Når først du stifter bekendtskab med en Hortensia og ved hvordan den ser ud, vil du opleve at de er over det hele: altid at finde i de lokale supermarkeder, i krukker på altanen eller fritstående i haver rundt omkring i landet. Ikke så underligt hvis du spørger os, for der er tale om en enormt dekorativ plante som ikke kræver alverdens pasning.

 

Hortensia sorter

Farver på Hortensiaer

Der findes mange forskellige Hortensia sorter, både de gamle og nye af slagsen. De nye sorter er nemmere at have med at gøre – det skal forstås således, at de kan tåle lidt mere hårdhændet behandling, og så vil mange af dem sætte blomster på førsteårsskud, hvorimod de gamle sorter ikke nødvendigvis vil belønne dig med blomster, hvis du har klippet dem ned sæsonen før.

Som skrevet længere oppe kan du ofte finde Hortensia i det lokale supermarked, men er du ude efter en særlig sort kan du enten bestille den online eller tage en tur ud til den nærmeste planteskole. De blomstrende Hortensiaer du kan finde i supermarkedet kan sagtens bruges som stueplanter indendørs, men når først planten er afblomstret skal den enten kasseres eller plantes ud i haven – den kommer ikke til at blomstre igen som stueplante.

Såå.. hvilke forskellige typer Hortensiaer er der? Der udvikles hele tiden på planten for at fremavle attraktive og praktiske egenskaber. Det kan være egenskaber såsom er at de er vinterhårdføre, har en bestemt højde (store eller små), om de er buskede eller opstammet, træ-agtige eller klatrende og så videre. Herunder kan du finde inspiration blandt nogle af de populære Hortensia-typer.

 

Populære typer Hortensia

 

 

Placering og plantning af Hortensia

Hortensiaer i højbed
Hortensiaer placeret i højbed

Sol eller skygge? Generelt set vil Hortensiaer foretrække en placering i halvskygge. Det skal dog nævnes at de mange forskellige typer også indebærer nogle der kan trives fint i enten eller. En Hortensia der står i fuld sol vil risikere at udtørre hurtigere og kan ligeledes få skader på både blade og blomster som resultat deraf.

Overvej også placeringen nøje i forhold til vind. På samme måde som med solen kan også vind være med til at give planten skader. En placering hvor der er læ, er derfor optimal.

 

Udplant og flyt Hortensia i efteråret

Det bedste tidspunkt du kan udplante eller flytte din Hortensia på, er i sensommer- og efterårsmånederne. Her har jorden de bedste forhold til at byde den nye plante velkommen, og på dette tidspunkt er plantens vækst også stoppet. Mange bliver først for alvor fristet til at købe planter når foråret kommer, og køber du din Hortensia på dette tidspunkt med intentioner om at grave den ned i haven, skal du være ekstra opmærksom på at få vandet godt i perioden efter.

Når du skal plante eller flytte en Hortensia kan du starte med at sætte planten i en spand med vand, så rodklumpen kan suge godt med fugt inden den skal ned i jorden. Grav herefter et hul et nøje udvalgt sted, placer planten så dens overflade er på niveau med jorden. Herefter fylder du jord i hullet, pakker jorden omkring planten og vander rigtig godt igennem.

Sætter du flere Hortensiaer på én gang, og drømmer du om en tæt vækst skal planteafstanden, alt afhængigt af hvilken type du har, være ca. 1-2 planter per kvadratmeter.

 

Hvilken type jord er bedst til Hortensiaer?

Jordforhold er det helt store emne når det kommer til de farveskiftende Hortensiaer. Mange drømmer om smukke blå blomster, men må se skuffet til når den Hortensia de har købt i blå, skifter farve til hvid eller rosa. Det er ikke alle Hortensiasorter der skifter farve, men for de fleste er det jordens surhedsgrad (pH-værdien), der bestemmer blomsternes farve, ligesom de fleste Hortensiaer også typisk trives bedst i en let sur jord.

Skal du opnå eller bibeholde den flotte blå farve skal din Hortensia vokse i kalkfri plantejord (altså sur jord), og løbende vandes med kalkfrit vand, såsom regnvand, samt evt. tilføje aluminium til jordblandingen. Hortensiaer der vokser i kalkrig jord vil få hvide eller rosa blomster, og de kan med fordel vandes med kalkholdig vand (f.eks. postevand), som vil bidrage til at deres farver bliver endnu mere kraftige.

Når du skal plante din Hortensia bør jorden bestå af en luftig og humusrig blanding af muldjord og spagnum.

 

Pasning og pleje af Hortensia

Lilla og hvide hortensiaer

For at kunne opretholde sin imponerende vækst og til tider enorme blomsterklynger, skal der masser af vand til en Hortensia. Oplever man en sæson med mange varme dage, høj sol og meget lidt regn må det altså forventes at man skal ud med den store vandkande for at holde Hortensiaens vækst i gang.

 

Blomstring

Hortensiaens fascinerende blomstervækst er årsagen til, at vi er så mange der holder dem. Planten kan have et væld af nuancer, men de primære farver er hvid, rosa, lilla, rød, blå – og tit kan man på en enkelt blomsterstand være heldig at have en hel palette af fine nuancer.

Planten blomstrer typisk henover sommeren, fra juni til august, men den visne blomsterstand er faktisk utrolig dekorativ og kan derfor beundres hen i vintermånederne. Det er også blevet populært at tørre Hortensiablomster og have dem som dekoration i vaser indenfor. Hortensiaens blomster vokser på endeknopperne af sidste års skud, og derfor er det de nye skud der rummer blomsterne for den næste sæson.

 

Gødning

Når det kommer til gødning af Hortensia, så har vi selv fin erfaring med at benytte hvergangsgødning de første 4 uger i foråret.  Dog er ikke alle hortensiatypers næringsbehov ens, så det kan anbefales at du laver lidt research på netop den Hortensia du har. Det kan ofte anbefales løbende at dosere gødning henover vækstsæsonen (sommerperioden), og hen i efteråret.

 

Overvintring

Står din Hortensia med rødderne solidt placeret i jorden, og har den et par år på bagen bør du ikke frygte vinterperioden. Alle vores Hortensiaer har gennemlevet adskillige vintre uden særlig pleje i form af dækning. Nyplantede Hortensiaer er dog en anelse mere sarte, og her kan du hjælpe dem til næste års vækst ved f.eks. at dække med grangrene vinteren over.

Nogle Hortensiatyper er avlet til at kunne klare den danske vinter, som f.eks. sorterne Dorthea, Alma, Clara og Bella – så overvej en af disse, hvis du vil slippe for bekymringer når frosten kommer.

 

Problemer med Hortensiaer

Visnet blomst på Hortensia

Gule blade

Har din Hortensia gule blade kan det være et tegn på et par forskellige ting. En årsag kan være, at du i din iver på at holde den vandglade Hortensia fugtig, ganske enkelt har givet for meget vand. For meget vand vil resultere i at næringsstofferne vaskes ud af jorden.

En anden årsag kan være, at din Hortensia mangler jern – et muligt udfald hvis pH-værdien i jorden er for høj, og planten derfor ikke kan optage nok jern. Find ud af om det er problemet ved at teste pH-værdien i jorden, til det formåle kan du købe en pH-måler.

 

Brune og visne blade

En Hortensia kan både få brune blade og brune blomster. Begge dele kan være et resultat af, at planten har har manglet vand i en periode, eller at de har været udsat for for meget vind. Når det kommer til vanding er det bedst at holde en jævn rytme, og ikke have perioder uden vand eller perioder hvor du overkompenserer med for meget vand.

 

Ingen blomster

Har din Hortensia ikke leveret en eneste blomsterstand i år? Så er der formentlig tale om, at planten har stået for længe uden at få tilført ny jord, at den opblandede spagnum er udtømt for mineraler, eller at du har været lidt for gavmild med kvælstofholdig gødning. Du kan her forsøge dig med en ompotning i frisk jord samt tilføre gødning med højt indhold af fosfor.

 

 

Beskæring af Hortensia

Beskæring af Hortensia

Hvornår du skal beskære din Hortensia afhænger af, hvilken type du har. Hjemme hos os holder vi almindelig Hortensia (Hydrangea macrophylla), og dem lader vi stå vinteren over som de er, for dernæst først at klippe visne blomsterstande af i foråret sammen med eventuelle visne spidser af stænglerne, lige over hvor den tætteste grønne bladknop sidder.

En Hortensia skal ikke klippes hårdt ned, og du bør altid udvise lidt forsigtighed når du gør det, da det er i de umiddelbart tørt udseende grene at næste års blomst- og bladvækst sidder i. Er du i tvivl, så lad dem ganske enkelt være.

 

 

(Visited 8.039 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *