Jeg får en dårlig smag i munden hver gang jeg køber potter med krydderurter i supermarkedet. I mine øjne er krydderurter en af de ting man burde dyrke i hjemmet for at spare penge og unødvendig produktion.

Desværre har jeg haft begrænset succes med krydderurterne på altanen i år – der gik bladlus i både mynte, koriander og persille gang på gang. Den eneste krydderurt jeg tilsyneladende kan holde liv i er basilikum, og den har modsat de andre stået indenfor i vindueskarmen.

 

 

Hjemmedyrket basilikum

Min basilikum plante er dyrket helt fra bunden, med en pose økologiske basilikum frø jeg købte i starten af året. Den har boet i vindueskarmen hele sit liv, og det er faktisk gået ganske glimrende. Der har været enkelte kriser hvor den har været tæt på at give op, men det har været min egen skyld og årsagen har været følgende:

 • Man skal ikke have for mange planter i samme potte, de “kvæler” hinanden
 • Potten skal være en ok størrelse

Det med flere basilikumsplanter i en potte var den største øjenåbner. Jeg havde omkring 6 stående i samme potte, og de endte simpelthen med at blive gullige/hvid og smide bladene. Så jeg smed alle bortset fra én ud, ompottede til en større potte og gav ny jord. Det var tydeligt at se så snart jeg tog planterne ud af potten, at der var mere rodnet end der var jord. Det var derfor ikke underligt de fik det dårligere.

basilikum i potte
Flere basilikum planter i en potte

 

Den nemme krydderurt

Min erfaring med basilikum er, at det er en virkelig nem krydderurt at dyrke indendørs  i vindueskarmen (eller i haven – det har jeg dog ikke kendskab til). Jeg kan dog læse mig til, at andre har haft problemer med at give den tilstrækkelig lys og varme. Min basilikum kræver ikke meget opmærksomhed, og det er alligevel ret fantastisk at kunne plukke en lille buket velduftende basilkum blade når man skal bruge dem, fremfor at købe en hel potte til 15 kr der ender med at dø dagen efter.

Når først du har sået dine frø går der ikke lang tid før det ser ud som på billedet herunder. Masser af små søde grønne spirer der popper frem.

basilikum

basilikum-spirer

luge ud i basilikum
Husk at fjerne nogle af de mange spirer!
basilikum i potte
Nøjes med at have én basilikum i én potte
basilikum plante
Inden længe får du en flot busk

 

Sådan høster du din basilikum

Hvis du vil holde din basilikumplante i topform, er det ikke helt ligegyldigt hvordan du plukker blade fra den. Jeg troede fra starten at man bare skulle plukke de blade man skulle bruge, men jeg blev klogere. På en basilikum skal du nuppe en hel buket for at stimulere væksten. Ved at nuppe en hel buket på en af de nyere grene (nye grene er lys grøn hvorimod gamle grene/stilke er træagtige), lige over nye bladskud, vil den dele sig og skabe endnu flere blade.

sådan plukker du basilikum

sådan høster du basilikum

Hvad bruger jeg min basilikum til?

Ja det er ikke fordi jeg skamplukker fra denne krydderurt, men når der laves hjemmelavet tomatsuppe (se opskrift her), pasta cabonara, tomatsalat eller lignende italienske retter er den som sendt fra himlen. Dens duft er enormt koncentreret og bladene ofte temmelig store. Du kan også sagtens fryse bladene ned, så du har til senere brug.

 

Basilikum sorter

Hvis du (ligesom jeg selv) troede, at der fandtes én basilikum sort, og det er den man finder i supermarkedet, så har du troet forkert. Jeg blev overrasket over hvor mange forskellige sorter der er, og mit nyeste forsøg er Thai basilikum med frø jeg har købt fra Frøbutikken (kan i øvrigt varmt anbefales – fantastisk service). Thai basilikum skulle have en snært af stjerneanis smag/duft, og derfor være velegnet til asiatiske retter – det bliver spændende!

basilikum sorter

 

9 Comments

 1. peter henckel 16. februar 2019 at 23:50

  hej have aspiranter vi vil gerne prøve at dyrke basilikum i vindueskammen men har ikke prøvet det før så vil gerne vide hvor store potter vi du sige vi skal bruge og hvor mange frø pr potte og hvornår kan vi begynde at så det
  hilsen peter Henckel

  Reply
 2. Gitte 10. september 2017 at 22:32

  Ved du om det er en gammel skrøne, eller om den er “god nok” – at fluer ikke kan lide basilikum ? Så man kunne med fordel have en plante, især om sommeren, bare af den grund ?
  Mvh Gitte

  Reply
 3. Per M Frederiksen 18. juni 2016 at 20:55

  Hej ved du hvor jeg kan købe de hvide urtepotter som vist på billedet i vinduet ha en god dag videre og hyg dig

  Reply
  1. Have aspiranten 18. juni 2016 at 20:58

   Hej Per

   Det ved jeg desværre ikke, da det var nogle jeg fik efter jeg flyttede ind i en ny lejlighed, og de var blevet efterladt. 🙂

   Reply
  2. Gitte 10. september 2017 at 22:29

   Prøv i planteskoler, de har mange gange en masse potter.

   Reply
 4. Agnes 18. maj 2016 at 10:51

  Jeg oplever, at min basilikum får sorte pletter under dens blade. Jeg har læst mig frem til, at det er en svamp, som skyldes et for frugtigt miljø. Samtidig har jeg læst, at basilikum-planten skal vandes nedefra og altid så i vand. Kender du til dette problem?

  Reply
 5. Sofie 15. april 2016 at 14:45

  Hvor ofte vander du din basilikum for at holde den i live?

  Reply
  1. Have aspiranten 15. april 2016 at 20:26

   Vanding afhænger jo meget af indeklima, men jeg vil skyde på jeg vander min 1-2 gange om ugen lige for tiden. Og så får den gødning cirka en gang om måneden.

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *