Valnøddetræ

Valnød er mere end store nødder !

Det er en lidt stor beslutning at plante et valnøddetræ i sin have. De valnøddetræer jeg lige kan komme i tanke om er meget store … 10-15 meter i diameter tror jeg – og det er da noget man kan få øje på i de fleste haver. Det er mit indtryk at de rigtigt store (og gamle) valnødde træer ofte er havnet i folks haver ved et tilfælde – og ofte har man overhovedet ingen anelse om hvilken sort det er.

Min  nabo har et Valnødde træ – og jeg tror bestemt det er over 10 meter højt. Når jeg står og kigger på det, synes jeg der er voldsomt meget stamme / grene – og alt alt for få blade.  Som om proportioner er lidt forkerte. Jeg har desværre ikke en hukommelse der præcist kan genkalde hvordan det samme træ så ud sidste år – så måske bliver det anderledes når vi kommer tættere på Sankt Hans. Jeg tror det imidlertid ikke.

Der står en hasselnød lige ved siden af valnøddetræet – her er billedet det præcist modsatte: alt for mange blade – man kan næsten ikke se stammer / grene.

På trods af størrelse og proportioner besluttede vi sidste år (2013) at købe vores eget valnødde træ !!

Før dette havde vi ikke noget nøddetræ overhovedet, og vi havde fint plads til et træ af den størrelse. Imidlertid blev det besluttet at købe et valnøddetræ af en anerkendt sort og valget faldt på ‘Geisenheim 139’. Vi købte vores valnøddetræ hos Westergaards Planteskole ved Kerteminde.

Westergaards planteskole sender gerne valnøddetræet med fragtmand. Træet bliver sendt med en pæn stor klump, og det hele er pakket ind i et fint rør af pap – og alt er vældigt fint !

Vi fik et valnøddetræ leveret i midten af September 2013 og plantede det med det samme på den tiltænkte plads. Ingen problemer i det. Træet var fint og smukt, men der skete naturligvis ikke så meget udvikling med vores valnøddetræ idet efteråret var på vej.

Geisenheim 139 valnøddetræ efter modtagelse

Sommeren nærmer sig …

Nu starter 2. sæson med valnøddetræet, som ser ud til at stortrives og er i fuld gang med at sætte nye blade og grene. Jeg kigger til valnøddetræet hver dag og nyder at se hvordan det udvikler sig. Jeg tager billeder af det – ofte nærbilleder af de steder som lige nu ser ud til at undergå en udvikling. I denne proces er det gået op for mig  (igen igen igen !!!)  at udviklingen af blade, grene og andet i sig selv er et mirakel. Det er sikkert sådan med alle levende planter og organismer: jo mere man kigger og jo tættere på man er, jo mere interessant er det.

Et valnøddetræ viser sig at indeholde ganske mange smukke og farverige detaljer – meget overraskende – specielt når jeg nu synes at det voksne valnøddetræ på afstand ser lidt kedeligt ud. Jeg tror i øvrigt at træet er i gang med at producere nødder i første sæson efter det er plantet – det er da imponerende !.

 

Geisenheim 139 valnøddetræ – tegn på liv
Geisenheim 139 valnøddetræ – sideskud folder sig ud
Geisenheim 139 valnøddetræ – topskud folder sig uf
Geisenheim 139 valnøddetræ – topskud folder sig ud
Geisenheim 139 valnøddetræ – topskud
Geisenheim 139 valnøddetræ topskud tæt på
Geisenheim 139 valnøddetræ – der dannes nødder
Geisenheim 139 valnøddetræ – Så lille og alligevel dannes der nødder.
Geisenheim 139 valnøddetræ – endnu et sideskud

3 kommentarer til “Valnøddetræ”

 1. Jeg en G139 også fra Vestergaard.
  Plantet i 2014, da træet var ca 120 cm højt.
  Træet er podet, og giver derfor nødder tidligere end andre.
  Træet gav en nød i 2015, som et egeren snuppede lige foran næsen på os.
  I 2016 og 2017 blæste samtlige nødder af træet under diverse storme.
  Her nu – september 2018 – er der 8 nødder på træet. Tre er lige plukket da de grønne skaller revnede fint. En spist frisk og lagt til tørre. Nødder er meget saftige, lidt bitre og meget valnødde-ish..
  De resterende plukkes når skallerne revner.
  Træet et nu lige over 2 meter højt og ca 1,2 meter i diameter.
  mh

  1. Hej Henrik,

   Det stakkels træ har haft en hård / omskiftelig tid de sidste 2 år.
   Jeg blev nødt til at flytte træet i efteråret 2014, og igen i 2015.
   Den sidste flytning var over hækken ind til min kære nabo, hvor jeg håber at det kan få fred og ro til at vokse sig stort og frugtbart.
   De 3 nødder som blev sat det første år er de eneste jeg nogensinde har set – og fuglene snuppede dem desværre inden høst ;-).

   Jeg forventer at opdatere indlægget i løbet af vnteren.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.