Sådan laver du Pelargonie stiklinger

En Pelargonie er en af de planter man altid kan finde i hos blomsterhandleren, og det betyder naturligvis også at man egentlig ikke behøver beskæftige sig med at formere dem på egen hånd. Meen nu er vi jo mange der holder af at få hænderne beskidte, og se de grønne mirakler ske foran os, og det kan man altså også være vidne til, når man formerer en Pelargonie.

 

En vissen Dronning Ingrid

Jeg købte for noget tid siden en smuk Pelargonie (Dronning Ingrid) i Botanisk Haves butik, og efter at have stået i min lejlighed i en uges tid fik den det en anelse skidt. Bladene visnede og begyndte at falde af, og jeg frygtede at den slet ikke ville overleve. Så jeg gjorde det smarte; klippede en gren af og satte den i vand, i håb om at jeg så ikke ville miste hele planten.

Jeg var en smule i tvivl om hvor man skulle klippe grenen af henne, så jeg tog bare en gren der ikke havde blomster, og som så frisk ud. Hvis der er nogle der har gode råd til dette, så smid endelig en kommentar herunder. 🙂

dronning ingrid pelargonie

Jeg husker det som om min kære farmor altid havde Pelargonie stiklinger stående i vand i sin vindueskarm, så for mig er der noget helt nostalgisk forbundet med denne blomst og stiklinge-processen. Det så altid så nemt ud, både at passe dem og at tage stiklinger fra dem, så det skulle der vel ikke være nogen ben i?

Pelargonie stiklingen blev placeret i et højt shotglas med almindelig vand i en lys vindueskarm, og stod der i ugevis uden nogen udvikling. Jeg sørgede for at skifte vand en gang om ugen cirka. Jeg begyndte at tro bunden af den ville rådne væk, men lige pludselig kunne jeg ane en lille hvid tråd, og den første nye rod var sat. Når først det sker går det stærkt.

Jeg klippede grenen af den 21. februar, og i dag den 27. marts ser Pelargonie stiklingen ud som på billedet herunder: masser af nye rødder (og en blomst på vej).

dronning ingrid pelargonie stikling

Når først stiklingen har sat rødder er det sikkert at sætte den over i jord, hvorefter du har en klon af din eksisterende plante. Nemmere og billigere bliver det vist ikke at formere sin favoritplante. 🙂

Min store Dronning Ingrid Pelargonie har det i øvrigt meget bedre nu, og lever i bedste velgående. Så det ser ud til jeg får fornøjelsen af at have hele to af slagsen i år.

 

3 kommentarer til “Sådan laver du Pelargonie stiklinger”

  1. Lisbet Jespersen

    Jeg har en Dronning Ingrid pelagonia, som er vokset meget stor på blot et år. Jeg tænker, om det er muligt at dele planten efter overvintring ?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top