Grønt blad med vand på

8 store stueplanter til det moderne hjem

Store grønne stueplanter har i flere år været en af de mest populære boligtrends, og kigger du forbi Instagram eller Pinterest vil du formentlig også spotte en del, der er begyndt at indrette med planter.

 

Det har aldrig været nemmere at finde grønne planter i byens butikker og online. Erhvervsdrivende har for længst fået færten af, at vi er vilde med planter, og det har gjort hvad der før var “sjældne” eller meget tropiske planter tilgængelige for de fleste.

I bybilledet er der dukket niche-butikker op hvor der udelukkende fokuseres på stueplanter, eller sågar bare kaktusser, og velassorterede supermarkeder med god plads til en blomsterafdeling, såsom mange Meny-butikker, vil ligeledes have et stort udvalg af grønne planter til gode priser. Det kan også være en idé at tjekke sider som DBA, hvor mange gerne vil af med de stueplanter der er vokset dem ud af huset, eller som de ikke ved hvad de skal stille op med.

På de store stueplanter stiger prisen, for der er lagt en masse ressourcer i at få dem til stadiet “stor”. Det er derfor ikke unormalt at finde en opstammet Violinfigen til 3000,- , men det kender vi jo også fra udendørs planter. Små planter er billigere, og for dem der har pengene men ikke tid eller lyst til at vente kan man købe sig til de store planter.

Men hvilke planter skal man gå efter, hvis man drømmer om at indrette boligen med flotte store stueplanter? Det kan du finde inspiration til herunder, hvor vi tipper dig om nogle af de mest populære grønne planter til stuen, som både er til at passe og til at opstøve i forretningerne.

Har du selv en anbefaling til en stor stueplante der er værd at have, så må du endelig smide en kommentar til sidst i indlægget.

Planteindeks

Lynguiden til store stueplanter

Hvilke store stueplanter er de nemmeste at passe?

Stuebirk (Ficus Benjamina) og Gummifigen (Ficus Elastica) er blandt de nemmeste stueplante r at passe, og stiller heller ikke store krav til lys.

Hvilke store stueplanter er de billigste at kbe?

Jo langsommere en plante vokser og jo mere krævende dens pasning er, desto dyrere vil den typisk være. Palmer vil typisk være blandt de billigste du kan finde.

Kan man købe store stueplanter online?

Ja det kan du godt. Led efter nicheforretninger eller specialiserede planteskoler.

 

Violinfigen

Denne grønne stueplante er intet mindre end fantastisk, og er du på udkig efter en stor stueplante der kan give fylde som et træ – så er en violinfigen en oplagt kandidat.

Med sine store, grønne blade og minimalistiske look passer den perfekt ind i ethvert skandinavisk hjem, og som du kan se på billederne herover kan den altså blive rigtig stor hvis den får lov til det.

Pasning: En violinfigen trives ved stuetemperatur men foretrækker dog en høj luftfugtighed. Den skal placeres tæt på naturligt lys, uden at blive eksponeret for for meget direkte sol. Giv den regelmæssig gødning i sommerhalvåret, og undgå helt at gøde den i vinterhalvåret.

Monstera Deliciosa

Kilder: Home&Garden, Valentina Sommariva

Den ultra populære Fingerphilodendron, eller Monstera som den måske hyppigere kaldes, er ikke til at komme uden om når man snakker om populære stueplanter. Selv om man på billeder oftest vil se en Monstera stå i en almindelig stor potte, så kan den faktisk sagtens udvikle sig til at blive en rigtig stor stueplante hvis den får lov – se selv på billederne herover. Som almindelig stueplante kan den problemer blive over 2 meter efter nogle år.

Med sine grønne og skulpturelle blade får man ved købet af en Monstera nærmest et kunstværk til stuen. Derudover synes jeg også den giver et eksotisk “jungle look”, da den jo mest af alt ligner noget man forventer at finde i en subtropisk botanisk have. Eksotisk kan man også sagtens kalde den, da slægten stammer fra Vestindien og Centralamerika. Bladets unikke og skulpturelle huller tjener faktisk også et formål i naturen, de skal nemlig forhindre vinden i at beskadige bladene, som jo let kan blive ganske store og dermed få et stort vingefang.

Pasning: En monstera er nem at passe, og skal helst placeres i en mørk eller skyggefuld krog – udsæt den aldrig for direkte sol! Planten trives ved stuetemperatur og lidt højere, og kan klare sig helt ned til 10 grader. Lad din monstera tørre ud mellem vanding, og sprøjt den regelmæssigt med vand da den trives godt i fugtig luft.

Gummitræ

Kilder: Ukendt, Huniford

Gummitræet er en gammel klassiker i de danske hjem, og som inden for de seneste par år har set en fornyet popularitet. Et gummitræ er en af de store stueplanter du virkelig skal kæmpe for at tage livet af – og dermed en yndet plante for dem der ikke har grønne fingre, eller som blot glemmer at vande deres planter.

I naturen kan et gummitræ blive op til 10 meter højt, og du vil f.eks. kunne se dem stående frit i byer og naturen hvis du rejser til de Kanariske øer. Der findes forskellige varianter af gummitræet, og den mest klassiske er den med de dybe, mørkgrønne blade som jeg selv har, men der findes også nogle med brogede blade som ligeledes er vældig dekorative – de kan dog kræver anderledes pasning.

Pasning: Et gummitræ kan placeres på en skyggefuld plads i boligen og trives glimrende, modsat mange andre store stueplanter – men kan også sagtens klare at stå et lyst sted. Hold igen med direkte sol. Pas på med at overvande den.

Birkefigen eller Stuebirk

Kilder: Gardendesign, Pinterest

Hånden på hjertet, en stuebirk tror jeg de fleste har set rundt omkring i forskellige hjem, uden nødvendigvis at lægge specielt meget mærke til dem. Det kan være en helt ordinær grøn stueplante, men med den rette potte, placering og udvikling kan den også blive noget mere skulpturel at se på som på billederne herover.

En stuebirk er en populær kontorplante fordi den er billig, let at finde og nemt kan tilpasse sig – den kan f.eks. trives i sol såvel som skygge.

Pasning: En Birkefigen kan godt lide varme og drikker flittigt, og det er derfor en god idé at holde øje med hvor tør jorden er – undgå dog at overvande den. Ved høje temperaturer og lav fugtighed kan det også være en fordel at sprøjte planten med vand, så de enkelte blade ikke tørrer ud. Giv den regelmæssig gødning i sommerhalvåret, og skal du potte den om er det bedst at gøre i foråret.

Paraplytræ

Kilde: Universalfloral

Rejser man sydpå vil man kunne se Paraplytræer (eller paraplyplanter) vokse i det fri, og den hører da også naturligt hjemme downunder i Australien og New Zealand. Men til vores held egner den sig også ganske godt som stueplante, da den er hårdfør og ikke stiller høje krav til lys. I det fri og under gode forhold kan den vokse sig helt op til 4 meter høj og halvanden meter bred – men det skal man nok ikke forvente at se ske hjemme i stuen, medmindre man har højt til loftet 😉

Pasning: Et paraplytræ vokser hurtigt og tilpasser sig let til klimaet. Den kan godt lide en plads hvor der er naturligt lys, men skal helst ikke udsættes for direkte sol om sommeren. Hold planten fugtig og gød den cirka hver anden uge om sommeren. På samme måde som nogle af de andre store stueplanter kan et Paraplytræ også godt lide at blive overbrust med vand i ny og næ – det hjælper også med at holde støv væk.

Kentiapalme

Kilde: Ikea

Er man til sol, sommer og eksotisk stemning, så er Kentiapalmen den store stueplante der kan tage dig et skridt nærmere, uden du behøver forlade hjemmet. Udover at Kentiapalmen er smuk og elegant, så er dens klare styrke at den er rigtig nem at passe og lever i lang tid.

Har man et hjem med masser af plads og højt til loftet vil denne type være perfekt som stueplante, da den kan blive helt op til 4 meter (op til 11 meter i troperne).

Pasning: Kentiapalmen vokser hurtigst hvis den placeres et lyst sted, men kan sagtens klare at stå lidt i skyggen. De kan godt lide at blive overbruset med vand (du kan f.eks. stille den ud om sommeren når det regner), og så skal selve jorden holdes fugtig. Pas på med ikke at overvande den om vinteren, da det let kan medføre råd.

Guldpalme

Kilde: Evergreen direct, Vivafashionblog

Guldpalmen (Dypsis lutescens) er en af de populære palmer at have indendørs, dels fordi den er smuk og tilfører et fantastisk grønt farveboost, og dels fordi den er rigtig god til at rense luften. Så er du på udkig efter en stor stueplante der kan forbedre indeklimaet, så er en Guldpalme din go to plante. Går man efter et tropisk inspireret look i boligen, så kan den også være helt perfekt til det formål.

Pasning: Vand din Guldpalme regelmæssigt så rødderne holdes fugtige, og tilføj gødning cirka en gang om måneden. Overbrus den gerne med vand da den godt kan lide den fugtige luft, og prøv at undgå for store temperatursvingninger hvor den er. Giv palmen en lys placering, men pas på med for meget direkte sol i de varme timer, da dette kan give den en gullig farve.

 

Lykkekastanje

Kilde: Happy interior blog, Balconygardenweb

Min første store stueplante var en Lykkekastanje, og jeg kan ærligt indrømme, at den i de mange år jeg havde den ikke fik den mest kærlige behandling. Alligevel stod den stedsegrøn og smuk i rigtig, rigtig lang tid. Lykkekastanjen vil man tit se med den flettede stamme, som på billedet herover, og det i sig selv gør den jo til en stueplante der adskiller sig ud fra de andre planter man måtte have.

Som nævnt er Lykkekastanjen en low maintenance plante, og altså perfekt til dig der ikke har vildt grønne fingre, eller som bare ikke har tid til at gå og pusle om planten hele tiden.

Pasning: Lad jorden tørre ud mellem vandinger, og placer den et lyst sted uden for meget direkte sol. Giv den jævnligt gødning i sommerhalvåret.

17 kommentarer til “8 store stueplanter til det moderne hjem”

 1. Doris Birch Friis

  Jeg har i mange år haft en grøn plante 1-1,5 m høh, mørkegrønne lancetformede blade, som bliver gule og falder af, hvis jeg glemmer at vande. Elegant, men lidt kedelig plante, men hvad hedder den? Troede tid, at det en stuebirk art?
  Vh Doris

  1. Svaret vil nok være lidt forskelligt alt afhængigt af hvor du bor. Men befinder du dig i Københavnsområdet kan du prøve at kigge forbi Plant KBH eller Greenify der også leverer. Priserne er dog også temmelig høje, når vi er ude i denne størrelse. Held og lykke med det!

 2. Pernille Søndergaard Pedersen

  Hvilke store planter vil kunne trives i direkte sol i en varm stue?

 3. Jeg har en fingerphilodendron, som danner nogle tykke rødder uden forgreninger, der udgår fra stilkene. De er lidt irriterende, for de fylder godt op i jorden, og nogle af dem går udenfor urtepotten, og lægger sig hen ad gulvet. Hvad bruges de til? Kan man klippe dem af?

  1. Det er luftrødder Monstera’en har 🙂 – dem får de, når de trives, og de må endelig ikke fjernes. Det er en ekstra måde for planten at få næring + i naturen bruger den dem til at hægte sig fast, så den bedre kan mase sig frem mod lyset (den gror jo i bunden af regnskoven, hvor der er mørkt og fugtigt). – men jeg giver dig ret i, at de ikke hjælper på plads besparelse ;)) Monsteraen er glad for albuerum, hehe.

 4. Jeg har læst lidt mere om Kentiapalmen. Jeg har også købt én. Man skulle tro at den havde flere stilke, i stedet for én stamme, men det er fordi gartnerne sår 3-5 palmer i samme urtepotte, for at gøre den mere fyldig. Mit spørgsmål er nu: Hvad gør man når de bliver store? Luger man ud i dem, så der kun er én palme tilbage, eller kan de trives sammen i hele deres levetid?

 5. Er det ikke længere muligt at købe en dadelpalme? Jeg kan ikke finde den nogen steder på internettet. Den var meget almindelig før i tiden.

 6. Hej.

  Vi søger en stueplante til gulvet der kan stå mørkt. Hvad er det for nogle??

  Med venlig hilsen
  Majbritt Nielsen

  1. Hej Majbritt,

   En paraplyplante er måske lige noget for dig. Vi har haft en stående i mindst 5 år – og den får ikke meget lys!

   mvh
   have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.