Fjern ukrudt rundt om træer

Stop ukrudt – det lyder som et budskab vi alle kunne finde på at udtale. Jeg har næsten hele mit liv (som haveejer i det mindste) været irriteret over ukrudt og specielt græs som vokser tæt på træets stamme. Det er ikke ‘bare lige’ at fjerne græs fra et uønsket sted, og dem der ved noget om træer og deres vækst, siger at det er skidt for træets udvikling – i det mindste i de første år – idet ukrudt tager megen af  den energi som træet kunne have glæde af.

Når træet er blevet ældre betyder det ikke så meget, idet træets rødder breder sig langt ud – men det ser tosset ud i en have som ellers er bare nogenlunde velplejet.

Det er ikke så vanskeligt at holde nede med en manuel ukrudtsbekæmpelse hvis man  blot husker at få det gjort med jævne mellemrum. Problemet er imidlertid, at hvis man ‘glemmer’ aftalen bare nogle få uger, er det næste gang  som at starte helt forfra. Drønirriterende !

Birketræ med ukrudt omkring stamme.
Birketræ med ukrudt omkring stamme.
Morel med ukrudt omkring stamme.
Morel med ukrudt omkring stamme.

Lad ukrudtet gro – det kan blive ganske dekorativt

Hvis man er gået helt kold på at fjerne ukrudtet, kan man da også bare lade det gro som her … det er da bedre end at gøre det halvt !

Ukrudt omkring træ kan også være smukt
Ukrudt omkring træ kan også være smukt

Hold ukrudt nede med plæneklipperen

Når man ikke får det gjort prøver man måske at lade plæneklipperen komme meget tæt på stammen for i det mindste at få ukrudt ned i samme niveau som den øvrige græsplæne. Det kan da i nogen grad være ok, men ofte bliver stammen ramponeret og får varige skader efter sammenstød med plæneklipperen.

Moreltræ med skade på stamme
Moreltræ med skade på stamme

Dette moreltræ har fået nogle ordentlige skrammer af plæneklipper. Det ser voldsomt ud, men træet ser ud til at have det ok – på trods af ukrudt omkring stamme og skade 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjern ukrudt uden at bruge gift eller ukrudstsmiddel – og helt uden manuelt arbejde

Lyder det ikke besnærende ?

Det synes jeg, og netop nu er jeg ved at afprøve en lille simpel prototype på en ting som måske kan fjerne ukrudt og græs omkring træer – og det endda helt uden at få sved på panden. Denne her ‘ting’ er blot en simpel cirkulær plade med en slidse som kan skubbes ind omkring træets stamme og forhindre lys i at nå frem til græs og ukrudt omkring stamme.

Jeg forestiller mig at plade måske skal ligge nogle uger på samme sted, inden den flyttes til det næste træ.

Oprindeligt var min tanke at plade skulle laves af en tung gummimåtte som kunne tilpasse sig terrænnet (og ikke blive ‘slugt’ af en plæneklipper), men tung gummi i metermål ser ud til at være ret dyrt, og typisk skal man købe mange kvadratmeter … og så er det ikke noget man lige kan finde i det lokale supermarked.

En tyk (10-15 mm.) cirkulær gummimåtte med en diameter på måske 1 meter, et hul i centrum som matcher træets tykkelse og en enkelt slidse så man kan få den lagt ned omkring træet – det er hvad jeg ønsker mig til jul 😉

I mit hovede pusler jeg med andre materialer og måder at lave ‘shadowmaker’ på – men det store gennembrud lader vente på sig … 😉

Der er måske en driftig person som læser med her … jeg tror her er oplagt forretningsmulighed.

Her er den første version:

Shadowmaker v. 0.01 - effektiv ukrudtsfjerner
Shadowmaker v. 0.01
Træ med 'shadowmaker' ukrudtsfjerner
Træ med ‘shadowmaker’

Den 9 Juni 2014: Efter ca. 1 måneds drift ser det således ud:

Efter ca. 1 måneds drift med ukrudtsfjerner
Efter ca. 1 måneds drift

Der er i den forløbne periode ikke luget ukrudt omkring denne stamme. Det skal dog retfærdigvis siges at der i perioden næsten ikke er faldet nogen regn – så det er hårde tider – også for ukrudt.

Uanset hvad er jeg foreløbigt godt tilfreds med resultatet.

Den 1. Juli 2014 ser det således ud:

Status d. 1/7 2014 - det ser ok ud !
Status d. 1/7 2014 – det ser ok ud !

Den 26/8 2014 ser det således ud:

Den 26/8 2014 efter ca. 3 1/2 måneds drift.
Den 26/8 2014 efter ca. 3 1/2 måneds drift.

Vi har i mellemtiden intet gjort for at holde ukrudt væk – så ideen mener jeg er god nok, men jeg ville foretrække en kraftig gummimåtte.

Vi har et højbed stående midt på græsplænen – og her har vi naturligvis samme problem. Et kraftigt bræt (trykimprægneret 1″ x 5″ ) som vi flytter lidt rundt på en gang imellem er en stor hjælp. Plæneklipper kan fint køre over bræt og det er nemt lige at flytte bræt og hugge kanten ren med en spade. Igen havde det været endnu bedre med en kraftig gummimåtte.

Stop ukrudt omkring højbed med et bræt
Stop ukrudt omkring højbed med et bræt

Forsøg med kompost

Jeg har startet en nyt forsøg med kompost. Det er nok nemmere at realisere end gummimåtter.

Jeg har hentet et par læs kompost på den lokale genbrugsstation og lagt et ordentligt lag omkring de fleste træer.  Jeg har bare lagt kompost oven på det græs der nu voksede omkring stammen – og det dækker fint indtil videre. Spændende om græs begynder at titte op igennem komposten.

Kan kompost fra genbrugsstationen standse ukrudt ?
Kan kompost fra genbrugsstationen standse ukrudt ?

Maj 2015: Kompost fungerer i princippet ret fint. Der kommer ikke græs op inde i midten af cirkel, men græs vinder stille og roligt frem ‘udefra’, og vil på et tidspunkt helt dække kompost. På sigt vil jeg blot have opnået at hæve problemet 5 cm.

 

5 kommentarer til “Fjern ukrudt rundt om træer”

  1. Heidi Linddal Kristensen

    Jeg har 650 træer jeg skal have dækket og undersøger netop de muligheder der er.. men forgæves ..,

  2. karen marie nielsen

    var på Jersey sidste sommer. Der kan man købe runde plader med hul og slids til at lægge omkring sine træer. Materialet var så vidt jeg kan bedømme noget der lignede filt af kokos. Desværre havde jeg ikke plads i kufferten, ellers ville jeg have haft nogen stykker med hjem.

  3. Hej
    Havde selv en ide med måtterne og fik iværksætterstøtte for at undersøge dette i 2014. Før jeg satte en større patentsag igang fik jeg dog selv lavet en grundig søgning på emnet og fandt at de er på markedet, både i USA og England. Fx easygardener.co.uk leverer måtter i 2 farvet i 100 cm til ca 150 kr stykket plus fragt. Så jeg lod ideen falde.

    1. Hej Lars,

      Tusind tak for din kommentar – det må jeg undersøge nærmere!!

      Er det ikke sært produktet ikke bliver markedsført i Danmark?

      mvh

      have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top