Sådan dyrker du kaktus fra frø

Jeg er ikke den største fan af kaktus, hvilket vel næsten er lidt farligt at sige nu til dags. Men kaktus og sukkulenter har aldrig helt fascineret mig lige så meget som almindelige stueplanter. De vokser langsomt, stikker og nogle efterlader ondskabsfulde torne i huden som man knap nok kan se (Ja, jeg kigger på dig Mickey Mouse kaktus!).

Men ikke desto mindre, så er et af mine bedste plante-minder fra barnsben fra dengang jeg selv dyrkede kaktus fra frø. Der er noget fascinerende over at se udviklingen fra frø til plante, og det bliver man jo snydt for når man køber en “færdig” kaktus.

kaktus frø

Jeg husker ikke hvor jeg fik frøene fra dengang, men det var en lille plastikbakke med tilhørende frøpose. Hvilken glæde det var, da de bittesmå kaktusser begyndte at kigge frem – og mindre sjovt så snart de skulle pottes om. 😉

Den succes kunne jeg godt tænke mig at genskabe – mest fordi det var enormt sjovt at være vidne til processen.

Men hvor køber man kaktusfrø?

Jeg forsøgte sidste år at købe kaktusfrø på Ebay – en rendyrket fadæse, da spirerne mest af alt lignede karse. Så på en søndag i april satte jeg mig ned for at finde kaktusfrø i en dansk webshop. Lad mig sige med det samme at det var overraskende svært, for ingen lader til at have lyst til at kalde det helt hvad det er – frø. Med lidt intens søgning fandt jeg dog et par små webshops der solgte kaktusfrø, heriblandt Camilla Plum – og jeg endte med at bestille derfra, da det var den jeg følte mig mest tryg ved.

En tur til Amsterdam bød dog også på kaktus-shopping, da jeg fandt poser med kaktusfrø på det kendte Flower Market samt i lufthavnen. Noget tyder altså på, at den knap så kaktus-glade dame skal have vældig mange kaktusser. Men så er det jo godt man har venner og bekendte man kan give til.

Sådan ser mine hjemmedyrkede kaktus ud

Jeg har nu sået kaktusfrø fra tre forskellige frøposer: Camilla Plum, Blomstermarkedet i Amsterdam samt i Shiphol lufthavn. De første blev sået i slutningen af april, og de andre i midten af maj. Alle tre har leveret, og nogle mindre end andre (måske fordi de var overdækket med plastikpose i kortere tid.

Så lige nu, i slutningen af maj, ser kaktusfarmen ud som herunder. Stadigvæk meget små og ikke så nemme at adskille fra hinanden udelukkende på udseende. Efterhånden som de vokser og udvikler sig kommer der flere billeder.

Dyrk kaktus fra frø
Sådan sår du kaktusfrø

I november 2017 er kaktusserne stadig små, men vokset betydeligt:

Små kaktusser, sået fra frø

Sådan dyrker du kaktus fra frø

Det skal du bruge: Almindelig såjord, en potte (eller andet du kan så i), kaktusfrø og vand.

 • Kom jord i potten, og søg for at gennemfugte det
 • Drys dine kaktusfrø ovenpå jorden, og dæk dem ikke til med yderligere jord
 • Dæk potten til med en plastikpose og placer et lunt og skyggefuldt sted, sørg for at holde jorden fugtig men ikke våd
 • Vent nogle dage, og så skulle der gerne komme små spirer op!
 • Vent med at ompotte til de er et par centimeter høje, og når du gør, så sørg for det er kaktusjord

OBS: Der findes mange forskellige kaktussorter, og ikke alle skal passes ens – så tag ikke ovenstående som den fuldendte opskrift på succes til alle kaktusfrø. 

Del dine tips

Har du dyrket kaktus fra frø, og ligger du inde med tips til hvordan man får størst succes med det? Så del dem gerne i en kommentar herunder.

 

5 kommentarer til “Sådan dyrker du kaktus fra frø”

 1. Kirsten Høysholdt

  Jeg har med succes sået Dragefrugt kaktus (på dansk kaldes den Hundehalekaktus)som jeg har taget fra en Dragefrugt købt i DK. Jeg brugte kun en brøkdel af frøene og der kom bare vildt mange planter ud af det. Efter at have udplantet det antal planter jeg har plads til blev resten kasseret.
  Jeg blev inspireret til at gøre forsøget med Dragefrugten da jeg fik en bog af min mand som beskriver mange forskellige planter man kan dyrke fra frugter/grøntsager man anvender i en almindelig husholdning. Bogen hedder: Så dine frø og kerner.

 2. Jeg har sået nogle kaktus frø for 2 til 3 måneder siden og det sker ikke noget

  Har brugt alm plantejor

  1. Haveaspiranten

   Det har jeg også prøvet. Jeg gætter på min egen fejl første gang var ikke at dække jorden til med plastik under spiringsprocessen. Jorden må ikke blive tør. Men det kan selvfølgelig også være frøene, der ikke har været gode. Så prøv igen, evt. med en anden frø-leverandør! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top