Gummitræ som stueplante

Foto kilde: Venstre, Højre

Det er jo intet mindre end skørt, at man kan tage en plante der normalt trives steder som Amazonas og Asien, importere det til en dansk stue og se det gro. Det er ikke desto mindre hvad man kan med en af tidens nye, trendy stueplanter, et gummitræ.

I sit naturlige habitat, aka tropiske lande, vokser et gummitræ sig gerne op til 10 meters højde. Og er man ude efter en robust stueplante der samtidig er flot og kan fylde, så er der ingen tvivl om, at et gummitræ er en god kandidat – den kan nemlig uden problemer vokse op og nå lofthøjde, medmindre man skærer den ned i ny og næ.

Et gummitræ har, ligesom så mange andre stueplanter, lidt forskellige kaldenavne. Du kan derfor både finde information og billeder af planten hvis du søger på Ficus Elastica, Gummiplante, Gummitræ og Gummifigen.

 

ficus elastica stueplante
Kilde: Venstre, Højre

 

Find et gummitræ hos din blomsterhandler

Da jeg den ene dag var nede hos min lokale blomsterhandler slash dimsedut-handler, faldt jeg over dette søde lille gummitræ til kun 30 kr. Der stod ikke det var et gummitræ, men da jeg havde kigget på billeder af den aftenen før vidste jeg godt det var den. Jeg har en masse mindre, grønne planter, så jeg glæder mig til at få en stueplante af lidt størrelse. Her er gummitræet den perfekte kandidat.

Den er let at kende med sine store, grønne, blanke blade – der dog også kan være mørkviolette, hvid- og gulbrogede (alt afhængigt af hvilken sort du får fingrene i). Og den er virkelig lille – Terrakotta potten er ca. 5 cm høj. En hel urealistisk størrelse for en plante der kan vokse sig flere meter høj – men sødt ser det ud, og så må jeg jo bare potte den om senere 😉

Den skulle også være vældig let at opstøve hos blomsterhandlerne, da det er lidt af en klassiker. Den mest normale sort er “Robusta” der har mørkegrønne blade, som den herunder.

gummitræ som stueplante

 

Sådan passer du dit gummitræ

Selvom gummitræet “lige” er gået hen og er blevet lidt af en trend, så er der ikke tale om en ny type stueplante, tværtimod har den faktisk været lidt af en klassiker i årevis fordi den er så hårdfør. Den kan overleve selv de mest makabre plantemordere med en blodig historik, for den dør ikke hvis du glemmer at vande den. Det er faktisk bedst hvis du lader den tørre en smule ud mellem vandingerne.

Vil du tage livet af dit gummitræ? Så giv den masser af vand og lad den stå med vand i potten. Det er den sikre måde at tage livet af den på. Med det sagt – pas på med at overvande den 😉

Det skønne ved gummitræet er, at den kan placeres i de kroge af hjemmet hvor ikke mange andre stueplanter vil trives godt. Den er nemlig super robust og har det strålende i mørke kroge. Den kan også sagtens stå i lys, men lad være med at placere den i direkte sollys – det vil den ikke blive glad for.

Hvis du ikke vil have at din stue forvandles til en jungle, så kan det blive nødvendigt at beskære planten lidt. Er dit gummitræ blevet en anelse for højt, så kan du skære toppen af dem (gør det i foråret siger de kloge), og herefter vil der komme nye skud.

 

Gummitræ som stueplante
Kilde: Venstre, Højre

 

Har du et godt tip?

Har du et gummitræ og sidder du med et pokkers godt tip til pasning, ompotning, formering eller andet? Så tøv ikke med at skrive en kommentar herunder og gør os alle klogere. 🙂

 

38 kommentarer til “Gummitræ som stueplante”

 1. Hej
  Jeg købte et opstammet gummitræ på 185 cm oktober 2020. Det har en del grene og det er jo så fint. Det står i et vestvendt vindue, som går helt ned til gulvet. Jeg troede ikke, at det voksede særligt hurtigt, men det GØR det. Det har fået mindst 50 nye blade her i sommeren 2021. Nu er det nærmere 2 meter højt og 2 meter bredt. Vi skriver oktober og det får stadigvæk nye blade. Hvad gør jeg, hvis det fortsætter på den måde til næste forår? Tak! Hilsen Michael

 2. Birthe Olesen

  Hejsa. Jeg har et gummi træ som bare gror opad. Jeg kunne godt tænke mig at høre om man selv kan opstamme sådan èn og hvordan gør man det ?

  1. Hej Birthe, ja gummitræ bliver med tiden en noget ranglet plante, da de vokser opad.
   For at få planten til at blive mere busket, skal du nippe toppen af. Så snart toppen (og dermed vækstcenteret) bliver fjernet, vil planten begynde at skyde under snittet. Det kan godt kræve adskillige beskæringer, da man ved første beskæring kan få et Y-formet gummitræ – altså at den bare fortsætter med at vokse ét sted.

 3. Hej
  Lidt gammel tråd, men jeg prøver alligevel..
  Min gummiplante, har jeg hakket toppen af for at få den til at forgrene sig, men den har brilleret ved kun at lave kun 1 sideskud, altså vi er rykket tilbage til start, der er nu 7 blade på sideskuddet, skal jeg fortsætte med at hakke noget sideskuddet af i håb om at der denne gang kommer mindst 2 sideskud ? Eller skal jeg håbe på at den laver endnu et senere?
  Der afhakkede topskud gror iøvrigt fint, så det er ikke gået til spilde…

 4. Jeg er begyndt at blive lidt bange for mit gummitræ, fordi, den har mistet ALLE sine blade.

  Hvad skal jeg gøre?

  1. Hvis den har mistet samtlige blade er det formentlig ved at være sidste udkald. Ingen blade betyder også at der ingen fotosyntese foregår. Vær opmærksom på, at de blade der er mistet ikke kommer tilbage, så det vil udelukkende være ny vækst i toppen man kan krydse fingre for.

   Hold igen med vanding, lad den tørre ud mellem vandinger, giv den en lys placering og undgå at den får træk. Vent et godt stykke tid og se om et nyt blad udfolder sig, hvis der gør, har du mulighed for at lave en stikling med det nye blad, og dermed få en lidt mere harmonisk udseende plante som ikke er helt bar forneden.

 5. Har , for 4 år siden! arvet et ca16 år gammelt gummitræ efter min mor – og det var i en miserabel stand – men , trods det at jeg er RIGTIG GOD til at slå planter ihjel – lykkedes det mig at redde det 😉
  Nu til problemet : Det har smidt bladene MIDT på stammen ;-( så det ser lidt pusserløjerligt ud nu med en lille “krone” / tom(tynd) stamme og så tæt busket nederst. Nogen der ved hvad jeg kan gøre ??
  Ville egentligt helst have det var højt og slankt med blade op ad stammen (sådan så det ud engang)

  Hilsen Lise

  1. Hej Lise

   Tænk at have så gammelt og historisk et gummitræ, fantastisk! Det er ærgerligt med bladene midt på stammen. Der er ikke umiddelbart noget du kan gøre for at “genskabe” disse blade. Så dine eneste muligheder som jeg ser det er,

   At klippe gummitræer over i to dele.

   Hvis du klipper under stedet hvor den har tabt det første blad, vil ny vækst fortsætte i den retning den næste vækstknude vender.

   Du kan også vælge at bruge det afklippede plantemateriale til at lave en topstikling – det er umiddelbart den plante du beskriver du gerne vil have. Topstiklingen skal sættes direkte i lunkent vand for at undgå at den bløder for meget mælkesaft, og herefter kan du efter nogle uger opleve ny rodvækst på stiklingen, som, når disse er et par cm lange, kan plantes ud i jord.

   Der er altså desværre intet der kan give dig din gamle plante tilbage, og du bliver lidt nødt til at “starte forfra”.

   1. Hej Camilla 😉
    1000 tak for hurtig respons

    Et lille tillægsspørgsmål : Kan jeg gøre det nu eller skal jeg, som de fleste siger, vente til foråret ?

    Hilsen Lise

 6. Oplever slet slet ikke at den er nem at passe! Har haft min i nogle måneder nu og den laver ikke andet end at tabe bladene…

 7. Jette.

  Lad jeres gummitræer stå med fødderne i vand. Med andre ord hæld vand med lidt gødning i underskålen / potteskjuleren ( ikke ned i planten) hold øje med om der er vand potten. Planten må ikke tørre ud,men man skal også passe på ikke at drukne den.
  mine planter får et ny blad hver måned.
  god fornøjelse Jette

 8. Jeg har nu haft et gummitræ i 6 måneder, og kan lidt læse mig frem til at de vokser super hurtigt, sååå hvad gør jeg forkert hvis den ikke er vokset i de 6 måneder jeg har haft den??
  Den havde et skud da jeg købte den, og den er først lige begyndt at komme ud af den skal.

  Efter hvad jeg har kunnet læse mig frem til over alt, så har den det godt, eftersom den er helt grøn, skinnende og bladende står mere eller mindre lodret, hvilket skulle være godt.

  Men kan bare ikke forstå at den ikke vokser, nogen der har svaret på det?

  1. Haveaspiranten

   Hej Monica, jeg må erklære mig for værende uenig med de andre du har læst det hos – jeg synes ikke de vokser specielt hurtigt. Men hvad jeg kan sige er, at de vokser hurtigere desto mere indirekte lys de får. Hvordan står din mon placeret?

 9. Jeg har et stort gummitræ, efter det er kommet ind i min stue som er varm (gulv varmen og sollys) bladene hænger og er helt slappe. De bliver gullige og falder af. Først troede jeg det fik for lidt vand, så har jeg givet det en gang i ugen i stedet for hver 14. dag (2.l ca). Men synes ikke rigtig det kommer sig…hva skal jeg gøre???

 10. Jeg har en gren med 10 store blade og et kæmpe skud øverst. Har sat den i vand for at afvente rødder, men er det nu også korrekt?. Håber at få en god vejledning snarest. På forhånd tak.

 11. Hvordan får jeg mit gummitræ til at forgrene sig? Den vokser sig bare højere og højere og stammen er meget tynd. Hvilken slags jord skal den have når man omplanter den?

  1. Jeg har gennem årene brugt almindelig pottemuld – en gang årligt større potte og ny/mere muld. Forgrening kommer nogle gange selv men helt sikkert når topskud kappes. Tilpas lys og vand gir tykkere stamme og de flotteste blade, er min erfaring

 12. Jeg har lavet flere planter ud fra mit gummitræ gennem årene. Jeg tror, jeg klipper (med en grensaks), sådan at der er 4-5 blade, men jeg tager det ikke så nøje, jeg vil bare gerne have, at mit “modertræ” forbliver pænt… De nye skud overlever dog altid. Måske fordi jeg tager ca. 10-15 cm bomuldsvat, gør det vådt og vikler om skuddet, før jeg planter det i pottemuld… Mit modertræ “bløder” altid hvidt, når jeg klipper, uden jeg har gjort noget ved det, men jeg skal da prøve kartoffelmel, som én nævnte :-)…

 13. Marianne Toxværd

  Jeg har avlet fra samme træ i 33 år. Når top eller side skud skæres af med skarp kniv stoppes blødningen med kartoffelmel( på selve planten) det afskårne sættes direkte i pottemuld. Jeg har oplevet at slå gummitræer ihjel i havestue(for meget direkte sol) kulde (soveværelse åbent vindue om vinteren) og mørkt rum.
  Go fornøjelse – det er sjovt at have flere størrelser og faconer
  🙂 Marianne

 14. Hej. Mit gummi træ hænger med bladene. Jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad problemet er med det. Bladene begyndte at hænge efter den ikke havde fået vand i et stykke tid. Så gav jeg den lidt vand, men bladene hænger stadig… Ved I måske hvad der er galt?

 15. solveig skovdal

  Hej! Jeg har et gummitræ der lige har nået loftet. Vil så beskære toppen, og som jeg kan se, kan jeg sætte toppen i en potte. Det var jeg glad for at læse. Men nu tænker jeg op. Hvad sker der så men resten af min plante, og løber der ikke meget hvid saft ud. Har købt den da den kun havde 5 blade. Så den er ret flot.
  V.H. solveig skovdal.

 16. Hej

  Jeg har også et gummitræ der hjemme, men mine blade er begyndt at hænge. Har du en mulig forklaring på dette?

  Mvh Nynne

 17. Jeg har en gummitræ (broget) nu syntes jeg at nogle af bladene er ved at blive brune i kanten-det er de nederst blade. Den er ellers stor og flot-jeg har givet den 2 -3 dl vand hver 14 dag her i vinter. Den står måske lidt for mørk i en lille gang med vindue- hvad skal jeg gøre så den ikke går hend og taber bladene.Hjælp.

 18. Sabine Nielsen

  Hej.. håber virkelig du kan hjælpe.. har søgt flere steder.. har 2 store gummitræer jeg lige har købt.. kan det passe at rødderne sidder langt oppe på stammen? Skal de plantes ned i potten?

  1. Hej Sabine
   Vi har et par gummitræer herhjemme, og det største har også rødder op ad stammen – jeg tror, det er “luftrødder”, ligesom mange orkideer har – jeg ville ikke dække dem til med jord, hvis jeg var dig 🙂

 19. Hej,

  Jeg har netop købt et gummitræ, men desværre knækkede et blad af under transporten. Er det muligt at få den til at slå rødder og plante den, selvom det kun er et blad? I så fald hvordan? Lige nu har jeg stilt den i et glas med vand 🙂

 20. Birthe Skov Andersen

  Hejsa

  Jeg har liger hvervet mig et super fint gummitræ fordi, efter jeres eget udsagn, overlever de værste plante mordere!
  Nu har jeg haft den i en uge, og det fine træ er allerede begyndt at krølle sig sammen og ligne en der er ved at dø 🙁
  Jeg har spurgt min plantepusher til råds, og har fået at vide jeg skal skåne træet for radiatoren.. Hmm? I siger det er et yderst robust træ? Kan en radiator virkelig skræmme livet af mit gummitræ?

  Jeg håber nogle kan hjælpe mig!

  1. Have aspiranten

   Hej Birthe

   Normal udtørring er en ting, men at stå tæt på en radiator er vi herfra enige i kan skræmme planten. Vi har selv oplevet hvordan en Pilea kan blive helt brun og vissen af at stå tæt på en radiator, så det er formentlig det samme med gummitræet. Placer den længere væk fra radiatoren, så skal den nok få det bedre 🙂

 21. Jeg har et gummitræ der er 2 m højt og ca 8 skud ud fra moderstammen. Kan disse klippes af og plantes til en ny plante? og hvis hvordan.

  1. Karin Mortensen

   Det er ikke svært at få den til at formere sig. Klip top eller sideskud af med 3-4 blade på kom stillingen i lidt vand mens du klargør potte og jord. Kommes i potten og vandes godt. Jeg kommer altid en frysepose om potten for jorden skal holdes konstant fugtig. Efter et par måneder har du en fin ny plante.

   Jeg har lavet en del på den måde

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top