At dyrke peberplanter indenfor og i en vindueskarm har jeg aldrig troet var muligt – før jeg gav det et forsøg.

Peberfrugter virker bare som noget der kræver mere end en vindueskarm, som f.eks. et drivhus. Men det har jeg nu fået bevist af to omgange, ikke er korrekt. Peberplanter kan sagtens leve og producere flotte peberfrugter uden særlige vækstvilkår.

Min første peberplante måtte jeg i slutningen af 2014 tage livet af, da der var gået spindemider i den. Så sent som i dag har jeg fået mistanke om, at min nye peberplante som endelig har sat sine første frugter, også har spindemider. Suk og piv – det er simpelthen så trist. Jeg vil naturligvis forsøge at bekæmpe dem alt det jeg kan, men jeg er dog en anelse opgivende da jeg har set hvordan det gik med mine tidligere planter.

 

En smuk, grøn plante

Peberplanten kan til forveksling ligne chili-planter en hel del – både blade og blomst. Min peberplante har dog markant større blade, og så vokser den både hurtigere og får tykkere stamme.

I mine øjne er der tale om en super dekorativ plante, og det er ganske underholdende at holde øje med de små peberfrugters udvikling – fra blomst til frugt, og fra grøn til rød.

peberfrugt med visnet blomst
Peberfrugt med visnet blomst
dyrk-peberfrugt-derhjemme
Smuk lille peberfrugt på vej

Så peberplante fra peberfrugt-frø

Vil man være sikker på at få en sund peberplante bør man nok købe sine peberfrugtfrø fra en officiel forhandler. Jeg har dog begge gange jeg har fået en peberplante, taget frøene direkte fra en peberfrugt købt i en butik.

Resultatet? Tja.. Se lige disse to guddommelige peberfrugter fra egen høst, direkte i vindueskarmen. Det er da fascinerende! 🙂

peberfrugt i vindueskarmen

Og smagen? Den er lige præcis som man forventer fra en peberfrugt.

Jeg kan derfor ikke anbefale det at dyrke peberfrugter nok. Det er på ingen måde mere besværligt end at holde liv i en chiliplante, og så er der jo noget helt fantastisk over at kunne plukke sin egen hjemmedyrkede peberfrugt, og spise den.

15 Comments

 1. Katrine 29. oktober 2020 at 14:47

  Er det kun i sommerperioden, du har haft held med det? Eller er der også lys nok om vinteren til faktisk at producere frugter?

  Reply
  1. Camilla 30. oktober 2020 at 14:50

   Det har kun været fra forår-tidligt efterår. Jeg forestiller mig man skal have fat i noget vækstlys før der kan produceres frugter vinteren over. Det kan du evt. læse mere om her: https://have-siden.dk/led-vaekstbelysning/

   Reply
 2. Martin Laugesen 31. marts 2020 at 13:16

  Hvor lang tid lader du frøene fra peberne tørre ?

  Reply
  1. haveadmin 9. april 2020 at 20:02

   De gange jeg har gjort det har det typisk været frø fra sæsonen før, men så lang tid tror jeg nu slet ikke det er nødvendigt at vente. Du kan evt. lægge dem i et kaffefilter eller på køkkenrulle, og lad dem tørre ud en uges tid, eller prøve at putte dem i jorden med det samme og se om det fungerer.

   Reply
 3. Lene Bech 9. april 2019 at 18:47

  Hvordan passes denne plante ifht. vanding? Min står i solvendt vindueskarm & sørger for den er fugtig hele tiden, men bladene virker meget lyse & ind imellem kam den have tendens til at bladene krøller en smule ind, som om den enten får for meget eller lidt vand?

  Hvordan gør du med dine ?

  På forhånd tak 🙂

  Reply
 4. Allis Jørgensen 18. juli 2018 at 17:38

  Min peberplante er knækket over på stilken, og jeg plukkede de grønne snackpebre af og lagde dem i drivhuset. Kan de blive røde?
  M.v.h.
  Allis Jørgensen

  Reply
 5. Maria Lippert 28. maj 2018 at 18:32

  Hej, hvor længe går der før planten kommer op ad jorden, og frugten begynder at kunne ses? Er det forsent at begynde nu? Hvordan har de det med sol?

  Reply
 6. Rebecca 30. december 2017 at 16:15

  Hej! Tusind tak for en meget beskrivende post om peberfrugter i vindueskramen! Du fik fuldstændig overbevist mig om, at det må jeg da prøve! 😀 Heldigvis for mig bor jeg under varmere himmelstrøj nu, så mon ikke det helt sikkert skulle kunne lykkes i min vindueskram! Tak for at dele!

  Reply
 7. Jytte Lerche 19. maj 2017 at 18:36

  Spreder spindemider sig til andre planter som står tæt jeg har fået spindemider i mit pebertræet

  Reply
  1. Haveaspiranten 21. maj 2017 at 22:31

   Hej Jytte
   Det gør de ja, så det er bare med at få ryddet ud i det så de kan komme væk. 🙂

   Reply
 8. Tonnie 16. april 2017 at 19:13

  Hvor mange pebere får du pr. plante? Sætter den nye igen og igen? Måske lidt færre om vinteren?

  Reply
  1. Have aspiranten 23. april 2017 at 8:57

   Hej Tonnie
   Jeg har ikke længere denne peberfrugtplante (men det kan da være jeg skal prøve igen!) og har desværre ikke testet med overvintring. Jeg vil forestille mig at peberfrugtplanten, ligesom chiliplanter, ikke vil sætte frugter vinteren over uden at de eksponeres for vækstlys. Vi har dog de sidste 2 sæsoner haft peberfrugter i sommersæsonen udendørs, og de har været særdeles produktive men det tager noget tid før frugten får den ‘færdige’ størrelse og modnes – derfor kan det være smart med 2 planter hvis man er rigtig glad for at spise peberfrugt 🙂

   Reply
 9. Anne-Mette og Oluf Skjerning 19. marts 2017 at 15:35

  Hej have-siden

  Vi har med succes sprøjtet “utøj” på planter med brun sæbe-opløsning i forholdet 1:50-100. Sprøjtesuppen suppleres med afkog af chili og sort peber. Vi opløser 1/2 kg brun sæbe i 2,5 liter varmt vand, og tager 1/2 liter til 5-10 liter vand afhængig af hvad, der skal behandles. Kålorm, bladlus, porremøl, gulerodsfluer, spindemider og andet kravl er ikke vilde med at få brusebad i dette, så ca. 80% dør hver gang. Så med en håndsprøjte eller bedre rygsprøjte ca. hver 3. dag i en periode, er resultatet overbevisende af denne “chikanesprøjtning”, der naturligvis er bedst, når væsken kan tørre ind på planterne. Mvh Anne-Mette og Oluf Skjerning

  Reply
 10. Estrrr 13. februar 2017 at 13:11

  Hvad skal man bruge til at dyrke peberfrugt?

  Reply
  1. Have aspiranten 13. februar 2017 at 20:24

   Frø, jord, vand og lys – lige så simpelt som andre planter 🙂

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *