Robinia

Robinia træet er min faste indikator på sommerens start: Først når dette træ står i fuld blomst og der er en øredøvende summen af insekter – da, og først da er det blevet sommer !

Robinia blomster og brombasse
SOMMER !!! Robinia blomster og brumbasse

Robinia / robinie eller Pseudoakacie / falsk acasie som det også bliver kaldt er et meget almindeligt træ her i landet. Om det er udbredt fordi det bevidst er plantet og dermed  ønsket, eller det skyldes at det har en fantastisk evne til brede sig ved jeg ikke – måske  begge dele. Træet sætter masser af frøkapsler og det er som om at træet er i stand til at styre at kapsler frigives jævnt over det meste af året. Kapsler er endvidere så lette at de bliver ført vidt omkring af vinden – kort sagt: De er overalt på alle tider af året – og hvis man ikke passer på, kan ligusterhækken snart blive truet af Robinia.

Robinia frøkapsel
Robinia frøkapsler – de er allevegne !

Jeg har ikke tal på de Robinia træer jeg har trukket op af jorden – primært i Ligusterhækken. Hiv dem op straks du ser dem – de vokser hurtigt !

Robinia er altid det sidste træ her i nabolaget, der sætter nyt løv. Det er ret markant. Når alt andet lige er blevet grønt, begynder man at skæve til Robinia træet som nærmest ser dødt ud. Den er stensikker hvert år !

Robinia er sent igang med at sætte løv
Medio Maj, Robinia er sent igang med at sætte løv

Robina bliver ret højt (15-25 meter) og vil altså være ret dominerende i de fleste almindelige parcelhus haver. Man kan naturligvis beskære det når det bliver for stort, men vær opmærksom på at grene har masser af store torne – det er en ret ubehagelig fyr at beskære, og det er ikke unormalt at den sætter op til 2 meter lange grene (med torne)  på 1 år !. Jeg har selv prøvet det i nogle år, og det bliver man altså træt af !. Torne sider primært på de unge skud.

2015-03-30_Robinia_90_gr_tornet
Robinia gren med torne

Bemærk iøvrigt at sidegrenen nærmest er sat i en vinkel på 90 grader. Dette træ er mester i at sætte nye grene i underlige vinkler – og måske derfor ser man forholdsvist ofte at grene bliver revet af i stærk blæst.

Du kan købe Robinia med barrod eller klump hos plantetorvet og få det leveret lige til døren.  Køber du med klump kan det stort set plantes året rundt.

[su_button url=”http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=18583&bannerid=16253&htmlurl=https://www.plantetorvet.dk/info-pv-2553-10845.shtml” target=”blank” background=”#1e9734″ size=”7″ icon=”icon: shopping-cart”]Køb Robinia hos Plantetorvet[/su_button]

Lad træet vokse sig kæmpe stort og flot hvis du har plads til det – for det er rigtigt kønt, og det giver en dejlig skygge uden at den er total. De enkelte blade sidder med pæn afstand – måske kan man kalde det ‘letløvet’ ?

Robinia omkring Sankt Hans
Robinia omkring Sankt Hans
robinia_grene_og_loev
Tidligt i juni: En majestætisk rodebutik af grene og enkelte blomsterklaser – smukt!

Hvis du ikke har plads til så stort et træ, er det måske en ide at købe en kugleakacie – altså en podet Robinia. Stammen på træet vokser ikke i højden og det er kun kronen som vokser. Der står et par stykker her i lokalområdet – de er altså flotte ! Indtil videre må du nøjes med et vinterbillede (Bemærk hvor tæt grenene sidder):

Kugleakacie, vinter
Kugleakacie, vinter

Du kan købe kugleakacie hos plantetorvet og få dem leveret lige til døren. De kan i skrivende stund leveres med stammehøjde fra 120 cm til 200 cm.

[su_button url=”http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=18583&bannerid=16253&htmlurl=http://www.plantetorvet.dk/alletraeer-kugleakacie-robinia_pseudoacacia_umbraculifera-p-1721.shtml” target=”blank” background=”#1e9734″ size=”7″ icon=”icon: shopping-cart”]Køb kugleakacie her[/su_button]

Vær opmærksom på at grenene på en kugleakacie sidder ret tæt, og derfor er kronen betydeligt tættere end den naturlige Robinia.

 

Robinia Frøkapsler hænger der stadig og snart kommer der flere ...
Robinia Frøkapsler hænger der stadig og snart kommer der nye …
Robinia stamme. Dybe furer i bark
Robinia stamme. Dybe furer i bark
Robinia blade og blomster (og brombasse)
Robinia blade og blomster (og brumbasse)

 

 

5 kommentarer til “Robinia”

 1. Hej
  Tak for den fine artikel om robinietræer. Jeg har selv nogle stykker som jeg groede frem fra frø. Jeg undredes over, at der er kommet torne på. En egenskab jeg ikke var klar over vred robinietræer. Jeg blev klogere her på siden. Tak for hjælpen.

 2. Jeg har købt mig det smukke træ på planteskolen. Stammen er 2 m høj. Jeg har været så begejstret for løvet, og de blomster der vil komme, at jeg fuldstændigt har glemt at spørge om hvor højt det bliver. Har nu fundet ud af at det bliver mellen 15- 25 m højt. Det er lige voldsomt nok i en kolonihave. Så tænkte om man kan styre højden ved at beskære højden løbende på træet, eller ødelægger jeg mere en gavner.

  1. Hej Gitte,

   Jeg har god erfaring med at beskære robinia. Jeg kan ‘frygte’ at du har købt en opstammet Robinia – og dem har jeg stadig til god at se i blomst.
   Jeg ved dog ikke om det altid er sådan.

 3. Helle Schulz-Wallmoden

  Hej. Jeg har et lille smukt Rubinia Twisty Baby i haven. Desværre har min hundehvalp brækket en sund og rigtig fin gren af. Kan jeg sætte den i jord eller vand og få et ekstra træ ud af den, eller hvordan gør jeg. Har det lidt svært ved at smide grenen ud, da den er så fin og tyk. Skal der være en “hæl” på eller et rent snit? Hilsner fra Helle

 4. palle.henriksen

  Rigtig god information.
  Jeg har et 55 år gammelt akacietræ i min forhave.
  Det er ca 23 meter højt og står 30 meter fra min nabos terrasse i vestlig retninng set fra naboterassen. Det betyder at solen kl 17 går om bag træet her i slutningen af august, og dermed tager solen fra naboen i de to timer der går indtil den forsvinder i solnedgangen.
  Derfor er mit spørgsmål vil træet fortsat vokse , og dermed forstærke naboens klage over manglende sol.
  Ser frem til professionelt svar, i er meget velkomne til at ringe hvis det er den bedste måde at få sikker grund under fødderne.
  Mvh Palle Henriksen.
  Mit mobilbrug er: 26298978

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top