Søde kirsebær / moreller

… kært barn har mange navne, men i min bog  hedder de  moreller, de der søde bær som ligner kirsebær, men som –  modsat almindelige kirsebær –  er dejligt søde.

 

Stella moreltræ

kirsebær Stella moreltræ i Maj måned
Stella moreltræ i Maj måned

 

Vi købte et moreltræ af sorten Stella for snart mange (15 -20 ) år   siden og efterhånden er det vel 6-8 meter højt. Træet bliver aldrig beskåret. Kun de grene der generer voldsomt når man går under træet bliver klippet af.

I Maj måned når det står i blomst, er det et fantastisk syn. Det står bare der og lyser op i en grad så  humøret lige stiger et par grader når man kommer forbi.

kirsebær stella moreltræ

 

Nogle få uger før bær er modne, begynder fuglene at interessere sig for bærrene. De første år stressede det os en del, men nu har vi vænnet os til det – “fuglen og den fattige skal også være mæt” skrev Mads Hansen i ‘Marken er mejet’ (1868).

Det virker som om fuglene er mest interesserede i bærrene i perioden lige op til bærrene er fuldt modne, og de fuldt modne bær er mindre interessante.

Senere på året (Juli måned)  beriger træet os endnu engang når moreller modnes.Det er imponerende hvad dette træ kan levere af lækre, søde og rødbrune moreller. Høstens kvalitet og mængde svinger naturligvis en del, men jeg tror kun Stella har ‘svigtet’ os voldsomt en enkelt gang. Svigtet er et kedeligt ord, og det var omgivelserne snarere end selve træet der var synderen. Det var en sommer hvor det bare regnede og regnede i noget der syntes som en uendelighed.

Når der kommer megen regn i den periode hvor bærrene er lige ved at være klar til spisning optager moreller så meget vand at de revner, og herefter rådner de væk i ekspres fart.

Moreller kan faktisk spises i en længere periode hvis de rigtige vilkår er til stede, og de bliver bedre og bedre jo senere på sommeren de plukkes. Det fandt vi ud af i sommeren 2013, som var en meget tør sommer. Moreller var ekstraordinært velsmagende sidst på sæsonen, og de var markant mørkere end det ses på billeder her på siden.

Desværre er det ikke sådan at man bare kan vente med at plukke moreller til man synes farven er optimal, men hvis sommeren er tør nok, kan moreller hænge betydeligt længere inde de rådner. Udfordringen er naturligvis at vide om man står foran en tør periode, og dermed kan vente med at plukke dem.

kirsebær Stella morel - blomster i Maj måned
Stella morel – blomster i Maj måned
kirsebær Stella morel - blomster i Maj måned
Stella moreller – blomster i Maj måned

 

Dette er det typiske syn i Juni måned: Ganske mange moreller samlet i en klynge. Nogle moreller ser umiddelbart ud til at have mere farve, mindre størrelse og måske lidt længere fremme i udvikling … men min erfaring er at disse moreller aldrig bliver til noget og falder af inden de øvrige moreller modner.

Stelle morel - bær på vej
Stelle morel – bær på vej
Stella morel snart modne bær
Stella morel snart modne bær (29/6 2014)

 

Ellers er Stella et meget trofast træ, og det leverer fantastiske bær i imponerende mængder – år efter år. Nogle år kan vi forære spandevis af moreller væk (fra et enkelt træ !) og dermed glæde både familie og naboer.

Også fuglene har stor glæde af bærrene:

Stella morel - solsorten har været her
Stella morel – solsorten har været på besøg (D. 29/6 2014)

 

Hvis du skulle få lyst til at få dite eget Stella Morel træ kan det naturligvis købes hos Plantetorvet – leveret lige til døren

Køb Stella sød kirsebær her

 

Den 30 Juni 2014: Det er lige før vi skal ud at plukke moreller …

Stella morel - bær er snart modne

Stella moreller – bær er snart modne… Og den 13. Juli 2014 er sæsonen slut.

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*