Klassisk opskrift på syltede rødbeder

Har du egen have, så har du alle muligheder for at dyrke grøntsager og frugt, der kan forsøde måltiderne de næste mange måneder frem. En af de ting vi årligt laver her i huset er syltede rødbeder – naturligvis med rødbeder fra egen have. Vi har en klassisk favoritopskrift som bliver brugt flere gange om året, og den opskrift, samt en masse små tips og tricks, får du herunder.

 

Den gode opskrift

Der er intet fancy over denne opskrift på syltede rødbeder, og hverken Claus Meyer eller Camilla Plum har kastet deres stjernestøv over den. Det er derimod den gode gamle opskrift fra “Den Grønne Syltebog” fra Tørsleffs Husmoder Service.

Det er, efter vores mening, en af de absolut bedste opskrifter på syltede rødbeder. Man kan som med alle andre opskrifter være kreativ med et hav af ingredienser som f.eks. chili, kanel, hvidløg, stjerneanis, løg, peberrod, dild ingefær eller appelsin – men denne klassiker er altså helt uden utraditionelle ingredienser.

CategoryTilbehørDifficultyIntermediate

En klassisk opskrift på lækre syltede rødbeder, præcis som mormor ville have lavet dem. Opskriften stammer fra "Den Grønne Syltebog"

Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time2 hrsTotal Time2 hrs 15 mins

Ingredienser
 1 kg rødbeder
 ¾ l eddike
 375 g sukker
 1 tsk. flydende Atamon

Fremgangsmåde
1

Fjern blade og vask jord af de rå rødbeder

2

Vej rødbederne og udregn mængden af eddike, sukker og Atamon du skal bruge (jævnfør ingredienslisten herover)

3

Kom rødbeder i en gryde og fyld op med vand så rødbederne lige akkurat er dækket til

4

Hæld salt i gryden, 1 spsk salt pr. liter vand

5

Kog rødbeder (Store rødbeder = ca. 1 time, små rødbeder = ca. 40 min.)

6

Hæld vandet fra de færdigkogte rødbeder, og kom dem over i en skål

7

Overhæld rødbederne med kontant rindende, koldt vand, og skift evt. vandet i skålen ud af et par omgange

8

Når rødbederne er kølet af smutter du dem (Brug fingrene til at skubbe skindet af, og fjern top og bund)

9

Skær de smuttede rødbeder i skiver

10

Du skal nu lave den lage rødbederne skal ligge i, bestående af eddike og sukker der skal koges op. Når sukkeret er smeltet tilsætter du de skiveskårne rødbeder.

11

Gryden gives et kort opkog, og fjern herefter gryden fra kogeplade og tilsæt Atamon (Atamon mister sin effekt ved 100 gr. C.).

12

Dine rødbeder er nu klar til at blive hældt på glas der er skyllet med Atamon

13

Sæt låg på lige så snart du har fyldt glasset op

14

Lad dem stå og trække, gerne i en uges tid, før du spiser dem

Ingredients

Ingredienser
 1 kg rødbeder
 ¾ l eddike
 375 g sukker
 1 tsk. flydende Atamon

Directions

Fremgangsmåde
1

Fjern blade og vask jord af de rå rødbeder

2

Vej rødbederne og udregn mængden af eddike, sukker og Atamon du skal bruge (jævnfør ingredienslisten herover)

3

Kom rødbeder i en gryde og fyld op med vand så rødbederne lige akkurat er dækket til

4

Hæld salt i gryden, 1 spsk salt pr. liter vand

5

Kog rødbeder (Store rødbeder = ca. 1 time, små rødbeder = ca. 40 min.)

6

Hæld vandet fra de færdigkogte rødbeder, og kom dem over i en skål

7

Overhæld rødbederne med kontant rindende, koldt vand, og skift evt. vandet i skålen ud af et par omgange

8

Når rødbederne er kølet af smutter du dem (Brug fingrene til at skubbe skindet af, og fjern top og bund)

9

Skær de smuttede rødbeder i skiver

10

Du skal nu lave den lage rødbederne skal ligge i, bestående af eddike og sukker der skal koges op. Når sukkeret er smeltet tilsætter du de skiveskårne rødbeder.

11

Gryden gives et kort opkog, og fjern herefter gryden fra kogeplade og tilsæt Atamon (Atamon mister sin effekt ved 100 gr. C.).

12

Dine rødbeder er nu klar til at blive hældt på glas der er skyllet med Atamon

13

Sæt låg på lige så snart du har fyldt glasset op

14

Lad dem stå og trække, gerne i en uges tid, før du spiser dem

Syltede rødbeder

Noter til opskriften

Opskriften giver ca. halvanden liter, så du skal tilpasse målene til den mængde rødbeder du har

Kogetid

Hvor lang tid dine syltede rødbeder skal koges, afhænger af hvor store rødbederne er, og hvor stor en portion du skal lave.

Mængden af sukker

Vores erfaring er, at omtrent 450 g sukker til 1 kg rødbeder passer godt. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor syrlige du foretrækker dine syltede rødbeder. Bruger du flydende Atamon kan du bruge låget som måleske (1 fyldt låg = 1 tsk).

Klargør glas

Mens rødbederne koger kan du med fordel klargøre de glas de skal hældes op i til sidst, ved at skylle dem med atamon og vand. Der hældes 1 låg Atamon blandet med en kvart deciliter vand i glasset der rystes med låg på. Du kan genbruge blandingen fra glas til glas i stedet for at hælde det op i alle enkelte glas.

 

 

Gode råd til at lave syltede rødbeder

Det kan virke som en uoverskuelig proces at sylte rødbeder, men har du først én gang smagt dem, vil du ikke gå tilbage til dem du kan købe i supermarkedet. Hele processen tager et par timer, alt afhængigt af hvor mange rødbeder du koger, men så har du også noget fantastisk lækker tilbehør til frikadellemadder, leverpostej, brændende kærlighed, spaghetti med kødsovs m.m..

Du kan i princippet spise rødbederne lige så snart de er færdige, men vi vil nu anbefale at du lader dem stå og trække en uges tid før du begynder at spise dem.

Står de uåbnet og har de fået Atamon, kan de holde sig i ca. 10 måneder, og du ved at de begynder at blive for gamle når rødbederne mister farven og bliver brunlige.

 

Kog ikke store og små rødbeder sammen

Når du skal sylte rødbeder er det en stor fordel, hvis du bruger rødbeder af samme størrelse. Det vil sige at du ikke blander store og små rødbeder i en og samme gryde. Størrelsesforskellen kan gøre det enormt svært at beregne kogetiden, og det kan resultere i at nogle har fået alt for meget mens andre har fået for lidt.

syltede rødbeder der trevler
Har rødbeden kogt for lang tid, kan den trevle som denne

I modsætning til når man koger kartofler, kan du med syltede rødbeder ikke mærke hvornår de er kogt nok. Det er altså ikke muligt at stikke en kniv i, for at vurdere hvor langt i processen rødbederne er. Rødbeden bliver først mør når du hælder koldt vand på, da den får et kuldechok og cellerne sprænges. Derfor er kogetiden så pokkers vigtig.

Hvis du står i en situation hvor du har rødbeder af blandet størrelse, så kan du udbedre skaden ved at lægge de store rødbeder nederst i gryden og de mindste øverst, for at udjævne den varme de bliver eksponeret for.

syltede-roedbeder-hjemmelavet

Hvor længe kan de rå rødbeder holde sig?

Det er de færreste der har plads til store mængder glas med syltede rødbeder i køleskabet, og derfor kan det være praktisk at opbevare de rå rødbeder et andet sted i hjemmet indtil de skal bruges. Men hvor lang tid kan de holde sig? Hånden på hjertet: jeg ved det faktisk ikke.

Hvad jeg dog ved er at vi i marts måned har købt rødbeder i supermarkedet, og syltet dem godt et halvt år efter. Der var ingen indikationer på at de skulle være gamle eller kedelige, og de virkede under tilberedningen præcis som nyhøstede rødbeder. Det er jo rigtig rart for de af os der elsker hjemmesyltede rødbeder, men af gode grunde ikke har rødbeder klar til høst i haven hele året.

 

(Visited 670 times, 10 visits today)

37 Comments

  1. Rosa January 19, 2019 at 19:20

    Tak for dejlig grundig gennemgang og masser af fif, det er årevis siden jeg har syltet og nu kan jeg næsten ikke vente med at komme igang!
    Jeg ville blot tilslutte mig Viggos kommentar – jeg syltede engang rødbeder da jeg var ganske ung og havde atamon i lagen (efter kogning, er jeg ret sikker på) og kunne også tydeligt smage forskel på ‘normalt’ (farmors uden atamon) – jeg brød mig heller ik om smagen

    Reply
  2. Ib Sølvdahl October 8, 2018 at 05:49

    Hej …
    Må større rødbeder (de rå) skæres midt over så de kan være i gryden, eller skal de være hele fra starten?

    Med venlig hilsen
    Ib

    Reply
  3. tommy September 30, 2018 at 08:51

    Hej Jeg har halveret de store rødbeder inden jeg har kogt dem så de næsten er samme størrelse alle sammen har det nogen betydning. ??

    Reply
    1. Haveaspiranten October 2, 2018 at 09:25

      Hej Tommy, det skulle meget gerne betyde, at dine rødbeder ved endt kogning allesammen er lige møre – så det er positivt. Håber de smager!

      Reply
  4. Ann August 28, 2018 at 10:09

    ups. Fjerne både toppen og bunden. Bliver det godt nu. Eller skal de smides ud

    Reply
  5. Anette Frandsen August 21, 2018 at 18:22

    Hej
    Har i forbindelse med årets 2. syltning af rødbeder, 2 glas som ikke er gået i vacuum. Hvad nu? Er klar over de ikke kan gemmes, men kan jeg ‘redde’ dem?

    Reply
    1. admin August 27, 2018 at 20:00

      Hej Anette,
      Manglende vacuum tyder på låg der ikke slutter tæt. Produktet (rødbeder) fejler vel ikke noget, så hvis du bruger de 2 glas først tror jeg ikke der er nogen problemer i det.

      mvh
      have-siden.dk

      Reply
  6. Søren Elsggard August 20, 2018 at 20:01

    Har i også en masse eddike tilovers?
    Søren

    Reply
  7. Karina Nielsen August 13, 2018 at 17:48

    Man kan godt koge rødbederne dagen før og lægge dem på køl til dagen efter. Hvor man fjerner skrællen og skærer dem i skiver, og koger lagen. De smager lige så godt, som om de var nylavede.

    Reply
  8. Poul Kjelgaard August 8, 2018 at 19:32

    Kan anbefale at man lægger sine glas og eventuelle pakninger i en balje og overhælder dem med skoldende kogende vand, umiddelbart før man skal skylle dem i atamon. Tag dem op af baljen med det kogende vand et par minutter før og lad dem dryppe af på et tent viskestykke. Så kan du sagtens udelade atamon i selve lagen

    Reply
  9. Kate norling January 21, 2018 at 19:50

    Hej til alle jer der spørger om Atamon

    Jeg skyller mine sylteglas med spiritus – det kan være vodka, gin, snaps, cognac eller whisky,
    Og jeg har aldrig oplevet at noget er blevet dårligt,

    Prøv selv – Kate

    Reply
  10. Kristina Sommer January 2, 2018 at 16:04

    Kan man vente med at komme de kogte og skrællede rødbeder i lage til dagen efter? dvs. kolde.

    Reply
    1. admin January 6, 2018 at 18:42

      Godt spørgsmål – vi er meget i tvivl her på redaktionen.

      Såfremt du gør det vil vi meget gerne høre hvordan det gik.

      Mvh
      have-siden.dk

      Reply
  11. Nete Henriksen September 13, 2016 at 08:49

    Jeg kommer en meget lille skive peberrod i hvert glas eller en kvart tsk. revet peberrod, den glasstørrelse som kartoffelglas har passer fint.
    Mvh
    Nete henriksen

    Reply
    1. Marianne October 16, 2018 at 06:12

      Det gør jeg også…det lærte jeg hos min svigermor….

      Reply
  12. Trine March 10, 2016 at 07:01

    Hej.
    Jeg står og skal sylte for første gang. Kan se at punkt 11 er ikke fjernet det med Atamon. Har hørt fra andre at man ikke bruger atamon i lagen til rødbeder, men kun til at skylle glassene. Er det rigtig?

    Reply
    1. admin March 10, 2016 at 10:55

      Hej Trine,

      Nogle hælder Atamon i lagen – og andre gør ikke. Hvis du ikke skal gemme dine syltede rødbeder i meget lang tid ville jeg være ret afslappet lige omkring dette.

      mvh
      have-siden.dk

      Reply
    2. Torben P March 20, 2016 at 19:04

      Vedrørende Atamon-diskussionen skal man lige tænke på, at opskriften her på siden stammer fra Tørsleffs syltebog. Og fabrikanten af Atamon er også Tørsleff, der generelt anbefaler sit produkt i de fleste sylte-opskrifter. Det er også rigtig godt til at hindre mug i syltetøj og marmelade, men er ikke strengt nødvendigt i rødbeder. Surheden og sukkerindholdet i rødbede-lagen er rigeligt til at konservere rødbederne. Atamon består af stoffet natriumbenzoat, der gør syltetøjet mere syrligt og dermed forhindrer gærsvampenes formering. Men altså unødvendigt i en rødbedeopskrift med rigeligt med eddike som her. Og hvis man også er ked af evt. bismag ved Atamon, så udelad det.

      Reply
      1. admin March 22, 2016 at 10:14

        Hej Torben,

        tusind tak for en interessant kommentar!

        mvh
        have-siden.dk

        Reply
  13. Bjarne Halvas February 16, 2016 at 09:38

    Sundhedsfarligt er vel i overkanten, det eneste der kan ske er at de mugner.
    Det er vel stadig et krav, eller i det mindste sund fornuft at bruge lugte-smags-
    og synssansen på det man putter i munden eller serverer for andre :-))
    Vh Bjarne.

    Reply
    1. admin February 16, 2016 at 10:41

      Du har helt ret Bjarne 😉

      Reply
  14. Anne Serlev February 8, 2016 at 11:39

    lad være med at bruge Atamon, det har en skrækkelig bismag. læg et stykke peberrod i glasset, det hindrer mug

    Reply
  15. Anne Serlev February 8, 2016 at 11:37

    lad være med at bruge Atamon, det har en skrækkelig bismag, brug i stedet et lille stykke, 1 cm, skrællet peberrod. Peberrod hindrer mug.

    Reply
    1. admin February 8, 2016 at 15:14

      Interessant!!
      Tak for tippet 😉

      mvh

      have-siden.dk

      Reply
  16. Sofie January 6, 2016 at 09:57

    Hej,
    Kan man sylte rødbeder, som allerede er skrællet? Og hvis man kan, skal der så ændres på opskriften?
    Hilsen,
    Sofie

    Reply
  17. Andreas September 23, 2015 at 21:45

    Til kommentarerne om de er skrællet, kogt eller bagt handler om at holde på saft og kræft. Behold derfor også top og bund til du smutter dem.
    De kan sagtens bruges.
    Hvis de er trævlet og hårde helt igennem, gætter jeg på de er gået i stok. Det er vigtigt at få luget dem ud så tidligt det er muligt. Får du mange af dem bør du overveje andre sorter.

    Reply
  18. Christina August 13, 2015 at 21:00

    Hej så fik vi også prøvet at lave hjemmesyltede rødbeder. Måske I kan hjælpe os med et Spørgsmål? Vi oplevede t nogle rødbeder var hårde og trevlet som I vise de er når de er kogt for meget. Vores spørgsmål er så kan man stadig bruge dem? Vi oplevede at rødbeden var hård hele vejen igennem?
    Håber I kan hjælpe os mvh Christina og rune

    Reply
    1. admin August 15, 2015 at 16:34

      Hej Christina,

      Jeg tror desværre ikke der er noget at gøre ved de hårde og trevlede rødbeder. Smid dem ud og prøv igen er mit råd!

      mvh
      have-siden.dk

      Reply
  19. tanja July 12, 2015 at 13:39

    Ok Jeg prøver
    Og Tak

    Reply
  20. tanja July 12, 2015 at 07:47

    Hej,
    Jeg er kommet til at skrælle mine rødbeder inden de skulle koges, gør det noget?
    Bh. Tanja

    Reply
    1. admin July 12, 2015 at 10:45

      Hej Tanja,

      Det er et godt spørgsmål som jeg aldrig har hørt før 😉
      Jeg tror ikke det har nogen betydning, men jeg ved det simpelthen ikke.
      Jeg synes du skal give det et forsøg og efterfølgende lægge en kommentar her på siden. Jeg – og sikkert mange andre – vil meget gerne høre om hvordan det gik !

      Held og lykke !

      Mvh

      have-siden.dk

      Reply
  21. Birthe Hentzen February 13, 2015 at 10:53

    Jeg syltede rødbeder i går torsdag,efter opskriften i Den grønne Syltebog,og ser først bagefter på have- siden.dk at man ikke må koge atamon!!
    Betyder det at jeg nu må kasere hele portionen?
    Venlig hilsen Birthe Hentzen.

    Reply
    1. admin February 14, 2015 at 15:07

      Hej Birthe,

      Nej – jeg mener det vil være en voldsom overreaktion at kassere hele portionen. Vi har selv lavet den samme fejl i årevis indtil vi blev gjort opmærksomme på det, og vi har da haft rødbeder stående i op til et halvt år – helt uden problemer.
      Hvis din køkken hygiejne er i orden og dine glas er skyllet i Atamon tror jeg ikke du vil få nogen problemer.

      Mvh
      have-siden.dk

      Reply
    2. Viggo May 7, 2015 at 19:51

      Jeg har lavet rødbeder nu to gange og di smakte virklig godt man jeg brugte ikke atamon den ene gang og dem uden atamon smakte helt klart meget bedre en dem med atamon SÅ HUSK LIGE DET!!!

      Med venlig hilsen: viggo

      Reply
      1. admin May 10, 2015 at 07:01

        Hej Viggo,

        Jeg har aldrig tidligere hørt om at Atamon ligefrem påvirker smagen af syltede rødbeder – men det har jeg så nu, og det er hermed kommunikeret ud til alle der kommer forbi denne side !
        Er du sikker på at de 2 hold rødbeder du har syltet er ens og iøvrigt har haft de samme vækstforhold ?

        Uanset hvad er jeg glad for at du har haft 2 gode oplevelser med en god gammel opskrift på syltede rødbeder 😉

        Mvh

        have-siden.dk

        Reply
  22. Mogens Sjôberg January 6, 2015 at 14:36

    Der er en alvorlig fejl i opskriften. Det drejer sig om anvendelsen af Atamom. Ifølge opskriften koger man på Atamonen. Ifølge brugsanvisningen for Atamon mister den sin virkning ved 100 grader Celcius.
    Jeg håber i får rettet opskriften til! den er jo sundhedsfarlig!

    Venlig hilsen

    Mogens Sjöberg

    Reply
    1. admin January 6, 2015 at 18:08

      Hej Mogens,

      Du har da fuldstændig ret i din kommentar.
      Opskriften er nu rettet.

      Tak for hjælpen !

      Mvh

      have-siden.dk

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *