Hvorfor mister Paletblad farve?

Pink. Neon. Citrongul. Mørklilla. Den imponerende Paletblad farvepalette er noget for sig selv, og det er derfor ikke en stor overraskelse, at det er en virkelig populær plante.

Paletblad er en af ​​de nemmeste og mest tilgivende stueplanter, du kan have. Den kræver en hel del vand, især om sommeren, men den kommer sig hurtigt selv efter en periode med forsømmelse. Den vokser imponerende hurtigt og vil, alt afhængigt af hvilken en du har, præsentere intense farver og teksturer under de rigtige forhold.

Men hvis du tidligere har haft Paletblad, ved du nok allerede, at den nogle gange mister eller endda ændrer farve. Fra rød til grøn eller grøn til hvid. Men hvorfor er det lige det sker? Det kigger vi nærmere på i dette indlæg.

Hvorfor mister Paletblad sin farve?

Vi dyrker hovedsageligt Paletblad for dens farve, så når de engang så intense farver forsvinder og bliver kedelige, ved vi, at vi har gjort noget forkert. Men hvad er det lige vi har gjort?

Det korte svar er: det handler om sol, lys, og hvor mange timer af døgnet planten udsættes for det.

Så hvor meget sol har Paletblad brug for?

Lys har den største og mest direkte indflydelse på farven din Paletblads blade. Nøglen til at holde din Paletblads farve er derfor fuldstændig bundet op på at få nok af det rigtige lys.

Og hvad er så “det rigtige lys” og hvornår er det “nok”?

Ja, her bliver det en anelse sværere.

Det jeg personligt oplever med mine mest farverige Paletblade er, at de i perioden november-februar falmer i farven. Omkring slutningen af ​​marts ser jeg, at farverne begynder at ændre sig igen, men denne gang fra de udvaskede farver og tilbage til de meget intense. Det er en drastisk ændring, hovedsageligt synlig i den nyeste bladvækst.

Et klokkeklart eksempel er disse to blade på billedet herunder der er taget fra en og samme plante. Det er næsten svært at forstå, ikke?

Paletblad mister farve
Venstre: Vinter bladvækst. Højre: Forårs bladvækst fra marts/april

Over en periode på ca. 5 måneder skifter min Paletblad altså farver fra at være pink/lilla til grøn/lyserød. Det samme, men en smule anderledes i udtrykket ser jeg på en anden af mine Paletblade der er grøn/rød:

Paletblad skifter farve fra rød til grøn
Venstre: Forårs bladvækst. Højre: Vinter bladvækst

På denne Paletblad er farveskiftet langt mindre drastisk, men til gengæld er der markant mindre af den røde farve og mere af den grønne.

Et fald i varigheden af lys (antal timer med sol) og intensiteten af lys har altså direkte indflydelse på bladvæksten på Paletblad. Hvis du derfor vil have en Paletblad til at skifte farve, skal du øge timerne med direkte og/eller indirekte lys.

Jeg plejer at have min Paletblad placeret i et sydøstvendt vindue hele vinteren og sommeren. I tilfælde af længere perioder med 30 grader om sommeren flytter jeg dem, da de har en tendens til at drikke mere vand, end jeg kan give dem. Jeg har dog ikke haft problemer med, at farverne falmer på grund af for meget sollys – men det kan man risikere at opleve.

Farven på ældre bladvækst falmer også

Hvis du oplever at farverne på din Paletblad falmer, så start med at nærstudere planten for at se, hvilke blade der lader til at være påvirket. Som med de fleste planter vil ældre bladvækst dø tilbage, og ressourcerne vil i stedet blive brugt til at skabe ny bladvækst. Dette resulterer ganske naturligt i, at de gamle blade kan se temmelig kedelig ud og falde af.

Farven på Paletblad-spirer

Det er sjovt at dyrke planter fra frø, og Paletblad er en af dem du nemt kan få til at gro fra frø modsat mange andre populære stueplanter. Det eneste du her skal være opmærksom på er, at en Paletblad-spire ikke får sin endelige farve før planten når en hvis størrelse. Et brev med blandede Paletblad-frø kan derfor hurtigt ligne at du har 100 i samme farve, men det er ikke nødvendigvis situationen – om end de blandingspakker man kan købe, sjældent (hvis nogensinde) har andre frø end de mest hyppige.

Det første rigtige blad vil dog bestemme hvilket mønster planten får, og det er jo i sig selv også spændende med netop Paletblad.

Brug gødning gennem hele vækstsæsonen

I og med Paletblad er en hurtigtvoksende plante, går der også en del ressourcer til at opretholde og fortsætte væksten. Du kan derfor hjælpe planten godt på vej, ved at fodre den med gødning i vækstsæsonen (forår-sommer). Jeg bruger typisk bare en normal gødning til indendørs planter.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top