Der findes næsten intet bedre, end at spise noget man selv har dyrket. Der er en ganske særlig form for tilfredsstillelse, og når det kommer til krydderurter virker det oftest som om man betaler en høj pris for noget, hvor man kun skal bruge en lille smule – og hvad så med det resterende? Vi tør ikke gisne om, hvor mange triste krydderurter vi har smidt ud.
Heldigvis er der mange populære krydderuter som vi selv har mulighed for at dyrke, uanset om man har have eller vindueskarm – og basilikum er en af dem! Er du, ligesom vi er, pjattede med den i madlavning så er der gode penge at spare ved at dyrke den hjemme. Læs med herunder og bliv lidt klogere på, hvordan du sår basilikum fra frø, holder den i live OG får den til at gro.
Hvordan sår man basilikum?
Det er ganske simpelt og enkelt at dyrke basilikum fra frø.
- Køb en frøpakke med basilikum (Kan købes online hos f.eks. Plantetorvet)
- Klargør en potte med jord og fugt det med vand
- Drys frøene ud på overfladen, og dæk med et let lag jord
- Kom en plastikpose over for at skabe drivhuseffekt, eller hvis du har et lille drivhus kan du stille potten heri
- Vent til spirerne kommer frem
- Ompot spirer når de får deres første sæt ægte blade eller lidt større
Når du sår basilikum fra frø kan det være fristende at lade dem alle vokse sammen, for at have flere planter at høste fra – præcis som man ser det fra dem man køber i supermarkederne. Desværre virker det stik modsat når du rent faktisk vil dyrke basilikum og ikke bare høste.
Har du flere stående sammen i en lille potte, vil der hurtigt være mere rodnet end jord, og den enkelte plante vil få sværere ved at få nok næring.
Hvordan passer man en basilikum?
Basilikum er uhyre let at så og dyrke fra frø, men knap så let at holde i live, vil mange måske mene.
- Basilikum elsker varme – jo mere, desto bedre! I et varmt miljø vil den kvittere med hurtig vækst.
- Den foretrækker en porøs og næringsrig jord
- Den er ikke vild med træk, så hold den væk fra åbne vinduer med kølige briser
- Basilikum skal vandes med lunkent vand i underskålen. Hvor meget vand skal den have? Det er svært at sige, men det anbefales næsten at lade den tørre ud mellem vandinger
- Placeres i et øst- eller vestvendt vindue (pas på med for meget direkte sollys)
Langt de fleste Basilikum-sorter er enårige, herunder nogle af de mest populære såsom Genovese, Citronbasilikum, Thaibasilikum og Rød basilikum.
De flerårige sorter kan man overvintre i en lys men kølig vindueskarm, og klippe ned og potte om i foråret. Det gælder bl.a. for African Blue som ikke er så hyppig herhjemme.
Hvad er basilikum godt for?
Basilikum har været dyrket i Asien, Syd- og Mellemamerika samt Afrika i hundredevis af år, og foruden dens gode smag og duft til brug i madlavningen, har den haft medicinsk betydning i form af at stimulere fordøjelsen.
Hvordan plukker man basilikum?
Omkring 6 uger efter du har sået frøene vil du kunne høste de første blade. Det vigtigste trick til at holde din Basilikum produktiv i takt med du høster er, at du skal nippe korrekt for at stimulere væksten.
Og hvordan gør man så det?
Uanset om du plukker, nipper eller klipper fra planten skal det gøres over nye blade. Ved at plukke her vil væksthormonerne sætte spark i de to sæt blade, hvormed planten begynder at dele sig og blive mere busket – hvilket naturligvis også betyder endnu flere blade du kan høste på sigt.
Derfor: Lad være med at klippe hele planten når du høster.
Hvordan opbevarer man bladene?
Har du fået plukket for meget af din plante er det naturligvis ærgerligt at smide det ud, og det behøver du heldigvis ikke. I stedet for at smide stilkene ud kan du
- Fryse dem ned i lufttætte poser
- Placere stilkene i et glas med vand og dæk det hele til med en plastikpose
- Fugte et stykke køkkenrulle og lægge stilkene på det, herefter rulles det sammen, kommes i en plastikpose og opbevares i køleskabet
Har du store mængder af frisk basilikum kan du måske i stedet for overveje at lave pesto, olie eller lignende.
Hvad bruger man basilikum til?
På trods af den intense smag og duft, så er Basilikum en ganske alsidig krydderurt der flittigt kan bruges i mange forskellige opskrifter. Jeg bruger den selv flittigt når der laves pastaretter, men her er lidt mere inspiration til andre retter med basilikum:
- Tomatsalat
- Bruschetta
- Pastaretter
- Dressing
- Basilikumolie
- Pesto
Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.
Kan en basilikum (ret høj) godt lide plads? Altså en stor potte?
Vi har gode erfaringer med at basilikum i store potter (og i rette miljø) får ekstra store blade, men der er intet der indikerer at den ikke kan vokse lige så fint på mere begrænset plads.
hej have aspiranter vi vil gerne prøve at dyrke basilikum i vindueskammen men har ikke prøvet det før så vil gerne vide hvor store potter vi du sige vi skal bruge og hvor mange frø pr potte og hvornår kan vi begynde at så det
hilsen peter Henckel
Ved du om det er en gammel skrøne, eller om den er “god nok” – at fluer ikke kan lide basilikum ? Så man kunne med fordel have en plante, især om sommeren, bare af den grund ?
Mvh Gitte
Hej ved du hvor jeg kan købe de hvide urtepotter som vist på billedet i vinduet ha en god dag videre og hyg dig
Hej Per
Det ved jeg desværre ikke, da det var nogle jeg fik efter jeg flyttede ind i en ny lejlighed, og de var blevet efterladt. 🙂
Prøv at checke Bauhaus hjemmeside – de har virkeligt mange potter.
Denne her er måske den du søger: http://www.bauhaus.dk/urtepotte-loft-urban-rund-hvid-20-cm-elho.html?nosto=new-nosto-categorypage-left-column
Prøv i planteskoler, de har mange gange en masse potter.
Jeg oplever, at min basilikum får sorte pletter under dens blade. Jeg har læst mig frem til, at det er en svamp, som skyldes et for frugtigt miljø. Samtidig har jeg læst, at basilikum-planten skal vandes nedefra og altid så i vand. Kender du til dette problem?
Hvor ofte vander du din basilikum for at holde den i live?
Vanding afhænger jo meget af indeklima, men jeg vil skyde på jeg vander min 1-2 gange om ugen lige for tiden. Og så får den gødning cirka en gang om måneden.