Store, grønne stueplanter er en af tidens hotteste boligtrends, og kigger man forbi Pinterest, Instagram eller boligbloggere med grønne fingre, så er det da næsten heller ikke til at overse. Heldigvis, for store stueplanter er jo både vældig dekorative og så gavner de indeklimaet – win win, som de siger.

Men hvilke planter skal man gå efter, hvis man drømmer om at indrette boligen med flotte store stueplanter? Det kan du finde inspiration til herunder, hvor vi tipper dig om nogle af de mest populære grønne planter til stuen, som både er til at passe og til at opstøve i forretningerne.

Har du selv en anbefaling til en stor stueplante der er værd at have, så må du endelig smide en kommentar til sidst i indlægget.

 

 

Violinfigen

violinfigen store stueplanter billede
Kilder: GardenlifeAngi Welsh

Denne grønne stueplante er intet mindre end fantastisk, og er du på udkig efter en stor stueplante der kan give fylde som et træ – så er en violinfigen en oplagt kandidat.

Med sine store, grønne blade og minimalistiske look passer den perfekt ind i ethvert skandinavisk hjem, og som du kan se på billederne herover kan den altså blive rigtig stor hvis den får lov til det.

Pasning: En violinfigen trives ved stuetemperatur men foretrækker dog en høj luftfugtighed. Den skal placeres tæt på naturligt lys, uden at blive eksponeret for for meget direkte sol. Giv den regelmæssig gødning i sommerhalvåret, og undgå helt at gøde den i vinterhalvåret.

Kan købes hos: Greenify, Floradin

 

Fingerphilodendron / Monstera Deliciosa

monstera deliciosa store stueplanter
Kilder: Home&Garden, Valentina Sommariva

Den ultra populære Fingerphilodendron, eller Monstera som den måske hyppigere kaldes, er ikke til at komme uden om når man snakker om populære stueplanter. Selv om man på billeder oftest vil se en Monstera stå i en almindelig stor potte, så kan den faktisk sagtens udvikle sig til at blive en rigtig stor stueplante hvis den får lov – se selv på billederne herover. Som almindelig stueplante kan den problemer blive over 2 meter efter nogle år.

Med sine grønne og skulpturelle blade får man ved købet af en Monstera nærmest et kunstværk til stuen. Derudover synes jeg også den giver et eksotisk “jungle look”, da den jo mest af alt ligner noget man forventer at finde i en subtropisk botanisk have. Eksotisk kan man også sagtens kalde den, da slægten stammer fra Vestindien og Centralamerika. Bladets unikke og skulpturelle huller tjener faktisk også et formål i naturen, de skal nemlig forhindre vinden i at beskadige bladene, som jo let kan blive ganske store og dermed få et stort vingefang.

Pasning: En monstera er nem at passe, og skal helst placeres i en mørk eller skyggefuld krog – udsæt den aldrig for direkte sol! Planten trives ved stuetemperatur og lidt højere, og kan klare sig helt ned til 10 grader. Lad din monstera tørre ud mellem vanding, og sprøjt den regelmæssigt med vand da den trives godt i fugtig luft.

Kan købes hos: Greenify, Floradin, de fleste blomsterhandlere i storbyer

 

Gummitræ

gummifigen store stueplanter
Kilder: Ukendt, Huniford

Gummitræet er en gammel klassiker i de danske hjem, og som inden for de seneste par år har set en fornyet popularitet. Et gummitræ er en af de store stueplanter du virkelig skal kæmpe for at tage livet af – og dermed en yndet plante for dem der ikke har grønne fingre, eller som blot glemmer at vande deres planter.

I naturen kan et gummitræ blive op til 10 meter højt, og du vil f.eks. kunne se dem stående frit i byer og naturen hvis du rejser til de Kanariske øer. Der findes forskellige varianter af gummitræet, og den mest klassiske er den med de dybe, mørkgrønne blade som jeg selv har, men der findes også nogle med brogede blade som ligeledes er vældig dekorative – de kan dog kræver anderledes pasning.

Pasning: Et gummitræ kan placeres på en skyggefuld plads i boligen og trives glimrende, modsat mange andre store stueplanter – men kan også sagtens klare at stå et lyst sted. Hold igen med direkte sol. Pas på med at overvande den.

Kan købes hos: Floradin, din blomserhandler

 

Birkefigen eller Stuebirk

ficus benjamina store stueplanter
Kilder: Gardendesign, Pinterest

Hånden på hjertet, en stuebirk tror jeg de fleste har set rundt omkring i forskellige hjem, uden nødvendigvis at lægge specielt meget mærke til dem. Det kan være en helt ordinær grøn stueplante, men med den rette potte, placering og udvikling kan den også blive noget mere skulpturel at se på som på billederne herover.

En stuebirk er en populær kontorplante fordi den er billig, let at finde og nemt kan tilpasse sig – den kan f.eks. trives i sol såvel som skygge.

Pasning: En Birkefigen kan godt lide varme og drikker flittigt, og det er derfor en god idé at holde øje med hvor tør jorden er – undgå dog at overvande den. Ved høje temperaturer og lav fugtighed kan det også være en fordel at sprøjte planten med vand, så de enkelte blade ikke tørrer ud. Giv den regelmæssig gødning i sommerhalvåret, og skal du potte den om er det bedst at gøre i foråret.

Kan købes hos: Floradin, IKEA, din lokale blomsterhandler eller planteskole

 

Paraplytræ

Paraplytræ store stueplanter
Kilde: Universalfloral

Rejser man sydpå vil man kunne se Paraplytræer (eller paraplyplanter) vokse i det fri, og den hører da også naturligt hjemme downunder i Australien og New Zealand. Men til vores held egner den sig også ganske godt som stueplante, da den er hårdfør og ikke stiller høje krav til lys. I det fri og under gode forhold kan den vokse sig helt op til 4 meter høj og halvanden meter bred – men det skal man nok ikke forvente at se ske hjemme i stuen, medmindre man har højt til loftet 😉

Pasning: Et paraplytræ vokser hurtigt og tilpasser sig let til klimaet. Den kan godt lide en plads hvor der er naturligt lys, men skal helst ikke udsættes for direkte sol om sommeren. Hold planten fugtig og gød den cirka hver anden uge om sommeren. På samme måde som nogle af de andre store stueplanter kan et Paraplytræ også godt lide at blive overbrust med vand i ny og næ – det hjælper også med at holde støv væk.

Kan købes hos: Floradin,

 

 

Kentiapalme

Howea forsteriana eller Kentiapalme
Kilde: Ikea

Er man til sol, sommer og eksotisk stemning, så er Kentiapalmen den store stueplante der kan tage dig et skridt nærmere, uden du behøver forlade hjemmet. Udover at Kentiapalmen er smuk og elegant, så er dens klare styrke at den er rigtig nem at passe og lever i lang tid.

Har man et hjem med masser af plads og højt til loftet vil denne type være perfekt som stueplante, da den kan blive helt op til 4 meter (op til 11 meter i troperne).

Pasning: Kentiapalmen vokser hurtigst hvis den placeres et lyst sted, men kan sagtens klare at stå lidt i skyggen. De kan godt lide at blive overbruset med vand (du kan f.eks. stille den ud om sommeren når det regner), og så skal selve jorden holdes fugtig. Pas på med ikke at overvande den om vinteren, da det let kan medføre råd.

Kan købes hos: IKEA, Greenify,

 

 

Guldpalme

guldpalme store stueplanter
Kilde: Evergreen direct, Vivafashionblog

Guldpalmen (Dypsis lutescens) er en af de populære palmer at have indendørs, dels fordi den er smuk og tilfører et fantastisk grønt farveboost, og dels fordi den er rigtig god til at rense luften. Så er du på udkig efter en stor stueplante der kan forbedre indeklimaet, så er en Guldpalme din go to plante. Går man efter et tropisk inspireret look i boligen, så kan den også være helt perfekt til det formål.

Pasning: Vand din Guldpalme regelmæssigt så rødderne holdes fugtige, og tilføj gødning cirka en gang om måneden. Overbrus den gerne med vand da den godt kan lide den fugtige luft, og prøv at undgå for store temperatursvingninger hvor den er. Giv palmen en lys placering, men pas på med for meget direkte sol i de varme timer, da dette kan give den en gullig farve.

Kan købes hos: Floradin, Plantorama forretninger

 

Lykkekastanje

lykkekastanje store stueplanter
Kilde: Happy interior blog, Balconygardenweb

Min første store stueplante var en Lykkekastanje, og jeg kan ærligt indrømme, at den i de mange år jeg havde den ikke fik den mest kærlige behandling. Alligevel stod den stedsegrøn og smuk i rigtig, rigtig lang tid. Lykkekastanjen vil man tit se med den flettede stamme, som på billedet herover, og det i sig selv gør den jo til en stueplante der adskiller sig ud fra de andre planter man måtte have.

Som nævnt er Lykkekastanjen en low maintenance plante, og altså perfekt til dig der ikke har vildt grønne fingre, eller som bare ikke har tid til at gå og pusle om planten hele tiden.

Pasning: Lad jorden tørre ud mellem vandinger, og placer den et lyst sted uden for meget direkte sol. Giv den jævnligt gødning i sommerhalvåret.

Kan købes hos: IKEA,

 

(Visited 19.231 times, 1 visits today)

17 Comments

 1. Doris Birch Friis 19. januar 2019 at 15:37

  Jeg har i mange år haft en grøn plante 1-1,5 m høh, mørkegrønne lancetformede blade, som bliver gule og falder af, hvis jeg glemmer at vande. Elegant, men lidt kedelig plante, men hvad hedder den? Troede tid, at det en stuebirk art?
  Vh Doris

  Reply
 2. Asger 12. december 2018 at 2:35

  Hvor kan jeg købe en Violinfigen så stor og flot som vist på billederne

  Reply
  1. Haveaspiranten 12. december 2018 at 21:00

   Svaret vil nok være lidt forskelligt alt afhængigt af hvor du bor. Men befinder du dig i Københavnsområdet kan du prøve at kigge forbi Plant KBH eller Greenify der også leverer. Priserne er dog også temmelig høje, når vi er ude i denne størrelse. Held og lykke med det!

   Reply
 3. charlotte enevoldsen 26. april 2018 at 14:49

  mit gummi træ har krøllet blade for oven

  Reply
 4. Jette Ramsing 24. februar 2018 at 12:42

  Hej , min guldplade tørrer ud i spidserne , bed i hvorfor ?:-)

  Reply
 5. Pernille Søndergaard Pedersen 4. maj 2017 at 15:01

  Hvilke store planter vil kunne trives i direkte sol i en varm stue?

  Reply
 6. Carl 17. april 2017 at 11:20

  Jeg har en fingerphilodendron, som danner nogle tykke rødder uden forgreninger, der udgår fra stilkene. De er lidt irriterende, for de fylder godt op i jorden, og nogle af dem går udenfor urtepotten, og lægger sig hen ad gulvet. Hvad bruges de til? Kan man klippe dem af?

  Reply
  1. MT 25. juni 2017 at 8:51

   Det er luftrødder Monstera’en har 🙂 – dem får de, når de trives, og de må endelig ikke fjernes. Det er en ekstra måde for planten at få næring + i naturen bruger den dem til at hægte sig fast, så den bedre kan mase sig frem mod lyset (den gror jo i bunden af regnskoven, hvor der er mørkt og fugtigt). – men jeg giver dig ret i, at de ikke hjælper på plads besparelse ;)) Monsteraen er glad for albuerum, hehe.

   Reply
 7. Carl 31. januar 2017 at 18:10

  Jeg har læst lidt mere om Kentiapalmen. Jeg har også købt én. Man skulle tro at den havde flere stilke, i stedet for én stamme, men det er fordi gartnerne sår 3-5 palmer i samme urtepotte, for at gøre den mere fyldig. Mit spørgsmål er nu: Hvad gør man når de bliver store? Luger man ud i dem, så der kun er én palme tilbage, eller kan de trives sammen i hele deres levetid?

  Reply
 8. Carl 18. januar 2017 at 14:06

  Er det ikke længere muligt at købe en dadelpalme? Jeg kan ikke finde den nogen steder på internettet. Den var meget almindelig før i tiden.

  Reply
   1. Carl 27. januar 2017 at 16:48

    Tak for svaret. Jeg ved godt at man kan købe dværgdadelpalmer, men jeg vil have en rigtig dadelpalme.

    Reply
 9. Carl 18. januar 2017 at 13:52

  Billederne under Kentiapalmen forestiller ikke kentiapalmer. Det er da let at se.

  Reply
 10. Majbritt 15. januar 2017 at 17:56

  Hej.

  Vi søger en stueplante til gulvet der kan stå mørkt. Hvad er det for nogle??

  Med venlig hilsen
  Majbritt Nielsen

  Reply
  1. admin 15. januar 2017 at 19:38

   Hej Majbritt,

   En paraplyplante er måske lige noget for dig. Vi har haft en stående i mindst 5 år – og den får ikke meget lys!

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 11. Britta Nielsen 31. oktober 2016 at 9:06

  Kan Hørpalmer klare sig inde i stuen om vinteren?

  Reply
  1. Have aspiranten 21. januar 2017 at 9:26

   Hej Britta

   Vi kender ikke så meget til lige hørpalmen, men det må kunne Googles 🙂

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *