Man kan ikke snakke om populære stueplanter uden at nævne Monstera Deliciosa, også kendt som Fingerphilodendron. Den er ganske enkelt at finde overalt på Pinterest, Instagram og boligblade. Plantens popularitet har også medvirket til, at dens let genkendelige bladform nu bliver brugt som print til tapet, tekstiler som puder, sengetøj, bluser, etc., og den er ligeledes ofte brugt som motiv på plakater, malerier og fotografier.
Dens popularitet kan da heller ikke undre nogen, da den dels er super smuk med sin intense grønne farve og skulpturelle udseende, og slet ikke er så svær at passe som man kunne frygte. Men selvom man kunne fristes til at tro Monsteraens tilstedeværelse i de danske hjem er kommet inden for de sidste 2-3 år, så er der faktisk tale om en stueplante som blev promoveret som en god indendørsplante helt tilbage i 80’erne.
Har du været så heldig at få en Monstera og mangler du gode råd til hvordan du passer den? Så læs med herunder.
Sådan passer du din Monstera Deliciosa
At man herhjemme kan dyrke en Monstera i sin stue, når den i naturen lever som en slyngplante i Mexicos tropiske områder, er intet mindre end fascinerende. Det siger også lidt om, hvor god den er til at tilpasse sig, for de fleste vil fortælle at en Monstera er en af de letteste stueplanter at have med at gøre – men de kan være ret krævende hvad angår plads.
Trives den kan den nemlig blive enormt stor, og derfor bør man nok før købet vurdere, om man rent faktisk har plads nok til den. Hvis det er muligt vil det være oplagt at placere den langs et gelænder (f.eks. fra en trappe), op af en væg, dørkarm eller andet så den har noget den kan støtte sig op af.
Den bliver nemt op mod 2,5 m høj som stueplante, selvom det tager sin tid. Når man køber dem er de ofte omkring 45 cm høje, og med tiden vil de udvikle sig til store planter med kæmpe blade. På de unge Monstera planter er bladene hjerteformede, hvor du på de ældre planter vil se de karakteristiske hullede blade der kendetegner planten.
Glad for skygge
Noget af det der gør Monstera Deliciosa til en anvendelig stueplante er, at den godt kan placeres i en mørk krog. Ja det er faktisk der den trives bedst. Den kan sagtens tilpasse sig lyset vendt mod nord, øst og vest men er ikke glad for direkte sollys fra et sydvendt vindue. Den tåler faktisk slet ikke direkte sol, og særligt ikke om sommeren hvor solens stråler er meget stærke.
Dens tropiske oprindelse betyder, at den særlig godt kan lide det fugtige klima, og derfor kan du i ny og næ overbruse den med vand fra en sprayflaske. En almindelig stuetemperatur hele året rundt passer en Monstera fint, da den som sådan ikke har en hvileperiode som mange andre planter har.
Dens store blade medfører en kraftig fordampning, og derfor har den brug for vand hele året rundt – men særligt og mest om sommeren når temperaturen stiger. Fra forår til sensommer kan du give den gødning cirka en gang om ugen, hvor du om vinteren kan nøjes med blot at gøre det et par gange. Den bedste måde hvorpå du kan mærke om den trænger til vand, er ganske enkelt ved at mærke med fingrene – eller bruge en smart fugtighedsmåler som vi har skrevet om her.
Sygdomstegn
Som med alle andre planter kan det naturligvis også ske, at din Monstera bliver lidt træt af livet og kedelig at se på. Det kan være svært at sige præcis hvad der er galt med en andens plante uden at se den eller have været vidne til hvordan den passes, men herunder vil du kunne se de typiske årsager til hvorfor din Monstera mistrives.
Hvis din Monstera Deliciosa har …
- Sorte pletter på bladene, har den det højt sandsynligt for koldt.
- Tørre og brune pletter på bladene, har den højst sandsynligt fået for meget sol.
- Blege blade, mangler den måske næring og du bør derfor spæde til med gødning.
- Gule eller brunlige blade, har den fået for meget vand – lad den derfor tørre ud og vand i mindre doser fremadrettet.
Vær samtidig opmærksom på …
- At checke rodnettet i potten. Er potten fyldt med rødder er det på tide at du potter den om i en større potte.
- At jorden meget hurtig kan blive rigtig tør, hvis du placerer den tæt på en radiator.
- At unge Monsteraer bør omplantes til en større potte en gang om året, mens de ældre kan stå i den samme potte i årevis, hvis man blot fylder frisk jord på toppen.
Her kan du købe en Monstera Deliciosa
Monstera er i dag så populær og “normal” en stueplante, at du ofte kan finde den i ganske almindelige supermarkeder for en billig penge. Der er ligeledes rigtig mange der sælger deres planter på DBA, efterhånden som de vokser dem “ud af hjemmet”.
Del gode tips til pasning af Monstera
Ligger du inde med et godt tip eller erfaringer der kunne gavne andre? Så tøv ikke med at smide en kommentar herunder, så vi alle bliver lidt klogere på den skønne plante. 🙂
Hej! Jeg har haft min monstera deliciosa i 4 år nu og har på intet tidspunkt klippet den ned, men bare omplantet den til større potter under tiden. Den har ikke haft noget at gro op ad, så den er blevet meget bred. Den har ca. 25 blade, hvoraf de 10-15 største er omkring 40 cm i diameter. Luftrødderne er mellem 1-2,5 meter lange. Jeg har nu behov for at klippe den helt ned/skille den ad, da den er ca. 2 meter bred og 1 meter høj. Jeg har skåret alle luftrødderne af så de kun er 1-2 cm. Kan jeg klippe den ud “i stykker” altså beholde bunden med rødder og et par blade og så skære resten af planten i stykker, hvor hvert stykke har 1-3 blade og en eller flere luftrødder? Jeg tænkte så at sætte stiklingerne i vand, så de slår rødder og derefter plante dem om så jeg ender med mange små planter i stedet for en stor. Er der nogen, der har prøvet det før på denne måde eller andre gode råd som er nyttige for mig i forbindelse med mit lille projekt?
Det har jeg gjort en del. Har mindts ti stiklinger fra min. Jeg har både sat stiklinger direkte i vand, og det er som regel de afklip med et stykke luft rod, der giver direkte nye rødder. Og jeg har også plantet direkte i en potte jord, hvor jeg har haft en plasticpose om potten, lukket tæt til, så jorden holdes fugtig. Jeg har også gjort det med min almindelige Monstera. Hvis du allerede er igang, så håber jeg du har fået succes, ellers er det ret nemt at få dem til at blive til nye planter. 100% succes her ihvertfald 🙂
Hej!
Min Monstera Deliciosa Variegata vokser ikke. Jeg har nu haft den i et par måneder (fik den som en trebladet stikling med luftrod og rødder, plantet i plastikpotte med dræn), og den er overhovedet ikke vokset. Den har rigeligt med plads og den får lov til at tørre let ud mellem vandingerne, før den så bliver vandet med regnvand. Jeg giver den desuden en tur med forstøver et par gange mellem vandingerne. Den står lyst i et østvendt vindue (dog kun her i vinterperioden, hvor lyset er sparsomt). Burde den ikke være vokset på de to måneder den har været her? Den har fået gødning et par gange.
Hej Sarah, så vidt jeg ved er Monstera ikke en plante der på disse kanter vokser specielt hurtigt – og særligt ikke indendørs. Derudover er vi nu gået ind i vintersæsonen hvor mange planters vækst generelt går langsommere (det gælder f.eks. også Pilea). Så nej, jeg synes ikke et par måneder er chokerende. Giv den tid og fortsæt med den gode behandling, så skal du nok se fremgang 🙂 Du behøver formentlig heller ikke give den så meget gødning i og med vi ikke er i vækstsæson og den har frisk jord.
Held og lykke med det.
Hej. Vides det hvordan man kan fjerne pletter efter at monsteraen har dryppet på mit bøgetræsbord. Er løsningen at smide blomsten ud? Mvh Helle K.
Jeg har lige købt én (ca 50 cm, potte 17cm) i Kvickly, Holstebro til 59kr. ❤️
Hej 🙂
Min monstera gror hele tiden nye blade, som jo starter med at være et helt tyndt og fint lysegrønt skud, der langsomt folder sig ud.
Nu har jeg opdaget, der er kommet sådan nogle mærkværdige dutter, som skyder ud, der hvor en stængel sidder sammen med en anden. De er hårde og ca. 1 cm lange. Hvad kan det være?
Har du i øvrigt et bud på, hvorfor så mange af mine blade ikke får huller?
Hilsen Louise
De små dutter er luftrødder. I naturen gror disse planter op af bl.a. træer, og de bruger disse rødder til at slynge rundt om træet for at holde sig oprejst. Det simple svar på det med bladene er, at alle være bare ikke får huller. Jo ældre planten er, og jo større bladene er, jo flere af bladene får huller.
Det er ånderødder. Det vil også være lige under denne rod at du kan stiklingeformere planten. I naturen kan planten godt lidt at kravle op af andre træer og det kan ånderødderne hjælpe med.
Her er en video til hjælp: https://youtu.be/nfl77l77a58
Min plante drypper lidt hver dag fra bladene og denne vædske giver pletter på min bøgetræsskænk.
Hvordan får jeg disse pletter væk?
Hej Heidi.
Min har tidligere gjort det samme.
Jeg fandt aldrig ud af hvordan jeg fik pletterne væk, men jeg læste på nettet at planten udskiller vand på denne måde hvis den bliver overvandet. Så nu vander jeg min plante mindre og den drypper ikke længere.
Håber du finder en løsning til at få pletterne af gulvet.
Hejsa
Håber nogen kan hjælpe mig med gode råd om min monstrea plante… Den har brune pletter på bladene og de små blade er blege, gule og brune. Jeg har prøvet både at stille den varmere, lade den tørre ud og stille den væk fra direkte sollys. Det har ikke hjulpet, men er tværtimod blevet værre. Jeg tænker derfor, at den sidste udvej er gødning. Hvad for noget gødning skal man bruge?
Håber i kan hjælpe
Hej 🙂 jeg har lige anskaffet mig den smukke plante, den står i mit soveværelse – og har kun boet her i et par dage.
Mit spørgsmål , eller min undren er- om morgenene når jeg står op, ligger der vanddråber på bladene og omkring planten? Hvad skyldes det. er det normal opførelse? Eller?;)
Vh Jeanette
Hej Jeanette
Det er noget vi før har set hos de mere eksotiske planter som f.eks. bananpalmen. Det er en måde for planten at komme af med overskydende vand på, og er altså helt naturligt – men kan selvfølgelig være lidt til gene for dig som ejer 😉
Hej jeg har en monstera, hvor kun 2 af bladende er med de karakteristiske ” fingr”
Til gengæld har den efterhånden mindst 10 ,- op til 50 cm. lange ” rødder” der ligger hen af gulvet – det er ikke særlig pænt – hvad gør jeg ?
mvh Eva
Jeg har lige (juni 2017) købt en ganske smuk Monstera til den nette pris af 65 kr. i Ilse Jacobsens blomsterbutik ved Carlsberg St. Den vokser så hurtigt og fint når den bare kommer i en lidt større krukke og får en smule gødning.
Dette er blot en oplevelse: Jeg gik på en STEJL bjergskråning i Andesbjergene, i Equador. Nærmede mig et brølende vandfald, der havde skåret en lodret ‘rende’ ind i bjergsiden, 30-40 m høj og 10-15 m bred. Der var konstant dis og vandsprøjt omkring vandfaldet.
På et tidspunkt kravler/skræver jeg over nogle vandrette 15-20 cm tykke plantestængler, der udgår fra en voldsomt frodig, kæmpe plante til venstre for mig. Hele planten var nok omkring 8 m bred og 5-8 m høj, med blade på op til en lille meters længde. Og ja, det var en Monstera! Det var i starten af 80’erne, og jeg havde allerede i årevis haft en del planter af Monstera i forskellige hjem (mit barndoms- og mine senere egne hjem). Den største blev dengang ca. 1,5 m høj og næsten lige så bred. Så jeg kendte den godt, men vidste dengang ikke, at den kom fra tropisk / subtropisk regnskov.
I dag har jeg én, der er på vej over de 2 m. Og den bliver bare ved, op ad en stolpe og hen langs en hems, hvor jeg støtte-binder den med mellemrum.
Åh åh! Jeg har samme problem med sorte pletter på bladene, men har svært ved at tro på, at det er fordi den står for koldt? 🙁 Den får sorte pletter rundt omkring på bladene, og det går så fra grønt til gult… overvejede om gulvarmen kunne være problemet, da den står ved almindelig stue temparatur på 21-22 grader, så kan, som sagt, ikke forstå, hvis det er for koldt? 🙁
Det vand, du vandet den med, er nok for koldt. Lad en fyldt vandkande stå i stuetemperatur, til du skal bruge den næste gang 🙂
hvordan ved jeg hvor meget gødning den skal have??
Hej, håber i kan hjælpe :-(. Min monstera har fået sorte pletter, så den har det nok for koldt – så har rykket den så den står op ad radiatoren. Mit spørgsmål er så om de sorte pletter forsvinder og bladet bliver grønt igen, eller om man skal fjerne bladet?
Mvh Stine
Dette kunne jeg også godt tæneke mig at vide – er der mon nogen, der ved noget? 🙂
Tak for en rigtig god side med mange nyttige informationer. Jeg tillader mig at linke til siden fra min blog. Jeg håber, at det er ok.
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan man tager stiklinger fra Monstera? Jeg har et par stykker som har vist størrelse med mange rødder. Jeg klipper den ofte for at holde den “nede” men kan ikke rigtig gennemskue hvordan jeg tager stiklinger fra den. Kan du hjælpe mig?
På forhånd tak 🙂
Jeg sætter altid de afklippede blade i vaser med vand, og enkelte gange har det været en succes og de har dannet rødder som jeg bagefter har kunne plante. Men jeg kan stadig ikke regne ud, hvorfor det kun virker nogle få gange, og ikke med dem alle sammen?
Mvh Asta