En guide til nemme Primula arter

Der findes flere hundredevis af forskellige Primula arter, men herhjemme er det de færreste der har kendskab til mere end en lille håndfuld. I denne artikel kommer vi omkring nogle af de Primula arter man som nybegynder trygt kan begive sig ud i at dyrke.

Findes der nemme Primula?

Nemme Primula. Hvad er det? Primula, som er nemme i én have, trives måske ikke i en anden have. Primula som plantes under de forkerte forhold i haven, og som følge heraf ikke trives, kan godt under de rette forhold være en nem Primula. Ved nemme Primula forstår vi de Primula, som ikke stiller høje krav i forhold til jordbund, lys og fugtighed udover, hvad de fleste Primula trives godt ved, samt at de er lette at formere ved såning eller deling, og at de er flerårige.

Med hensyn til det sidste, så står der jo i alle primulabøger ”at den primula er flerårig i alt fald på hjemstedet”, men det gælder desværre ikke altid i vores haver, hvor nogle ofte er toårige. Dette skyldes i alt fald i Danmark væsentligt vores klima, som er fugtigt om vinteren og tørt om foråret og sommeren.

Det omvendte er tilfældet på planternes hjemsted. De fleste primula trives bedst i halvskygge eller ”vandrende skygge”, med rigelig fugtighed i vækstsæsonen og i en let, porøs, neutral til let sur jord. Når man tager hensyn til disse grundlæggende krav, så er der heldigvis mange smukke Primula, som er nemme, og som kan anbefales nye primuladyrkere at starte med.

De danske Kodrivere

De tre danske kodrivere , Primula vulgaris, Primula veris og Primula elatior, vokser i naturen i græs, på grøftekanter og i skovkanter, hvor man kan samle frø af dem, og de trives godt i vore haver, og har de det rigtigt godt, formerer de sig selv. I planteskolerne har de om foråret haveprimula i vidunderlige farver. Det er P.x polyanthus- og acaulis hybrider – sorter opstået ved krydsning af bl. a. de tre danske kodrivere. De trives fint i haven.

Allerede fra december og januar kan vi i supermarkederne købe de farverige små primula (acaulis hybrider), og nogle få af dem kan godt klare en dansk vinter udendørs.

Haveaurikler eller Primula x pubescens-hybrider

Nemme er også de mange farverige haveaurikler eller P.x pubescens-hybrider, en af de længst kendte og dyrkede primula fra 1400-tallet. Vores bedstemor dyrkede dem i køkken-haven som kantplante. De har det med at kravle op af jorden efter et par år, men så kan man enten lægge frisk jord omkring dem eller omplante dem. I planteskolerne kan man også få julia-hybriderne eller pudeprimulaerne i flere farver. De trives fint i stenbedet.

Kugleprimula og Rosenprimula

Af yderligere nemme forårsprimula vil jeg nævne P. denticulata eller Kugleprimula (Kan købes her) i flere farver og den røde P. rosea eller Rosenprimula. Begge gror bedst i meget fugtig jord. Kugleprimulaens kraftige blade skyder først frem efter blomstringen, og bliver derved en god bunddækkende plante resten af året.

Primula arter der blomstrer sent

Primula i skovbunden

Udvalget af primula som blomstrer fra maj og senere er ligeledes stort. Den japanske og yndige P. sieboldii. Den findes i hvide, rosa, røde og blå farver. En fin og nem primula, som mest dyrkes i skovbedet, men som også kan dyrkes i stenbedet. Fra samme sektion kan vi anbefale de røde P. cortusiodes og P. polyneura samt de vidunderlige etageprimula såsom:

  • Primula japonica
  • Primula bulleyana
  • Primula chungensis
  • Primula secundiflora
  • Primula burmanica
  • Primula sikkimensis
  • Primula alpicola
  • Primula florinda (Den største af alle Primula)

Alle er nemme, når de står fugtigt, især i vækstsæsonen. De her nævnte primula er ligeledes nemme at formere ved deling eller såning. Vi vil varmt anbefale det sidste. Det er ikke svært, og det giver hurtigt mange nye primula til haven.


Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

Kilder:

Denne tekst stammer oprindeligt fra Dansk Primula Klub der lukkede i 2018. Teksten er sidenhen bearbejdet af os, på have-siden.dk, da vi ønsker at videreformidle den værdifulde information som klubbens mange medlemmer har bidraget med.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top