Pasning af Paletblad

Paletblad Guide: Planten med de forunderlige og farverige blade

Paletblad, eller Coleus, er en af de mest farverige og fascinerende stueplanter der er at finde i vindueskarme rundt omkring – og den står som markant kontrast til de dominerende grønne stueplanter. I sommerperioden er det en af de få stueplanter der kan holde til at stå i det varme sydvendte vindue, så er man den heldige indehaver af sådan et kan Paletblad være en oplagt kandidat at dyrke her.

Det er generelt ganske let at finde Paletblad i butikkerne, og til en billig penge. Det er dog også uhyre nemt at formere planten fra stikling, eller sågar fra frø der kan købes online.

Pasning af Paletblad

Paletblad er uden tvivl blandt de nemmeste og mest taknemmelige stueplanter man kan holde. De vokser flittigt, er ikke specielt sarte og kan let formeres. Er man ny udi planter, er dette således et godt sted at starte.

Vanding: Paletblad krævende når det kommer til vand, og man vil tydeligt opdage når den mangler vand da den ganske enkelt klasker sammen. Den er dog hurtig til at genfinde styrken, så snart den bliver vandet. I sommerperioden kan man forvente af vande dagligt (ideelt set med afkalket vand, f.eks. regnvand).

Placering: Jo mere lys planten får, desto flottere bliver dens bladvækst. Den tåler fuld sol og kan derfor klare en sydvendt placering, men kan også sagtens stå i hjemmets andre vindueskarme. I sommerperioden kan du også dyrke eller placere den udenfor.

Jord: Almindelig pottemuld

Overvintring: Planten er ikke vinterhårdfør, og skal derfor tages ind hvis man har haft den ude sommeren over. Mange gør dog det, at de blot laver en ny stikling til næste sæson.

Blomstring

Paletblad blomstrer flittigt, og når den først er i gået i gang virker det ofte som om, den fortsætter i en uendelighed. Blomstringen består af blå/lilla blomster på høje stande som ingen særlig duft har. Blomsterne er i sig selv nydelige men det er ikke så underligt selve bladvæksten der er trækplastret for denne plante.

Bladfarver på Paletblad

Den store fascination ved Paletblad er uden tvivl dens blade, og de kommer i mange forskellige farvekombinationer. Herunder har vi samlet et galleri af nogle dem.

Beskæring

Det er ikke sjældent at en Paletblad kan komme til at se en anelse ranglet ud, på trods af den fra naturens side er busket. Man kan dog uden problemer beskære planten ved at fjerne lange stængler (skær eller klip over et nyt bladsæt), og det vil resultere i en mere busket vækst der opstår fra knopperne under snittet.

Derudover kan det anbefales at rotere Paletblad i ny og næ, da den, som andre planter, gerne vokser i lysets retning, og derfor kan få en ubalanceret vækst der i så fald får behov for beskæring.

Formering af Paletblad

Paletblad vokser flittigt, og den er enormt nem at formere ved hjælp af stiklinger. Man skærer ganske enkelt et nyt skud af, en længde på ca. 5-10 cm, fjerner alle blade pånær 3-4 stykker, og placerer det i vand. Efter kort til vil ny rodvækst blive dannet, og den kan udplantes til egen potte.

Planten har en tendens til at miste sin ynde jo ældre den bliver, og derfor er stiklingeformering en nem, billig og populær måde at bibeholde en Paletblad man godt kan lide.

1 kommentar til “Paletblad Guide: Planten med de forunderlige og farverige blade”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.