Hvordan kan man rense fliser og belægningssten for flisepest?
Hvis du har hus og have, har du sandsynligvis også en terrasse og flisegange af betonsten. I givet fald har du med stor sandsynlighed det samme problem som jeg har: Fliser der bliver belagt med et eller andet, eller “Lav” (Lichen) som det også kaldes.
Det er måske noget overdrevet at kalde det et problem, men det er da en ting der irriterer mig så meget, at jeg har besluttet mig for at skrive dette indlæg, og jeg håber med tiden at have samlet så meget erfaring at overskriften kan rettes til “Sådan renser du dine fliser for flisepest”.
Sten med belægning bliver glatte
I det sene efterår blev jeg opmærksom på at flisepest faktisk er et større problem. Belægningssten med denne type belægning bliver glatte når de er våde. Det har jeg aldrig tænkt over tidligere, men jeg faldt faktisk fordi min træsko gled ‘i svinget’, så nu er der dømt krig mod flisepesten.
Her er de ting, jeg har tænkt mig at prøve af:
- Manuel rensning af fliser ved hjælp af en stiv kost, grus eller sand og en god del håndkraft
- Højtryksrenser
- Rodalon
- Hornum Flisepest RENS
- Borup Kemi Fliserens
- Starpower (ikke prøvet endnu)
Hvorfor er nogle fliser fri for lav?
Vi flytter ganske meget rundt på terrassen, så sådan nogle pletter som du ser på billedet herover har vi en del af – og det er jo i virkeligheden den helt enkle og vel også upraktiske løsning: Dæk overfladen til så der ikke kommer lys til fliserne i en periode på nogle måneder, så er fliserne som nye når du fjerner afdækningen. Jeg har set det mange gange, og der går flere år før man igen har flisepest.
Disse fliser er nogle meget gamle 25*50 cm fliser som vi har arvet fra et lejlighedskompleks, og flisernes overflade ser forholdsvist porøs ud i forhold til nyere fliser, og netop porøse overflader skulle være ideelt for lav.
Plante-doktor har et interessant indlæg om lav her. Godt nok synes doktoren at være ret begejstret for lav, og han beskriver desværre ikke rigtigt hvordan man får lav til at mistrives på beton. Det kunne være fint med noget ‘harmløst’ økologisk kemi man bare kunne hælde ud over fliserne og så vente på at en regnbyge vasker det hele væk, men det har jeg ikke stødt på endnu.
Gamle fliser der ikke får flisepest
Jeg har en god del gamle fliser som vi har købt billigt fra en boligblok der blev renoveret. De har ligget på min matrikel i mindst 15 år, og sikkert endnu længere tid ved boligblokken. Det vil sige, at fliserne nok er omkring 30-50 år gamle.
Nogle af disse fliser ser ud som nye på trods af de aldrig er blevet renset for flisepest. Området har aldrig været dækket af noget som kunne danne den plet eller det mønster som er aftegnet og fliserne har i deres levetid været flyttet flere gange, så jeg tror ikke man kan koble det sammen med forskelle ved den oprindelige fremstillingsproces.
Det er et ret befærdet område, men som man kan se i bunden af billedet herover stopper det rene område pludselig – og det er lige præcist her trafikken er størst (tæt på terrassedøren).
Årsagen til hvorfor disse fliser ikke får flisepest ved jeg ikke, men forskellen kan være den porøse overflade som nævnt længere oppe.
De bedste metoder til at rense fliser
Og nu videre til det interessante. Rensning af udendørs fliser så vi uden for stort besvær kan blive fri for flisepest. Jeg har testet nogle forskellige metoder, og dem kan du læse mere om herunder.
Vinder: Rensning af fliser med højtryksrenser
Efter at have testet flere forskellige kemiske produkter og manuelle processer købte jeg en højtryksrenser, og den har vist sig at skulle blive det absolut bedste middel mod flisepest jeg har prøvet.
Jeg har købt en Nilfisk E145.4 med “patio cleaner”. Den var på tilbud i Bauhaus til en samlet pris omkring 3000,-, men i dag kan du få den (og andre modeller) billigere online.
Du kan bl.a. finde højtryksrensere hos:
Jeg har læst andre steder, at en højtryksrenser kan resultere i at fliserne bliver beskadiget (slidte og får porøse overflader). Det er ikke noget jeg selv har haft synlige problemer med, men jeg vil anbefale at du selv tester det af på et afgrænset område før du går i gang med hele terrassen.
Og hvor lang tid holder det når man renser fliserne med en højtryksrenser? Døm selv. På billedet herunder er der gået ét år siden jeg rensede dem som du kan se på ovenstående billede.
Rensning af fliser med Rodalon
Jeg har tidligere haft stor success med at rense algevækst (ikke lav) på min trappe af belægningssten med Rodalon, og det har jeg naturligvis prøvet.
En kraftig blanding med Rodalon til udendørs brug blev en lidt lun eftermiddag i oktober hældt ud over et begrænset område, hvorefter jeg lod det være til næste dag. Det havde overhovedet ingen effekt.
Jeg kan derfor ikke anbefale at bruge energi på at rense fliser med Rodalon til udendørs brug.
Rensning af fliser med Flisepest RENS
Hornum flisepest RENS ser ud til at fungere.
Jeg udvalgte et par fliser som i nogen grad var bevokset med flisepest, vandede dem og hældte lidt ufortyndet rensemiddel (det bør faktisk fortyndes 1/1) og skrubbede let med en skurebørste.
Så snart skurebørsten har skrubbet lidt (og kun lidt!) dannes der noget øllebrød-farvet skum hvor skurebørsten har været. Hvis man gør det samme på en helt ny flise dannes der også skum, men det er helt hvidt, så øllebrødsfarven må være tegn på at algevæksten slipper flisen.
Jeg har naturligvis også prøvet at skrubbe på en ‘pest-plaget’ flise med samme skurebørste uden rense-middel – det har ingen effekt overhovedet, med mindre man er meeeeget flittig.
Men sådan her ser det ud, når en enkelt flise er renset med Hornums produkt:
Jeg synes ovenstående ser så interessant ud at jeg har tænkt mig at forsøge på et meget større område. Dette skal naturligvis ske med en stiv kost og den rigtige fortynding af midlet.
Jeg brugte meget lidt energi på at skure med skurebørsten, så jeg føler mig ret overbevist om at den stive kost snildt kan gøre det fornødne uden at jeg skal knokle alt for meget.
Jeg købte dette rensemiddel i Bauhaus og jeg mener at have set det flere steder, så det bør være til at finde, hvis du selv har lyst til at prøve.
Jeg har ingen mening om hvor vidt Hornum flisepest RENS er skidt for miljøet eller andet, men det er altid værd at have in mente når man benytter denne slags produkter der spredes ud over større udendørs områder.
Rensning af fliser med fliserens fra Borup Kemi
Jeg har også testet Fliserens fra Borup Kemi, da jeg var positivt overrasket over produktet fra Hornum. Men efter at have givet det et helhjertet forsøg (læs hele testen af Borup Flisepest her) vil jeg mene, at det er nærmest håbløst at behandle et større fliseareal fordi det er for manuel og tidskrævende en proces. Man skal simpelthen reservere for mange aftener og weekender på at komme i mål hvis man har et større fliseområde.
Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.
Jeg kan løse problemet med en hedtvandsrenser hvor man skruer ned for trykket så fliserne ikke
tager skade.
Niels Holm
Det vil aldrig holde særligt længe. Grundet at du ikke kommer helt i bund, det er kun overfladisk. Taler af erfaring da jeg arbejder for (red:et firma i danmark) Man skal rense det helt i bund med højtryk og så efterfølgende algebehandle for at være sikker på at komme i bund, til sidst imprægneres for at holde det pænt mange år frem
Lyder rigtigt, men hvilken imprægneringsvædske?
Kan man ikke (hvis der er et forholdsmæssigt lille areal) lægge en pressening over om vinteren?
Jo – det er jeg ret sikker på vil fungere!!
mvh
have-siden.dk
Jeg har en hæk af taksbuske der omkranser min terasse. Tager disse skade af fliserensen når det efterfølgende skylles af eller det bliver regnvejr. Takshæk Ken har været ret dyr, så den er ikke så nem at erstatte
Jeg har prøvet et nyt produkt, der skulle være miljøvenligt. Det ser ud til at virke efter hensigten, her efter 1 år er der stadig ikke kommet hverken alger eller misfarvninger på fliserne igen. det er utroligt nemt at arbejde med og forholdsvist billigt.
Hej Kim,
Tak for din kommentar – det tror jeg jeg vil prøve til foråret!!
mvh
have-siden.dk
Jeg har renset fliser i dag!
Men de forblev rødlige (skumfarven), efter 2 gange skrup med fliserens. De startede som grå! Og den rødlige farve er jeg bestemt ikke tilfreds med.
Nogle forslag til, hvordan jeg får mine grå fliser tilbage?
Hej Tina,
Det lyder sært – og umiddelbart har jeg ingen forslag til hvad du skal gøre.
Er det grå betonfliser ‘fra fødslen’ ?
Hvilket fabrikat af fliserens brugte du?
Hvis du tager en flise og hakker den over (har du en reserveflise liggende?) med en hammer – hvordan ser den så ud inden i ?
mvh
have-siden.dk
Sidste sommer gik jeg også selv i krig med at rense flisepesten på fliserne i baghaven, og holdt op det var et projekt. Ud fra min egen erfaring – vil jeg da lige tilføje at det er rigtig vigtigt at man husker at imprægnere sine fliser efter rens, da man ellers kan forvente at flisepesten eller algerne kommer ret hurtigt igen. Imprægneringen kan måske købes hos det lokale byggecenter, ellers kan man alternativt vælge at få et professionelt firma ud og klare opgaven.
Tak for et godt indlæg
/Klaus