Det er sjovt som man kan ende med at have en plante, som man ikke har den fjerneste idé om hvad er for en slags. Det er typisk dem man lige får en stikling af fra en bekendt, fordi den pynter så fint i vindueskarmen – og det er jo glimrende, for det kan vi bestemt godt lide!

Karlbergare mølplanteMen sådan en slags har jeg været den stolte ejer af i mere end et års tid, og det var faktisk først i denne weekend at jeg endelig fandt ud af hvad det var for en plante – nogenlunde da. For som med så mange andre planter, så har den en hel del forskellige navne. Nogle af de navne jeg har fundet er:

 • Springpojka
 • Swedish Ivy
 • Mølplante
 • Karlbergare
 • Plectranthus thunbergii
 • Plectranthus verticillatus
 • … ?

Det er en plante der flittigt Instagrammes i Sverige, og der ligner det en up and coming trend plante – hvis man da kan sige det.

Jeg kalder den Mølplante, da det er det de klogere plante-bekendtskaber kaldte den herhjemme – også selvom det ikke lyder super sexet. 😉

 

 

Sådan passer du din mølplante

Min mølplante er nok en af de mest taknemmelige planter jeg nogensinde har haft. Jeg har ved gud ikke givet den meget opmærksomhed, og alligevel står den stadig flot og grøn på min rumdeler. Den er ikke blevet pottet om siden jeg fik den, så jeg jeg er ganske sikker på det er ved at være lidt tiltrængt.

Kilde: Venstre, HøjreKilde: Venstre, Højre

Den vokser ekstremt flittigt og breder sig meget. Som du kan se på billedet herunder fik min to lange grene ud fra hver side. Dem valgte jeg senere at klippe af, hvilket jeg fortryder lidt nu hvor jeg ser billedet. 😉

Placer den i halvskygge eller et lyst rum uden direkte sol, og så vil den trives glimrende. Du bør holde den let fugtig, men den kan sagtens tåle at tørre ud siger jeg fra egen erfaring.

Som med de fleste andre planter vil jeg anbefale at give den et lille skud gødning, cirka en gang om måneden. På den måde holder den sig flot og grøn hele året rundt.

karlbergare mølplante

Får den blomster?

Jeg troede faktisk bare, at mølplanten var en stedsegrøn stueplante, men til min overraskelse spottede jeg kort før juleaften, at en blomst var på vej. Det så ud som på billedet herunder, og jeg vil løbende følgende dens udvikling, og opdatere med billeder her.

mølplante med blomster

Få flere ved hjælp af stiklinger

mølplante stikling
Kilde: @zarahmeds

Jeg har aldrig set denne plante i butikkerne, så jeg gætter på at det er en af dem der overleveres fra hjem til hjem. Det var i hvert fald sådan jeg selv fik den, og præcis den samme måde pileaen blev delt på. Og mølplanten er enormt nem at lave stiklinger af.

Du klipper ganske enkelt bare et par skud af planten og stikker dem i et glas med vand. Efter noget tid vil de begynde at danne rødder, og herefter kan du komme dem i jord hvorefter de vil begynde at vokse. Nemmere bliver det vist ikke!

 

 

 

16 Comments

 1. lizette Haagensen 22. januar 2021 at 9:19

  Jeg fik min mølålante fra en veninde, hun købte den på Østerbro i Oktober sidste år. Min har det dog ikke særlig godt. Den har tabt mange blade og er ret ranglet.
  Hun fik at vide i butikken at de skulle vandes 2 gange om ugen, jeg syntes dog tit min er tør.

  Er der nogen der kender noget til hvordan den trives bedst mht pottestørrelse? Syntes tit man læser at potterne ikke skal være for store for så bruger planten alt for meget energi på at danne rødder….
  .. men omvendt, jo mindre potte, jo mindre jod og jo hurtigere bliver den tør…..

  vh Lizette

  Reply
 2. marie 26. oktober 2020 at 21:46

  Hej 🙂 sælger I / du stiklinger af mølplanten? Og virker den mod klædemøl osv? (lidt naivt men man kan håbe). Mvh Marie

  Reply
  1. Merete Nielsen 23. januar 2021 at 20:05

   Er det muligt at købe nogle stiklinger af mølplanten hos en af jer. Jeg har haft mine i mange år – fik dem af min mor for nok 40 år siden – hun døde i 1991. Jeg har kunnet lave planter og forny dem hvert forår siden – men i 2020 gik det galt – jeg ved ikke hvorfor. De begyndte pludselig at mistrives – få brune blade, for derefter at gå ud. En af planterne fik nogle små dyr på bladene. Jeg er rigtig ked af, at jeg ikke har den mere, da det jo var et af minderne om min mor. Jeg har altid været glad for mølplanten, fordi den er så nem at have med at gøre – men åbenbart ikke i 2020. Venlig hilsen Merete

   Reply
 3. Roel 8. juni 2020 at 9:53

  For snart 45 år siden tog min ældre bror en stikling med hjem (i Nederlandene)- jeg var stadigvæk et barn. Først i 2016, efter 40 år, fandt vi ud af dets navn.

  Men jeg hele tiden, gennem studium og flere flytninger, bevaret et par planter. Vi har altså en plant med samme DNA som 45 år siden.

  Reply
  1. lizette Haagensen 22. januar 2021 at 9:19

   Det lyder total hyggeligt…

   Reply
 4. Laila Nielsen 6. april 2019 at 19:35

  Jeg vil så gerne købe en Mølplante som på billede

  Reply
  1. Susanne Gerner 25. april 2020 at 21:59

   Jeg har daen plante du kan få stiklinger af.
   Den kommer oprideligt fra Algarve, hvor jeg snuppedeen stikling.

   Reply
   1. Jette herforth nielsen 16. maj 2020 at 9:45

    Jeg vil rigtig gerne købe nogle stiklinger min svigerdatter har ledt og ledt e fjer den hendes mormor havde den, og hun har sådan ønsket sig den.
    Hilsen Jette

    Reply
   2. Anne 10. august 2020 at 11:26

    Jeg har Mølplanten og ja, købte den som en lille stikling på et marked. Den er nu ret stor og har udviklet de mest fantastiske tykke, stribede stammer, som jeg synes næsten endnu bedre om end de grønne blade og de lyselilla blomster Kvistene knækker let af, men skyder nye med det samme (tænker det i naturen er en smart måde for planten at formere sig, for de små stiklinge sætter rødder, så snart de rører jord) Jeg klippede derfor min plante godt ind da jeg skulle flytte og det blev den bare bedre af.
    Det danske navn er afledt af den krydrede duft fra bladene som efter sigende skulle kunne holde møllene væk. Jeg har læst at man tidligere lagde de friske kviste mellem tøjet I skabene og på hyldene i spisekammeret.
    Sjov plante som kan anbefales

    Reply
 5. Lone Amrani 10. marts 2019 at 12:23

  Mølplanten har jeg i mange varianter, alle stammer de fra den lille stikling jeg købte i drivhuset i “den Gamle By” i Århus. Som allerede nævnt, er de meget nemme at formere, både ved at sætte afklip i vand og ved at stikle dem direkte i fugtig jord. Planten tager udseende efter: lysmængden, jordmængden (udsultning), vandmængden. Det er sjovt at fremelske meget forskellige planter af de mange villige afklip.

  Reply
 6. Bak 2. november 2017 at 7:39

  Vi sælger mølplanter, hvis du/I ikke er så heldige at få fingre i en stikling. Venlig hilsen BAK, Gl. Kongevej 153 på Frederiksberg

  Reply
 7. Ruth binger 8. juli 2017 at 14:09

  Jeg har også en mølplante ,jeg fik et skud af min datter ,der har købt sin mølplante i botanisk have , så der kan di købes ,hvis man ikke lige kender en hvor man kan nappe et skud ,Vh . R H .

  Reply
 8. Malene Baasch 23. april 2017 at 17:22

  Hej,
  Hvor er det bare sjovt at se denne Møl plante for sådan en har jeg også , og jeg har fået den præcis som du har beskrevet; nemlig ved at få en stikling af en veninde som havde den stående stor og grøn i køkkenvinduet Så tak for info, altid skønt at læse om planter som man selv har mht pasning
  Hilsen Malene

  Reply
  1. Jette herforth nielsen 16. maj 2020 at 9:40

   Hej ja nu er vi i 2020 jeg kan ikke finde planten nogen Steder og min svigerdatter leder og leder efter netop den plante og jeg ligeså . Har du den stadig ? Og kan vi købe en aflægger?
   Mange hilsner jette

   Reply
   1. Freja 19. maj 2020 at 0:18

    Hvor bor du Jette, jeg bor i Vanløse, og er netop ved at lave nyt stiklinge.

    Reply
 9. Helle Larsen 4. april 2017 at 14:30

  Sælger du mølplante (sådan en som er på billedet)

  Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *