Guide til pasning af Paradistræ (Crassula Ovata)

Paradistræ er en af de mest gængse sukkulenter, og den er ofte at spotte i butiksvinduer og private hjem, så du vil formentlig have set den mere end én gang. Det er med god grund, for der er tale om en stueplante der er virkelig nem at passe, som kan klare en selv hårdhændet behandling og opnå en imponerende størrelse hvis den får lov.

Vi kalder den “Paradistræ” men dens botaniske navn er “Crassula Ovata”, og den hører oprindeligt til i Sydafrika. Læs med herunder og få lidt råd til hvordan du passer dit Paradistræ.

Pasning af Paradistræ

Paradistræet er en sukkulent, og de er generelt kendt for at være planter der ikke stiller de store krav til pasning, og som kan trives under lidt kummerlige forhold. Under de rette forhold kan man derimod være heldig at få små blomster i det tidlige forår, ligesom den, med nok plads, kan vokse sig imponerende stor, faktisk helt op til 1 m.

Lys: Paradistræ trives bedst i masser af direkte lys for at udvikle sig flottest og mest naturligt. Mangler den lys vil du opleve, at væksten bliver deform. Det kan også anbefales at rotere planten i ny og næ, for at den vokser harmonisk. Får planten direkte sollys kan man opleve, at kanterne kan blive røde.

Temperatur: Som en anden sukkulent foretrækker Paradistræ et varmt og tørt miljø – gerne mellem 18-24 grader om dagen.

Vanding: Lad jorden tørre ud mellem vanding, og sørg for, at planten ikke står i vand efter vanding da rødderne i så fald vil rådne. I vintermånederne kan du minimere vandingen markant, og nøjes med at vande når jorden er tørret helt ud.

Jord: Sukkulenter har brug for veldrænet jord for at trives. Du kan købe jord til formålet, eller blande almindelig pottemuld op med grus, leca eller lignende.

Gødning: I forår og sommermånederne kan du gøde med en flydende gødning hver tredje eller fjerde måned.

Formering af Paradistræ

Sukkulenter er blandt de nemmeste planter at formere, og det kan foregå på flere forskellige måder. Du kan tage stiklinger med en lille smule gren og komme dem i vand, i jord eller tage enkelte blade der placeres i jord, og ud af dem vokser nye planter. På billedet herover kan du se, hvordan vi er ved at lave stiklinger i vand.

Se to forskellige måder du kan tage stiklinger af Paradistræ i disse videoer:

Hvordan beskærer man Paradistræ?

Når du har haft din plante i længere tid er det ikke utænkeligt, at væksten kan blive deform eller måske du bare synes den er blevet for høj. Det er her muligt at beskære Paradistræet så det får en mere attraktiv form. Det gøres ved at fjerne de lange stængler, enten ved at knibe dem af med fingrene eller med kniv/saks. I stedet for at stænglerne blot vokser derudad vil de i stedet for begynde at blive fyldigere. Se hvordan du kan gøre det, i videoen herunder.

 

Det samme kan man i øvrigt gøre med mange andre planter. I planteverdenen taler man om “apikal dominans” som i bund og grund betyder, at topknoppen styrer vækstens retning, og så længe topknoppen er intakt vil det hæmme potentielle sideskud. Det er også det der gør, at man sagtens kan klippe en ranglet Pilea Peperomioides over i to, og få ikke bare én, men to planter ud af det.

Rynkede eller bløde blade på Paradistræ

Når en sukkulent får bløde eller rynkede blade, er det typisk fordi planten mangler vand. Prøv at lade planten trække vand fra en balje eller anden passende størrelse, og når den har suget tilstrækkeligt kan den gå i en længere periode uden vand. På den måde undgår du også at overvande.

Mister blade

Det er naturligt for planter at miste ældre blade, men hvis der er tale om mere end bare lidt gamle blade kan det være en indikator for at der er et problem. Paradistræet er tilbøjeligt til at tabe blade hvis det mangler vand, men at lade planten stå med rødderne i vand er også en stensikker måde at tage livet af den.

Hvide pletter

Det er ikke atypisk at se hvide pletter på Paradistræ, men det er sjældent der er tale om plantesygdom. Derimod er der højst sandsynligt tale om ophobning af salt. For at undgå hvide pletter på dine sukkulenter kan du vande med filtreret vand, og for at fjerne de eksisterende kan du rengøre bladene med en fugtig klud (med filtreret vand).

På de billeder du kan se her på siden vil du også kunne bemærke de små hvide pletter på bladene.

Skriv en kommentar