Drop din regnvandstønde og snup en palletank i stedet for
Hvis man har en have er det dejligt at have en stor regnvandstønde (og en stor tagflade).
Jo større jo bedre er min umiddelbare holdning. Jeg har i mange år haft en regnvandstønde på 500 liter, men fik for nogle få år siden fat i en palletank på 1000 liter. Palletanken var forsynet med en rigtig fin hane med en meget stor kapacitet – så det tager kun få sekunder at tappe 50 liter.
Hvad er palletankens historie ?
Min største bekymring vedr. denne palletank var nok dens historie. Hvad har den indeholdt tidligere – og hvorfor kunne den ikke bruges mere ?
Sælger havde flere hundrede palletanke stående på en nedlagt landbrugsejendom og havde ikke et detaljeret kendskab til palletankenes historik – dog fik jeg bekræftet at tank ikke havde været anvendt til gift.
Det var tydeligt at denne palletank havde indeholdt noget gult væske – frugtfarve måske. Det ville naturligvis være træls hvis det havde været noget meget giftigt stads.
Jeg tror at disse palletanke kun anvendes én gang til det oprindelige formål, og at det er for dyrt at rengøre dem i forhold til omkostninger ved at købe en ny – specielt hvis en tank anvendes til fødevarer hvor krav til rengøring er strengere.
Uanset hvad: Kattene drikker vand fra murerbaljen og planterne har det fint – så alle er glade 😉
Jeg har set annoncer (sommeren 2014) hvor brugte tanke sælges for 350,-.
Placering af en palletanken
Under palletanken har jeg en murerbalje stående. Baljen anvendes som en ‘mellemstation’ for det vand der tappes.
Vi fylder baljen helt op og propper vandkande ned i baljen for at få den fyldt.
Da palletankens bundventil eller aftapningshane har en voldsom kapacitet, tager det kun få sekunder at få fyldt baljen op igen.
Tidligere havde vi som sagt en vandtønde på 500 liter. Det var ok, men bundventilens var sådan en standard ting som man altid ser i byggemarked. Det tager en krig at tappe 50 liter igennem sådan en ventil. Når ting tager så lang tid, begynder jeg at udnytte ventetiden til noget andet … og glemmer at vandet står og løber. Det sker ikke med med palletanken!
For at få tilsluttet palletanken måtte jeg bore et hul i toppen af tanken med et fladbor til montering af slangestuds. Da slangestuds skal skrues fast med en omløber på den indvendige side af tanken, er det en rigtig god ide at placere slangestudsen et sted hvor man kan nå ind og montere omløber/møtrik.
I princippet kunne slangen bare stoppes ned i palletankens top hvor der er en åbning til påfyldning, men det ville jo sandsynligvis have den effekt, at overskydende regnvand ville vælte ud af påfyldningshullet når tanken var fuld, i stedet for at løbe ned i faskinen eller kloak. Dette kunne trods alt sagtens være en acceptabel løsning i mange haver.
Kan man skifte aftapningshanen?
Så vidt jeg kan se er det ikke muligt at skrue aftapningshanen (som er en butterfly ventil) af. Det ligner gevind mellem hane og tank, men det er vist bare nogle ‘riller’ som hanen er presset ind over. Jeg har prøvet at skrue hanen af, men den sidder meget fast. Dvs. hvis hanen ikke kan lukke tæt mere, må jeg måske blænde hanen af med et dæksel (som fulgte med tanken da jeg købte den) og montere en ny hane et passende sted. Afløbsstudsen er skruet fast med omløber. Der er måske en chance for at man kan skrue en ny ventil på i forlængelse af den gamle. Teltec sælger noget der ‘ser rigtigt ud’.
Pas på den ikke falder ned
Denne overskrift er næsten selvforklarende. 1000 liter vand løftet op i måske 1/2 meters højde er ikke noget at spøge med. Hvis palletanken falder eller skrider ned over dyr eller mennesker kan det få fatale følger. Det må bare ikke ske.
Jeg har bygget en lille platform af gamle afskårne (5 * 5) stolpeender og spærtræ. Alt sammen rester som ikke umiddelbart kunne anvendes til andet pga. længde.
En anden og måske mere enkel løsning kunne være at bygge et fundament af belægningssten (havefliser) som palletanken placeres ovenpå.
Eller sæt palletank og palle direkte på jorden
… og køb en dykpumpe til at hente vandet op af tønden. Så skal der naturligvis føres strøm ud til installationen – men til gengæld vil det give mulighed for at tilslutte en haveslange så man slipper for at slæbe spande og vandkander. Jeg har ingen erfaring med dette, men dykpumper kan fås meget billigt – så det er bestemt værd at overveje.
Tag palletanken ud af drift om vinteren
Jeg slutter palletanken til nedløbsrøret når den sidste nattefrost er forsvundet, og tager den ud af drift når der ikke mere er behov for at vande i haven. Nedbør uden for sommerperioden ledes ned i en faskine.
Vand har det med at udvide sig når det fryser til is. Husk derfor at tømme palletanken før vinteren sætter ind. Hvis den overvintrer fuld af vand vil den sandsynligvis være utæt når frosten forsvinder …
Tip: Det er kun det regnvand som løber langs nedløbsrørets periferi, som finder vej til tanken. Det vand som falder ned i centrum af røret får lov at fortsætte ned til kloak eller faskine. Derfor er det en god ide at lave en grundig afgratning af nedløbsrøret. Det skulle ifølge producenten kunne gøre en ret stor forskel på opsamlingskapaciteten (jeg tror ikke helt jeg forstår hvorfor).
Tip: Hvis man taber omløber ned i tanken, kan man ofte fiske den op igen med et par meter installationsledning 😉
Bliver gammelt vand hurtigere dårligt i en klar tank end i en farvet regnvandstønde?
Jeg ved det ikke – men jeg har ikke oplevet nogle problemer med algevækst eller lignende efter ca. 2 års drift.
Der er fuglelort og andet godt i vandet
Tænk dig om når du bruger vandet. Vandet har undervejs ‘vasket’ dit tag – og der kan således sagtens være fuglelort og andet godt i vandet. Derfor er det da en dårlig ide at hælde det direkte ud over de jordbær og grøntsager du vil plukke lige om lidt.
Bliver plastik skør af konstant sollys?
Min erfaring er at selve tanken ikke bliver mør eller skør. Faktisk oplevede jeg at tanken blev krøllet sammen pga. jeg begyndte at tømme den efter at den første frost havde sat ind. Der var is i den og toppen krøllede sammen i takt med at tanken blev tømt nedefra. På mirakuløs vis rettede tanken sig ud igen (i frostvejr!) uden at tage skade.
Den yderste tud og omløber derimod blev mør og skrøbelig efter nogle få år, og gik til sidst i stykker. Vi lever fint uden med en 90 L. murerbalje under aftapningshane.
Hej,
Kommentar til tappemulighed. Hvis tankens hane af en eller anden grund ikke fungerer mere, kan man lave en anboring på tanken, hvori man monterer en bundprop til en badeværelse håndvask, UDEN overløbs huller. Gevindet på en sådan er 1 1/4” og så er der mulighed for at komme videre herfra. Se bort fra den flotte forkromning, og skær de tre indvendige ben til proppen af for at få maximalt flow.
Mvh Per Jensen
Hej
Jeg har lavet samme system, men kunne god tænke mig at have en pumpe på så jeg kan bruge haveslangen.
Så jeg leder efter en pumpe hertil, som køre når jeg trykker påhavevanderen.
Har i erfaringe med dette?
Mvh
Jesper
Hej.
Jeg har samme udfordring som dig Jesper og vil også meget gerne høre om nogen har erfaring med/ hørt om noget der kan bruges til at sætte på.
Hilsen Anne.
https://www.vvs-eksperten.dk/aflob-kloak-dykpumper-divertron-tryk-dykpumpe-med-afbryder-pressostat-391210100
Denne pumpe starter og stopper når man bruger brusepistol eller hvad man nu har i enden af sin haveslange. Ser enkelt og nemt ud, men den koster også derefter.
Håber det delte link er okay.
Vi har købt et husvandværk til omkring 1000kr.. det er genialt 🙂
Hej.
Jeg undrer mig over, at du ikke lavede et hul i det sorte dæksel i toppen af tanken og så blot indførte regnvands slangen gennem hullet. Så kunne du bruge dit borede hul i siden som overløb til din faskine og herved undgå undertryk i tanken (hvis den iser til igen).
Jeg bruger selv denne fremgangsmåde ved min grønne 300 liters tønde i min kolonihave, hvor jeg dog leder vandet direkte ned i tønden fra tagrenden.
Generelt kan man sige, at når regnvand udsættes for sollys og varme, så vil der altid være opformering af alger og bakterier, men det kan let løses ved at bruge tanke hvor sollys ikke trænge igennem, eller ved at grave tankene ned.
Det anbefales ikke at vande direkte på grøntsager og bær der spises, men der sker naturligvis ikke noget ved at vande jorden, heller ikke med vand fra en palletank.
Kan du skrive lidt om hvilke dele du bruger til at forbinde regntyven med palletanken? Jeg har dårlig erfaring med mine regnvandstønder som lækker en smule vand (står inde i et “tørt” skur). Står de udenfor gør det selvfølgelig ikke det store at det drypper en smule.
Hej Anders,
Jeg har lagt lidt flere billeder op. Jeg håber det kan hjælpe dig.
Mvh
have-siden.dk
Er der min nogen her i tråden endnu?
Jeg prøver
Hvis nu vandtyven som er monteret på nedløbsrøret samtidig er monteret højere oppe end tanken, vil vandet så ikke løbe over hvis tanken er fyldt. Altså løbe ovenud af tanken.
Vh Brian