Pilea Peperomioides er kendt og elsket for sine perfekte runde, grønne blade. Men en gang imellem sker det, at de grønne blade mister deres gejst og bliver gule i stedet. Men hvorfor sker det, og hvad kan man gøre? Læs med i dette indlæg hvor vi sætter fokus på Pilea Peperomioides med gule blade.
Hvorfor får min Pilea gule blade?
Gule blade betyder ikke én ting, det kan betyde mange forskellige ting. Fællesnævneren for dem alle er, at der er tale om en form for mistrivsel, men ikke alle former er negative – mere om det længere nede.
Når et blad på en Pilea gulnes sker der typisk følgende proces:
- Bladet mister langsomt sin intense grønne farve eller får gule pletter
- Bladet vil på et tidspunkt blive helt gult
- Bladet falder af
4 mulige årsager til din Pilea får gule blade
1. Overvanding
Pileaen er ikke meget anderledes end andre stueplanter når det kommer til overvanding. De dør ganske enkelt rødderne står i våd jord for lang tid. Det overskydende vand vil fjerne luften og kvæle rodnettet. Vores erfaring er, at overvanding er den hyppigste årsag til at folks Pileaer dør, men det behøver ikke altid ende så ekstremt hvis man ikke konsekvent overvander – det kan også bare resultere i at bladene bliver gule og falder af.
Er du i tvivl om du vander for meget, eller hvornår det er tid til at vande igen vil jeg anbefale dig at købe en fugtighedsmåler til jord. Et simpelt redskab der fortæller dig om jorden er våd eller ej.
Det kan købes online (reklamelinks):
- PH og fugtighedsmåler til 99,95,- (Plantetorvet)
- PH og fugtighedsmåler til 99,95,- (Blomsterverden)
- Digital fugtighedsmåler til 169,95,-
- Fugtighedsmåler til 79,-
2. For lidt vand
Manglende vand kan også medføre gule blade på din Pilea. I disse tilfælde mangler planten ganske enkelt en essentiel ingrediens for at kunne opretholde sin eksistens via fotosyntense.
Du vil typisk hurtigt kunne spotte om Pileaen mangler vand ved at mærke på dens blade. Når den har det godt er bladene faste og spændstige, og når den mangler vand vil de føles bløde.
3. Næringsfattig jord
Planter der ikke dyrkes direkte i jordbunden kræver ekstra opmærksom og kærlighed. De får ikke automatisk flere næringsstoffer via de naturlige processer, såsom løvfald og insekter der hjælper med at nedbryde og opretholde balancen i jorden. Derfor giver vi gødning.
Når du lige har plantet eller ompottet en Pilea i frisk jord behøver du ikke bekymre dig. Men har du en plante der har stået i samme jord i +2 år, er det nok tid til enten at gøde eller ompotte til ny jord.
Du kan give ganske almindelig gødning til stueplanter i vækstsæsonen (forår-sommer).
4. Lysforhold
For meget sol, for lidt lys, for hurtigt et skifte. Det der med lys kan være svært når det kommer til Pilea pasning, men det hænger tit sammen med blade der f.eks. bliver gule (eller brune).
De bedste lysforhold til Pilea Peperomioides er en placering med masser af inddirekte sollys, eller med passerende sollys. Det kan være en vest- eller østvendt vindueskarm. Står planten placeret på en hylde i hjørnet af rummet vil væksten formentlig stagnere og gamle blade kan begynde at falde af, fordi der ikke er nok ressourcer (jf. fotosyntese) til at opretholde ny vækst OG eksisterende blade.
Overgangen fra de lange lyse dage til de mørke vinterdage kan også være et hårdt skifte for en Pilea (og andre planter), fordi den ikke har meget til tid at finde sig til rette i den nye tilværelse. Her kan du overveje at supplere med vækstlys.
Kan gule blade blive grønne igen?
Uanset hvad der sker med Pilea blade, kommer de aldrig tilbage til deres oprindelige udseende igen. Et blad der falder af vokser således ikke ud igen, brune tørre pletter forsvinder ikke og et gult blad bliver ikke grønt. Når først det er gult vil det før eller senere falde af. Derfor handler det om at forebygge det så vidt det er muligt, og acceptere at det også er en naturlig del af plantens udvikling.
Når kun de nederste blade bliver gule
Hvis du oplever at det hovedsageligt er de nederste blade på Pileaen der bliver gule, så kan vi trøste dig med at det er helt normalt. I takt med Pileaen vokser vil den bruge størstedelen af sine ressourcer på den vækst. Det betyder, at de ældre blade ikke får samme næring og planten sågar kan tage næringen fra dem og sende det andre steder hen.
Det er også derfor du også vil se ældre Pileaer eller store Pileaer der mangler de nederste blade og har blottet stammen. Altså helt naturlig udvikling for en aldrende plante.