Purpursolhat

Purpursolhat (Echinacea purpurea) er en af de blomster du ikke kan undgå at se mange steder om sommeren, og vær glad for det – for den er simpelthen så yndig! Egentlig hører purpursolhat hjemme på den nordamerikanske prærie, og det er også en staude der trives bedst i fuld sol, men den kan godt håndtere lidt skygge i den danske have.

Drømmer du om en have fyldt med sommerfugle, bier og andre insekter, så er purpursolhat et must have, gerne som et helt bed. Har du det, vil dit bed af disse yndige blomster blive dyrenes foretrukne hjemsted. En fornøjelse både at beundre og fotografere.

Hvide og purpur-farvede purpursolhatte

De to solhatte familier

Når du først stifter bekendtskab med purpursolhat vil du måske være en smule forvirret over, at der også findes en anden blomst der hedder solhat. Men der er, på trods af en dels fællestræk, tale om to forskellige slægter. Begge solhatte familier elsker sol, og har tidligere gået under samme slægt, men i dag har de deres egen. Herhjemme er det primært purpursolhat i purpur farver vi dyrker i haverne.

Purpursolhat kommer fra Echinacea familien. Blomsterne herfra er ofte violette, purpur eller hvide (White Swan og Alba).

Solhat fra Rudbeckia familien derimod er gule og røde, og betegnes som den ‘almindelige’ solhat.

Purpursolhat fra Echinacea familien
Almindelig gul solhat fra Rudbeckia familien

Som du kan se, er der en temmelig markant udseendesmæssig forskel på de to solhatte familer. Purpursolhat har en halvkugleformet kurv med små pigge på, lidt alá et pindsvin. Det botaniske navn for purpursolhat, echinacea er også udledt af det græske ord ‘echino‘ der betyder søpindsvin – så er det måske lidt nemmere at adskille de familier to fra hinanden.

Sorter

Der findes en række forskellige slags solhatte inden for echinacea familien, her er nogle af de mest kendte.

  • Magnus (Lilla/rød)
  • Alba (hvid)
  • Sunrise (Gul)
  • Mistral (Mørk rosa)
  • White Swan (Hvid)
  • Rubinstern (Mørk rød)
  • Starlight (Rød)
  • Cheyenne spirit (Rød)
  • PowPow Wild Berry (Rød)
  • Pallida (Lys Rosa)
Hvid solhat

Dyrkning, pasning og pleje af purpursolhat

Som skrevet hører purpursolhatten hjemme på den nordamerikanske prærie, så hvis du vil give din solhat de bedste vækstvilkår, så skal du placere den et solrigt og varmt sted, med næringsrig – og gerne leret jord. Undgå at jorden tørrer helt ud. Du kan få purpursolhatten til at blomstre i længere tid, hvis du klipper de visne blomsterstande af. Derudover er det faktisk en utrolig nem og taknemmelig staude at have i din have, når først den er etableret.

Såning af purpursolhat

Den absolut nemmeste måde for dig at få purpursolhatte i haven på, er ved at så dem fra frø. Du kan uden problemer høste frø fra blomsterne og spire dem det efterfølgende forår. Den foretrækker at vokse helt uforstyrret, og uden at blive delt, men hvis du er forsigtig kan du godt nuppe et par rodstiklinger, og forsøge dig med dem.

Purpursolhat i madlavning og medicin

Når du kigger på apoteket vil du uden tvivl se en hel række produkter hvor der står echinacea på. For purpursolhatten bliver brugt i mange forskellige produkter som f.eks. te, kosttilskud, creme og medicin. Indianerne var blandt de første til at opdage de helende effekter ved echinacea, og brugte det til alt fra forkølelse, influenza, forbinding af sår m.m.

Lyserød solhat ‘magnus’

Køb purpursolhatte online

Vil du gerne så purpursolhatte i din egen have, så kan du med fordel købe dine frø eller blomster online til en god pris. Hos Plantetorvet kan du f.eks. købe dine planter til godt og vel 50 kr pr styk.

Køb purpursolhat hos Plantetorvet

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.