Minidrivhus til vindueskarmen & haven

Drømmer du om at kunne sætte gang i plante-sæsonen tidligere end frosten forsvinder? I så fald er du ikke alene. Det er næsten med sorg i hjertet når efteråret sætter ind, og det officielt er slut med det lune vejr. Men at du ikke er i stand til at dyrke det store udenfor, betyder ikke nødvendigvis at du ikke kan holde liv, og skabe liv, indenfor.

 

Et minidrivhus kan være en hjælp

For at frø skal spire skal de have de helt rette vækstvilkår. Det indebærer vand, lys og lidt varme. Det er ikke altid lige de vilkår vi har her i Danmark, hvor vi sjældent rammer rigtigt forårsvejr før april. Det er der mange af os amatør-gartnere der ikke helt kan forlige os med, og derfor kan vi vælge at kickstarte plante-sæsonen med hjælp fra et minidrivhus.

Et minidrivhus kan være den perfekte løsning til dig der ikke er så heldig at have opvarmet drivhus eller udstue – og så koster de meget mindre.

Herunder introducerer vi dig til nogle af de forskellige typer der er, og viser dig præcis hvor du kan købe dem henne. Der er noget for enhver smag, og forskellige behov.

 

Minidrivhus til altan, balkon & vindueskarmen

Et minidrivhus har præcis samme formål som alle andre drivhuse: det skal give stabilt klima til de spæde planter. Det eneste der er anderledes er, at de er markant mindre – og til dels nok også meget en dekorationsgenstand.

Der findes forskellige varianter af minidrivhuse; nogle er så små at de kan stå i vindueskarmen hvor andre kan placeres op af en mur. Sidstnævnte kan naturligvis rumme større planter end et minidrivhus. Med et minidrivhus er der altså, som du nok allerede har regnet ud, også nogle pladsbegrænsninger.

 

minidrivhus
Foto: Lånt fra IKEA

Erfaringer med minidrivhuse

Mit første minidrivhus var et fra ILVA i træ. Det kostede omkring 300 kr, og så kunne man fornemme det var god kvalitet. Desværre var det for dybt til mine vindueskarme, og så var det beklædt med træ på bagsiden, således at der ikke kom lys ind fra bagsiden – ikke så smart synes jeg.

Mit andet drivhus var den hypede ‘SOCKER‘ model fra IKEA som du kan se på billedet herover. Ekstremt skrøbelig konstruktion! Men for 99 kr kan man jo ikke klage for meget. Det passer dog perfekt i de mest almindelige vindueskarme, og så er det vældig dekorativt. Jeg må indrømme at jeg ikke har fået brugt det nær så meget som jeg havde forestillet mig – men en ny plantesæson starter snart 😉

 

Forspiring og overvintring i et minidrivhus

I vindueskarmen forsøger jeg at holde liv i krydderurter og diverse andre spiselige planter. Jeg har læst mig til, at en krydderurt som basilikum ikke kan lide kulde og træk – og da min basilikum står i vindueskarmen for at få mest muligt lys, så får den automatisk også lidt træk. Nogen gange kan du i supermarkeder se, at de har placeret deres basilikum i minidrivhuse, oftest hvis de er placeret i en grøntafdeling der er nedkølet. Det samme setup kan du lave derhjemme.

I det tidlige forår vil et minidrivhus være endnu mere oplagt, da du her kan arbejde med forspiring af f.eks. chili og tomater. Ved at gøre det, kan de nå at vokse sig store og stærke til sommeren.

basilikum
Basilikum spirer

 

Køb eller Gør det selv

Er du handy kan du formentlig bygge dit eget minidrivhus af træ samt glas/plast. Jeg har selv set flere kreative konstruktioner af minidrivhuse, lavet ud af genbrugsmaterialer såsom gamle vinduer og træ. Det er altså muligt at lave en billig og miljøvenlig udgave, hvis du har modet til det.

Du kan naturligvis også købe dig ud af det, og her er IKEA som før nævnt en mulighed. Claus Dalby fremviser tilbage i 2013 et smukt lille hvidt minidrivhus med glas, der kunne købes i Bilka – desværre ikke en model de længere fører.

Til dig der er på udkig efter at købe et drivhus vil jeg præsentere nogle forskellige muligheder herunder.

 

Forskellige minidrivhuse

I den helt billige ende findes der minidrivhuse i plastik som bl.a. kan købes i Biltema og online hos Plantetorvet. Her taler vi udelukkende minidrivhuse til forspiring (også kaldet væksthuse) da de altså er ganske små. Det er dog en super praktisk løsning når man skal have en masse frø til at spire på ét og samme tidspunkt.

minidrivhus i plastik

 

 

 

ikea minidrivhus

 

IKEA’s populære minidrivhus “SOCKER”. Som skrevet længere oppe er det enormt skrøbeligt, men for en så lav pris kan man ikke forvente andet. Til den stilbevidste plante-entusiast er dette et godt valg. Pladsen er dog begrænset. Du finder drivhuset lige her.

 

 

 

ikea minidrivhusEndnu en IKEA model, og en særdeles yndig en af slagsen! Dette minidrivhus ser ud til at være mere solidt bygget end dens bror herover, og det koster også lidt mere, nemlig 249 kr. Du finder drivhuset hos IKEA lige her.

 

 

 

 

mistbænk minidrivhusDette minidrivhus hedder i virkeligheden en mistbænk, men princippet er det samme. Her får du et drivhus der giver plads til markant flere planter, som er solidt bygget og som kan stå i haven eller på en stor altan. Du kan se modellen hos Plantetorvet.

 

 

Har du gjort dig erfaringer med minidrivhuse og har du nogle gode tips? Så del dem endelig i kommentarfeltet herunder.

 

2 kommentarer til “Minidrivhus til vindueskarmen & haven”

  1. Vedr.
    Lys direkte sollys ikke nødvendig.
    Køb evt. et lysstof armatur og en lysstofrør der hedder gro lys. Det bruges bl.a. i akvarier, men jeg mener, at begge dele kan købes i Bauhaus. Elektrisk tænd og sluk-ur kan også købes her ellers prøv Harald Nyborg eller Jem og fix.

    Temperatur: Start i soveværelset med den lave temperatur og flyt senere til stuen / badeværelset eller måske et fyrrum, hvis du har sådan et – for en højere temperatur.

    Der kan være et problem med svampe i luften i boligen, der kan give inficering af jorden bl.a. hvide pletter, hvorefter planterne dør.

    Gør grundig rent med rodalon eller lignende, særligt ved vinduer – inden du starter hjemmedyrkningen.

    Start med alm. så og prikle jord, men hvis du køber eksempel krydderurter fra supermarkederne og planter der ud, kan du bruge alm. havejord.

    Hvis du vil starte lidt større op kan du købe en selvvandingskasse og en plantesæk f.eks. Pindstrup og følge brugsanvisningen.

    Held og lykke
    Jørgen M

  2. Hej.

    Jeg har en vindueskarm hvor jeg gerne vil placere et minidrivhus. Der er selvfølgelig lys, men ingen direkte sollys. Mit spørgsmål er så om der kan genereres nok varme i det over vinteren, så ordet ‘drivhus’ giver mening?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top