Spøgelsestræ “Corokia Cotoneaster”

Foto: Anmagritt

De mest trendy stueplanter lige for tiden, er dem der visuelt skiller sig ud. Det er ofte de planter der er skulpturelle genstande i sig selv, såsom Monstera Deliciosa, Figentræer og Pileaer. Fælles for disse er, at de har den skønneste grønne farve.

Her adskiller en anden af de populære stueplanter sig en anelse, for den er næsten farveløs. Jeg taler om planten der kaldes “Spøgelsestræ“, “Sølvtræ”, “Corokia” eller dens rigtige navn Corokia Cotoneaster.

En plante der fremfor klare grønne farver er grå eller sølv-farvet. Den er faktisk så speciel, at dens blade er grønne på oversiden og sølvfarvet på undersiden – hvor spøjst er det ikke? 🙂

 

En gammel kending

På trods af, at det blot er inden for de sidste to år at Corokiaen er blevet rigtig populær, så er det faktisk en gammel kending. Hos Bonsai-dyrkere er netop Spøgelsestræet en særdeles populær plante på grund af dens specielle grene der gør den nem at klippe til, og dermed fremstille en plante med et helt særligt skulpturelt udseende.

Man kan argumentere for, at et spøgelsestræ i sig selv (og lidt væk fra) ligner et døende træ – men når den sættes sammen med det helt rette boligpynt, så forvandles det til en skøn visuel oplevelse. Det er en minimalistisk plante der går særdeles godt i spænd med vores skandinaviske stil, der som bekendt er ren og simpel.

sølvtræ billede
Kilde: Venstre, højre

 

Den minder lidt om …

Et Spøgelsestræ kan på flere måder sammenlignes med en anden populær stueplante, nemlig Sophora Prostrata:

 • De stammer begge to fra New Zealand
 • De er begge buske
 • De får begge gule blomster (Corokia blomstrer om sommeren)
 • De kan begge dyrkes som Bonsai-træer

Så hvis du synes Spøgelsestræet ser bekendt ud, så kan det være fordi du forveksler den med Sophora Prostrata – noget som mange fejlagtigt gør. Men udseendesmæssigt er de to buske dog forskellige; hvor Spøgelsestræet også kaldes for “sølvtræ” af en god grund, nemlig farven, så er Sophora Prostrata fyldt med små, intense grønne blade.

 

corokia spøgelsestræ
Kilde: Her

Sådan passer du dit spøgelsestræ

Der er mange der må se deres Spøgelsestræ lade livet, men der er faktisk tale om en ganske robust plante der kan klare lidt af hvert. Der hvor du skal være opmærksom er ved vandingen – don’t overdo it!

På samme måde som med Sophora Prostrata, så skal du ikke overvande dit spøgelsestræ. Giv den moderat med vand og hold den fugtig (den kan godt klare at tørre ud, bare ikke for meget). Frygter du at dit spøgelsestræ får for meget vand, så kan du med fordel komme en håndfuld Lecakugler i bunden af dens potte. Lecakugler hjælper med at lede vandet, så plantens rødder ikke rådner op pga. vand der ikke kan komme bort.

Et spøgelsestræ er ikke så lyskrævende, og kan faktisk håndtere det meste. Sørg for at den bliver placeret et sted hvor den får bare en smule naturligt lys, og så vil den være glad.

Som nævnt længere oppe er netop denne plante velegnet som Bonsai-træ. Det betyder også, at du med fordel kan trimme dit eget spøgelsestræ lidt, så det bliver mindre ranglet – hvis du gerne vil have et mere tæt og busket udseende.

corokia sølvtræ
Kilder: Venstre, Højre

 

Hvor kan man købe Spøgelsestræ?

Spøgelsestræet er ikke længere så svært at opstøve som lige da fascinationen greb om sig. Jeg har set spøgelsestræer i supermarkeder som Meny og Rema1000, og de fleste blomsterhandlere jeg har besøgt har også et par enkelte stående. Jeg har ligeledes pr. januar 2017 set Corokia som en del af IKEAs planteudvalg. Prisen for spøgelsestræet ligger oftest lige omkring 100 kr hos blomsterhandlere.

Jeg har fundet en enkelt online planteskole der sælger Corokia her. Jeg har intet kendskab til webshoppen, så hvis en af jer køber derfra må I endelig gerne smide en kommentar og fortælle hvorvidt det kan anbefales eller ej. 🙂

47 kommentarer til “Spøgelsestræ “Corokia Cotoneaster””

 1. Faurskov blomster

  Tjek lige Faurskov blomster på Facebook. Vi har styr på vores Corokia !! Se evt , når de blomster .Mvh. Faurskov blomster . de tåler ned til 18 gr. frost. . De tåler ikke udtørring !! Derfor er det vigtigt, at bliver vinter beskyttet!! Frossen jord er ikke modtageligt for

 2. Hejsa 🙂

  Jeg har netop købt mit spøgelsestræ nr. 2, da jeg kom til at slå det første ihjel. Det første blev helt tørt og begyndte at tabe blade. Nu sker det samme med det nye træ og det er bladene i toppen, der bliver tørre og krøllede først. Træet står på skænk i gangen og får godt med – men ikke direkte – dags- og sollys. Der har ikke været træk på det endnu, da jeg kun har haft det i sommerperioden.

  Jeg vander det en lille smule et par gange om ugen, og har ikke plantet det om endnu.

  Ved I hvor jeg fejler?

  H J Æ L P !

  Kh
  Frederikke

 3. HEJ, ANG. det sukrede stof på spøgelsestræet er det skjoldlus, jeg har stået med lup og stærke briller, de er meget små, jeg har brugt neglen + gnedet grenene mellem to fingre, så nu ved jeg hvad det er, så er det bare den hårde behandling, ellers har den det rigtig godt og er meget smuk.:-)

 4. Lise Christensen

  Hej
  Nu har mit Spørgelsestræ stået ude siden jeg købte det her i foråret. Og det har vokset sig til en noget stor plante. Planteskolen sagde at det ikke tålte nattefrost. Så derfor skal jeg til at have det ind,snart. Men kan jeg så placere den på gulvet i køkkenet hvor der er gulvvarme? Synes træet er for stor til at stå i vindueskarmen.
  Mvh. Lise

 5. Jeg har samme problem som i kommentarerne ovenover. Mit sølvtræ har desværre også fået fedtede blade, og min potte og vindueskarm som det står i, er fedtet, selv på mit vindue er der små fedtperler samlet i klaser. Det ligner nogle steder på bladene små dråber på når at når man rører ved dem, er de fedtede. HVAD ER DETTE?

  Jeg købte det i oktober sidste år. Helt nyt træ. Inden det havde jeg et, der led samme skæbne. Fik det bruset og sprøjtet med en opløsning af opvaskemiddel og vand fra en forstøverflaske, og det så ud til, at det forsvandt, men kom så igen efter en måneds tid.

  Skal siges at jeg har mange flere forskellige planter i min stue, hvor dette også står, men det lader til, at det er det eneste, der bliver angrebet.

  Håber nogen kan hjælpe.

  1. Haveaspiranten

   Hej Mette,

   Det lyder mest af alt som et utøjs-angreb, præcis hvilken slags det er kan vi ikke sige. Prøv evt. at nærstudere bladene og se om du kan se små biller, larver eller lignende, det vil gøre det nemmere for bekæmpelsen.

   Lige nu og her tror vi dog det bedste du kan gøre er,
   1) Vask den grundigt i f.eks. bruseren
   2) Overvej at potte den om i frisk jord – der kan ligge æg eller lignende i jordlaget og
   3) Overvej at give den en anden placering for at se, om der måske stadigvæk er utøj i det område. Spindemider har vi selv oplevet sidder i møbler, og alle planter der efter den der først fik dem, blev smittet.
   4) Rengør potte, vindueskarm og vindue grundigt

   Held og lykke med det!

  2. Til Mette og haveaspiranten

   Jeg har også to træer som “fedter” – og jeg tror ikke, at det er et utøjsangreb, da jeg har sprøjtet mine for dette.
   Jeg har mine træer til at stå i vindueskarme, som begge får sol og jeg har lagt mærke til, at det er i forbindelse med solen og varmen, at de er begyndt at fedte – jeg tror, at træerne sveder?!
   Ja, det lyder måske underligt, men mine gjorde det ikke fra starten af – de begyndte først i forbindelse med varmen.. og jeg købte dem sidste efterår og der var intet.. så jeg tror at træerne sveder.
   Hilsen Rikke

  3. Min klistrer også helt vanvittigt! Den står ikke i sol, og den har bestemt ikke utøj af nogen art. Har nærstuderet den grundigt, den er helt ren. Men hvorfor klistrer den alt til omkring sig?? Kan man gi’ den et varmt brusebad?

  4. Hej, jeg kan fortælle dig at det er skjoldlus, jeg brugte lup og stærke briller, de er meget små, jeg bruger neglen + bruger så to fingre også, tager så en gren imellem de to fingre og trækker hver gren igennem. Ingen tvivl det er skjoldlus. 🙂 Lise

  1. Corokia kan lige nu fås i Føtex til 50 kr. Flotte eksemplarer, så jeg
   “blev nødt til” at købe et par stykker.
   Anna B

 6. Margit Egholm Albret

  Har lige købt en plante til 10 kr i Bårse, Sydsjælland. Anede ikke hvad det var,og købte den i troen at det var en krydderurt. Dejlig overrasket.

 7. Desværre er min Corokia Cotoneanster begyndt at få blanke fedtede blade, og der er fedtet i vindueskarmen omkring planten.
  Er det en form for bladlus?
  Jeg har en enkelt gang sprøjtet den med insekt sæbe og senest har jeg bruset den et par gange med koldt vand, uden at problemet afhjælpes.
  Kan jeg “redde” den eller er det løb kørt?
  Planten hverken drysser eller har visne blade. Den ser faktisk fantastisk frisk ud – men også lidt for blanke blade

   1. Ingrid Hansen

    Jeg har 2 spøgelsestræer hvoraf det ene er blevet meget fedtet, har bruset det over med koldt vand, men det har ikke hjulpet, er der noget andet jeg kan gøre.

  1. Lisbeth tougaard

   Overvej om det kan være skjoldlus jeres planter har fået. Skjoldlus kan kabel af med en negl, og larverne kan bekæmpes med insektsæbe.

 8. Købte en i går i min lokale blomster butik i Skælskør. 70 kr. Spurgte hvordan den skulle passes. Den skal helst blive lidt tør inden man vander den

 9. Er lige blevet ejer af sådan en plante. Så dem til 99,kr i en planteskole men lige nu… D 16/9 kan i få dem til 29,kr i Rema 1000. Ja i læste korrekt… Super flotte …ca 45 cm høje.

 10. Hej
  Jeg købte en Corokia i Plantorama i Randers. 99,-
  Det er stor, flot og ser dekorativ ud på mit køkkenbord, som vender mod nordvest.

 11. vestergaard jette

  Jeg har lige købt 2 flotte spøgelsestræer i Rema 1000 for 20 kr pr stk. i Randers, men det må vel gælde for de fleste Rema 1000, da det jo er en kæde.

  JETTE

 12. Annita Thelin

  Hej.

  Jeg købte et træ for et par måneder siden det er vokset helt vildt…. Ser lidt for vild ud efter min mening. Er der nogen der ved hvordan man klipper det

  1. Have aspiranten

   Det er vist bare at klippe af der hvor du synes det trænger. Som skrevet i indlægget er det et yndet træ hos bonsai-dyrkere, så det kan sagtens tåle at blive beskåret.

 13. Har lige købt en Corokia, spøgelsestræ, ved torvehandlerne i Herning til KUN 45,-
  Har haft én før, men den døde, så nu prøver jeg igen. Har sat mig mere ind i pasningen, denne gang, så håber jeg kan holde liv i den

 14. Jeg har i dag købt 2 sølvtræer i Plantorama i Sønderborg til 50,- pr. stk. På etiketten står der at det tåler fra -5 til 30 grader. Er spændt på om jeg kan holde liv i dem.

 15. Hej.
  Jeg har lige købt et spøgelsestræ hos Intervare.dk. Jeg har dog ikke modtaget det endnu, men er meget spændt på at se det når det kommer om 2 dage.

 16. Gudbjörg Antonsdottir

  Hey.
  I have ” spøgelsestræ ” , well number 2 because i killed the first . I was so afrait that it would dry up that i was watering it FEW times a week . But i must have drowned it , so tre number 2 is just watered once a week . Then i hold the pot under a running water few seconds , let most of the water get off , and to the dish it stands on. I had to go away for 8 days and i put a lot of kitchen paper in a bowl and put water so the paper was soaking wet , then i put the plant in pot in the bowl , and last i put some wet paper over the earth and it stood in my kitchen sink like that until i came home again. It lost alot of leaves, so i thought now that were dead and gone , like number 1, but it looks wery good and stopped loosing leaves, and is growing fine.So now im going to just water it once a week from now on, and hope the best.

  1. Hej Helle,

   Jeg så Spøgelsestræet i går (17/1) hos en planteskole – så mon ikke den er til at opdrive rundt omkring … ?

  2. Hvis du stadig mangler, har jeg lige købt en i Plantorama Aalborg og der var mange flere! 119 kr.

  3. Har lige set dem i billig blomst i Tilst ved Aarhus, de har to størrelser den mindste til 80 kr. og en større til 150 kr.

 17. Hej 🙂
  Jeg er indehaver af et spøgelsestræ, og det er begyndt at drysse helt vildt. Den er plantet i en krukke, og jeg har vandet den et par gange om ugen med ca. ½ dl vand.

  Ved du, hvad jeg kan gøre? Det ser umiddelbart ikke vissent ud.

  1. Have aspiranten

   Hej Sofie,

   Først og fremmest kan du prøve at mærke efter i jorden hvordan den føles. Er den tør, drivvåd eller ok? Det er nok nemmere at mærke efter, end at slavisk hælde vand efter mål og dato. Hvor meget vand den har brug for afhænger jo af temperaturen omkring den. Dernæst kan du overveje placeringen af planten, står den i et rum hvor der kan være fyret godt op for radiatoren? Der er mange faktorer der kan spille ind, og det er ikke sikkert det er en af de to årsager jeg har skrevet her – men det er en start. 🙂

   1. Jeg opdagede, at rødderne var tørret helt fra den øvrige jord i krukken, så jeg har forsøgt at plante den om, så det giver jeg lige et forsøg 😉 Tak for hjælpen!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top