Hvis du følger mig på Instagram ved du, at Pileaer fylder temmelig meget i min lejlighed. Og hvor meget jeg end holder af de skønne, grønne planter, så vil jeg også gerne have plads til andre typer stueplanter end lige den.
For at udvide plante-horisonten var jeg derfor på besøg hos en af mine lokale plantepushere for at se hvad de havde, og der faldt jeg over den sødeste lille Sophora Prostrata. Det er faktisk ikke første gang jeg ejer sådan en – jeg havde en for en del år tilbage, men den fik jeg taget livet af. Jeg føler mig dog som en mere ansvarlig plantemor i dag end dengang, derfor kom den lille baby med hjem. Jeg vandede rent faktisk mine planter med appelsinjuice da jeg var barn, fordi jeg mente de godt kunne lide det!
Hvad er det lige for en plante?
Sophora Prostrata er en af de planter jeg forestiller mig vil blive meget mere populær end den er i dag – på lige fod med Pilea og Monstera. Planten har et par navne, og herhjemme kaldes den for “Sophora Prostrata” eller “Lille baby“, men dens andre og måske mere korrekte navne er kōwhai, prostrate kōwhai og dværg kōwhai.
Lyder det en anelse eksotisk? Så er det fordi at det rent faktisk er det – planten stammer nemlig fra New Zealands syd-ø hvor den vokser frit i naturen. Her vokser den som en busk der kan blive op til 2 meter høj, og som sætter gule blomster. Og på trods af at det ligner et træ, ja så er det altså en busk.
Pasning af Sophora Prostrata
Der er langt fra New Zealand til Danmarks klima, og grunden til at vi kan dyrke den som stueplante herhjemme er, at den er særdeles dygtig til at tilpasse sig.
En Sophora Prostrata vokser meget langsomt, og har et vanskeligt forhold til vand: Ikke for meget, ikke for lidt. Den må helst ikke tørre ud mellem vandingerne, men overvandes den kan du risikere at bladene bliver gule og falder af – i så fald ved du hvad der er gået galt. Når du køber din Sophora skal du dog også være opmærksom på, at den godt kan få gule blade på grund af flytningen (forskel i temperatur etc.) – det gjorde min i en uges tid eller to, og derefter er den kommet sig helt fint.
Da jeg købte min plante hos plantepusheren stod den udenfor, midt i december – så der er tale om en plante der godt kan klare det kolde klima, men den skulle eftersigende ikke kunne lide frost. Den kan lide fuld sol, masser af naturligt lys og/eller delvis skygge.
Min Sophora er placeret i en lys vindueskarm hvor den får morgensolen, og den bliver vandet cirka en gang om ugen. Cirka en gang om måneden giver jeg den gødning (almindelig gødning købt i Bauhaus), og den trives rigtig godt – så godt at jeg overvejer at klippe en af dens efterhånden meget lange grene af.
Udtørring og no way back
Som skrevet herover må planten helst ikke tørre ud, men det er måske en underdrivelse har jeg sidenhen erfaret. En solid udtørring i den tidlige sommers hedebølge fik min Sophora Prostrata til at se ud som herunder, brun og knastør – og no way back!
Blomstring
Som nævnt længere oppe sætter Sophora’en gule blomster. Da jeg kun lige har købt min egen har jeg ingen erfaring med hvorvidt den sætter blomster når den dyrkes indendørs, og i en potte – og hvornår.
Men når den gror i naturen sætter den årligt blomster i efteråret, og det er her du får mulighed for at gemme nogle frøkapsler så du kan så din helt egen Sophora Prostrata og have den fra den er en lille-bitte baby 😉
Hvis og når den sætter blomster, så ser de ud som på billedet til højre, en yndig gul/orange farve.
Sophora Prostrata som bonsai
Nu er jeg (desværre) ingen Bonsai-ekspert, men i følge dem der er, så er netop denne plante særdeles velegnet til at dyrke som Bonsai. Det er ikke svært at forestille sig når man ser dens beskedne størrelse, miniature blade og zig-zag voksende grene. Da min Sophora voksede så flittigt måtte jeg også klippe grene af for at få lidt harmoni og balance i planten, og det klarede den uden problemer – så du skal bestemt ikke være bange for at trimme din plante lidt.
Har du mod på det kan du forsøge at kaste dig ud i et Bonsai projekt med din Sophora, og i så fald får du lidt inspiration til hvad det kan blive til lige her.
I følge kilden til det første billede, så er netop den Sophora Prostrata intet mindre end 40 år gammel!
Har du erfaring med den lille baby?
Har du tips, gode råd eller andet der kan komme andre til gode? Så tøv ikke med at dele det med os andre lige her i kommentarfeltet. Har du spørgsmål skal du selvfølgelig også være velkommen til at spørge. Jeg kan ikke garantere at jeg selv kan svare, men det kan være der sidder andre eksperter derude der har svar på netop dit spørgsmål. 🙂
Kan disse sophora leve sammen med katte?
Den skulle være giftig at indtage, så hvorvidt den kan leve sammen med katte afhænger nok af hvor drilske dine er 😉 Jeg har haft både Sophora og katte, og de lod den være – men de var generelt heller ikke så interesseret i at tygge i indendørs planter.
Min Sophora er som om den har lus eller lignende. Den er fedtet og laver fedt mærker på bordet. Har prøvet at luse sprøjtet den, men syntes ikke det hjælper. Kan ikke se lus. Men gør jeg noget forkert.
Mvh. Pia
Jeg har også den lille baby hjemme i stuen. Jeg har overvandet den hvilket resulterede i gule blade. Nu prøver jeg at redde den ved virkelig at være opmærksom på vandmængden. Men nu fedter bladene også og drypper faktisk ned på bordet – hvad søren betyder det? Og hvad kan man gøre ved det? Vil gøre alt for at beholde den.
Jeg havde samme oplevelse. Det resulterede i en lang periode uden vækst. Langsomt begyndte den at tabe blandende og se mere og mere ussel ud. Min erfaring er derfor, at der ikke er nogen grund til at beholde den.
Skaf en ny, og pas bedre på den.
Hvordan formerer man den ? Klipper man bare en gren af og stikker i jorden ?
Jeg har samme problem som Inge Løhde med fedtede blade på min Sophora “Little Baby”. Fedtet sidder som et glanslag og små perler på bladene, og jeg kan ingen insekter se – heller ikke med lup.
Ved nogen hvorfor den gør det og hvad der er at gøre ved det?
Hilsen KI
Jeg har haft en sophora prostrata og nu på under 1 måned, tror jeg, at jeg har slået den ihjel. Tror jeg har vandet for lidt. Alle blade er faldet af, så nu er jeg godt nok Iidt nervøs for at den er helt død. Jeg passer den fortsat, men har ikke de store forhåbninger. 🙁
Ja den har ikke så godt af at tørre ud, desværre. Så det kan godt være den har måtte lade livet. Men du kan jo forsøge at give den en ordentlig gennemvanding, og dernæst at holde den lidt fugtig hele tiden (uden at den står i vand til knæene). 🙂
Hej
Hvordan vander du den? Er det i vandbad eller direkte i potten?
Vh Vickie
Jeg har gjort begge dele, men det er oftest bare direkte i potten.
Jeg har to af disse planter ( sofora ), og de er begge to meget fedtede på bladene, og vindueskarmen er ligeledes meget fedtet nedenunder. jeg kan ikke se, at den skulle have lus, og planterne er også fine og grønne. Er der andre, der har oplevet det???
Hej Inge,
Det er ikke noget jeg selv har prøvet eller hørt om, men måske er der andre her på siden der har kendskab til det. Kan det mon vaskes væk med vand fra en sprayflaske?
Jeg er i knibe! Min elskede lille baby levede kun normalt en uge og bladene blev gule og nu er de næsten alle faldet af. Den ser bare virkelig død ud, tror jeg fik den vandet for meget. Spørgsmålet er bare hvad jeg skal gøre for at få liv i den igen, har vandet den når den er næsten tør den sidste måned den den er bare sørgelig at se på. Har du erfaret mere med planten?
Kh Line
Hej Line,
Øv hvor uheldigt 🙁 Som skrevet oplevede jeg selv at min plante havde en del blade der blev gule og faldt af, men det er den kommet sig fint over nu og sætter endda ny bladvækst.
Det er svært for mig at sige om din plante helt er afgået ved døden, eller om der er håb for den. Men det kan være du måske kan tage den ud af potten og se hvordan rodnettet har det – er det rådnet eller ser det fint ud? Og hvordan er jorden; våd, tør eller? Du skriver ikke noget om hvordan planten er placeret, men mange planter kan mangle lys her i de kolde måneder.
Jeg ville give den noget mere tid hvor du fortsætter med at passe den. Hold øje med jorden; er den tør så giv den lidt vand (uden at lade den stå og sejle) og ellers så vent. Masser af lys og ingen heftig radiatorvarme.