Jeg har tidligere anvendt Flisepest Rens fra Hornum til at rense fliser for flisepest, og var i grunden godt tilfreds med det på mindre arealer, men i dag kunne jeg kun få Flise Rens fra Borup Kemi i det lokale byggemarked  – så det røg ned i indkøbskurven!

Flise Rens fra Borup er basisk og dunken er forsynet med diverse advarsler omkring dets brug. Dunken indeholder 2,5 liter og indhold skal fortyndes med vand i forholdet 1:2. Indhold skulle række til behandling af 20 m2.

Værktøj og materialer
Værktøj og materialer

Begræns dig!

Jeg har ret mange m2 fliser som godt kunne tåle en rensning, og det ville da være fedt at kunne rense et større område i en ruf, men det er helt håbløst når man opererer med tynde væsker som skal hældes ud over fliser: Væsken opsuges af fliser / fordamper / løber ned i fuger. Man er nødt til at begrænse indsatsen til nogle få (5-10) m2.

Jeg udvalgte dette område (markeret med firkant):

2015-08-16_testomraade_borup_fliserens

Området til højre for indrammet firkant er så fint og rent som nye fliser – men disse fliser er faktisk mange år gamle – blot har der stået et ‘transportabelt’ højbed en sommer eller to – det er altså en effektiv måde at rense fliser på. Det er iøvrigt flere år siden at højbedet har stået der, og jeg undrer mig da over at der ikke lægger sig ny flisepest der.

Argh – dunken er da træls!

Når man nu skal begrænse sig, er man nødt til at dele dunkens indhold op. Da man ikke kan se igennem dunken, kan man ikke se hvor meget man har hældt op i spanden … og så må man ind i køkkenet og hente et litermål (konen elsker jo også at få renset sit køkkengrej med basiske væsker 😉 ).

Hvorfor forsyner Borup Kemi ikke dunken med et ‘standglas’ og en form for målestok ved siden af standglas (Som f.eks. Statoil gør på dunke med smøreolie) ?

Kluk kluk kluk – det sprøjter op i ansigtet …

Jeg kan kun anbefale at man anvender beskyttelses briller og iøvrigt er meget forsigtig når man hælder væsken op i litermålet. Dunken har tendens til at ‘klukke’ – og jeg blev faktisk ramt af et antal dråber i ansigtet og på arme. Jeg ved ikke hvor voldsomt væsken ætser, men der er bl.a. kaustisk soda i dunken – og det har jeg stor respekt for. Skyl huden med masser af rent vand hvis du oplever det samme!

Vande, male, vente og skrubbe

For at forhindre at væsken blot opsuges af fliser skal fliser først vandes grundigt.

Sørg for at holde børn og kæledyr væk fra området

Vejledningen siger at man bør hælde væsken ud over fliser, men jeg valgte at anvende en malerrulle på et kosteskaft. Det funger fint med malerrulle: Det er hurtigt og man har ret god kontrol med hvor væsken placeres.

Undervejs ser dine fliser nok ud som disse:

2015-08-19_venter_25_minutter

Efter 20-30 minutter skal fliser skylles (masser af vand) og skrubbes grundigt med en skurebørste (det er bedre end en almindelig stiv havekost!).

Når dine fliser efter nogle få timer er næsten tørre, ser de måske ud som disse:

2015-08-19_Efter_behandling

Det er måske ikke helt perfekt – men det har da hjulpet voldsomt. En dag med sol og blæst vil måske gøre resultatet endnu bedre.

Hvis man fordeler rensevæske over et for stort areal er mit indtryk at det bliver for tørt, og det er som om at gulvskrubben ingen rigtig effekt har – Desværre!

Derfor mener jeg at det er nærmest håbløst at behandle et større fliseareal – man skal simpelthen reservere for mange aftener / weekends – og det vil blive vanskeligt at bevare motivationen i det lange løb. Jeg har ihvertfald ikke mod på det.

2 år senere ….

2 år senere ...
2 år senere …

Tja – billeder taler næsten for sig selv – det var nærmest spildte kræfter … og de pæne lyse fliser nederst i billedet er dem der har været dækket af et lille højbed …

 

(Visited 758 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Carsten 8. december 2018 at 15:31

    Tak for en velskrevet og informativ test.
    Jeg tror jeg går i gang med højtrykspuleren.

    Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *