Tallerkenplante, kinesisk pengetræ, pengeplante, missionærplante, elefantøre, Parasolpilea, pilea peperomioides eller bare pilea.
Kær plante har mange navne, og Pileaen må siges at være indehaver af en del. Men lige så mange navne den har, lige så meget undren er der omkring denne mystiske plante.
Du er måske selv havnet på denne side fordi du sidder inde med spørgsmål som:
Hvordan skal den passes? kan jeg give for meget vand? og må den stå udenfor om sommeren?
Lyder det bekendt?
I så fald er du havnet det rigtige sted, Vi har samlet alt vores viden om den populære stueplante, oparbejdet gennem de sidste 7 år hvor vi har lavet et hav af eksperimenter med Pilea. Resultaterne af disse eksperimenter kan du se i arkivet med alt det vi har skrevet om Pilea.
Kort sagt indeholder denne vejledning alt du skal vide for at holde din plante flot og grøn hele året rundt – og for alt i verden undgå Pilea-døden. For det er vel det du i bund og grund vil, ikke?
Pasning af Pilea planter
Når det kommer til (alle slags) planter er det helt store spørgsmål altid, hvordan passer man dem? Vi plejer at sige Pilea er nem at holde som stueplante – hovedsageligt fordi den ikke er sart og kan holde til meget. Der skal en hel del til, før den forgår – og den hyppigste årsag er vanding (mere om det længere nede).
Er du ny ud i det med at have stueplanter er Pilea Peperomioides et udmærket sted at starte.
Hvor skal man placere en Pilea?
Hvor skal en Pilea stå, for at have de bedste forudsætninger for at vokse? Placeringen er i bund og grund det vigtigste at overveje når vi køber stueplanter. For at en plante skal trives, må vi forsøge at efterligne dens naturlige omgivelser så meget som muligt – herunder behovet for sol, vand og den rette temperatur.
Pileaen er heldigvis ikke krævende, modsat mange andre af de f.eks. mere eksotiske stueplanter der kvitterer med brune blade hvis luftfugtigheden ikke holdes på drivhus-niveau.
Nord, syd, øst eller vest?
En Pilea Peperomioides kan fint stå i alle hjemmets vindueskarme. Det eneste ‘men’ er det sydvendte vindue. I vintermånederne kan du sagtens placere en Pilea i det sydlige vindue, men i sommermånederne hvor både antallet af soltimer og lysintensiteten stiger, vil det formentlig resultere i brune, tørre pletter på bladene.
Når først et blad er blevet beskadiget vender det ikke tilbage til dets oprindelige udseende. Lige netop for Pileaen vil man gerne undgå at miste for mange blade eller beskadige dem for meget, da den jo hurtigt bliver noget bar at se på.
Inddirekte lys
En god placering vil være et sted i hjemmet hvor den står i masser af lys og eventuelt passerende sol. Den kan også godt stilles i mørkere kroge og reoler, men her skal du bare være opmærksom på at dens vækst højst sandsynligt vil blive markant langsommere.
Vanding
Da vi fik vores første Pileaer vandede vi dem flittigt for at holde jorden fugtig, som var den anbefaling vi havde fået. Viste de det mindste tegn på at de mistrives fik de en sjat vand mere.
Det vil vi ikke anbefale andre at gøre. I stedet for at holde Pileaens jord konstant fugtig vil vi anbefale at lade planten tørre ud mellem vandinger, og hellere vande den helt igennem i ny og næ fremfor at sjatvande hele tiden.
I vintermånederne skal du fortsat vande din Pilea hvis den står indenfor. Særligt i de kolde måneder skruer vi op for varmen indenfor, og jorden kan hurtigere tørre ud i takt med luften bliver mere tør. Det er kun hvis du har en udendørs Pilea at du ikke behøver vande den vinteren over.
Valg af potte har betydning
Overvanding er, efter vores erfaring, den mest hyppige årsag til at en Pilea dør. Det er derfor vigtigt at overveje hvilke(n) potte(r) du planter den i.
Det er meget vigtigt, at man ikke placerer sin Pilea i en potte uden hul i bunden. Hvis man alligevel gør det, så skal man være ekstra opmærksom på vanding. Ellers så står man lige pludselig med en plante hvis rødder er i konstant fodbad, og det er der ingen stueplanter der synes er herligt. Tværtimod dør de langsomt (eller nogle gange meget hurtigt).
Det kan være svært at give råd om præcis hvor meget man skal vande sin Pilea, da det afhænger af udendørs- og indendørs klimaet og hvor stor en potte (hvor meget jord) den har.
Brug en fugtighedsmåler hvis du er i tvivl
Derfor vil vi langt hellere anbefale dig et smart lille værktøj som kan hjælpe med at vurdere hvornår det er tid til at vande: en fugtighedsmåler til jord (som set på billedet til herunder).
Det er et uhyre simpelt redskab som fortæller dig hvor mættet jorden er af vand. Nogle af de mere avancerede modeller kan også måle pH-værdien, men det er ikke nødvendigt for lige Pileaen.
Du kan typisk finde en fugtighedsmåler i det lokale plantecenter, men de kan også nemt købes på nettet til en billig penge. Herunder henviser vi til et par steder hvor de kan købes (reklamelinks):
- PH og fugtighedsmåler til 99,95,- (Plantetorvet)
- PH og fugtighedsmåler til 99,95,- (Blomsterverden)
- Digital fugtighedsmåler til 169,95,-
- Fugtighedsmåler til 79,-
Fugtighedsmåleren stikker du meget simpelt i jorden, og så viser barometeret hvor våd eller tør jorden er. Det kan være en stor hjælp, hvis du ikke er helt sikker på hvor mættet jorden er under jordskorpen.
Overvanding eller mangel på vand
Når det kommer til både overvanding og mangel på vand, er tegnene en del af vejen ret ens:
Tegn på mangel på vand er:
- Blade der har mistet deres elasticitet og er blevet slappe
- Blade der gulner langsomt og til sidst falder af
Tegn på overvanding er:
- Triste og matte blade der har mistet deres spændstighed
- Blade der gulner og falder af
- En stamme der næsten er helt bar (alle blade er faldet af, og ny vækst udebliver)
Det er typisk ikke svært at vide om man har vandet for lidt eller for meget, for i tilfælde af overvanding er jorden som regel meget fugtig, eller der er vand i bunden af potten så rødderne er konstant våde.
Har du fået overvandet kan du:
- Lade jorden tørre helt ud
- Placere potten (hvis den er af plastik og har huller i bunden) på f.eks. avispapir og lade papiret suge fugten
- Ompotte om til ny frisk jord, hvis du er bange for de andre metoder er for langsomme
Kan Pilea stå udenfor?
En udendørs Pilea Peperomioides – er det muligt?
Hertil må vi sige klokkeklart: ja. En Pilea kan sagtens stå udenfor og trives fint. Pilea Peperomioides naturlige habitat er netop i kølige bjergområder, og derfor giver det god mening at planten kan stå udenfor og sågar overvintre. Vi holder den som en stueplante, men det er langt fra det miljø den findes i, i naturen.
De lavere temperaturer er også det der har direkte betydning for, om din plante sætter blomster eller ej.
Vi har med succes haft Pileaer til at stå udenfor på tværs af sæsoner. Vi har dels haft en Pilea der har stået direkte i jorden i haven mens andre har stået mere beskyttet i potter i læ i et åbent skur – hovedsageligt for at beskytte for direkte sollys.
Når man har Pilea udenfor skal man være opmærksom på, at der let kan komme bladlus, men ellers er der ingen udfordringer i at have den stående udenfor.
Valg af jord
Hvilken jord skal man plante sin Pilea i?
Som udgangspunkt kan du bruge ganske almindelig blomsterjord/pottemuld der kan købes i supermarkeder og plantecentre, men svaret kan også afhænge lidt af, hvordan du har valgt af plante den.
En Pilea der er plantet direkte i en krukke uden hul i, vil stille større krav til at du ikke vander for meget så rødderne drukner. I sådan en situation kan man overveje at lægge et lag leca i bunden og fylde på med jord, for at forbedre drænet.
Gødning
De fleste planter der står i en krukke kan med fordel gives gødning i vækstperioden. Når du lige har pottet om til frisk jord (som indeholder gødning) behøver du ikke give ekstra, men efter 1 års tid i samme jord bør du give gødning ca. en gang om måneden i vækstperioden (forår-sommer). Du kan bruge en helt almindelig blomstergødning som kan købes i de fleste gængse butikker i foråret og sommeren.
Ompotning
Ompotning er endnu en af de planteaktiviteter der kan gøre folk en anelse nervøse. For hvornår skal man potte om, og SKAL man potte om hvis Pileaen står i en lille potte? Der er mange spørgsmål der kan melde sig, og her får du vores tips til ompotning af Pilea:
- En Pilea der har stået i en krukke med samme jord i 2+ år kan have godt af en frisk omgang jord
- Bare fordi du potter om behøver du ikke nødvendigvis potte om til en større potte
- En større potte vil give Pileaen mere plads til at vokse – det kan du bruge som et redskab hvis du gerne vil holde den lille eller lade den vokse sig stor
- Er du i tvivl om hvorvidt Pileaen mangler plads kan du kigge under potten. Hvis der er huller i pottens bund vil du kunne holde øje med, om rødderne begynder at vokse ud. Hvis du kan se rødderne er det en klar indikator for, at den har brug for mere plads (hvis den skal vokse sig større)
- Du kan potte om på alle tidspunkter af året når det er en stueplante
Hej,
Jeg har en kæmpestor pilea.
Den er ikke sø høj, men den har mange grne, so jeg har været nødt til binde den op for at den ikke skulle “falde” for meget ud til siderne.
Problemet er, at den faktisk er blevet for stor til min lejlighed – og jeg nænner ikke at skille mig af med den.
Har I et råd til, hvordan jeg kan “begrænse” den
Hej Marianne
Den bedste måde at begrænse en Pileas bredde på, vil være at begrænse den størrelse potte den vokser i. Det er jo selvsagt en smule for sent nu hvor du står med udfordringen, men der er ikke en måde du kan beskære den på som var det en busk for eksempel. Alternativet er at klippe grenene af i en længde du synes er passende, men det efterlader jo ikke ligefrem en så elegant udseende plante.
Min anbefaling vil nok være, at du fjerner de sideskud der måtte være fra jordoverfladen og stammen, som formentlig gør den bredere end selve moderplanten er. Og dernæst kan du overveje at beskære selve stammen, selvom du siger den ikke er så høj. Prøv at se hvad vi har gjort her: https://have-siden.dk/nar-din-pilea-peperomioides-bliver-stor/
Hej
Hvis man sætter en pilea udenfor eller et koldere sted nu her skal den så have vand en gang imellem?
Hilsen Ditte
Hej
Jeg har 2 pilea stiklinger som er vokset godt i 2 måneder nu. Der er begyndt at komme områder med hvid mug/skimmel i begge potter.
Jeg mistænker at jeg har overvandet og begge planter bliver vandet oppefra.
Hvis det er overvanding, så vil jeg holde igen. Skal jeg omplante begge pileA planter? Eller vil muggen/skimmelen forsvinde når jeg lader planterne tørre lidt ud?
Det kunne godt lyde som om de er blevet vandet lidt rigeligt. Jeg vil anbefale at lade planterne tørre ud indtil du vander igen (vand først når du kan mærke elasticiteten i bladene forsvinder, de bliver bløde når det sker), og se om det ikke kan få muggen til at forsvinde.
Kort og godt: Kan min nydelige pilea vokse videre/igen efter min søn på 1 har taget alle dens 20-ish blade af?
Hej Tommy,
Pilea er en ret hårdfør plante – og det vil næste overraske mig hvis den ikke viser livstegn i form af ny vækst!
Jeg har bl.a. forsøgt at hugge en stamme op i næsten 10 stumper (alle uden blade) og stukket dem i jorden – og efter nogen tid var der liv i ca. halvdelen!
Spar på vandet (den kan ikke lide våde fødder!) og giv den tid!
Mvh
have-siden.dk
Det første blad har vist sig. Tak for svar
Hej
Hvilken slags jord skal planten stå i ??
På forhånd tak
Mvh Marina
Ganske almindelig blomstermuld er fin – Tilsæt gerne grus og/eller Leca sten som gør jorden lettere.
Det er vigtigt at plantens rødder ikke står og sopper i fugtig jord.
Har købt to små pileaplanter hos blomsterhandel. De står i meget små potter. Vil det være en god ide at omplante dem, eller trives de med trange forhold?
Hej Karina, hvis rødderne stikker ud i bunden af potten er det altid en god indikator for, at planterne har brug for mere plads. 🙂
Hej
I min plieaplante er der kommet noget der ligner en masse små hvide larver. De kommer frem og nærmest springer rundt når jeg vander blomsten, ved i hvilke larver det er, og hvordan jeg evt. kan komme af med dem igen?
Hejsa. Jeg tror det er såkaldte “springhaler” du oplever i din pilea. De kommer når planten overvandes, og står i meget våd jord, da det er her de trives. Mit bedste bud vil simpelthen være at omplante din pilea med ny blomstermuld og holde igen med vandingen for at slippe for springhalerne.
Hej
Tak for spændende læsning.
Hvad kan man gøre, hvis man synes stammen er for lang uden blade? Kan man tage noget af rødderne/det nederste af stammen af og lade den vokse videre?
Hej Sandra,
Det er et “problem” vi kender, og en løsning kan du læse om her; https://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/
Hej, kan I mon hjælpe mig. Jeg har efterhånden pileaer i alle mine vinduer, men nogle af dem tiltrækker nogle små dyr – nogle små sorte fluelignende nogen.. Hvordan slipper jeg med af dem? Mvh. Charlotte
Hej Charlotte, små sorte fluer kunne meget vel være sørgemyg. De kommer (i alle slags planter) hvis jorden er fugtig og varm, så lægger de æg i overfladen. Det bedste du kan gøre er
1) Vand mindre
2) Lad planten suge vand i stedet for at vande oppefra
3) Køb gule “fluestrips” – det fanger dem effektivt (undgå de gennemsigtige der skal bruge sollys for at virke, de virker så godt som ikke)
Hej. Min pipes er begyndt at tabe stænglerne med blade og bladene har fået brune plamager – nogle af stænglerne er også blevet brune. Planten står i indirekte som og ikke nær radioforedrag – men det har jo været knasende tørke og tørt i flere måneder – kan det være derfor? Jeg vander den lidt hver anden uge. Jeg overvejede om jeg burde potte den om i noget større og det kunne være et plads mangel problem
Jeg har præcis samme problem! Ved ikke hvad jeg gør galt?
For meget sol, som skrevet i indlægget 🙂
Jeg købte for halvanden måned siden i et supermarked en plante med fantastisk flotte, grønne blade, der næsten så ud om om de var lakerede. Den måtte jeg have med hjem, satte den i et østvindue og vander den moderat dagligt. Nu har jeg fundet ud af, at det må være en pilea. Udover at den er vokset en del og stadig har disse fantastiske blade, så har den nu også belønnet mig med tynde, hvide blomster. Kan ikke rigtig finde ud af hvilken blomsterstand, men vel to centimeter lange, 3-4 mm tynde akslignende, hvide blomster. Den er jeg meget begejstret for.
Så vidt jeg har set, har pilea ikke blanke blade. Måske det er en hoya australis, også kaldet voksblomst, du har dig? Bladene er ganske vist lidt anderledes, men de får netop fine hvide blomster.
Se evt. billede her: https://www.logees.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/R/1/R1337-2-large.jpg
Pileaen forveksles også tit med peperomia raindrop, da den også har runde, dog mere dråbeformede) blade (dog ikke én enkelt stamme).
Hejsa
Jeg har to store pilea’er, men der er mange blade på som gør at stammen bøjer, har sat nogle pinde rundt om for at gøre stammen mere lige, men er der andet jeg kan gøre??
Mvh Trine.
Hej Trine,
Jeg tror ikke umiddelbart det er bladene der gør udfaldet, men derimod at planten strækker sig. Når du ser billeder af pileaer vil du nok lægge mærke til, at de (stammerne) har mange forskellige, spøjse former – fordi de strækker sig efter lyset. Hvis du vil forsøge at opretholde en så lige stamme som muligt skal du derfor rotere planten ofte. Du kan se i toppen med den nye vækst hvilken retning den peger i, og ganske enkelt vende den modsat. 🙂
Hej 🙂
Hvor er jeg glad for at have fundet denne pilea-nørde side
Hvornår på året er det bedst af potte om til en større/bedre potte?
Bedste hilsner
Eva
Hej Eva, vi er også glade for du har fundet noget du kan bruge! 🙂
Pileaen er ikke specielt sensitiv, så umiddelbart vil jeg sige at du kan ompotte den når du vil. Så længe der ikke er tale om nye stiklinger uden rodnet der først skal etableres, så er der vidst ingen fare på færde her.
Hej 🙂
Jeg fik en pilea for et lille års tid siden, og da jeg er førstegangs “planteeejer”, har jeg slet ikke overvejet muligheden for, at man skal gøde. Min pilea vokser rigtig godt og skyder masser af stiklinge, men den ser lidt bedrøvet ud. Er der en specielt slags gødning, du anbefaler, man skal bruge? 🙂
På forhånd, tak.
Hej!
Jeg havde fået en del stiklinger jeg ville skære fra og plante .. det er også lykkes! Men der skete det, at jeg skulle skære en fra helt inde ved stammen, og dum som jeg er, så får jeg skåret stammen over!
Jeg har beholdt alt rodnettet, og forsøgt at sætte stammen ovenpå den tilbageværende stamme, og plantet jord omkring, og sat en blomsterpind som holder hele planten nu… bladene hænger og ser triste ud… har I nogen erfaringer med om den liver op igen?
Vh
Hej Lea
Øv hvor uheldigt, men der er gode nyheder. En Pilea kan sagtens overleve at blive skåret over – dog kommer det næppe til at fungere med at forsøge at ‘hele’ stammen ved at sætte de to tilbage sammen, sådan fungerer det desværre ikke.
Det du kan gøre er, at lade stammen med rodnettet blive hvor den er, så vil den vokse videre. Det er ikke sikkert det bliver jordens kønneste plante, alt afhængigt af hvor meget stamme den har. Men det kan blive en sjov plante at se på.
Plantens top/resterende stamme kan du fjerne de nederste blade fra (så den ikke skal bruge krudt på dem) og sætte i sin egen potte med jord. Den vil med garanti klaske sammen det første stykke tid, for den har intet rodnet der kan suge den næring den har brug for. Men den kan udvikle det, og det vil den højst sandsynligt gøre. Vi har selv foretaget dét stunt, og det kan du se lidt mere om her: https://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/
Hej! Jeg er så glad jeg fandt den her side og jeg har nu to små baby pileaer hjemme som vokser for hver dag. Men i dag opdaget jeg at det kom to larver ud af huldet under på potten på moderplanten, samt mange små dyr der kravlet under potten. Jeg planter den om for nogle uger siden, og den er blevet så stor og fin – derfor er jeg så ked af det. Nu står planten ude på altanen da jeg synes det var så ulækkert!
Hvad kan jeg gøre med dette? Er det muligt at skære stammen af ved jordoverfladen og plante den i ny jord?
Håber i kan hjælpe
Hej Maddie, nu ved jeg ikke hvilket jord du har brugt til dine Pileaer, men der har formentlig været nogle smådyr i det. Det bedste du kan gøre er ganske enkelt at ompotte din pilea. Fjern så meget jord som du overhovedet kan, uden at beskadige rodnettet alt for meget, og giv frisk jord. Placerer du dem udenfor vil du naturligvis også risikere at forskellige insekter, snegle og lignende vælger at bosætte sig i potten – vi har før set dræbersnegle i Pileaer der stod udenfor, knap så lækkert 🙂
Hej! Jeg har haft en pilea siden lige omkring juletid, og den virker til at trives: en del nye blade og de første tre stiklinger er begyndt at tage form ude ved kanten af potten 🙂
Jeg undrer mig dog over, at min pilea ikke rigtig bliver højere; den har ikke rigtig nogen stamme.
Skal jeg blot væbne mig med tålmodighed, eller kan jeg gør noget for at hjælpe den til at vokse mere i højden?
Mvh. Cecilie
Hej Cecilie,
Jeg ved ikke hvilken potte din Pilea står i, men typisk vil deres vækst begrænse sig/tilpasse sig den mængde plads de har at vokse på. Derudover kan jeg sige at Pileaer typisk ikke vokser specielt hurtigt og når de gør sker det i forår/sommermånederne hvor der er mest lys. Placeringen af din plante kan derfor også være en faktor, får den mon nok lys? 🙂
Hej.
Har ledt med lys og lygte efter svar på det problem jeg har med min Pilea, men må desværre indse, at det er umuligt. Så nu prøver jeg her.
Ved du, hvad der er gået galt når en pænt stor pilea pludselig taber alle bladene i løbet af et par uger – og til sidst er der kun stænglen tilbage? Og kan jeg evt “redde” det der er tilbage?
På forhånd tak!
Måske skal jeg også lige nævne, at den måske står lidt for mørkt? Jeg ved det ikke. Men den står bagerst i stuen, hvor der er naturligvis, men ikke direkte sollys. Den står i øvrigt heller ikke i nærheden af en radiator. Jeg vander den hver fjortende dag. Den står i en potte som nok er lidt for stor – kan det have nogen betydning? Tænker jeg ikke, men kan jo være jeg tager fejl 🙂
Jeg har erfaring med at min kun vil vandes én gang hver måned ca. Måske er det det?
Og hvis du kan placere den ved noget lys, fx en helt almindelig lampe med en led-pære i, vil det også hjælpe.
Hej min kæmpemstore flotte pilea har desværre fået en del sorte pletter på undersiden af nogle af bladene. I toppen hvor de nye blade skyder frem krøller de lidt og nogle er blevet helt sorte, nærmest visne og falder af – hva kan der være sket? Jeg overvejer om jeg ska dele den og sætte topskuddet i en ny potte og håbe dette vil virke – men tør ikke helt. Jeg har plantet den om igen større potte, fordi hele “jorden” var et stort rodnet og ja måtte skære den fri fra den tidligere potte.
Kan du give et svar så jeg kan redde den??
Mvh Lisa Johansen
Hej,
Jeg har det, jeg kalder min egen lille pilea-farm, men nu er mine moderplanter begyndt at få brune pletter på bladende og nogle flækker også. Hvad kan dette skyldes?
Hej 🙂
Jeg har en to forholdsvise store Pileaer, jeg har lige taget stiklinger fra dem, for at give dem mere plads. Mit spørgsmål er at de to store Pileaer hænger en del ned af, nok fordi de vejre en del, jeg har set på en del billeder at man kan få dem til at vokse sig høje, dette ønsker jeg for min den ene. Jeg har sat en pind op af, og bundet en snor rundt op i håbet om at dette vil støtte planten.
Mvh. Karina
Hei
Jeg har hatt min Pilea plante i 3 år nå. Jeg har bare latt den gro vilt av nyskjerrighet på hvordan den utvikler seg. Men nå har planten en stilk i midten som er 60cm høy og har kun blader på de øverste 30cm, så den ser litt stusselig ut. I tillegg har den 2 stilker nederst som bretter seg ut over potten. Jeg ønsker å få en tettere plante, lik den av din plante på Instagram øverst i posten. Hvordan gjør jeg dette? Og hvordan beskjeærer jeg den i høyden?
Jeg har haft min Pliea i omkring 6 mdr nu, og den giver så mange stiklinger, at jeg næsten ikke kan følge med længere. Stiklingerne har det fint, men moderplantens nederste blade er begyndt at hænge lidt samt, at nogle af bladende får brune “pletter/plamager”.
Planten har været udsat for en del transport den sidste måneds tid, og jeg ved ikke om det er en faktor, der spiller ind. Er potten mon for lille? Hvordan vurderer man om potten er for lille til planten? Moderplanten har mange blade, men vokser ikke så meget i højden heller, som jeg gerne vil have den til.
Har du nogle gode råd? 🙂
Hej Sofia
Det er ikke unormalt at en Pilea begynder at smide de nederste blade efterhånden som den bliver større. Det kan måske dels bare være fordi det er det den gør – det gør palmer fx også, men mange små stiklinger skygger også for lyset for de nederste blade, hvilket gør dem gullige og på et tidspunkt falder de af.
Måden du ser hvorvidt potten er for lille på, er den samme som med andre planter:
Er rodnettet tydeligt i hullerne af pottens bund? I så fald er det en god indikator for, at den har brug for mere plads.
OG, fiser vandet igennem når du vander planten, så det virker som om den ikke suger noget til sig? Så kan det også være en indikator for at der er for mange rødder ifht. jord, så det der er tilbage ikke kan suge mere.
Hejsa 🙂
Jeg har pilea stående i en kubus bowle, men den er begyndt at hænge ned over kanten. Det er en stikning, som jeg har haft i vand og derefter jord. Den er fra april, og er først begyndt at hænge for nyligt. Vandet maks 1 gang om ugen.
Skal den bare have tid, eller er der noget galt? 🙂
Hej Camilla
Husker du at dreje potten? Hvis du aldrig drejer potten vil planten strække sig efter lyset, og det vil i stort set alle tilfælde resultere i, at den ender med at hænge til en side. For at undgå det bliver man nødt til med få dages mellemrum at vende potten, så planten opretholder en lige stamme.
Hvis det ikke er det der er problemet, så må det være et sundhedstegn – og så må du undersøge lidt nærmere hvad der kan være galt. Kan vandet løbe fra potten eller står den i vand? Er bladene matte og bløde, eller skinnende og faste? Vores erfaring siger, at de i langt de fleste tilfælde er overvanding der er skyld i at pileaer mistrives.
Held og lykke med den!
Tak for god intro guide om Pilea.
Jeg har søgt nettet tyndt, men har ikke kunnet finde et svar. Derfor spørger jeg her; min pilea får fedtede blade. Så meget at vindueskarmen også er helt fedtet☺️ Den trives ellers. Er der en forklaring på det?
Hej have-siden
Fedt at I skriver så meget om Pilea-planten. Jeg har flere pilea’er som stammer fra min første og største Pilea. Nu er mit mål så “bare” at få min største plante til at vokse op ad og ikke nødvendigvis blive bredere og mere ‘busket’, som jeg synes er tilfældet nu. Hvordan gør jeg det? Skal jeg fortsat lade stiklingerne sidde på planten eller skal jeg fjerne dem for at få den til at gro op ad og ikke ud ad?
Håber I kan besvare mit spørgsmål.
Mvh Mia
Hej Mia
Det giver næsten lidt sig selv – hvis du lader stiklingerne sidde, så vil Pileaen automatisk blive mere busket. Så tricket for dig må være at fjerne alle stiklinger der kommer, og evt. fjerne de nederste blade på planten – hvis du godt kan lide man kan se stammen. 🙂
Held og lykke med det
Hej. 🙂
Jeg har for nogle uger siden købt en pilea og den vokser så fint og har utrolig mange små stiklinger. Men bladene på den er begyndt at bue og se ud som om de snart klapper sammen :/
Hvad kan det skyldes?
Vender den en gang i ugen, har rykket den fra vindueskarmen og over på en skænk hvor den stadig får lys fra begge sider. Den får ikke for meget vand. Hvad kan jeg gøre for at de bliver flade og runde igen?
Og ang gødning, hvor meget skal de have, hvor ofte? 🙂
Hej Simone
Først og fremmest tillykke med din nye Pilea! Bladene der buer er et velkendt “problem” for mange, inklusiv os selv, og vi har desværre ikke en skudsikker forklaring på hvorfor det er. Men vores bedste bud er, at balancen mellem lys, vand og varme gør forskellen. Ser man på pileaer der kommer direkte fra et gartneri, har de alle perfekt flade blade – og her kan de jo nærmest 100% kontrollere samtlige forhold, så derfor er det vores bedste bud, at det er heri forklaringen ligger. Vi kan ikke sige hvad du skal gøre for at forandre det, så du må nok prøve dig lidt frem – men så længe den har det godt, er det jo heller ikke så slemt. De nyeste blade har dog en tendens til at bue mere fra start, og flade sig mere ud med tiden.
Du behøver nok ikke gøde din plante foreløbig, da den (måske?) lige har fået ny og næringsrig jord. Men ellers kan du give den en dosis en gang om måneden i voksesæsonen. I vintersæsonen behøver du ikke give den noget. Hvor meget den skal have, afhænger af den gødning du køber – anvisninger vil stå på produktet.
Held og lykke med den!
Jeg har efterhånden opfostret en del pilea babyer og et lille trick er, at vende planten med jævne mellemrum. Så bliver de flotte runde i formen 🙂
Hejsa,
Jeg har nu haft pileaer i et par år, og har fået mange stiklinger. To af min oprindelige pileaer er blevet gule, de får stadig stiklinger, som også er gule… og derfor ville jeg høre: Hvad gør jeg forkert?
De overvandes ikke, potten er stor nok, og de står ikke i direkte sollys!
Hvis jeg skal give dem gødning, hvad skal jeg så give dem?
Mvh. Bolette
Hej Bolette
Min umiddelbare tanke, hvis vandingen ikke er et problem og der er tale om hele planten ikke bare et par enkelte blade, er måske at de kunne trænge til gødning. Vi giver bare vores almindelig blomstergødning du kan købe i supermarkedet. 🙂
Jeg har fået hele to piles stiklinger af min veninde og jeg passer dem det bedste jeg kan…dog uden for meget vand. Efter nu 3 måneder har jeg konstateret at de stadigvæk lever, men de er ikke vokset en millimeter. Gør jeg noget forkert?
Hej Solvej
Det kan meget vel være, at de små stiklinger er i fuld gang med at udvikle rodnet – og derfor ser du ingen vækst ifht. blade. Så længe de har det godt, så skal de nok begynde at vokse på et tidspunkt.
Hej
Vedr. blomstring: jeg tror, temperaturen kan være en faktor i forhold til blomstring eller ej. Hvis planten står rigtig køligt en periode, har jeg oplevet en kollega få sin plante i blomst – lysforhold sammen med “kulde” spiller sikkert også ind. Måske I kunne eksperimentere lidt med det, hvis ikke allerede gjort.
Selv har jeg midlertidigt haft en plante til at stå i udestuen her i foråret – også ret køligt – og den fik mere flade og tynde blade under opholdet, hvilket jeg synes, er rigtig kønt.
Hej der.
Jeg har med stor interesse læst jeres svar og spørgsmål, jeg fik sådan en plante af en sød dame som havde fået noget gratis af mig på dba, og jeg har ledt og ledt efter oplysninger på denne firlurlige plante,den har fascineret medmindre form og smukke facon, jeg har fået to skud på hver side op af potteplantens kant og vil høre om der er en med viden og erfaring med omplantning i byt for de to flotte skud vil hjælpe mig med en omplantning og info om Hvilked jord og hvor stor potte den skal i mm.
Jeg er nu klar over at jeg har overvandet den og den har nok stået lidt forkert, men det bliver der ændret på nu for jeg værdsætter min plante så meget.
Min mail er snudder@hotmail.com
31159746
Hej Stine
Hvis du er i tvivl om hvordan du fjerner stiklingerne fra planten, så check videoen i indlægget – den viser præcis hvordan du gør. Og mht. selve ompotningen, så er almindelig jord og en ikke alt for stor potte tilstrækkeligt. (Lille stikling = lille potte)
Held og lykke med det!
Hej
Har med glæde læst indlæg om denne skønne plante – jeg er “pilea-jomfru” og købte i september en ret stor en af slagsen.
Efter anbefaling fra planteskolen har jeg igår taget ca. 15 små og nogle stor stiklinger fra og plantet om.
Er dog i tvivl om hvor meget vand de skal have?
Min store plante får lov at tørre lidt ud og så vander jeg den lidt to gange om ugen. Uden at overvande!
Men skal de små stiklinger også tørre lidt ud eller skal de have godt med vand i starten??
Hej Maiken
Tillykke med din (relativt) nye pilea! 🙂 De små stiklinger du tager har intet rodnet, så de er ekstra følsomme indtil de udvikler det. Derfor ville jeg sørge for de er let fugtige indtil du føler de har fået “ordentlig fat” i jorden. Der går formentlig ikke mere end et par uger før de sætter rødder og bliver mere hårdføre.
Hej
Min moderplante, som har givet mig mange “babyer” har gule blade på de nederste blade og det har ikke hjulpet at flytte fra vindueskarmen og lidt længere ind i stuen.
Skal den måske plantes om eller mangler den gødning? Hvilken slags gødning skal man bruge? Tak for fantastisk hjemmeside.
Hej Marianne, det kan måske være planten er blevet så stor, at den begynder at smide nogle af de nederste blade – det har vi også selv oplevet på vores. Hvis det ikke kun er de nederste blade, ville jeg mistænke overvanding. ☺
Hejsa. Jeg har en stor flot Pilea som står i direkte sollys og får masse af varme og den stor trives. Dog er der kommet nogle dyr på bagside. Hvad gør jeg for at udrydde dem ?
Hej Helle
Du er sikker på, det ikke bare er nogle små prikker/bobler? Det har de fleste pileaer. Men hvis det er dyr, så kan du starte med at rengøre alle blade med en våd klud for at fjerne de levende – og hvis det ikke er tilstrækkeligt, så må du måske ud i noget insektspray, alt afhængigt af hvad det er for nogle dyr.
Held og lykke med det!
Jeg er desværre en af dem der ikke kan få købte pileaer til at gro. Tænker de måske er drevet for hurtigt frem.
Bladene falder af og de få der bliver får meget lange stængler og stammer. Jeg foretrækker de mere tætte udgaver.
Er det fordi der er for langt til lys / vinduet? Står ca. 2 meter fra vindue i norvest-vendt stue.
Nu har jeg så købt en ny lille tæt plante og håber den kan forblive tæt.
Hej Karina
Vi har haft samme problem da nogle af vores Pileaer stod for mørkt. Den eneste løsning var 1) mindre vand 2) mere lys, hvilket vil sige en anden placering i huset.
Så det kan måske være et godt forsøg at prøve at placere den lige ved/i et vindue, og se hvordan den reagerer.
Tak, det forsøger jeg med den nye plante.
Det er virkelig en fin hjemmeside, og en stor hjælp til sådan en nybegynder som mig.
Jeg er primært bedst til at holde kaktusser, så når du skriver gødning, hvilket gødning bruger man?
Jeg fik en Pilea for en måned siden af min søster og den vokser i bedste velgående og har allerede 2 små babyer.
Hej Laura
Dejligt der er brugbar information at hente for dig, så har vi opnået vores ønske med guiden! 🙂
Jeg bruger faktisk bare en helt almindelig gødning fundet i Bauhaus i sin tid. Jeg fik en del spørgsmål på Instagram omkring det for noget tid siden, så jeg smed et billede op af den jeg brugte her: https://www.instagram.com/p/BGy-oBSF0oG/?taken-by=sproutandharvest
Og hvor skønt at din pilea trives! Det er en nem plante at holde når man lige har fået styr på vanding og lys 🙂
Hej. Jeg har har købt en mini-pilea (6cm) og ønsker egentlig ikke at den bliver større. Er der nogen måde hvor på jeg kan få den til at forblive den størrelse, så jeg ikke skal til at plante den om?
Hej Tanja
Du kan ikke forhindre den i at vokse, men for hver gang du potter den om og giver den en større potte vil den automatisk blive større. Så det bedste trick er at give den en almindelig størrelse potte så den har noget at bo i og få næring fra, og så lade den blive der – det vil begrænse dens vækst. Næringen i jorden vil før eller siden forsvinde, så her skal du huske at give den gødning i ny og næ. 🙂
Hej
Min plante har fået nogle brune blade, hvad skyldes dette? Står den for mørkt eller er den vandet for meget.
Hej Helle
Er der tale om tørre brune blade, eller bare almindelige blade der mister den grønne farve? Førstnævnte er formentlig et resultat af den har været udsat for for meget varme fra f.eks. en radiator, andet kan meget vel være pga. overvanding.
Der kommer brune pletter på bladene og den mister også den grønne farve. Den har ikke fået for meget varme, da den har stået på spisebordet. Måske det godt kan være overvanding??
Mange tak for svar.
Hej
Min gamle produktive moderplante er blevet ret høj, hvilket betyder at bladene begynder at hænge meget nedad. Den er sprød og trives super godt, dog ikke så pæn at se på længere. Kan man skære stammen over og plante den påny? Der vil så ikke være rødder.
Vh Majken
Hej Majken,
Det er en øvelse vi har gjort et par gange – og begge gange med succes!
Faktisk kan du med stor sandsynlighed ‘risikere’ at have 2 fine planter nogle måneder efter ‘operationen’.
Prøv at læse dette indlæg: http://have-siden.dk/er-din-pilea-peperomioides-bar-forneden/
Tip: Bevar så mange blade som muligt på den nederste del indtil den har sat nye blade.
Held og lykke 😉
mvh
have-siden.dk
Tip: Prøv at bevare
Hej jeg købte en Pilea for ca en måned nu begynder den at tabe bladene er det træk eller for meget vand
Hej Kirsten
Umiddelbart vil jeg skyde skylden på vandet. Lad den tørre nogenlunde ud mellem vanding, så burde den få det bedre.
Hej!
Mange tak for alle de gode tips og tricks. Jeg følger med på bloggen og ærgrer mig ofte over der ikke er nye indlæg om pileaer, så gerne flere af dem
For ca en måned siden tog jeg stiklinger fra mine to moderplanter, men siden har de hunget rigtig meget – ja de bøjer faktisk nedad udove urtepotteskjuleren.. Jeg har prøvet at tænke meget over vandingen, de har også fået gødning og nu efter en måned kan jeg også se at der allerede er nye skud igen, hvilket jo er super fedt. Det er bare så ærgerligt at de ikke står flot op. Har du måske en ide om hvorfor mine to moder pilea hænger så meget?
Hej. Jeg har nu læst din gode artikel omhyggeligt og alle kommentarerne. Det er sjovt at se din udvikling af din viden angående pasning.
Vi er en flok veninder der har fået en stikling hver af fælles veninde, og det er sjovt at se hvordan de trives forskelligt i de forskellige hjem. Jeg har fået af vide at jeg ikke måtte stille den i direkte sol så blev den gul.
Min trives rigtig godt, og har en flot farve. Men nogle af bladene bukker også indad. Jeg kan se du ikke har fundet ud af hvorfor. Min mor foreslog at den ikke kunne lide at bo i en metal(måske zink) urtepotte skjuler, har du nogen erfaring med det?
Udover det, så dannes der en smule mug/skimmel på toppen af jorden. Jeg tænker at jordtypen er forkert? Jeg vander den sjældent og lader den tørre i mellem vandinger. Har du prøvet at blande lidt sand i din jord? Eller lidt småt hakket dækbark? Så jorden ikke bliver så kompakt.
Hilsen Anna
Hej Anna
Hvor hyggeligt at I hver især har fået en at tage hånd om 🙂
Mht. de bukkede blade, så tror jeg ikke det relaterer sig til zink eller metal materialet, for jeg har pileaer der gør det samme, og nogle står i plastikpotter og andre i lerkrukker. Min teori er stadig at det er klimaet der gør udslaget, men det har jeg ikke beviser for (endnu i hvert fald).
Mug og skimmel på toppen vil jeg umiddelbart mene hænger direkte sammen med vanding og fugtighed. Du siger du har din i en metal urtepotteskjuler, er den plantet direkte i den, eller står den i en plastikpotte der er placeret i metalskjuleren? Hvis den er placeret direkte i metalpotten, så er mit bud at din plante kan være temmelig våd i bunden fordi den ikke kan komme af med vandet.
Vi har flere gange brugt både sand og lecakugler i vores jordopblandinger, det kan særligt hjælpe på overvanding. Det er i hvert fald ikke noget der skader 🙂
Hej
Jeg ville hører om du ved hvorfor mine blade på de nye blade krøller bag ud ? Er det bare til de er vokset sig større og så de folder sig ud. ?
Jeg ved det desværre ikke, men hvis du kigger kommentarerne igennem vil du se at du er langt fra den eneste der har det “problem” 🙂
Hej, min moderplante har fået noget utøj, nogle små hvide dyr. Det var ikke så voldsomt, de var kun i toppen af planten, som jeg nu har knækket af. Jeg har stillet planten udenfor, kan på nuværende tidspunkt ikke se flere dyr. Tror du jeg kan stille den ind igen og er der ellers andet jeg kan gøre?
Vh. Lone
Er det sådan nogle små lidt uldtot-lignende dyr? Så er det uldlus, og de kommer desværre hyppigt i stueplanter. Jeg har haft held med at pensle dem forsigtigt med en blanding af brun sæbe og sprit – det dør de af med det samme.
Hej. Ang. blomstringen, kan det tænkes at det er han-planter der blomstrer?:)
Bare en tanke herfra.
Fed hjemmeside
Hej.
Hvornår er det tid til at skifte jord på Pilea planten. Jeg har haft min i lidt over 1 år nu og aldrig skiftet det, så skal jeg gøre det nu? Og er det bare alm plantemuld? Og sidst men ikke mindst, skal den i en større krukke, ikke fordi den er mega stor men alligevel? Mvh Heidi.
Hej Heidi
Det nemmeste er at kigge i bunden af potten og se om rødderne er vokset ud. Hvis de er det er det en god indikator for, at planten godt kunne trænge til en større potte. Mange vælger at holde deres planter i mindre potter for at begrænse væksten, og det er også en mulighed. Mere plads = større plante.
Almindelig plantemuld er helt fint.
Hej
Jeg har en plante der har sat blomst og frø.
Den blomsrede efter jeg satte den ud i mit sommerhus i skoven. Luften er fugtig herude, en del lys -også direkte, og så vandede jeg den ikke i en måneds tid.
Håber det kan hjælpe i jeres forsøg på at afmystificere den.
Venligst
Jens
Hej Jens,
Tak for din kommentar.
Vi har haft en Pilea stående i det fri siden maj måned. Den står i en potte som er gravet ned i et bed, og den har fået masser af direkte sollys. Den har det forholdsvist fint og har sat en del stiklinger – men desværre ingen blomster endnu.
Vi har en del Pilea stående noget mere beskyttet i det fri. Alle har det fint men heller ikke disse har sat nogen blomst.
Mysteriet lever i bedste velgående 😉
mvh
have-siden.dk
Hej.
Kan pileaen overvintre udenfor uden at dø? Og er de hårdføre nok til at plante ud? Syntes nemlig det kunne være en smuk plante at have i haven
Hej Mette,
Jeg har haft en Pilea stående udendørs i et højbed (gravet ned i jorden med potte) fra Maj til slutningen af September – det gik faktisk ret fint på trods af rigtigt mange barske solskinsdage.
Hvis det kniber med at passe den i en periode er det bestemt en mulighed at grave potten ned i jorden udendørs. Kraftig blæst kan dog ruske lidt voldsomt i de store blade.
Jeg er ret sikker på den ikke tåler frost.
mvh
have-siden.dk
Hejsa
Har du noget erfaring med leca kugler på jordoverfladen, for at holde fluer osv væk?
Hej Vickie
Det har jeg desværre ikke. Men hvis du døjer med fluer i jordoverfladen, så vil jeg anbefale dig at vande dine planter nedefra op, i stedet for omvendt. Det er formentlig sørgemyg du har, som elsker et lunt og fugtigt miljø. De lægger æg i overfladen af jorden, og det kan være svært at komme dem til livs. Jeg har tidligere testet limplader for at få dem væk fra mine planter: http://have-siden.dk/bekaemp-sorgemyg-med-fluestrips/.
Held og lykke med det 🙂
Hei.
Jeg har hatt en pilea i et år nå. Jeg har tatt to middels store stiklinger fra denne og implantet de, da bruke jeg vanlig blomsterjord med lecakuler i bunden av en teracottapotte. Jeg sørget for at jorden var gjennomvåt ved planting. Hvordan skal jeg fortsette å vanne disse stiklingene? Skal jeg la de tørke litt ut, eller fortsette å ha gjennomvåt jord?
På forhånd tusen takk for innspill. 🙂
Hej Maren
Min anbefaling er, at vente til jorden igen er ved at være lidt tør, og så give den noget vand. Ikke nødvendigvis gennemvande (nogle gange er stiklingerne så små at de næsten kan blive skyllet væk hvis man vander for meget), men så det øverste lag er fugtigt. Fortsæt sådan indtil du kan se stiklingen sætter ny vækst – når det sker ved du at den har dannet rodnet, og så kan du vande den som normalt. 🙂 Held og lykke med dem.
Hej
Har du nogen ide om hvorfor nogle af bladene på mine stiklinger krøller lidt?
Hvis de er plantet i en potte med lekakugler og jord, kan man så sige noget generelt om, hvor meget de skal vandes, når jeg ikke lige kan sætte dem i vandbad?
Tak for en super tråd
Mvh Rikke
Hej Rikke
Jeg ved desværre ikke hvorfor de krøller, men hvis det er nogen trøst kan jeg sige at jeg får spørgsmålet fra mange andre, og selv har nogle der også krøller. Jeg ved ikke om det er noget med sæsonen (mere lys og varme), men det tror jeg meget vel det kan være.
Mht. vanding, så er det som skrevet i indlægget svært at rådgive andre om vanding da det jo afhænger af klimaet man har indenfor. Du kan forsøge dig med at stikke en finger i jorden og mærke hvornår det er tørt, eller du kan købe sådan en fugtighedsmåler som der nævnes i indlægget, som kan fortælle en præcis hvor tør planten er nede ved rødderne.
Hej! Super fedt med noget info om de fine planter 🙂
Jeg er meget nysgerrig omkring hvor meget vand en pilea rent faktisk kan tåle? Jeg er selv i fuld gang med at anskaffe mig en, men jeg er så ufattelig bange for at “over-vande” den.. Har du en ide om hvor meget de cirka skal have når de endnu ikke er helt fuldvoksne? 🙂
Det er svært at sige, for det afhænger jo både af temperaturen udenfor, og klimaet indenfor. Mit råd vil være, at lade den tørre let ud mellem vandinger, og når du så vander, så lad være med bare at hælde en sjat vand i, men vand den igennem fx. ved at stille den i vandbad i 10 minutter eller hvor lang tid det tager for dens pottestørrelse at blive gennemvandet. Hvis du føler dig meget usikker kan en fugtighedsmåler til jord varmt anbefales, der er et link til en i indlægget 🙂
Okay det vil jeg prøve! Mange tak for svar 🙂
Hej 🙂
Hvor længe går der går fra at baby pileaer/stiklinger vokser til en “normal” størrelse?
Hej Kathrine, det er svært at sige, men afhænger i den grad af hvor store de var da du tog dem. Min erfaring er, at meget små stiklinger er meeget lang tid om at sætte rodnet og vokse sig større, hvorimod større stiklinger er hurtigere til at komme i gang igen. Men fra stikling til “normal” størrelse vil jeg mene der går mindst et halvt år. I vinterhalvåret vokser de heller ikke særlig meget.
Hej ☺️
Jeg har oplevet flere gange, at når jeg planter stiklinger om, så går der nogle dage, også er bladende ekstremt løse. Altså man skal knap røre dem før de falder af. Og de er underligt nok ligeså fine og grønne uden pletter/misfarvning osv..
Du skal tænke på, at når du tager en stikling så fjerner du plantens rodnet (som er moderplanten) og dermed mulighed for at optage næring. Kort sagt må den “prioritere” hvad der skal bruges krudt på: 1) at holde liv i bladene eller 2) at producere rodnet så den igen kan optage næring og vokse videre.
Det er derfor helt normalt at planten klasker sammen, slet ikke vokser sig større i flere uger eller måneder eller at nogle blade falder af i processen.
Hejsa
Mine Pilea planter laver virkelig mange små rodskud.
Er det bedst for moderplanten, hvis den fortsat skal vokse godt at de bliver fjernet?
Hej Vickie
Jeg ved det reelt set ikke, men hvis man tænker over det får moderplanten jo mest plads hvis der ikke vokser stiklinger over det hele.
Hejsa
Jeg har plantet min pilea om og efter det er den begyndt, at hænge. Hvad gør jeg?
Vh jannie
Hej Jannie
Hvis det er en ny pilea, altså en stikling, så er det helt normalt. Når man tager en stikling fjerner man også dens kilde til næring, nemlig moderplanten, så den skal først sætte nye rødder før den kvikker op igen. Der plejer at gå et par uger, alt afhængigt af hvor stor en stikling det er.
Nej det er ikke stiklingen der er noget i vejen med men derimod moder planten der er begyndt, at hænge med bladene.
Hvorfor mon?
Ok, det er svært at sige. Du kan prøve at holde lidt igen med vandet, give den ekstra næring eller bare give den noget tid og se om den ikke får det bedre når den har tilpasset sig den nye jord og nye potte.
Tak for svar 🙂
Hvor lang tid går der ca. fra jeres stiklinger bliver plantet, og til de selv sætter stiklinger? 🙂
Mine 2 pilea’er er nu 5 måneder, og jeg venter stadig i spænding!
Det er svært at sige Anja, men det afhænger nok dels af størrelsen på stiklingerne da de blev taget/hvor store de er nu. Små pileaer plejer ikke at sætte stiklinger i følge min erfaring, og da det er rodskud skal de først finde deres vej til toppen før der kommer nogen. Tager man hele planten op af potten kan man tit se rodskud der farer rundt nede i bunden af potten, og de bliver selvfølgelig ikke til stiklinger i nærmeste fremtid 😉
Min pilea er blevet meget lysegrøn/gullig at se på her de sidste par uger. Jeg har altid været ret obs på ikke at overvande den. Den står i et nordvendt vindue, så vil mene at den får en middel mængde sol.
Hvad kan dette skyldes, og hvad kan jeg gøre for at få en lækker dyb-grøn pilea igen? 🙂
Hej Caroline
Et skud fra hoften kunne være manglende næring. Prøv evt. at give den gødning en gang om måneden, og se om det hjælper på det. Jeg har lagt mærke til at min pilea der står direkte i en keramik potteskjuler (uden plastikpotte) også er blevet lys, mens alle mine andre har en dyb grøn farve, så jeg ved ikke om der kan være en forbindelse til det.
Hej
Jeg har lige købt min første pilea og den har allerede to nye skud men de er ret små. Hvor store skal de være før de kan omplantes?
Mvh.
Lise
De kan være meget små og stadig blive til selvstændige planter. Jo mindre de er, jo længere tid er de dog om at sætte rødder og vokse sig til normale størrelse planter. Men du kan tage alt fra rodstumper til små stiklinger og få planter ud af det.
Hejsa.
Min Pilea står i en lille potte, og har groet fint indtil for nogle uger siden. Det er flere dage siden den er blevet vandet, og jorden virker stadig meget fugtig. Er det bedst den får noget nyt jord, eller skal den bare stå indtil den bliver mere tør? Er der ikke også en risiko for at jorden begynder at rådne, hvis den står meget fugtig i så mange dage?
Hej Vickie
Der er ingen grund til at skifte dens jord ud bare fordi det er vådt (det er jo naturligt), og det rådner ikke. Men en Pilea (eller alle andre planter) der står i våd jord i for lang tid vil risikere at deres rødder rådner, og dermed dør planten.
Det bedste du kan gøre er at lade være med at vande planten indtil dens jord er blevet tør, og så skulle alt blive normalt igen. Det burde desuden heller ikke tage så lang tid med de varme temperaturer vi har disse dage. 🙂
min pilea død af og jeg ved ikke hvorfor jeg tænker på måske fordi det er for koldt i vindueskarmen jeg har købt den fra havecentre
Medmindre der er tale om hård frost (hvilket der næppe er tale om i en vindueskarm) tror jeg ikke det er kulde der har taget livet af din Pilea. Det kan derimod være at du har været for slem til at overvande den – det er den mest hyppige årsag til en pilea mistrives, ud fra alle dem vi har haft. Det er meget vigtigt ikke at vande for meget, og hvis du får vandet for meget er det essentielt at den kan komme af med vandet så rødderne ikke drukner i vand, og dermed rådner.
Hvordan har du fået din pilea plante så stor og busket? Det første billede
Hvor mange år tager det før den er så stor?
Hej Maiken
Det første billede er faktisk ikke en særlig stor Pilea, men en lille potte med flere pileaer i. Der var hele 12 stiklinger i den potte, og derfor ser den så busket ud. 🙂 Et år efter er den 2-3 gange så stor som den er på det billede.
Hej.
Jeg er helt ny og uerfaren ift. planter. Jeg købte for et par måneder siden min første pilea, og det er indtil videre gået fint. På det øverste af planten er bladene dog begyndt at krølle sig sammen. Den står i en potte på en reol uden direkte sollys, men i et lyst rum.
Hvad kan det skyldes, og kan jeg gøre noget?
Hilsen Maria
Hej Maria
Du er ikke den eneste der har en Pilea med blade der krøller, vores gør det også – og så vidt vi kan se ud fra grønne og stærke blade behøver det ikke være ensbetydende med at planten har det dårligt. Så det det behøver du ikke tænke så meget over 🙂
Hej 🙂 jeg har lige to spørgsmål om pilea.. Jeg tog stiklinger fra ‘moderplanten’ igår, og den har været meget slap at se på lige siden – er det en naturlig proces? Ville være ked af, hvis det tager livet af den 🙂
Spørgsmål to – hvilken højde og generel størrelse får planten?
Hej Janni,
Det er helt normalt at stiklingerne klasker sammen efter du har pottet dem om – og jo større de er når du tager dem, jo værre vil det se ud. Du skal tænke på at du kapper forbindelsen fra moderplanten til stiklingen når du tager den, og dermed dens næringskilde – og den har jo stadig blade den skal holde gang i. Så når du potter den om skal den til at udvikle sit eget rodnet, og det tager lige et par uger. Men den skal nok blive pæn igen, bare giv det lidt tid 🙂
Højde og størrelse på planten afhænger af hvor meget plads du giver den. Men vi har set eksempler på nogle der formentlig har været omkring 1m høj.
Hejsa ☺
Min Pilea plante mistrives og jeg er bekymret. Den har fået noget underligt sort noget under bladene og når det har udviklet sig tilstrækkeligt, så visner bladet og falder af. Man kan tørre det sorte af. Den vokser desuden ikke og har ikke gjort det de sidste cirka tre måneder. Hvad kan der være galt med den og hvad kan jeg gøre ved det..?
Mvh Lena Møller
Hej,
Håber sådan du kan hjælpe! Købte min pilea plante for et halvt års tid siden, da jeg købte den havde den en stikling som jeg tog fra og plantede. Men siden den stikling har der slet ikke kommet nogen andre :-(. Kan det være der slet ikke kommer flere, eller har jeg ikke tålmodighed? 🙂
Hilsen Stine
Hej Stine,
Vores erfaring siger at det kan være meget forskelligt hvor produktiv en Pilea er ifht. stiklinger. Nogle producerer dem konstant og hele tiden, hvor de hos andre er temmelig fraværende uanset alder. Hvis du ikke allerede gør det, så overvej at giv den gødning så planten får noget mere næring. Det kan være det kan hjælpe 🙂
Hej,
En af mine piles stiklinger som jeg har plantet om, har fået et gult blad. Når bladet først er gult er “skaden” så sket og det er bedst og hive bladet af eller hvad er bedst?
Har altid taget de gule blade af min store pilea er det også det bedste for planten?
-Amalie
Hej Amalie,
Jeg ville tage bladet af hvis jeg var dig ja. Vores erfaring siger at når først en skade er sket, så genvinder bladet ikke sit oprindelige udseende. At fjerne det betyder også at den ikke skal bruge alle sin energi på at holde det i live, og det kan den dermed bruge på at vokse sig større og sætte babyer. 🙂
Hej,
Min pilea plante har stået forskellige steder, alt fra reol, til direkte sollys og nu i et vindue med morgensol/formiddagssol. De nederste blade er nu begyndt at blive ret rødlige i farven og lidt brune pletter. Hvad er den rødlige farve tegn på??
Hej Charlotte, vi ved ikke hvad den rødlige farve betyder, men nogle af vores har det også. Så det er ikke nødvendigvis sygdomstegn. Måske skal du tage et nærmere kig på dine vandingsmetoder, fx for meget vand? Det er den hyppigste årsag til pileaer får det dårligt. Vi har tippet om en fugtighedsmåler der kan hjælpe en med at undgå overvanding her på siden.
Hej
Mine pileaer er blevet ja nærmest opstammede, ingen skud mellem bladene og jorden – det er ikke så pænt. De falder el hænger i potten.
Jeg vil gerne potte dem om , kan denne stamme tåle at komme i jorden eller hvordan skal jeg gøre ?
Skal jeg sende et foto af det – jeg er vist på instragram
Hi. Ulla
Hej Ulla,
Mit indtryk er, at pileaer kan se meget forskellige ud. Jeg har selv en pilea der ser opstammet ud og hvor grenene sidder ret langt fra hinanden. Jeg har også en hvor bladene sidder enormt tæt – hvorfor ved jeg simpelthen ikke 🙂
Jeg tror sagtens du kan plante den om uden problemer, men hvordan stammen vil reagere på at få jord op omkring sig ved jeg ikke – du kan give det et forsøg 🙂 Mange vil jo rigtig gerne have det opstammede look, så måske du kan lære at elske det? 😉 Om ikke andet kan du jo altid få en ekstra pilea, og se om den ikke får et lidt anderledes udseende.
Hej.
2 spørgsmål.. 🙂
Har lige sat mine første stiklinger, så det bliver spændende at se, om de overlever.. 🙂
Jeg fik plukket mine, med længere rødder end dem i viser på billederne, skal jeg forkorte dem, eller skal de bare være så lange som mulig?
Hvor lang tid går der ca før en Pilea bliver et lille træ.. der sådan ligefrem er på en stamme.
Bare om det er 1, 10 eller 30 år. sådan ca. 🙂
Hej Sofia,
Tillykke med dine nye stiklinger 😉 Det gør bestemt intet at de er længere, det gør det bare lidt nemmere at plante dem synes jeg. Så du laver bare et hul i jorden der passer til og kommer dem i – så skulle det gå super fint. 🙂
Mht. tidsrammen, så kommer der nok til at gå noget tid før de får den størrelse du ønsker. Det er lidt forskelligt hvor hurtigt de enkelte planter vokser, alt afhængigt af deres placering, lysmængde osv. Men jeg ville nok sige 1-2 år hvis du har en lille bitte stikling i dag. 🙂
Hej,
Jeg købte i foråret to pileaer der stortrivedes sommeren over, og satte mange stiklinger.
I efteråret skiftede jeg jord på dem, sådan en lidt klistret jord med lidt ler købt på en planteskole til formålet. Og mine pileaer har aldrig haft det værre. De to store taber langsomt bladene, som også bliver lyse og syge at se på:(
Er det mon jorden? De små stiklinger er næsten døde allesammen. Øv øv.
Der kommer heller ikke flere skud.
Skal jeg gøde? Og helt bestemt skifte jord tænker jeg?
Håber du ser min kommentar.
Mvh Maria.
Hej Maria,
Øv hvor uheldigt! Det kan være lidt svært det der med jord, vi eksperimenterer selv med lidt forskelligt for at se hvilke udslag det giver. Uden at være gartner eller anden jordekspert vil jeg dog ikke anbefale jord med ler i, til stueplanter. Det er vist mere til selve haven det kan være en fordel. Så mit råd er, plant din pilea om i noget ganske almindeligt pottemuld, og se om den ikke får det bedre efter noget tid. 🙂
Hej.
Jeg har lige opdaget nogle bitte små larver i jorden på min pilea – ved du om det er sygdom eller hvad jeg kan gøre?
Hej Jeanette,
Øv hvor uheldigt! Min første tanke er, om du måske har sørgemyg? Hvis du har vil du kunne se en masse små sorte fluer der flyver rundt omkring planterne – og de udklækkes fra larver af.
Uanset hvad, så vil jeg foreslå dig at du omgående potter planten om, fjerner så meget af det gamle jord du kan og giver den nyt. Ellers skal man nok ud i at købe nyttedyr som så kan komme problemet til livs, og det er alligevel lidt besværligt når det er stueplanter man har at gøre med.
Du kan også prøve at lade den tørre lidt mere ud mellem vandinger. Det er nok de færreste larver der kan lide tør jord, og pileaen kan godt klare det.
Øv har lige vandet den. Synes ikke jeg har set nogle små dyr omkring den. Det er rimelig ulækkert så må prøve dit råd med at plante den om og skifte jord i morgen og ellers må den ud. Det er ellers min “moder” plante så lidt hårdt at smide den ud :/
Tusind tak for svar 🙂
Ja det kan jeg godt forstå – jeg måtte selv smide en af mine ud på et tidspunkt, da den på mystisk vis fik bladlus.
Jeg tror du kan slippe af med det meste ved at skifte jord – og checke at du ikke har samme problemer i andre planter, så det måske spreder sig på en eller anden måde.
Ved du hvorfor der er hvide knopper/ pletter bagpå nogen af planterne? Ligner ikke bladlus
Ja det har jeg også set på mange. Jeg tror ikke der er noget galt, men bare sådan det ser ud. 🙂
Så du havde svaret tak
Hej.
At dine Pileaer ikke sætter blomster betyder at du passer dem godt.
Det er nemlig sådan at den lige som så mange andre grønne planter, kun sætter blomst hvis den tror den skal dø.
Dette fordi den “går i panik” og vil sikre artens overlevelse.
Hvis man tager en orkide, den mister sin blomst når den passes for godt, det er derfor typisk folk der ikke er gode til at passe blomster der er Best til at passe dem.
Mvh. Stine
Hej Stine,
Tak for det informative svar, det er dejligt at få en forklaring på hvorfor den sætter blomster! 🙂
Hej!
For det første super fed side
Jeg er ret ny med det med planter og har aldrig helt haft nemt ved at holde dem i live, men det skal der altså laves om på nu☺️
Jeg har for nyligt anskaffet mig min første pileaplante og den er super fin og har efter dine anvisninger også forsøgt mig med stiklinger, og glæder mig til at se om det er noget jeg kan finde ud af
Men på min store plante(moderplante tror jeg nogle kaldte den?) er nogle af de nederste grene begyndt at hænge lidt, og bladene krøller sig lidt sammen. Jeg vander den kun når jorden er tør og har købt noget gødning til den, men sker der noget ved at jeg klipper de nederste grene af? De er nemlig ikke så pæne ☺️ Undskyld for den lange lange smøre!
Mvh Elisabeth Nielsen
Hej Elisabeth,
Det skal du bestemt ikke undskylde for, jeg er sikker på der er mange andre end dig der oplever samme problem, og som er glade for du udpensler det på deres vegne 🙂
Der sker intet ved at du klipper de nederste grene af, det har jeg faktisk selv gjort på nogle af mine. Man kan også se når man søger efter Pilea billeder, at der faktisk er mange der har en høj tydelig stamme – det tror jeg næsten kun man kan opnå hvis man klipper dem af.
Har din plante nok plads at gro i (check om rødderne er gået igennem), og er det lang tid siden den har fået nyt jord? En gang imellem kan det være en god idé at potte den om i nyt jord, for at få helt ny næring.
Tusinde tak for svaret☺️ Prøver mig lidt frem, og ser om det hjælper!
Hejsa
Jeg har været så heldig at få fat i to små stiklinger, som jeg har plantet i hver sin potte. Jeg ved ikke hvad jeg gør galt, men den ene bliver bladene brune og dør og på den anden falder bladene helt af, altså selve stænglen helt nede ved jorden. Hvad kan jeg gøre for at redde dem?
Mvh Susanne
Hej Susanne,
Ja det er da uheldigt. Kan det mon være fordi de får for meget vand, så de dermed rådner? Det er umiddelbart det eneste jeg kan forestille mig. Jeg har selv lavet et hav af stiklinger, og kun en er død – så min opfattelse er at de generelt er meget nemme at få til at vokse videre. Så prøv at hold igen med vandet. 🙂
Hej
Jeg har taget nogle nye stiklinger fra moderplanter. Altså “grene” øverst på min pilea plante. Er det dem man kan putte i jord og så håbe på at de “smeder” sig sammen og bliver til en stor pilea?
Håber på det bedste!
Hej
Jeg har taget nogle nye stiklinger fra moderplanter. Altså “grene” øverst på min pilea plante. Er det dem man kan putte i jord og så håbe på at de “smeder” sig sammen og bliver til en stor pilea?
Hej Henriette,
Nej stiklinger er dem der kommer op fra jorden af, som nye små skud. Jeg har faktisk ingen idé om hvordan din pilea reagerer på at du har klippet øverste grene af, men hvis de vokser videre efter at være kommet i jord må du da endelig skrive det her. 😉 Men med normale stiklinger så sætter man dem i jorden, hvorefter de udvikler rodnet og vokser op som selvstændige planter. 🙂
Okay… Det var vist ikke så godt 😉 Jeg lader den dog stå lidt endnu og håber på det bedste 😉 hehe..
Mange tak for super hurtigt svar!! 🙂
Okay… Det var vist ikke så godt 😉 Jeg lader den dog stå lidt endnu og håber på det bedste 😉 hehe
Mange tak for super hurtigt svar!! 🙂
Genial infoside 🙂
Det var så lidt 🙂 Jeg tror ikke den kommer til at tage skade, og man ved jo aldrig om noget virker før man prøver, så who knows 😉
Hej 🙂
Min pilea var super smuk da jeg plantede den, men nu er det som om bladene er blevet meget tynde og har nærmest foldet sig sammen. Jeg har flyttet den ind i skyggen, efter den har stået i solen i noget tid. Jeg synes bare ikke det bliver bedre.
Hvad gør jeg forkert?
Venlig hilsen Nanna
Hej Nanna, mine umiddelbare tanker er, at den måske mangler næring. Har du givet den nyt jord eller gødning? Hvis ikke, så overvej at gøre det. Tjek også om den har plads nok, eller om rødderne er vokset ud af bunden – hvis de er kan du måske give den lidt mere plads at gro i.
Hejsa 🙂
Skal pileaen stå i en bestemt slags jord? 🙂
På forhånd tak,
Sasja
Hej Sasja,
Alle mine pileaer har stået i ganske almindelig jord/pottemuld som du kan købe i bla. supermarkeder og byggemarkeder – og de har det glimrende. 🙂
Hej og godeftermiddag Christina.
Skøn og vidunderlig site,og så meget vidunderligt lærerigt for en som mig
der “bare og kun” har de grønne fingre ind imellem.
Pilea en køn,skøn og vidunderlig enkel plante,lige mig.
Desværre,rigtigt meget på sygehuset igennem lang tid,og nu kun en lille usling der ikke bliver til noget,for os begge har der ligesom været andet i tankerne.
Vi bor på på Fanø,kender du mon nogen der for næsten alt i verden vil sælge/sende nogle skønne Pilea ?
Hvor hurtigt vil du “skille”,så der kan “blive flere” ?
“Hørt”,at de ikke må plantes i for store Potter,er der noget mht. dette el. ?
Alle de skønne informationer om og mht. Pilea,vil jeg bliver umådelig glad for.
På forhånd tusind tak,glæder mig meget til at høre fra dig.
En flot og skøn solskinsdag.☀️
Mange hilsner
Annette
P.S. Undskylder,for alle disse,for mange ord.
Hej Annette,
Check din mail, der har du fået svar på alle spørgsmål. 🙂
Hvilket gødning giver du og hvordan gør du?
Har købt noget der skal blandes i 3 liter vand?
Hej Christina,
Den gødning jeg har er ganske almindelig blomstergødning fra Bauhaus – ikke noget fancy. Du skal blot blande gødning og vand efter anvisningerne, og vande planten som du normalt ville gøre det. På den måde får den ny næring så den kan holde sig flot og grøn 🙂
Hej!
Jeg har brug for er tip om planten. Jeg har en pilea plante, som er begyndt at ændre farve i stilkene. I stedet for at være helt grønne som sædvanligt begynder den at blive sådan lidt rød/brun på de nyere stilke og de blade der skal til at spire.
Er det noget, du har oplevet før? Hvis ja, hvad gjorde du for at ændre det?
Vh. Josephine
Hej Josephine,
De nye skud på mine egne pileaer er også en anelse røde, men de vokser allesammen fra det når de bliver til almindelige blade/grene. Så prøv at se om det ikke går i sig selv igen når de vokser 🙂
Mvh Mille
Dejligt med en smule info om pasning og pleje af denne fine plante – som det er faktisk ret svært at finde noget om på nettet. Jeg har selv en, og det er lykkes mig at plante to små stiklinger videre, den ene mistede dog nogle blade i processen desværre. Jeg har et spørgsmål hertil: putter du stiklinger i vand først, eller putter du dem direkte ned i jorden?
Og noget helt andet, har du erfaring med at nogle blade buer ‘nedad’ istedet for opad/udad, som er det normale?
Tak for det!
Hej Christian,
Dejligt at du kan bruge informationen til noget, det er jeg glad for at høre 🙂
Jeg har set flere der putter deres stiklinger i vand først, fordi de mener det hjælper dem med at udvikle rodnettet. Det er efter min erfaring slet ikke nødvendigt, og jeg har nok taget mere end 30 stiklinger siden jeg fik min første pilea – alle med succes. Så ned i jord med dem med det samme, og giv den godt med vand så den ikke står i tør jord. 🙂
Med hensyn til bladene, så har jeg faktisk også set på nogle af mine at bladene gør det. Men det er alle de helt nye blade – måske det også er det på dine? Det ser i hvert fald ud som om at mine “vokser fra det” efter lidt tid.
Tak for svar! Hmm, det ser ud til også at være på de største af mine blade. Har du nogen idé om, hvad det kan skyldes? Er det kalk, gødning, fortættet jord eller noget helt fjerde? Jeg er lidt lost her.
Nej jeg ved det desværre ikke. Men du kan prøve at give den en gang gødning, det har den alligevel godt af i ny og næ.
Hej. Tillader mig lige at skrive. Pia, ansøg om at blive medlem af gruppen “retroblomst” på facebook. Henny som har gruppen sælger Pilea og andre smukke planter. Har lige købt af hende og hun bor i Aarhus området.
Tak for råd ang. Pleje. Skal Pilea stå i vindue? Eller kan den fint stå et meget lyst sted ? Og hvor meget vand vil du give dem og hvor ofte ?
Mvh Kamilla Johansen
Tak for tippet Kamilla! 🙂
Du kan placere din pilea i et vindue eller et sted med masser af naturligt lys – jeg har selv nogle begge steder. Så længe de ikke får meget direkte sol er de glade.
De kan bedst lide at være lidt fugtige hele tiden, men de dør ikke af at tørre lidt ud en gang imellem – bare det ikke er for lang tid af gangen. Så minimum en gang om ugen, afhængigt af hvor varmt og tørt der er i dit hjem.