Paletblad Guide: Planten med de forunderlige og farverige blade

Paletblad, eller Coleus, er en af de mest farverige og fascinerende stueplanter der er at finde i vindueskarme rundt omkring – og den står som en markant kontrast til de dominerende grønne stueplanter. I sommerperioden er det en af de få stueplanter der kan holde til at stå i det varme sydvendte vindue, så er man den heldige indehaver af sådan et, kan Paletblad være en oplagt kandidat at dyrke her.

Den fås i et hav af forskellige varianter hvor både farve, bladmønster og bladkant kan skille sig ud, og en håndfuld af disse er generelt nemme at finde i blomsterhandleren, på planteskolen eller f.eks. på DBA eller Facebook-grupper som stiklinger. Hvis du gerne vil have fingrene i nogle af de mere sjældne Paletblade kan det betale sig at finde avlere der gør sig i netop dem.

Paletblade
Samling af Paletblade set i en botanisk have i England

Pasning af Paletblad

Paletblad er uden tvivl blandt de nemmeste og mest taknemmelige stueplanter man kan holde. De vokser flittigt, er ikke specielt sarte og kan meget let formeres ved at klippe en ny vækst af og placere den i vand. Er du ny ud i planter, er denne her plante derfor et rigtig godt sted at starte.

Vanding

Min erfaring er, at Paletblad helt klart er blandt de mere krævende når det kommer til vanding. Men den vokser altså også meget og hurtigt, så der skal ressourcer til at holde væksten i gang! Du vil meget hurtigt opdage når den mangler vand, da den ganske enkelt klasker sammen. Fortvivl ej, hvis den er klasket sammen kan den hurtigt kvikke op igen efter et godt vandbad.

Af samme grund vil jeg ikke anbefale at plante Paletblad direkte i en ikke-glaseret lerpotte da de jo suger fugten fra jorden til sig. Så ned i en plastikpotte først og så eventuelt placér den i en lerkrukke hvis du synes særligt godt om det look.

Placering

Jo mere lys en Paletblad får, desto flottere bliver dens bladvækst. Lys er også en vigtig faktor når det kommer til at bibeholde bladenes farve. Planten tåler, på vores kanter, fuld sol og kan derfor klare en sydvendt placering, men kan også sagtens stå i hjemmets andre vindueskarme. I det sene forår og sommermånederne kan du placere den udenfor hvis du har mulighed for det, og her kan den, hvis potten tillader det, vokse sig enormt stor og imponerende.

Jord

Jeg bruger ganske almindelig pottemuld til alle mine Paletblade.

Overvintring

Paletblad er ikke vinterhårdfør, og skal derfor tages ind hvis du har haft den ude sommeren over. Mange gør dog det, at de blot laver en ny stikling til næste sæson. At gøre det har den fordel, at du undgår at planten bliver for ranglet at se på, hvilket de godt kan have en tendens til.

Blomstring

Blå blomsterstand på Paletblad

Hvis du endnu ikke selv har oplevet det på egen plante så kan jeg berette, at Paletblad flittigt sætter blomster, og når den først er i gået i gang virker det ofte som om, den fortsætter i en uendelighed. Blomstringen består af blå/lilla blomster på høje stande som ingen særlig duft har. Blomsterne er i sig selv virkelig fine, men det er ikke så underligt selve bladvæksten der er trækplastret for denne plante.

Bladfarver på Paletblad

Den store fascination ved Paletblad er uden tvivl dens blade, og de kommer i mange forskellige farvekombinationer. Herunder har vi samlet et galleri af nogle dem, og du kan se flere på vores Pinterest her.

Beskæring af Paletblad

Som nævnt længere oppe er det meget normalt at Paletblad bliver ranglet. Den hurtige vækst kan resultere i at gamle blade svinder ind og falder af, og det kan efterlade nogle lange og lidt kedelige grene. Det kan man gøre sit for at begrænse ved ganske enkelt at beskære den så den i stedet for bare at vokse opad begynder at forgrene sig som en busk.

Når du skal beskære en Paletblad skal du skære eller klippe lige over et nyt sæt blade/knopper.

Derudover kan det anbefales at rotere planten i ny og næ, da den, som andre planter, vokser i lysets retning, og derfor kan få en ubalanceret vækst der i så fald får behov for beskæring.

Formering af Paletblad

Paletblad vokser flittigt og den er enormt nem at formere ved hjælp af stiklinger. Man skærer ganske enkelt en gren af (gerne ny vækst) med en længde på ca. 5-10 cm, fjerner alle blade pånær 3-4 stykker, og placerer stiklingen i vand. Efter kort tid vil ny rodvækst blive dannet og den kan udplantes til egen potte.

Rødder på Paletblad stikling
Kilde

Planten har en tendens til at miste sin ynde jo ældre den bliver, og derfor er stiklingeformering en nem, billig og populær måde at bibeholde en Paletblad man godt kan lide.

Ofte stillede spørgsmål om Paletblad

4 kommentarer til “Paletblad Guide: Planten med de forunderlige og farverige blade”

  1. Christina Beth

    Hej. Jeg har en stor paletblad, hvor der pludselig er begyndt at blive spist af bladene. Hvad gør jeg?
    Jeg kan ikke umiddelbart se nogle dyr i den. Men fra dag til dag er der flere blade der er spist lidt af.

  2. Jeg har købt stiklinger og de har været undervejs med posten. Nogle af dem var temmelig slatne da de ankom. Derfor gav jeg dem straks vand og tilførte en dråbe af Backs nødhjælpsdråber.
    – det kan anbefales 🙂

    1. Hej M.S.C. Hvilke dråber er det du har brugt? Er det dem til mennesker? Har du evt. et link til dem? M.v.h. LInda

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top