Hvordan får man en stor Pilea Peperomioides?

60 cm høj og 80 cm bred.

Det er omtrent størrelsen på den største Pilea Peperomioides, jeg nogensinde har haft. Men hvordan kan man dyrke en stor Pilea, og hvor store kan de egentlig blive? I dette indlæg vil vi dykke ned i hvordan man får sin Pilea til at vokse sig stor, og om det i virkeligheden er værd at stræbe efter.

Hvad er hemmeligheden bag en stor Pilea?

Sandheden er, der er ingen hemmeligheder, når det kommer til dyrkning af planter. Du kan ikke have mere eller mindre grønne fingre, og der er ingen reelle hemmeligheder bag hurtig eller ekstraordinær vækst.

Det handler om viden og forståelse for den type plante, du har – og nogle gange fungerer det miljø, du befinder dig i, bare godt sammen med den plante, du har.

Hvis du ikke ved meget om en plantes naturlige habitat, har du måske noget generel planteviden at læne dig op ad. Det er i bund og grund sådan, de fleste utrænede planteejere undgår at dræbe deres planter og i stedet får dem til at trives (og vokse sig store).

Hvor stor kan en Pilea blive?

Ifølge The Royal Horticultural Society kan en moden Pilea blive op til 0,5 meter i højden og bredden. Den tid, det tager, ifølge RHS, er et sted mellem 5-10 år. Det estimat er formentlig baseret på en Pilea i naturen.

Det er første gang jeg ser en definition af en fuldvoksen/moden Pilea Peperomioides. Når den holdes som stueplante (eller udendørs plante i semi kontrolleret miljø) er det muligt at nå og overgå disse mål på kortere tid – for eksempel ved brug af vækstlys.

Den største Pilea Peperomioides, jeg nogensinde har haft så sådan her ud:

60 cm høj og 80 cm bred Pilea Peperomioides

Det største blad, jeg nogensinde har set på min Pilea, var på en anden plante end den ovenfor. Her målte jeg et blad op mod en iPhone 7 som er 2,7 tommer/6,7 cm bred.

Stort pilea blad

Kan en Pilea Peperomioides blive højere og bredere? Uden tvivl, men en høj Pilea giver til gengæld en række udfordringer som mange nok ikke tænker over fra starten: den bliver ranglet, får brug for støtte og bliver generelt mere upraktisk og uharmonisk at se på.

Hvordan dyrker man en stor Pilea?

Som nævnt i starten er der ingen reelle hemmeligheder bag plantevækst – det handler om videnskab. Lad os se på de generelle faktorer, der styrer plantens vækst:

 • Lys
 • Temperatur
 • Fugtighed
 • Vand
 • Ernæring
 • Jord

Man kan ikke som sådan sige noget af det ikke er vigtigt, men temperatur og lys er forbundet gennem fotosyntese og respiration, hvilket er nøglen til at få din Pilea til at vokse sig stor.

Under fotosyntesen producerer planten sukker og stivelse, som derefter nedbrydes ved respiration for at producere energi til vækst og vedligeholdelse. Fotosyntesen skal være afbalanceret, for at planten kan vokse ordentligt.

Tilstrækkelig lys er afgørende for vækst

En plante bruger lys til at producere mad, og øget lysniveauer betyder øget fødevareproduktion, som tillader planten at vokse. Mere mad = mere vækst.

Afhængigt af hvordan du bor, kan du have meget forskellige lysniveauer til rådighed, efterhånden som sæsonen skifter. Dette påvirker din Pilea.

Hvordan ved du, om din Pilea ikke får nok lys?

 • Planten viser ikke synlige tegn på vækst
 • Mellemrummene mellem bladene på nyere vækst har et større hul end dem på den ældre del af planten
 • De nye blade er mindre end de ældre
 • Bladfarven er lysere grøn på det nyere løv end på det ældre løv
 • De ældre blade er døde

Konsekvenser af svagt lys

Hvis en plante ikke får nok lys, vil den ikke producere nok mad til at skabe ny vækst og vedligeholde det eksisterende på samme tid. I dette tilfælde vil planten prioritere at vedligeholde eksisterende løv i stedet for vækst.

Hvis lysniveauet er så lavt, at planten ikke engang kan producere nok mad til at opretholde det eksisterende løv, vil hele planten til sidst dø.

Det er ret almindeligt, at ældre blade falder af. En af grundene til, at dette sker, kan være et resultat af lysmangel. Når lysniveauet er lavt, og planten ikke producerer nok mad, vil den absorbere næringsstoffer fra ældre blade for at give næring til dens vedligeholdelse.

For de fleste Pileaer er den bedste placering i forhold til lys et øst- eller vestvendt vindue. Men hvis du ikke har det, eller at det af andre årsager ikke muligt, kan du bruge vækstlys som supplement.

Temperatur påvirker plantevækst

Temperatur har afgørende betydning for om din Pilea vokser eller ej.

Lave temperaturer får fotosyntesen til at bremse, og når det sker, gør sukkerproduktionen det samme, hvilket til gengæld reducerer væksten.

Høje temperaturer har en negativ indvirkning på de enzymer, der er ansvarlige for cellulær respiration (energi til vækst). Hvis temperaturen er for høj, vil enzymerne “bryde”, og væksten hæmmes. Samtidig øges respirationen, når temperaturen stiger, hvilket betyder, at der bliver brugt mindre energi til vækst, hvilket også får væksten til at aftage.

Dette er grunden til, at temperatur er en vigtig faktor for at få en stor Pilea Peperomioides.

Hvad der betragtes som en lav og høj temperatur afhænger af plantetypen. For Pilea Peperomioides ved vi, at den kan tåle koldere temperaturer og vil kæmpe med høje temperaturer.

Den anbefalede temperatur for Pilea Peperomioides, ifølge RHS, er 5 til 10 grader Celsius.

Temperaturen vil højst sandsynligt ændre sig en del i dit hjem. Om sommeren kan du have air condition, åbne vinduer kan give træk, og om vinteren fyrer vi op i brændeovnen eller skruer op for radiatorerne. Alle disse ting gør det meget sværere at kontrollere temperaturen hos dine planter, så det er egentlig ikke overraskende, at plantedød er så hyppigt.

Fugtighed kan beskadige blade

Fugt i luften er generelt vigtig for stueplanternes trivsel. Mange af de populære stueplanter kommer fra tropiske områder, såsom Calathea, og når man henter en med hjem fra et havecenter, betyder det typisk et drastisk skifte i luftfugtighed.

Planter tager vand og næringsstoffer fra deres rødder til stængler og blade gennem transpiration. Når vandet kommer til bladene, vil det blive frigivet til luften. Høj luftfugtighed sænker transpirationsprocessen, mens lav luftfugtighed betyder, at planten vil miste og kræve vand med en højere hastighed. Dette kan resultere i tørre blade med brune pletter.

Hvad angår Pilea Peperomioides, vokser den naturligt i stor højde og skyggefulde skovområder, og generelt falder luftfugtigheden, når højdemeterne stiger. Dette indikerer, at vi ikke behøver at bekymre os så meget om luftfugtighed når det kommer til Pilea.

Vanding

Vand er nok det nemmeste at kontrollere for os indendørs gartnere, og det bliver derfor ofte det eneste værktøj, vi føler, vi har, når en plante ikke har det godt. Men overvanding vil dræbe din plante, og dette er langt den hyppigste årsag, jeg har set og oplevet blandt Pilea Peperomioides.

Hvor ofte og hvor meget du skal vande din Pilea Peperomioides vil afhængige af:

 • Geografi
 • Indendørs fugtighed
 • Lysintensitet
 • Jordtype
 • Beholderstørrelse

Mit bedste råd er, at observere og mærke Pileaens blade. De har en tendens til at miste deres glans og blive bløde, når de har brug for vand.

Fugtighedsmåler i Pilea Peperomioides
En fugtighedsmåler til jord kan hjælpe med at undgå overvanding

Gødning

Det er vanskeligt at gøde planter, da det faktisk kræver en smule viden (eller i det mindste opmærksomhed) for at undgå at gøre mere skade end gavn på planten.

En plante vil typisk have tilstrækkelige mængder næring, hvis du køber den fra et havecenter, men på et tidspunkt vil næringsstofferne være opbrugt, og du skal tilsætte gødning.

Tilsæt små doser i vækstsæsonen – forår til sommer. Om vinteren reduceres mængden af ​​lys, og behovet for gødning falder, da planten ikke aktivt vokser.

Hvis den nye vækst bliver lys grøn, kan du gøde ca. hver anden uge. Hvis den nye vækst er mørkegrøn, men bladene er små, og mellemrummene mellem bladene virker længere end på den ældre vækst, skal gødningsmængden reduceres. (Kilde: University of Georgia)

Jord

Det vigtigste at huske med jord er, at den skal holde på vand og næringsstoffer, være veldrænet og tillade Pilea-rødderne at ånde. Gennem mine år med Pilea-ejerskab har jeg brugt en almindelig jordblanding fra et havecenter, og det har været helt fint.

Pottestørrelse

Når det kommer til at dyrke en stor Pilea Peperomioides, vil du også gerne være sikker på, at den har plads nok til at vokse. For stueplanterne betyder det en potte med tilstrækkelig kapacitet.

Ved at ompotte din Pilea til en større potte, når rødderne begynder at vokse ud af den nuværende potte, tillader du den at vokse i størrelse. De største Pilear jeg har haft, har også haft store beholdere. Den meget store Pilea, der er vist højere oppe i dette indlæg, voksede faktisk i en stor plastikbeholder, der blev brugt som vandbalje i haven.

Ranglet Pilea Peperomioides

6 tips til at forbedre Pilea vækstbetingelser

Hvis du stadigvæk læser med ved du nu, at de vigtigste faktorer for at dyrke en stor Pilea Peperomioides er lys, temperatur, fugtighed, jord, næringsstoffer og vand.

For at forbedre vækstbetingelserne for din Pilea er her et par tips til, hvordan du kan gribe det an:

 • Øg lysniveauet for at fremme fotosyntese og sukkerproduktion
  • Vælg en anden placering i dit hjem, eller suppler med vækstlys
 • Reducer nattemperaturen for at sænke vejrtrækningen og øge sukkerproduktionen
  • Når du sænker temperaturen, lader du større dele af sukkerproduktionen gå til ny vækst
 • Øg luftfugtigheden, især om vinteren
  • Placer din Pilea blandt andre planter for at skabe et mikroklima som kan reducere fordampning af vandet
  • Placer Pilea på en grusbakke med vand i bunden for at øge luftfugtigheden i de umiddelbare omgivelser
 • Køb en luftfugter
 • Overvand ikke!
 • Tilsæt gødning i små mængder fra forår – sommer
 • Fortsæt med at ompotte til noget større, efterhånden som Pilea vokser

Kilder

RHS
University of Georgia
Colorado State University
University of Vermont
BBC

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top