Phyllostachys aureosulcata spectabilis

Min nye kæmpe bambus

Indrømmet – det er et helt håbløst navn. Jeg kan hverken huske – eller udtale navnet – men jeg kan huske dens udseende … og den er STOR og FLOT !

Phyllostachys (furebambus) er kendetegnet ved at de har en lodret fure i stænglen. Furens position skifter 180 grader efter hvert ‘knæ’. På denne bambus bytter den grønne stribe og fure plads for hvert knæ. Forunderligt hvad naturen kan finde på 😉

Jeg har fundet den hos Peter Hansen på det vestlige Lolland. Han er mig bekendt en af de få i kongeriget Damark, der har sådan en stående (og sælger af dem). Hvis du er vild med – eller bare interesseret i bambus, der er noget ud over det man kan se i en almindelig have, kan jeg kun opfordre dig til at besøge Peter Hansens Have. Han har mange forskellige bambus stående. Den ene mere imponerende end den anden – og han kan navnene på dem alle sammen !

Man kunne blive fristet til blot at kalde denne bambus en kæmpe bambus – men efter at have besøgt Peter Hansen, har jeg lært at dette er en masse-betegnelse !

Phyllostachys aureosulcata spectabilis
Phyllostachys aureosulcata Spectabilis i Danmark

Jeg har modtaget den i efteråret 2014, så jeg har endnu ikke så meget erfaring med den. Jeg ved imidlertid at den er den type der ‘løber’ (i modsætning til klump) – dvs. den sender løbere ud i dens omgivelser, og skulle angiveligt kunne brede sig voldsomt. For at forhindre dette, regner jeg med / bliver ikke overrasket over, at skulle etablere en barriere i plast omkring den, således at den bliver inde på matriklen (og det er ikke sagt i spøg !).

Se f.eks. hvordan man gør på denne side (Tyskland). Jeg må gøre noget tilsvarende næste år!

Phyllostachys aureosulcata spectabilis
Phyllostachys aureosulcata Spectabilis i Danmark

Jeg glæder mig som et lille barn til at kunne fortælle hvordan den udvikler sig i min have – men jeg forventer ikke den store udvikling de første par år eller 3. Vores Phyllostachys Nigra var flere år om at komme rigtigt i gang.

Phyllostachys aureosulcata spectabilis
Phyllostachys aureosulcata Spectabilis i Danmark

Den var 2,5 meter høj da jeg fik den hjem – og da var den blevet klippet i toppen af hensyn til transport. Enormt spændende hvor høj den kan blive !

Kig forbi igen i løbet af sommeren 2015 – så har jeg forhåbenligt lidt nyt at fortælle.

250 cm. Phyllostachys aureosulcata spectabilis
250 cm. Phyllostachys aureosulcata spectabilis i Danmark

Der findes en meget fin beskrivelse af ‘furebambus’ her:  http://www.dendrologi.dk/Phyllostachys.htm

Phyllostachys aureosulcata spectabilis
Phyllostachys aureosulcata spectabilis i Danmark

Her i maj måned opdagede jeg til min store overraskelse at der var 2 nye skud på vej. Fedt – nu har jeg noget at måle på hver dag 😉

De første 2 skud (maj 2015)
De første 2 skud (maj 2015)

Den fik kun disse 2 skud i 2015 – de blev knap 1 meter høje.

Phyllostachys aureosulcata Spectabilis - den karakteristiske gule/grønne farve er væk i en overgang
Phyllostachys aureosulcata Spectabilis – den karakteristiske gule/grønne farve er væk i en overgang

Den 6/5 2016 dukkede der endnu et skud op. Væsentligt kraftigere end dem fra 2015 (Dette skud endte med at blive ca. 2 meter højt):

Phyllostachys aureosulcata spectabilis. Nyt skud, ca. 3 dage gammel
Phyllostachys aureosulcata spectabilis. Nyt skud, ca. 3 dage gammel

D. 9 april 2017: Til min store overraskelse har den allerede barslet med et 25 cm. højt nyt skud. Det er en hel måned tidligere end sidste år. Der er muligvis 6 skud mere på vej (jeg er i tvivl om det er gamle skud der gik i stå sidste efterår) – men de virker meget faste og friske – så mon ikke det er ny vækst?.

D. 25 april 2017: Der er 11 skud på vej. Den ‘enlige svale’ fra 9. april er knækket (Kat?). Alle 11 skud sidder meget tæt på moder planten.

4 kommentarer til “Phyllostachys aureosulcata spectabilis”

  1. Steens planteskole

    Hej.. spændende at høre om din phyllostahys.
    Kan meddele at vi har lige leveret 250 stk i 4 5 sorter til Knuthenborg safaripark. Fra 1 _6 meter høje..
    Ønsker man phyllostachys kan vi skaffe i alle størrelser.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top