Bananpalme som stueplante

Bananpalmen er ikke plante man forbinder med Danmark, eller en vækst man overhovedet forestiller sig kan gro her, men det kan de faktisk godt.

I takt med stueplanterne har vundet indpas, er også bananpalmen blevet en af de populære planter der hives med hjem – ikke så underligt når man ser dens fantastiske grønne farve.

Jeg købte engang i tidernes morgen et lille 10 cm bananpalme skud på Tenerife, i en lille plastikbøtte hvor den levede i noget gennemsigtigt gele-agtigt næringsstof. Den røg med hjem i håndtasken til Danmark, og i de efterfølgende år havde vi faktisk bananpalme i haven, og indendørs i de kolde måneder. Det var altid en kæmpe fornøjelse at have den, i og med den er så enormt dekorativ. Så jo, det kan godt lade sig gøre at dyrke en bananpalme både indendørs og udendørs.

Pasning af bananpalme

Bananpalmen er ikke en speciel vanskelig plante at passe, men som med alle andre grønne vækster er det en fordel, at du har en god fornemmelse for dit eget hjem og hvorvidt du kan tilbyde den rette mængde lys. Ikke så underligt stortrives en banan med masser af sol og lys, og her vil et sydvendt vindue være optimalt.

bananpalme blade rodnet og skud

Tilbyder du den rette balance af lys, vand, temperatur og plads til at gro, så gror den. Du kan naturligvis ikke forvente at den vil sætte frugt, men du kan derimod forvente at få en meget smuk plante som vil pynte i de fleste rum (eller udendørs, hvis du har mulighed for det)

En bananpalme sætter nye blade konstant og hele tiden, og efterhånden som de nye folder sig ud, vil de gamle blade visne og falde af. De mange bananpalmer jeg nåede at have fik ikke speciel jord, men bare ganske almindelig pottemuld. Til gengæld skal den pottes om med jævne mellemrum, da den vokser stærkt – du kan derfor med fordel give den en pæn størrelse potte til at starte med.

Vanding af bananpalme

Din bananpalme skal have masser af vand, og du kan være sikker på at den får nok med vand, når den selv begynder at dryppe vand fra sine store grønne bananblade. Man kan sige at når den græder, så er den glad. Det kan være en smule irriterende, at man faktisk skal have et underlag for ikke at få vandskader indenfor, men det er dog et bedre alternativ end at gå og tørre op hver gang et vanddryp falder.

bananpalme i danmark vanding

bananpalme-i-potte-stor
Stor bananpalme i potte på terassen

Sådan formerer du en bananpalme

En bananpalme sætter rodskud, og i naturen vil bananbønderne skære moderplanten over når dens høst er færdig, for derefter at arbejde videre med en stikling der kan sikre den næste høst.

I og med en bananpalme kan bliver enormt stor kan det være til din fordel at den sætter rodskud, så du har mulighed for at starte på ny, hvis den vokser der over hovedet.

Tag selv et smut på besøg i et orangeri, stort drivhus eller botanisk have, så vil du kunne se den imponerende størrelse en bananpalme kan få.

Min egen bananpalme overlevede i flere år takket være dens rodskud. I sommersæsonen satte den 3-4 stiklinger der dukkede op ved siden af moderplanten. Med et fast greb kan du knække den lille stikling af og placere den i sin egen potte, og så vokser den glad videre. formering af bananpalme ved stikling

rodskud på bananpalme
Rodskud der kan knækkes af og plantes

Køb af bananpalme

Takket være den grønne bølge er det nu muligt at købe en bananpalme hos en velassorteret planteskole, eller blomster/plantebutikker i de større byer. Du kan endda også købe palmen hos IKEA.

bananpalme pasning
Bananpalme der overvintrer indenfor

22 kommentarer til “Bananpalme som stueplante”

 1. Ivar Grunnaleite

  Ta planten ut av potten og bruk kniv. Skjær et stykke av rotknollen mellom mor-stammen og avleggeren. Rivdet forsiktig løs så du får med noenfine rottråder. Så fyller du på med ny jord i mor-potten eller gir den en ny større potte med det samme. Mitt problem er st jeg har gått fra å ha en plante til 10 på et år…
  Ingen blomstring eller frukt ennå. Super dwarf Cavendish banan Musa acuminata.
  Ivar, Norge

 2. Steen Willumsen

  Jeg ville gerne sende et billede med, men ved ikke hvordan.
  Bladene har mange brune striber, men vokser ellers godt. Hvad kan det skyldes?

  1. Bjørn Tore Hunnes

   Øk kalk nivået i jorden. Og er viktig.
   Mange planter får ikke gøy nok og i jorden og da vil du få økt brune spisser og felter..
   Kok egge skall, knus det i morter(krydder knuser.. strø i jorden.. evt kjøp kalk .
   Kalk trekker vann lenger inn i bladene

 3. To af mine bananpalmer har fået har fået brune belægninger på bladene.
  Er der nogen der ved hvad det er og hvad jeg kan gøre ved det.
  Venlig Hilsen
  Finn Odderskov

 4. Ib Kristiansen

  Vi har for 31 år siden bygget en vinterhave med gulvvarme ,og der har vi så godt som altid haft bananer . Vi har et stort vinduesparti 5-6 mtr fra gulv til loft ,og tager er Fastlock termotag 40 mm tykt (det er dyrt ,men holder ca 25 år . Hele vejen langs vinduerne er der en kumme med jord ,-men det specielle ved vores er at den er bundløs .Jeg har støbt en udvendig og en indvendig cementsokkel ,og så vander vi engang imellem måske 10 – 15 spande vand ,det overskydende vand forsvinder under ud og kummen bliver aldrig sur Vi har haft bananer (lidt mindre end dem fra mellem Amerika . Der er kun 50-80 der bliver store og modne ,men de smager meget mere af banan end almindelige . Der er flere hundrede små blomster som ikke udvikler sig . Det sker med ca 2 års mellemrum . Når bananen blomstre ,ligner den en majskolbe og efter høst dør planten og der kommer et nyt skud ,og sådan køre det gang på gang. Det er ikke altid det lykkes . Jeg kan kontaktes på 30698775. Ib Kristiansen

 5. Vi får tilsyneladende frugt på vores. Og vi er voldsomt spændte på hvordan de kommer til at smage.

  1. Hej Jesper,
   Jeg er nysgerrig om min bananplante overlever. Har købte den for en uge siden og der ser ud til den begynder at blive brun i bladene selvom jeg vande den rigeligt od den står inde i vores køkken hvor der masser lys. Har du nogle fif hvordan kan jeg passe den bedre?
   Hvad hedder din banan plante? Er det den hedder musa basjoo? Har du mon nogen til salg måske

  2. Hej Jesper det er spændene om de bliver spiseklar for vi har også en banan med en stor klase og det har den haft nu i 4 måneder og de er stadig grønne og hårde

 6. Rikke Bjørg Nielsen

  Da jeg knækkede skud af fik jeg ikke rødderne med, men så prøvede jeg og plante kun roden, og vupti så kom der en ny plante

 7. Hej. Jeg har været nødt til at skære moderplanten af min dværgbananplante da den var rådden (den var dårlig stand da jeg fik planten). Jeg har en masse glade bananskudsplanter der vokser omkring “moderen”. Kan jeg lade dem være eller skal jeg tynde ud i dem og / eller omplante dem så roden fra “moderen” fjernes ? Mvh hende som gerne vil få mere grønne fingre

 8. Hejsa
  Har overtaget bananplante på ca 1.5 m høj og 3 fine blade
  Hvor lav temp kan den klare i vintertid?
  Har læst om pasning:
  en del vand uden at soppe
  Gødes hyppigt
  Bladene drypper
  Stå lyst – sommer ude
  Andet???

 9. Kan man beskære en Musa Basjoo? Min står lige nu i stuen og er 2 m høj. Tænkte om man kunne skære den ned og den voksede op igen til næste år.

 10. Hej Jørgen.
  Det er vigtigt at det du knækker af har sine egne rødder. Så vent evt til skuddene er lidt større før du trækker dem af. Skud skal ikke knækkes, men snarere trækkes fra moderplanten (ellers får den ikke egen rod med). Du kan evt gøre det, at når skuddet er ca 10 cm trækker du det en smule fra moderplanten – så kan det stadig få næring fra moderen, men vil også begynde at sætte sine egne rødder.
  Og når de nye skud er pottet om, skal de have samme forhold som da de boede hos moderplanten – bananer er ikke glade for at blive flyttet, så stress planten mindst muligt.
  En anden, og mere simpel mulighed er selvfølgelig at du giver dem for meget vand. Ja, bananer skal have meget vand, men de vokser altså hvor jorden oftest er tør, så den må ikke føles våd/fugtig ovenpå jorden. Rødderne må under ingen omstændigheder stå og soppe i vand!
  Min spanske planteskole mand fortæller mig ofte at de fleste tropiske planter dør fordi de får for meget vand – så sørg for godt dræn 🙂
  Held og lykke med det 🙂

 11. Hej Jørgen.
  Det er vigtigt at det du knækker af har sine egne rødder. Så vent evt til skuddene er lidt større før du trækker dem af. Skud skal ikke knækkes, men snarere trækkes fra moderplanten (ellers får den ikke egen rod med). Du kan evt gøre det, at når skuddet er ca 10 cm trækker du det en smule fra moderplanten – så kan det stadig få næring fra moderen, men vil også begynde at sætte sine egne rødder.
  Og så skal det nye skud have samme forhold som moderplanten – bananer er ikke glade for at blive flyttet, så stress planten mindst muligt.
  En anden, og mere simpel mulighed er selvfølgelig at du giver den for meget vand. Ja, bananer skal have meget vand, men de vokser altså hvor jorden oftest er tør, så den må ikke føles våd/fugtig ovenpå jorden. Rødderne må under ingen omstændigheder stå og soppe i vand!
  Held og lykke med det 🙂

 12. Du må ikke tage dem før de er så store at de har rødder når de er små får de næring fra dens mor eller hvad man nu siger tag en hoppy kniv og skær dem tæt ved moder stammen

 13. Jeg har også en bananplante som skyder hele tiden.

  Jeg har fået 2 til at overleve og 3 som er døde. Lige nu har jeg 5 som skal plantes om.

  Jeg har læst, at du godt kan knække roden. Det prøvede jeg på moderplanten og det andet største skud døde. Moder planten er nu 120cm og det skud som døde var 75cm. De små skud er vel 15cm.

  Men jeg har fundet ud af, at den lever bedst, hvis den får lidt rod med.Så det med bare at knække dem og ikke få rodstykket med, er ikke godt.

  http://www.haveabc.dk/26/dv%C3%A6rgbanan—musa-cauendishii—pasning

  https://www.youtube.com/watch?v=ZvLPOWGYmx0

  Ellers søg på youtube Separate Divide Transplanting eller hvad du finder på.

 14. Jørgen Hansen

  Jeg har to bananpalmer som tilsammen har elleve nye skud.Jeg ville meget gerne kunne få nye planter ,men det fungerer ikke rigtigt.Jeg her brækket skuddene af og plantet
  dem i almindelig jord,men efter få dage dør de.Hvis det er så nemt,må jeg jo gøre noget forkert please hjælp.

  mh Jørgen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top