Det er sjovt som man kan ende med at have en plante, som man ikke har den fjerneste idé om hvad er for en slags. Det er typisk dem man lige får en stikling af fra en bekendt, fordi den pynter så fint i vindueskarmen – og det er jo glimrende, for det kan vi bestemt godt lide!

Karlbergare mølplanteMen sådan en slags har jeg været den stolte ejer af i mere end et års tid, og det var faktisk først i denne weekend at jeg endelig fandt ud af hvad det var for en plante – nogenlunde da. For som med så mange andre planter, så har den en hel del forskellige navne. Nogle af de navne jeg har fundet er:

 • Springpojka
 • Swedish Ivy
 • Mølplante
 • Karlbergare
 • Plectranthus thunbergii
 • Plectranthus verticillatus
 • … ?

Det er en plante der flittigt Instagrammes i Sverige, og der ligner det en up and coming trend plante – hvis man da kan sige det.

Jeg kalder den Mølplante, da det er det de klogere plante-bekendtskaber kaldte den herhjemme – også selvom det ikke lyder super sexet. 😉

 

 

Sådan passer du din mølplante

Min mølplante er nok en af de mest taknemmelige planter jeg nogensinde har haft. Jeg har ved gud ikke givet den meget opmærksomhed, og alligevel står den stadig flot og grøn på min rumdeler. Den er ikke blevet pottet om siden jeg fik den, så jeg jeg er ganske sikker på det er ved at være lidt tiltrængt.

Kilde: Venstre, HøjreKilde: Venstre, Højre

Den vokser ekstremt flittigt og breder sig meget. Som du kan se på billedet herunder fik min to lange grene ud fra hver side. Dem valgte jeg senere at klippe af, hvilket jeg fortryder lidt nu hvor jeg ser billedet. 😉

Placer den i halvskygge eller et lyst rum uden direkte sol, og så vil den trives glimrende. Du bør holde den let fugtig, men den kan sagtens tåle at tørre ud siger jeg fra egen erfaring.

Som med de fleste andre planter vil jeg anbefale at give den et lille skud gødning, cirka en gang om måneden. På den måde holder den sig flot og grøn hele året rundt.

karlbergare mølplante

Får den blomster?

Jeg troede faktisk bare, at mølplanten var en stedsegrøn stueplante, men til min overraskelse spottede jeg kort før juleaften, at en blomst var på vej. Det så ud som på billedet herunder, og jeg vil løbende følgende dens udvikling, og opdatere med billeder her.

mølplante med blomster

Få flere ved hjælp af stiklinger

mølplante stikling
Kilde: @zarahmeds

Jeg har aldrig set denne plante i butikkerne, så jeg gætter på at det er en af dem der overleveres fra hjem til hjem. Det var i hvert fald sådan jeg selv fik den, og præcis den samme måde pileaen blev delt på. Og mølplanten er enormt nem at lave stiklinger af.

Du klipper ganske enkelt bare et par skud af planten og stikker dem i et glas med vand. Efter noget tid vil de begynde at danne rødder, og herefter kan du komme dem i jord hvorefter de vil begynde at vokse. Nemmere bliver det vist ikke!

 

 

 

(Visited 1.427 times, 9 visits today)

6 Comments

 1. Laila Nielsen 6. april 2019 at 19:35

  Jeg vil så gerne købe en Mølplante som på billede

  Reply
 2. Lone Amrani 10. marts 2019 at 12:23

  Mølplanten har jeg i mange varianter, alle stammer de fra den lille stikling jeg købte i drivhuset i “den Gamle By” i Århus. Som allerede nævnt, er de meget nemme at formere, både ved at sætte afklip i vand og ved at stikle dem direkte i fugtig jord. Planten tager udseende efter: lysmængden, jordmængden (udsultning), vandmængden. Det er sjovt at fremelske meget forskellige planter af de mange villige afklip.

  Reply
 3. Bak 2. november 2017 at 7:39

  Vi sælger mølplanter, hvis du/I ikke er så heldige at få fingre i en stikling. Venlig hilsen BAK, Gl. Kongevej 153 på Frederiksberg

  Reply
 4. Ruth binger 8. juli 2017 at 14:09

  Jeg har også en mølplante ,jeg fik et skud af min datter ,der har købt sin mølplante i botanisk have , så der kan di købes ,hvis man ikke lige kender en hvor man kan nappe et skud ,Vh . R H .

  Reply
 5. Malene Baasch 23. april 2017 at 17:22

  Hej,
  Hvor er det bare sjovt at se denne Møl plante for sådan en har jeg også , og jeg har fået den præcis som du har beskrevet; nemlig ved at få en stikling af en veninde som havde den stående stor og grøn i køkkenvinduet Så tak for info, altid skønt at læse om planter som man selv har mht pasning
  Hilsen Malene

  Reply
 6. Helle Larsen 4. april 2017 at 14:30

  Sælger du mølplante (sådan en som er på billedet)

  Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *