Findes der blå Paletblad?

Paletblad er en af de få populære stueplanter der fås i en lang række imponerende farver, og købes netop på grund af farver og mønstre på bladene. Hot pink, limegrøn og neon gul – de findes alle. Men hvad med den fascinerende blå udgave du har set online men aldrig i butikken? Den tager vi et nærmere kig på i dette indlæg.

Findes der Paletblad med blå blade?

Det korte svar: Nej, Paletblad kan ikke være blå.

De findes i bedste velgående steder som Amazon og eBay men det er altså desværre fup og fidus.

Vil du vide, hvordan du laver din Paletblad blå?

Sådan her gør du: Åbn Photoshop, find dit foretrukne Paletblad billede og juster billedets nuancer. På et splitsekund bliver den grønne og lyserøde coleus samme type blå som du ser online.

 

Photoshop-versionen herover er ikke meget anderledes end de billeder, du ser fra folk, der sælger blå Paletblad-frø online. De ser nemlig ret falske ud, gør de ikke?

Blå Paletblad

Blå frø sælges overalt

En af de bedste ting, der er kommet med sociale medier som Instagram og Pinterest, er den uendelige mængde inspiration, du kan få – til alt, inklusive planter.

Ulempen ved sociale medier og plantetrends er, at svindlere vil sælge dig alt – også det, der ikke er ægte. Forestil dig en pris markup de har på falske frø. Tilbage i 2016 faldt jeg selv i fælden og købte en række forskellige frø fra eBay, heriblandt “Blue Maple”. Behøver jeg sige, at det selvfølgelig aldrig blev til et blåt ahorntræ?

Købe frø fra eBay
Den falske frøpakke fra eBay

Se det som en advarsel hvis der kun sælges frø

Det kræver ikke mere end en enkelt Google-søgning at se, hvor mange der prøver at sælge blå Paletblad online. Hvad du måske også bemærker er, at de sælger frø men aldrig planter.

Enhver med en smule interesse i planter vil vide, at hvis der findes frø så findes der planter. Og er denne plante særlig eftertragtet vil der helt sikkert være butikker der vil sende stiklinger rundt i verden. Men det er altså ikke tilfældet med blå Paletblad. Betragt det som et stort rødt advarselsskilt.

Findes der planter med blå blade?

Vi kan altså slå fast at blå Paletblad ikke er ægte, men hvad der måske er endnu mere interessant er at diskutere, hvorfor blå blade mere eller mindre ikke eksisterer i naturen.

Blå er sådan en fremtrædende farve i naturen selv (himlen og havet), men når det kommer til planter, er det lidt anderledes.

Lad os tage et kort kig ind i plantebiologiens verden.

Hvorfor er der ingen blå blade i naturen?

Du ved måske allerede, at planter får deres farver fra pigmenter. De grønne blade kommer af klorofyl, og røde blade af anthocyanin. Men er der et naturligt blåt pigment, der giver blå blade?

Det korte svar er: planter, der ser blå ud, indeholder ikke noget blåt pigment. Årsagen er, at blåt pigment ikke findes i planter.

There is no true blue pigment in plants, so plants don’t have a direct way of making a blue color…. Plants tweak, or modify, red anthocyanin pigments to make blue – David Lee, author of Nature’s Palette: The Science of Plant Color

Det betyder, at når planter ser blå ud, har det at gøre med fysik og lysets spektrum.

Pigments appear the colour of the light they don’t absorb, but instead reflect. The most common plant pigment is green chlorophyll, so plants appear green because chlorophyll doesn’t absorb, but rather reflects, green light. Plants however like blue light as it has more energy than any other light in the visible spectrum. So, if you have blue leaves you are reflecting the highest energy light and relegating yourself to using only poorer quality light that ultimately limits your growth. Not a good strategy and so why most plants avoid it – University of Adelaide

På trods af at farven blå er en dårlig vækststrategi for planter, findes der dog få eksempler på planter der er blå såsom nåletræet blågran, hosta, nogle græsser og agave.

Men konklusionen bliver: Farven blå er meget sjælden i planter, og blå Paletblad findes ikke.

 

Kilder:

University of Adelaide
Visionlearning

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top