Sådan dyrker du Primula fra frø

Er du vild med Primula og overvejer du at købe frø for at dyrke nogle bestemte arter eller bare for sjov? At dyrke Primula fra frø har et ry for at være en vanskelig affære, men det behøver det bestemt ikke være. Læs med herunder hvor vi guider dig til hvordan du kommer igang med at dyrke Primula fra frø.

Kom i gang med at så frøene

Når det kommer til Primula frø kan de groft set opdeles i to typer: de frø der gror let og hurtigt, og dem der kræver stratificering (kuldebehandling) for at vokse.

De arter man dyrker i varme vil typisk dukke op efter cirka 3 uger, mens der med stratificering ofte er en højere andel der aldrig bliver til noget. Det sker ikke så sjældent at indkøbte Primula frø er fejlagtigt artsbestemt, det er værd at holde øje med – hvis man altså går op i om det er den ene eller anden art.

Sådan sår du Primula frø trin for trin

  • Find dine Primula frø, såmedium og potter frem
    • Til hobbybrug kan man bruge firkantede 8-10 cm potter
  • Potterne fyldes helt med såjorden, som trykkes plan i overfladen
  • Ovenpå jorden lægges et ganske tyndt lag 1-2 mm, Lecagrus, og frøene drysses tyndt oven på – tænk på, at hver eneste frø kan blive til en plante
  • Der vandes forsigtigt ned mellem kornene med en meget blød bruser eller forstøver, og må ikke dækkes. Frøene kræver lys og luft for at spire
  • Placer potterne i et beskyttet miljø
    • Hvis du har adgang til have eller udemiljø kan du stille dem i skygge eller åbentstående drivhus beskyttet mod solen. Den ideelle spiringstemperatur er 12-15 grader
  • Frøene må aldrig tørre ud, så tilse dem dagligt og spray dem gerne dagligt med vand indtil du ser de gror, og flyt dem herefter til en køligere plads, ca. 10-15°C, eventuelt under vækstlys hvis du har det
  • Hvis spiring udebliver, opbevares potterne med frøene så køligt og fugtigt, som muligt til næste forår. Spiringen kan da indtræffe på dette tidspunkt

Så Primula frø først på året

Primula er en spiselig blomst

En hel del Primula arter er kuldekimende. Det vil sige at frøene skal have vekslende frost og tø for at danne visse enzymer under frøskallen, som nedbryder denne, når spiringstidspunktet nærmer sig. Derfor er det vigtigt, at frøene sås så tidligt som muligt, så de udsættes for vinterens vekslende vejr. Dette gælder også for de ikke kuldekimende.

Jo tidligere man sår, desto tidligere spirer frøene. 14 dage fra eller til betyder ikke noget, men sår man en måned senere eller mere, så får man også spiring og prikling senere. Vejret og temperaturen i marts/april har selvfølgelig også en stor indflydelse på, hvornår de spæde planter er klar til prikling.

En oplagt grund til at så og prikle Primulaer, er for at få så kraftige og sunde planter så tidligt som muligt, således at de allerede kan plantes ud eller ompottes i august-september, hvorved de i højere grad er i stand til at klare den første vinter og give god blomstring det følgende år.

Langt de fleste Primula har godt af at blive pottet om tidligt, og det bør gøres så snart planterne er store nok til at kunne håndteres.

Hvis du selv høster frø fra Primula planter kan du allerede så dem mellem jul og nytår eller lige i starten af januar, og de indkøbte frø lige så hurtigt som de modtages.

Sådan opbevares Primula frø

Frø fra nogle Primula arter spirer bedst eller kun, hvis de sås ”grønne”, men langt de fleste Primula frø tåler dog opbevaring i en lufttæt beholder i køleskabets grøntsagsskuffe (aldrig i dybfryser) efter en grundig tørring i et køligt rum.

Valg af jord

Små frøplanter af Primula er meget sarte med hensyn til næringssalte i såmediet. Derfor skal der anvendes en jord uden tilsætning af gødning. Såmediet skal på en gang være både luftigt og skulle kunne holde på fugtigheden. En god blanding er halvt plantejord og halvt bakkegrus. En del af gruset kan med fordel erstattes med Leca-grus (1-3 mm).

Brug pincet for at undgå at prikle

Kugleprimula

Så snart Primula frøene begynder at spire bør man tynde ud i dem således at hver lille plante står adskilt fra andre. Dette gør man for at undgå skader på planterne, når de skal prikles, idet det så er muligt at få skilt planterne med vedhængende jord, anbringe dem lodret i plantehullet og derved få dem hurtigt i gang efter priklingen.

Ved alle de Primula arter hvor frøene er meget store, bl.a. polyanthus-sorter, kan man med fordel bruge en pincet til at fordele frøene med samme afstand. Det giver også den fordel, at man er fri for at prikle, hvilket sætter planterne tilbage. Hvis man kan undgå at prikle får man den fordel, at planterne kan plantes før ud på det blivende sted i haven. Primula stopper nemlig tidligt deres rodudvikling.

Så snart de to rigtige blade er udvokset (ikke kimbladene) kan man prikle. Rødderne udvikles hurtigt, og for at undgå skader på dem, bør man ikke vente for længe. Efter prikling vandes potterne forsigtigt, og øverst i potterne lægges et lag lecaperler for at forhindre mosdannelse. Til sidst overbruses potterne med en fin forstøver.

Potterne anbringes i en koldbænk i halvskygge, for at beskytte de små planter mod kraftig sol og regn, og for i den efterfølgende periode at kunne kontrollere vandingen. Udtørring af pottejorden er døden for planterne.

Ikke alle Primula arter lige hurtige til at spire og gro, og tidspunktet for prikling fra år til år, alt efter hvor mildt foråret har været. Normalt kan man starte priklingen i anden halvdel af maj og første halvdel af juni, men dette tidspunkt kan variere med 2 uger.

Man kan derfor starte med de kvikkeste arter: Primula veris, elatior og vulgaris, polyanthushybriderne, haveauriklerne og etageprimulaerne, og afslutte med de seneste oftest i juli, flaccida, reidii, hirsuta, watsonii, deflexa m.fl. I anden halvdel af august og første halvdel af september er de fleste så klar til udplantning eller ompotning.

Smart hack til at undgå overdosering

Med hensyn til de typer med småt frø, bl.a. Primula reidii var. williamsii, kender vel alle til det, at når man sidder der med posen og drysser forsigtigt frøene ud i enten kasse eller potte, så lige med ét kommer alle frøene ud og ender alt for tæt i et hjørne. Det kan du undgå ved at gøre sådan her:

  • Tag et stykke almindeligt hvidt papir
  • Mål kasse eller potte op, hvad man nu sår i, og tegn det på papiret. Hvis det er en rund potte kan man f.eks. klare det med en passer hvis man har sådan en liggende
  • Papiret gøres herefter fugtigt med en hårdt opvredet klud, som stryges hen over papiret
  • Fordel herefter frøene på papiret inden for den ramme du har tegnet
    • Er der kommet for mange frø et sted, fordeles de bare med en kniv, så de er jævnt fordelt over hele papiret. Derefter vender man papiret, og lægger det over kassen eller potten
    • Lad det ligge cirka 5-10 min til papiret er tørt, og bank derefter forsigtigt på det så frøene drysser ned med den afstand de havde på papiret
    • Vand forsigtigt med f.eks. en sprayflaske/forstøver og placer potten et skyggefuldt og køligt sted
    • Lad potterne stå 6-8 uger, hvorefter de flyttes i drivhus/koldbænk eller andet beskyttet miljø
    • Så snart spiringen er begyndt, dækkes potten med et tyndt lag leca for ikke udtørringen bliver stor

Kilder: Denne tekst stammer oprindeligt fra Dansk Primula Klub der lukkede i 2018. Teksten er sidenhen bearbejdet af os, på have-siden.dk, da vi ønsker at videreformidle den værdifulde information som klubbens mange medlemmer har bidraget med.

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top