Guide til pasning af Paradistræ (Crassula Ovata)

Paradistræ er en af de mest gængse sukkulenter, og den er ofte at spotte i butiksvinduer og private hjem, så du vil formentlig have set den mere end én gang. Det er med god grund, for der er tale om en stueplante der er virkelig nem at passe, som kan klare en selv hårdhændet behandling og opnå en imponerende størrelse hvis den får lov.

Vi kalder den “Paradistræ” men dens botaniske navn er “Crassula Ovata”, og den hører oprindeligt til i Sydafrika. Læs med herunder og få lidt råd til hvordan du passer dit Paradistræ.

Pasning af Paradistræ

Paradistræ (Crassula Ovata)

Paradistræet er en sukkulent, og de er generelt kendt for at være planter der ikke stiller de store krav til pasning, og som kan trives under lidt kummerlige forhold. Under de rette forhold kan man derimod være heldig at få små blomster i det tidlige forår, ligesom den, med nok plads, kan vokse sig imponerende stor, faktisk helt op til 1 m.

Lys: Paradistræ trives bedst i masser af direkte lys for at udvikle sig flottest og mest naturligt. Mangler den lys vil du opleve, at væksten bliver deform. Det kan også anbefales at rotere planten i ny og næ, for at den vokser harmonisk. Får planten direkte sollys kan man opleve, at kanterne kan blive røde.

Temperatur: Som en anden sukkulent foretrækker Paradistræ et varmt og tørt miljø – gerne mellem 18-24 grader om dagen.

Vanding: Lad jorden tørre ud mellem vanding, og sørg for, at planten ikke står i vand efter vanding da rødderne i så fald vil rådne. I vintermånederne kan du minimere vandingen markant, og nøjes med at vande når jorden er tørret helt ud.

Jord: Sukkulenter har brug for veldrænet jord for at trives. Du kan købe jord til formålet, eller blande almindelig pottemuld op med grus, leca eller lignende.

Gødning: I forår og sommermånederne kan du gøde med en flydende gødning hver tredje eller fjerde måned.

Formering af Paradistræ

Formering af Paradistræ i vand

Sukkulenter er blandt de nemmeste planter at formere, og det kan foregå på flere forskellige måder. Du kan tage stiklinger med en lille smule gren og komme dem i vand, i jord eller tage enkelte blade der placeres i jord, og ud af dem vokser nye planter. På billedet herover kan du se, hvordan vi er ved at lave stiklinger i vand.

Se to forskellige måder du kan tage stiklinger af Paradistræ i disse videoer:

Hvordan beskærer man Paradistræ?

Når du har haft din plante i længere tid er det ikke utænkeligt, at væksten kan blive deform eller måske du bare synes den er blevet for høj. Det er her muligt at beskære Paradistræet så det får en mere attraktiv form. Det gøres ved at fjerne de lange stængler, enten ved at knibe dem af med fingrene eller med kniv/saks. I stedet for at stænglerne blot vokser derudad vil de i stedet for begynde at blive fyldigere. Se hvordan du kan gøre det, i videoen herunder.

https://www.youtube.com/watch?v=Tldgv1FfbOs

 

Det samme kan man i øvrigt gøre med mange andre planter. I planteverdenen taler man om “apikal dominans” som i bund og grund betyder, at topknoppen styrer vækstens retning, og så længe topknoppen er intakt vil det hæmme potentielle sideskud. Det er også det der gør, at man sagtens kan klippe en ranglet Pilea Peperomioides over i to, og få ikke bare én, men to planter ud af det.

Rynkede eller bløde blade på Paradistræ

Rynkede blade på Paradistræ

Når en sukkulent får bløde eller rynkede blade, er det typisk fordi planten mangler vand. Prøv at lade planten trække vand fra en balje eller anden passende størrelse, og når den har suget tilstrækkeligt kan den gå i en længere periode uden vand. På den måde undgår du også at overvande.

Mister blade

Det er naturligt for planter at miste ældre blade, men hvis der er tale om mere end bare lidt gamle blade kan det være en indikator for at der er et problem. Paradistræet er tilbøjeligt til at tabe blade hvis det mangler vand, men at lade planten stå med rødderne i vand er også en stensikker måde at tage livet af den.

Hvide pletter

Det er ikke atypisk at se hvide pletter på Paradistræ, men det er sjældent der er tale om plantesygdom. Derimod er der højst sandsynligt tale om ophobning af salt. For at undgå hvide pletter på dine sukkulenter kan du vande med filtreret vand, og for at fjerne de eksisterende kan du rengøre bladene med en fugtig klud (med filtreret vand).

På de billeder du kan se her på siden vil du også kunne bemærke de små hvide pletter på bladene.

9 kommentarer til “Guide til pasning af Paradistræ (Crassula Ovata)”

  1. Jeg har et ca. 55 år gammelt Paradistræ med stor affektionsværdi for mig. Desværre har et medlem af min husstand ( i misforstået omsorg ) overvandet planten, så rodnettet stort set er rådnet bort. Er der noget, jeg kan forsøge, som kan redde mit træ?

  2. Karin Toft Carlsen

    Jeg har et meget gammelt paradistræ som står i en høj smal krukke. Nu er træet vist ved at gå ud, men problemet er at jeg ikke kan få den ud af krukken for at plante et nyt træ. Hvad gør jeg for at få den ud af krukken.

  3. Anne Faldt Hansen

    Hej
    Jeg har et paradistræ der får sådan nogle hvide plamager ligner meget fint vattutter
    Hvad kan jeg gøre ved det?

  4. Dorte Bjerremand

    Jeg har fået et stort træ for to uger siden og jeg synes jeg har givet det rigtig meget vand og alligevel oplever jeg at bladene bliver rynkede og bløde? Træet har stået udenfor på sydvendt terrasse, da de i butikken sagde at det kunne det sagtens, men nu kan jeg se at nogle af bladene har fået en form for “brændt” belægning, kan solen være for hård ved træet?

  5. Tak for en fin beskrivelse.
    Jeg har et paradis træ, der ef begyndt “at sprøjte” klister klart stads af sig – det sidder på blandende (hvor jeg tror det kommer fra) og på vinduet hvor planten står – hvad kan det være?

    1. når planter smider væske, er det fordi de er rigtig glade 🙂 lyder spøjst men det er sandt. Prøv evt. at søg på bananplanter og afgive væske. Der vil du kunne se det. Det betyder egentlig din plante er glad. Jeg pudser vinduer på altanen tit og tænker hvor kommer det væske fra…så jeg var glad for at finde ud af, det betyder faktisk planten er glad

    2. Lyder som et skadedyret uldlus – hvis det er hvidt og klistret og sidder i bladhjørnerne. Køb et insektmiddel. De kan nemt spredes, så hold øje med dine andre planter, og gentag evt. behandlingen.

  6. Jeg har lige fået et rigtig gammelt paradis træ i fødselsdags gave, den har stort sat “rødder “ved hvert nyt sæt blade, og den har skudt rigtig mange nye? Hvad kunne der være galt. Jeg sætter den i større potte og vanden den her til aften.. mvh Nita Nita

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top