Indendørs minidrivhus til vindueskarmen

Har du begrænset plads i dit hjem, men ønsker at dyrke planter og give dem en god start på tilværelsen? Så kan et minidrivhus der placeres i vindueskarmen være en god og dekorativ løsning.

Et minidrivhus til vindueskarmen kan ikke erstatte et almindeligt drivhus, så det er ikke her du skal forvente at dyrke tomater og agurker henover sommeren. Men det kan i særdeleshed hjælpe med forspiring samt give beskyttelse til krydderurter såsom basilikum – mere om det herunder.

Hvad kan man bruge et minidrivhus til?

Et minidrivhus tjener præcis samme formål som alle andre drivhuse: det skal tilbyde et stabilt klima til de planter der skal bo i det. Med et indendørs minidrivhus kan du forspire dine frø og opnå et stabilt klima der gavner planternes vækst. Der er mange måder at bruge et minidrivhus på, og her er nogle idéer til, hvordan du kan få mest muligt ud af det:

Forspiring

Først og fremmest er forspiring af frø en af de vigtigste anvendelser af et minidrivhus.

Dette stabile klima hjælper med at beskytte planterne mod pludselige temperatursvingninger og skaber et miljø, der fremmer hurtig vækst. Det gør det nemmere at forspire eksempelvis grøntsager, krydderurter, og blomster. Husk dog at justere varmen fra eventuelle radiatorer under vinduet for at undgå udtørring.

IKEA’s ‘SOCKER’ minidrivhus som ikke længere kan købes
2023 minidrivhus model fra IKEA ‘ÅKERBÄR

Eksotiske planter

De eksotiske planter er populære og har været det længe, men de er notorisk svære at holde i live indenfor. Når du besøger botaniske haver vil du typisk finde dem i det varme og fugtige miljø, og det er derfor ikke så overraskende at de ikke stortrives i en tør stue.

Et minidrivhus kan altså også bruges til at dyrke planter, som normalt ikke trives i dit indendørs klima. Dog er det ikke nødvendigvis i disse tilfælde du vil placere det i vindueskarmen – det afhænger helt af hvilken type plante du har med at gøre.

Minidrivhuset giver dig i højere grad mulighed for at kontrollere temperatur og fugtighed, og dermed kan du skabe et miljø, hvor eksotiske planter og blomster kan vokse og trives.

Dekoration

Udover de nævnte vækstfordele er mange minidrivhuse også dekorative i sig selv, og det er smart at man kan kombinere æstetik med praktik – særligt hvis du har begrænset plads i din bolig.

Hvilke planter er gode at have i et indendørs minidrivhus?

Hvilke planter der er oplagte at forspire eller dyrke i et minidrivhus afhænger i høj grad af, hvor stort det er. Jeg skrev indledningsvis at det ikke er i minidrivhuset du skal forvente at dyrke tomater eller agurker, og det er korrekt hvis der er tale om et lille minidrivhus i vindueskarmen og almindelige størrelse grøntsagsplanter. Du kan godt få dværgudgaver af tomatplanter som vil være nemmere at have i et minidrivhus – se f.eks. ‘Tiny Tim’ tomaten.

Generelt set er der mange krydderurter der er gode at have i et minidrivhus, f.eks. basilikum der ikke bryder sig om træk eller kulde.

Det er også oplagt at have chili, tomater, peberfrugt og lignende planter i minidrivhuset indtil de bliver for store eller det bliver varmt nok udenfor (hvis du altså har mulighed for at stille dem udenfor).

Det skal du være opmærksom på

Mange minidrivhuse er mere dekorative end de er funktionelle. Det er derfor værd at overveje hvorfor du køber et og hvad du ønsker at få ud af det. Hvis du gerne vil have et for at dyrke planter, så vær ekstra opmærksom på ting som:

 • Er det nemt at få planterne ind og ud af minidrivhuset?
 • Hvordan er bunden lavet – kan der løbe vand igennem, er der plads til at absorberende underlag?
 • Er det nemt at flytte rundt til andre vindueskarme?
 • Er det lavet af materiale der bliver glohedt når det står i solen?
 • Er minidrivhuset dybt nok til at der kan stå de pottestørrelser du gerne vil have deri?
 • Er der en låge du kan åbne til at lufte ud (uden at du selv skal holde den)?

2 kommentarer til “Indendørs minidrivhus til vindueskarmen”

 1. Jørgen Madsen

  Vedr.
  Lys direkte sollys ikke nødvendig.
  Køb evt. et lysstof armatur og en lysstofrør der hedder gro lys. Det bruges bl.a. i akvarier, men jeg mener, at begge dele kan købes i Bauhaus. Elektrisk tænd og sluk-ur kan også købes her ellers prøv Harald Nyborg eller Jem og fix.

  Temperatur: Start i soveværelset med den lave temperatur og flyt senere til stuen / badeværelset eller måske et fyrrum, hvis du har sådan et – for en højere temperatur.

  Der kan være et problem med svampe i luften i boligen, der kan give inficering af jorden bl.a. hvide pletter, hvorefter planterne dør.

  Gør grundig rent med rodalon eller lignende, særligt ved vinduer – inden du starter hjemmedyrkningen.

  Start med alm. så og prikle jord, men hvis du køber eksempel krydderurter fra supermarkederne og planter der ud, kan du bruge alm. havejord.

  Hvis du vil starte lidt større op kan du købe en selvvandingskasse og en plantesæk f.eks. Pindstrup og følge brugsanvisningen.

  Held og lykke
  Jørgen M

 2. Hej.

  Jeg har en vindueskarm hvor jeg gerne vil placere et minidrivhus. Der er selvfølgelig lys, men ingen direkte sollys. Mit spørgsmål er så om der kan genereres nok varme i det over vinteren, så ordet ‘drivhus’ giver mening?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top