8 store stueplanter til det moderne hjem

Store grønne stueplanter har i flere år været en af de mest populære boligtrends, og kigger du forbi Instagram eller Pinterest vil du formentlig også spotte en del, der er begyndt at indrette med planter.

Nemmere end nogensinde at indrette med planter

Jeg vil vove den påstand, at det aldrig har været nemmere at indrette med planter end det er nu.

Erhvervsdrivende har for længst fået færten af, at vi er vilde med indendørs planter, og det har medført, at hvad der før var “sjældne” eller tropiske planter nu er tilgængeligt for de fleste – både online og i fysiske butikker.

I bybilledet er der dukket niche-butikker op hvor der udelukkende fokuseres på stueplanter ligesom velassorterede supermarkeder med god plads til en blomsterafdeling, såsom mange Meny butikker, ligeledes vil have et stort udvalg af grønne planter til gode priser.

Find store planter på DBA og Facebook

Et andet oplagt sted at finde stueplanter, og særligt de store stueplanter, er DBA og Facebook Marketplace, hvor mange gerne vil af med de stueplanter der er vokset dem ud af huset, eller som de ganske enkelt ikke ved hvad de skal stille op med.

Klassikeren i denne kategori er Monstera Deliciosa, som med tiden kan blive ret voldsom at se på, i det den fra naturens side gerne vil kravle og kaste luftrødder ud – ikke nødvendigvis det ejerne drømte om, da de så den lille minimalistiske bloggerplante i butiksruden.

Herunder et øjebliksbillede fra DBA, men det er værd at snuse lidt rundt da du tit kan få dem meget billigt eller sågar gratis hvis blot du selv henter planten:

Monstera Deliciosa til salg
Monstera er en af de store stueplanter der altid er at finde på bl.a. DBA

Store stueplanter er dyrere

Når du overvejer at købe en stor stueplante skal du typisk også forvente, at måtte kaste lidt flere penge efter den ønskede størrelse end normalt. Der er jo bogstavelig talt lagt ressourcer (i form af penge og tid) i at få dem til den størrelse de har. Det er derfor ikke unormalt at finde en opstammet Violinfigen til 3000 kr.

Små planter er bare billigere, men for dem der har pengene og hverken tid eller lyst til at vente, kan man købe sig til de store stueplanter.

Hvilke store grønne planter er gode indendørs?

Men hvilke indendørs planter skal man gå efter, hvis man drømmer om at indrette boligen med flotte store stueplanter? Det kan du finde inspiration til herunder.


Violinfigen

Violinfigen

Denne grønne stueplante er intet mindre end fantastisk, og er du på udkig efter en stor stueplante der kan give fylde som et træ – så er en violinfigen en oplagt kandidat.

Med sine store, grønne blade og minimalistiske look passer den perfekt ind i ethvert skandinavisk hjem, og som du kan se på billederne herover kan den altså blive rigtig stor hvis den får lov til det.

Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa Alba
En broget Monstera

Monstera Deliciosa var planten der, sammen med Pilea Peperomioides, udgjorde “bloggerplanterne” for år tilbage. Altså de grønne planter der var virkelig hypet og som alle med bare en smule interesse for boligindretning måtte have fingrene i. I dag er planterne fortsat meget populære, men nu ser vi til gengæld at der er kultivarerne der trækker overskrifter – f.eks. Monstera Deliciosa Alba (Monstera med brogede hvid/grønne blade som du kan se på billedet herover).

Med Pileaen er det i høj grad en what you see is what you get plante, mens Monsteraen gennemgår en noget dramatisk forvandlingsprocess i takt med den ældes. Den går fra at være en ganske minimalistisk udseende (lille) plante, til at kunne være et krybende junglemonster der smider om sig med luftrødder og vælter ud over det hele hvis den ikke bindes op eller har noget at klatre op af. Sidstnævnte er mit bud på hvorfor, så mange vil af med deres Monstera efter få år.

Med sine grønne og skulpturelle blade får man ved købet af en Monstera nærmest et kunstværk til stuen. Derudover synes jeg også den giver et eksotisk “jungle look”, da den jo mest af alt ligner noget man forventer at finde i en subtropisk botanisk have. Eksotisk kan man også sagtens kalde den, da slægten stammer fra Vestindien og Centralamerika. Bladets unikke og skulpturelle huller tjener faktisk også et formål i naturen, de skal nemlig forhindre vinden i at beskadige bladene, som jo let kan blive ganske store og dermed få et stort vingefang.

Gummitræ

Gummitræ som stueplante

Gummitræet er en gammel klassiker i de danske hjem, og som inden for de seneste par år har set en fornyet popularitet. Et gummitræ er en af de store stueplanter du virkelig skal kæmpe for at tage livet af – og dermed en yndet plante for dem der ikke har grønne fingre, eller som blot glemmer at vande deres planter.

I naturen kan et gummitræ blive op til 10 meter højt, og du vil f.eks. kunne se dem stående frit i byer og naturen hvis du rejser til de Kanariske øer. Der findes forskellige varianter af gummitræet, og den mest klassiske er den med de dybe, mørkgrønne blade som jeg selv har, men der findes også nogle med brogede blade som ligeledes er vældig dekorative – de kan dog kræver anderledes pasning.

Birkefigen eller Stuebirk

ficus benjamina store stueplanter
Kilder: Gardendesign, Pinterest

Hånden på hjertet, en stuebirk tror jeg de fleste har set rundt omkring i forskellige hjem, uden nødvendigvis at lægge specielt meget mærke til dem. Det kan være en helt ordinær grøn stueplante, men med den rette potte, placering og udvikling kan den også blive noget mere skulpturel at se på som på billederne herover.

En stuebirk er en populær kontorplante fordi den er billig, let at finde og nemt kan tilpasse sig – den kan f.eks. trives i sol såvel som skygge.

Paraplytræ

Paraplytræ store stueplanter
Kilde: Universalfloral

Rejser man sydpå vil man kunne se Paraplytræer (eller paraplyplanter) vokse i det fri, og den hører da også naturligt hjemme downunder i Australien og New Zealand. Men til vores held egner den sig også ganske godt som stueplante, da den er hårdfør og ikke stiller høje krav til lys. I det fri og under gode forhold kan den vokse sig helt op til 4 meter høj og halvanden meter bred – men det skal man nok ikke forvente at se ske hjemme i stuen, medmindre man har højt til loftet 😉

Kentiapalme

Howea forsteriana eller Kentiapalme
Kilde: Ikea

Er man til sol, sommer og eksotisk stemning, så er Kentiapalmen den store stueplante der kan tage dig et skridt nærmere, uden du behøver forlade hjemmet. Udover at Kentiapalmen er smuk og elegant, så er dens klare styrke at den er rigtig nem at passe og lever i lang tid.

Har man et hjem med masser af plads og højt til loftet vil denne type være perfekt som stueplante, da den kan blive helt op til 4 meter (op til 11 meter i troperne).

Guldpalme

guldpalme store stueplanter
Kilde: Evergreen direct, Vivafashionblog

Guldpalmen (Dypsis lutescens) er en af de populære palmer at have indendørs, dels fordi den er smuk og tilfører et fantastisk grønt farveboost, og dels fordi den er rigtig god til at rense luften. Så er du på udkig efter en stor stueplante der kan forbedre indeklimaet, så er en Guldpalme din go to plante. Går man efter et tropisk inspireret look i boligen, så kan den også være helt perfekt til det formål.

Lykkekastanje

lykkekastanje store stueplanter
Kilde: Happy interior blog, Balconygardenweb

Min første store stueplante var en Lykkekastanje, og jeg kan ærligt indrømme, at den i de mange år jeg havde den ikke fik den mest kærlige behandling. Alligevel stod den stedsegrøn og smuk i rigtig, rigtig lang tid. Lykkekastanjen vil man tit se med den flettede stamme, som på billedet herover, og det i sig selv gør den jo til en stueplante der adskiller sig ud fra de andre planter man måtte have.

Som nævnt er Lykkekastanjen en low maintenance plante, og altså perfekt til dig der ikke har vildt grønne fingre, eller som bare ikke har tid til at gå og pusle om planten hele tiden.

Ofte stillede spørgsmål om store stueplanter

17 kommentarer til “8 store stueplanter til det moderne hjem”

 1. Doris Birch Friis

  Jeg har i mange år haft en grøn plante 1-1,5 m høh, mørkegrønne lancetformede blade, som bliver gule og falder af, hvis jeg glemmer at vande. Elegant, men lidt kedelig plante, men hvad hedder den? Troede tid, at det en stuebirk art?
  Vh Doris

  1. Svaret vil nok være lidt forskelligt alt afhængigt af hvor du bor. Men befinder du dig i Københavnsområdet kan du prøve at kigge forbi Plant KBH eller Greenify der også leverer. Priserne er dog også temmelig høje, når vi er ude i denne størrelse. Held og lykke med det!

 2. Pernille Søndergaard Pedersen

  Hvilke store planter vil kunne trives i direkte sol i en varm stue?

 3. Jeg har en fingerphilodendron, som danner nogle tykke rødder uden forgreninger, der udgår fra stilkene. De er lidt irriterende, for de fylder godt op i jorden, og nogle af dem går udenfor urtepotten, og lægger sig hen ad gulvet. Hvad bruges de til? Kan man klippe dem af?

  1. Det er luftrødder Monstera’en har 🙂 – dem får de, når de trives, og de må endelig ikke fjernes. Det er en ekstra måde for planten at få næring + i naturen bruger den dem til at hægte sig fast, så den bedre kan mase sig frem mod lyset (den gror jo i bunden af regnskoven, hvor der er mørkt og fugtigt). – men jeg giver dig ret i, at de ikke hjælper på plads besparelse ;)) Monsteraen er glad for albuerum, hehe.

 4. Jeg har læst lidt mere om Kentiapalmen. Jeg har også købt én. Man skulle tro at den havde flere stilke, i stedet for én stamme, men det er fordi gartnerne sår 3-5 palmer i samme urtepotte, for at gøre den mere fyldig. Mit spørgsmål er nu: Hvad gør man når de bliver store? Luger man ud i dem, så der kun er én palme tilbage, eller kan de trives sammen i hele deres levetid?

 5. Er det ikke længere muligt at købe en dadelpalme? Jeg kan ikke finde den nogen steder på internettet. Den var meget almindelig før i tiden.

 6. Hej.

  Vi søger en stueplante til gulvet der kan stå mørkt. Hvad er det for nogle??

  Med venlig hilsen
  Majbritt Nielsen

  1. Hej Majbritt,

   En paraplyplante er måske lige noget for dig. Vi har haft en stående i mindst 5 år – og den får ikke meget lys!

   mvh
   have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top