Pletter i luften: En guide til pasning

Drømmer du om en plante der flittigt vokser og hopper omkring de mere langsomt voksende planter? Så er Pletter i luften den perfekte kandidat til at øge plantebestanden. Denne evig grønne plante kan dyrkes både indendørs og udendørs (dog ikke om vinteren), og bruges ofte i selskab med andre planter, for at tilføje lidt lethed til udtrykket.

En minimalistisk og perfekt grøn stueplante

De fleste plante-minimalister vil elske Muehlenbeckia complexa, som er det latinske navn for Pletter i luften, alene på grund af dens energi. Selv om den sætter blomster, vil du aldrig lægge mærke til dem, medmindre du tilfældigvis går rundt med et forstørrelsesglas. Frugterne er interessante at se på, men de er virkelig små, og det er ikke blomsterne man køber denne fine, grønne plante for.

Du kan benytte planten i et terrarium hvor den får høj luftfugtighed og begrænset mængde lys, da den ikke kræver særlige betingelser for vækst. Generelt set fungerer den bedst hvis den får lov til at hænge eller kravle, så den er oplagt at bruge til at dekorere vertikalt i rummet.

Pasning af Pletter i luften

  • Størrelse:  Denne voldsomme slyng- plante kan dakke alt med lynets hast
  • Løv: Små, runde, mørkegrønne blade pa sorte, skinnende stængler
  • Placering: Syd, øst eller vest
  • Vanding: Hold jorden jævnt fugtig, og lad den ikke tørre ud
  • Optimal nattemperatur: 10-21 grader, den kan altså ikke tåle frost eller overvintre udenfor
  • Vækst: Meget hurtig. Den kan vokse fra 7 til 90 cm i løbet af måneder, hvis den får lov
  • Jord: Humusholdig iblandet kompost, men vokser i næsten alt
  • Gødskning: Tidligt forår til sent efterår

Hvis du giver denne plante et sted i solen, vil den gro som en vanvittig. Placeres den i indirekte lys, vil den også vokse relativt stærkt.

Hvor meget vand skal pletter i luften have? Ja, at lade planten tørre ud er faktisk det hårdeste du kan byde denne ellers meget taknemmelige plante. En stressreaktion på dét vil være at de nye skud dør og bladene falder af. En måde at undgå det problem på, er ved at give Pletter i luften en tilpas stor størrelse potte, så rødderne har masser af jord omkring sig og udtørring tager længere tid. Derudover kan du overveje at investere i en fugtighedsmåler som vi har nævnt her, hvis du finder det svært at vurdere, hvornår jorden trænger til vand.

Du bør være ekstra obs på udtørring hvis du placerer din plante i i et sydvendt vindue eller i haven, da dette jo som bekendt er det varmeste sted.

Pletter i luften er hjemmehørernde i New Zealand og Australien, hvilket siger meget om dens hårdførhed over for fattig jord. Det eneste krævende arbejde kan have noget at gøre med beskæring i og med den vokser så stærkt under de rette forhold. Så vær ikke bange for at svinge saksen, selvom planten kan se skrøbelig ud. Efter en klipning vil den lynhurtigt vokse tilbage til sin gamle størrelse, og formentlig endnu større (hvis den får lov).

 

Foto: Floradania

3 kommentarer til “Pletter i luften: En guide til pasning”

  1. Den er fuldt vinterhårdfør i hvert fald i Danmark og kan sagtens plantes ud i haven og overlever selv meget hård frost. Det er en langsom starter i foråret og den ser meget død ud. Jeg lader min være, klipper den ikke og den er så flot hvert år. Det er 4. sæson nu.

  2. Maybritt holm

    Hej ! Det med at plettet i luften ikke kan overvintre passer ikke. Jeg ha en der har været i haven på 5 år nu er den omkring 1 1/2m2 stor fyldt med blomster vil gerne sende et billede men ved ikke hvortil
    Vh. Maybritt holm

  3. Sissel Saraz

    Der er store mængder små 2 mm hvide tynde larver eller lus i jorden og på planten. Hvordan kommer jeg af med dem. Jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad de er for nogle lus på div have hjemme sider.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top