Bananpalme i Danmark

Det er formentlig de færreste der forbinder bananpalmer med Danmark, eller noget der overhovedet kan gro i Danmark. Men det kan de faktisk godt.

Jeg købte engang i tidernes morgen et lille 10 cm bananpalme skud på Tenerife, i en lille plastikbøtte hvor den levede i noget gennemsigtigt gele-agtigt næringsstof. Den røg med hjem i håndtasken til Danmark, og i de efterfølgende år havde vi faktisk bananpalme i haven, og indendørs i de kolde måneder.

 

Pasning af bananpalme

En bananpalme er en eksotisk plante til de danske haver, og den kan med pleje fra en kærlig grøn hånd sagtens vokse sig stor og flot, samt overvintre indendørs. Tro det eller ej, men så er en bananpalme faktisk utrolig nem at passe og pleje. Giver du den lys, vand, lun temperatur og plads til at gro, så gror den. Mine nåede aldrig at sætte frugt og levere lækre bananer da de ikke blev store nok, men en bananpalme er en så smuk plante, at bare det at have den i haven eller rummet er en fornøjelse.

En bananpalme sætter nye skud konstant og hele tiden, og efterhånden som de nye folder sig ud, vil de gamle blade visne og falde af. De mange bananpalmer jeg nåede at have fik ikke særlig jord, men bare ganske almindelig pottemuld. Til gengæld skal den pottes om med jævne mellemrum, da den vokser stærkt. Levetiden og højden på en bananpalme kan jeg derfor ikke udtale mig om, men at vurdere ud fra f.eks. botanisk have i København kan de både blive flere meter høje og vældig gamle, hvis vilkårene er til det.

bananpalme blade rodnet og skud

Vanding af bananpalme

Din bananpalme skal have masser af vand, og du kan være sikker på at den får nok med vand, når den selv begynder at dryppe vand fra sine store grønne bananblade. Man kan sige, at når den græder, så er den glad. Det kan være en smule irriterende, at man faktisk skal have et underlag under den for ikke at få vandskader indenfor, men det er dog et bedre alternativ end at gå og tørre op hver gang et vanddryp falder.

bananpalme i danmark vanding

bananpalme-i-potte-stor
Stor bananpalme i potte på terassen

 

Bananpalme og formering

Min bananpalme overlevede i flere år takket være stiklinger eller rodskud. I sommersæsonen satte den 3-4 stiklinger der poppede op ved siden af moderplanten. Med et fast greb kan du knække den lille stikling af og placere den i sin egen potte, og så vokser den glad videre. Dette kan være måden hvorpå man kan holde bananpalme i Danmark, da de ellers kan blive voldsomt høje under optimale vækstvilkår – hvilket de færreste kan give dem. Tag selv et smut på besøg i et orangeri, stort drivhus eller botanisk have, så vil du kunne se den imponerende størrelse en bananpalme kan få.

formering af bananpalme ved stikling

rodskud på bananpalme
Rodskud der kan knækkes af og plantes

 

Køb af bananpalme

Det er vist begrænset hvor mange steder i landet du kan købe en bananpalme. Det lader til, at den japanske bananpalme Musa Basjoo er en af de mere populære sorter som er til salg, da den stammer fra Himalaya og er velegnet til lave temperaturer.

Du kan købe en Musa Basjoo japansk bananpalme hos Bakker.dk til en venlig pris på 137 kr, og så er det ikke bananpalme frø, men en lille mini bananpalme i 20 cm højde. Måske denne bananpalme også kan ende med at levere bananer.

bananpalme pasning
Bananpalme der overvintrer indenfor

11 kommentarer

 1. September 12, 2018

  annie haurholm Reply

  bananplanten er en urt, ikke en palme, ikke et træ.

 2. July 23, 2018

  Lissy kaas Reply

  Hejsa
  Har overtaget bananplante på ca 1.5 m høj og 3 fine blade
  Hvor lav temp kan den klare i vintertid?
  Har læst om pasning:
  en del vand uden at soppe
  Gødes hyppigt
  Bladene drypper
  Stå lyst – sommer ude
  Andet???

 3. October 29, 2017

  Randi Reply

  Kan man beskære en Musa Basjoo? Min står lige nu i stuen og er 2 m høj. Tænkte om man kunne skære den ned og den voksede op igen til næste år.

 4. August 21, 2016

  Bettina Reply

  Hej Jørgen.
  Det er vigtigt at det du knækker af har sine egne rødder. Så vent evt til skuddene er lidt større før du trækker dem af. Skud skal ikke knækkes, men snarere trækkes fra moderplanten (ellers får den ikke egen rod med). Du kan evt gøre det, at når skuddet er ca 10 cm trækker du det en smule fra moderplanten – så kan det stadig få næring fra moderen, men vil også begynde at sætte sine egne rødder.
  Og når de nye skud er pottet om, skal de have samme forhold som da de boede hos moderplanten – bananer er ikke glade for at blive flyttet, så stress planten mindst muligt.
  En anden, og mere simpel mulighed er selvfølgelig at du giver dem for meget vand. Ja, bananer skal have meget vand, men de vokser altså hvor jorden oftest er tør, så den må ikke føles våd/fugtig ovenpå jorden. Rødderne må under ingen omstændigheder stå og soppe i vand!
  Min spanske planteskole mand fortæller mig ofte at de fleste tropiske planter dør fordi de får for meget vand – så sørg for godt dræn 🙂
  Held og lykke med det 🙂

 5. August 21, 2016

  Bettina Reply

  Hej Jørgen.
  Det er vigtigt at det du knækker af har sine egne rødder. Så vent evt til skuddene er lidt større før du trækker dem af. Skud skal ikke knækkes, men snarere trækkes fra moderplanten (ellers får den ikke egen rod med). Du kan evt gøre det, at når skuddet er ca 10 cm trækker du det en smule fra moderplanten – så kan det stadig få næring fra moderen, men vil også begynde at sætte sine egne rødder.
  Og så skal det nye skud have samme forhold som moderplanten – bananer er ikke glade for at blive flyttet, så stress planten mindst muligt.
  En anden, og mere simpel mulighed er selvfølgelig at du giver den for meget vand. Ja, bananer skal have meget vand, men de vokser altså hvor jorden oftest er tør, så den må ikke føles våd/fugtig ovenpå jorden. Rødderne må under ingen omstændigheder stå og soppe i vand!
  Held og lykke med det 🙂

 6. June 17, 2016

  Palle Reply

  Du må ikke tage dem før de er så store at de har rødder når de er små får de næring fra dens mor eller hvad man nu siger tag en hoppy kniv og skær dem tæt ved moder stammen

 7. May 22, 2016

  Bent Reply

  Det er ikke en palme men en staude#

 8. April 25, 2016

  pete Reply

  Jeg har også en bananplante som skyder hele tiden.

  Jeg har fået 2 til at overleve og 3 som er døde. Lige nu har jeg 5 som skal plantes om.

  Jeg har læst, at du godt kan knække roden. Det prøvede jeg på moderplanten og det andet største skud døde. Moder planten er nu 120cm og det skud som døde var 75cm. De små skud er vel 15cm.

  Men jeg har fundet ud af, at den lever bedst, hvis den får lidt rod med.Så det med bare at knække dem og ikke få rodstykket med, er ikke godt.

  http://www.haveabc.dk/26/dv%C3%A6rgbanan—musa-cauendishii—pasning

  https://www.youtube.com/watch?v=ZvLPOWGYmx0

  Ellers søg på youtube Separate Divide Transplanting eller hvad du finder på.

 9. April 19, 2016

  laila Reply

  hvad med froe? har I proevet, at dyrke dem saadan.?

 10. March 24, 2016

  Jørgen Hansen Reply

  Jeg har to bananpalmer som tilsammen har elleve nye skud.Jeg ville meget gerne kunne få nye planter ,men det fungerer ikke rigtigt.Jeg her brækket skuddene af og plantet
  dem i almindelig jord,men efter få dage dør de.Hvis det er så nemt,må jeg jo gøre noget forkert please hjælp.

  mh Jørgen

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*