altid en strid blæst) står den Uægte Jasmin, også kaldet Pibeved eller det latinske navn Philadelphus virginalis ‘Schneesturm’. Det alene fortæller lidt om, at her er tale om en temmelig hårdfør busk.

Det er ikke uden grund at den kaldes for en “uægte” Jasmin, for den er faktisk ikke i slægt med den ægte Jasmin ,som har svært ved at gro på vores breddegrader. Det skulle angiveligt være blomsternes duft, som minder om den ægte Jasmin,  der er årsagen til at den bærer navnet “Jasmin”.

 

Uægte Jasmin er ikke en entydig betegnelse

Når man søger efter  ‘Uægte Jasmin’  online står det ret hurtigt klart, at mange har forskellig opfattelse af hvad en Uægte Jasmin er for en størrelse. Jeg er nu ret sikker på at den jeg har er en Philadelphus virginalis ‘Schneesturm’ med dobbelte blomster. Hvis du køber den på planteskolen, bør du holde fast i det latinske navn for at være sikker på at få den du ønsker – eller vente med at købe den til medio juni måned hvor du kan se blomsterne.

 

Blomstring på den Uægte Jasmin

Blomsterne på den Uægte Jasmin er utroligt smukke og velduftende, og kan nydes i juni-juli måned hvor busken står og lyser op med sin overvældende, kridhvide blomsterpragt. Resten af året er der såmænd ikke så meget fest ved den. Den Uægte Jasmin kan bliver 2 – 3 meter høj hvis man lader den få lov,  men min har endnu et stykke vej, og er formentlig ikke hjulpet godt på vej af et plantehul der ikke blev kælet meget for, og den næsten konstante vind. Alligevel kvitterer den med ganske mange blomster, og går man forbi (eller stikker snuden tæt på) bliver man beruset af dens skønne og intense duft.

 

Beskæring

Som nævnt længere oppe kan Uægte Jasmin gå hen og blive mere end bare lidt høj, og det er selvfølgelig ikke alle der drømmer om en 3 meter høj busk i haven. Derudover er blomstringen også pænest på de nyeste skud, og der er derfor god grund til at trimme og beskære planten. Men hvornår og hvordan griber man beskæring af en Uægte Jasmin an?

For at bibeholde det flotte udseende kan du i starten af året, omkring februar, beskære de tykkeste og højeste grene ca. 10 cm over jorden. Dette vil give plads til ny vækst med masser af blomsterpotentiale, og her bør du i de efterfølgende sæsoner

 

Tager du alle de tykkeste grene på én gang kan du risikere at miste årets blomstring, så i stedet kan du overveje at gøre det gradvist henover en årrække. Tynd ud tæt på bunden og lad ny vækst komme til.

 

Falsk Jasmin, få blomster
Uægte Jasmin, få blomster

 

 

Falsk Jasmin, mange knopper
Uægte Jasmin, mange knopper

 

Du kan købe planten i forskellige størrelser hos Plantetorvet, og få den leveret lige til døren. Køber du busken med klump, kan du stort set plante den året rundt, og den kommer hurtigt i gang med væksten.

Køb Uægte Jasmin her

Plantetorvet har endvidere en fin guide til plantning af prydbuske

Hvis du køber Uægte Jasmin som barrods plante skal du være ekstra omhyggelig med vanding.

Den enkelte blomst er særdeles smuk, og kridhvid – og jeg kan næsten ikke vente til næste sommer hvor hele busken forhåbentligt er broderet med blomster – som perler på en snor.

Falsk Jasmin, blomst
Uægte Jasmin, blomst
Falsk -jasmin i fuldt flor (2/7 2015)
Uægte Jasmin i fuldt flor (2/7 2015)
Uægte Jasmin d. 19/6 2017 i fuldt flor

 

1 Comment

  1. Grete og Bent Busck 28. juli 2016 at 11:07

    Vi har en lille altan mod øst og eftm. mod syd. Vi kan have blæst idet vi bor ved Nordhavn og ved vandet. Vi har i to år haft klematis med desværre har vi haft 3 forskellige uden held. Nu kunne vi tænke os en uægte jasmin, og vores spørgsmål går på, kan den klara sig i en ret stor potte med sol hele formiddagen og med spallie til at vokse op ad. Om vinteren har vi dækket potteoverfladen til for at beskytte nødderne, men det har desværre ikke hjulpet. Nu beder vi om et råd mht at få en ægte jasmin og hvis det kan anbefales, hvornår skal vi så plante den.

    MVH
    Grete og Bent Busck

    Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *