Moreltræet, et af havens bedste frugttræer

Kært barn har mange navne, men i min bog hedder det moreller, de der skønne bær som ligner kirsebær, men som modsat almindelige kirsebær er dejligt søde.

Vores gamle Stella moreltræ

Vi købte et moreltræ af sorten Stella for snart mange år siden, en 15-20 år gætter jeg på, og efterhånden er det vel 6-8 meter højt. Træet bliver aldrig beskåret. Kun de grene der generer voldsomt når man går under træet bliver klippet af.

I maj måned når det står i blomst, er det et fantastisk syn. Det står bare der og lyser op i en grad så humøret lige stiger et par grader når man kommer forbi.

Moreltræ i blomst
I maj måned blomstrer moreltræet så fint

Fuglene elsker også moreller

Nogle få uger før morellerne er modne, begynder fuglene at interessere sig for dem. De første år stressede det os en del, men nu har vi vænnet os til det – “fuglen og den fattige skal også være mæt” skrev Mads Hansen i ‘Marken er mejet’ (1868), og selvfølgelig skal de også have lidt godt til ganen!

Det virker som om fuglene er mest interesserede i bærrene i perioden lige op til de er fuldt modne, og de fuldt modne bær er mindre interessante.

Stella morel - solsorten har været her
Solsorten har været på besøg (d. 29/6 2014)

Senere på året, omkring juli måned, beriger træet os endnu engang når morellerne modnes. Det er imponerende hvad dette træ kan levere af lækre, søde og rødbrune moreller. Høstens kvalitet og mængde svinger naturligvis en del, men jeg tror kun Stella har ‘svigtet’ os voldsomt to gange. Svigtet er et kedeligt ord, og det var omgivelserne snarere end selve træet der var synderen. Det var to somre hvor det bare regnede og regnede i noget der syntes som en uendelighed – bl.a. i 2017.

Når der kommer megen regn i den periode hvor bærrene er lige ved at være klar til spisning, optager de så meget vand at de revner, og herefter rådner de væk i ekspresfart.

Moreller er ved at modnes
Stella morel snart modne bær
På dette billede er der lige ved at være modne bær (29/6 2014)

Moreller kan faktisk spises i en længere periode hvis de rigtige vilkår er tilstede, og de bliver bedre og bedre jo senere på sommeren de plukkes. Det fandt vi ud af i sommeren 2013, som var en meget tør sommer. Morellerne var ekstraordinært velsmagende sidst på sæsonen, og de var markant mørkere end det ses på billederne i dette indlæg.

Stelle morel - bær på vej

Desværre er det ikke sådan at man bare kan vente med at plukke morellerne til man synes farven er optimal, men hvis sommeren er tør nok, kan de hænge betydeligt længere inden de rådner. Udfordringen er naturligvis at vide om man står foran en tør periode, og dermed kan vente med at plukke dem.

Ellers er Stella et meget trofast træ, og det leverer fantastiske moreller i imponerende mængder – år efter år. Nogle år kan vi forære spandevis af moreller væk (fra et enkelt træ!) og dermed glæde både familie og naboer.

På billedet til højre ser du det typiske syn i juni måned: Ganske mange moreller samlet i en klynge. Nogle moreller ser umiddelbart ud til at have mere farve, mindre størrelse og måske lidt længere fremme i udvikling … men min erfaring er at disse moreller aldrig bliver til noget og falder af inden de øvrige moreller modner.

Modne moreller på Stella moreltræ
I midten af juli er morelsæsonen ved at være slut for året

Frugtplukker og stige kommer til undsætning

Når et moreltræ har fået en størrelse som vores nu har (for vores vedkommende over 5 meter) så kan det varmt anbefales at opruste haveskuret med både en god stige og evt. en frugtplukker – det kan være en kæmpe hjælp når man prøver at nå nogle af de mørkerøde moreller der sidder tæt på toppen af træet.

Modne moreller
Modne moreller

Går du allerede og drømmer om et moreltræ i haven? I så fald forstår vi dig helt og aldeles. Vi er ekstremt glade for vores træ, og efter vores mening fortjener de skønne moreller meget mere opmærksomhed.

Du kan købe dit eget moreltræ på en planteskole tæt på dig, eller du kan gøre det absolut nemmeste – bestille det online og få leveret lige til døren!

4 kommentarer til “Moreltræet, et af havens bedste frugttræer”

  1. Ebbe Nielsen Tinggade 7 4100 Ringsted

    Kan man selv fremdrive et moreltræ og hvordan bære man sig ad.
    det må være kerne i stenen man skal bruge
    mvh ebbe

  2. Vores er helt klar nu og der er bunker af frugter mangler bare nogle gode ideer ifht hvad vi kunne bruge dem til. Vi har helt utroligt mange.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top