Sidste år var der én bestemt plante jeg ikke kunne få tankerne fra: Oxalis Triangularis. Den smukke, violette blomst med de trekantede blade. En plante der er utrolig let at genkende på billeder, og som, i mine øjne i hvert fald, er en god tilføjelse til en ellers grøn plantesamling.

Oxalis Triangularis går også under det mere normale navn “sommerfuglekløver”, og er en del af surkløverslægten – jeps, den slægt der også vokser (som ukrudt) i haverne rundt om i landet. For mange er surkløverslægten sikkert stadig bare ukrudt, men flere og flere er begyndt at dyrke kløverblomster indendørs såvel som udendørs.

 

Pasning af sommerfuglekløver

Til dags dato vil jeg vove at påstå, at denne plante er en af de nemmeste jeg har haft med at gøre. Giv den vand og lys, og den kvitterer med at vokse løs. Er du ikke født med grønne fingre kan denne her helt klart være en af de nemmere at starte ud med. Men den vokser som ukrudt, så du kan blive ‘udfordret’ med at potte om og/eller dele planten i ny og næ.

 

💧 Vanding

Sommerfuglekløver holder ikke af, at tørre for meget ud. Mangler den vand vil du lynhurtigt se det, da alle grenene ganske enkelt klasker sammen. Sker det for din plante skal du ikke miste modet, giv den et ordentligt vandbad og et par timer, så er den god igen.

☀ Lys

Godt med lys og evt. en placering der giver et par timers sollys dagligt – men pas på med for meget direkte sol, som kan brænde bladene.

🌸 Blomstring

Oxalis Triangularis sætter fra tid til anden lange stilke med små hvide blomster på med en lyserød/svag lilla nuance. Yderst dekorative! Når de er færdige med at blomstre visner stilken, og du kan fjerne den. Blomsterne kan i princippet dukke op når som helst på året, men de er hyppigt at se i sommerperioden.

 

oxalis triangularis med blomster

 

Den kan ikke sås fra frø

Jeg forsøgte sidste år at bestille Sommerfuglekløver “frø” hjem fra Ebay, da jeg på daværende tidspunkt slet ikke kunne finde planten i København. Det er ikke et problem at finde den i dag – jeg har set den i både supermarkeder med haveafdeling såsom Meny, og i de fleste blomsterhandlere samt planteskoler. 

Men bestillingen gik ikke helt efter planen, eftersom en Sommerfuglekløver formeres ved rodknolde, ikke frø. Da pakken ankom fra Asien, indpakket i et køkkenrulle-lignende materiale, var de derfor fuldstændig udtørret og ubrugelige. Til mit held fandt jeg på en senere tur til Malmø blomsten, og så røg den med hjem sammen med Peperomia Polybotrya.

 

sommerfuglekløver

oxalis triangularis

Sådan deler du en Sommerfuglekløver

Jeg mindes ikke at have haft en stueplante der vokser lige så ivrigt som Sommerfuglekløveren. Et par enkelte stilke bliver lynhurtigt til en lille busk, og det kan være nødvendigt at ‘trimme’ den ganske ofte, ved at fjerne rodknolde fra jorden – i hvert fald hvis du vil beholde det lidt minimalistiske look og ikke have en tæt kløverbusk. Plantens vækst vil dog stilne af, efterhånden som der ikke er mere plads i den potte den står i.

For at dele en Sommerfuglekløver skal du altså have fat i rodknoldene. Det kan du gøre ved at hive planten op af potten og trække enkelte stilke med dertilhørende knolde fra – og ja det er meget sandsynligt at du skal brække knoldene af, så vær ikke bange for at være lidt voldsomt. Disse knolde plantes i egen potte med jord. Før du ved det er den også ivrigt i gang med at vokse løs – men frygt ej hvis de klasker sammen de første par dage, det er helt normalt.

Er du i tvivl, så ser en lille rodknold på Sommerfuglekløveren ud som herunder:

Rodklump på Oxalis Triangularis

 

Indendørs eller udendørs?

I alt den tid jeg har haft en Oxalis Triangularis, har jeg haft den indenfor. I sommeren 2018 hvor vi har haft så mange virkelig varme dage blev jeg træt af, at have en potte der hele tiden tørrede ud, og derfor besluttede jeg mig for at sætte min plante ud i altankassen i stedet for at have den indendørs. Resultatet der kom ud af det viser en markant udseendesmæssig forskel på de to klimaer, se bare herunder.

Oxalis triangularis udendørs

Lange, ranglede stængler er det jeg altid har set på min Oxalis – og det gætter jeg på mange af jer også vil kunne nikke genkendende til. Men se så den nye vækst ved roden. Bladene er langt mindre, ligner i højere grad en almindelig kløverblomst, og så kan man slet ikke se stænglerne. Fra det tyder noget altså på, at det at have planten udendørs i vind og vejr vil gøre planten mere tæt og busket at se på.

 

 

(Visited 12.831 times, 1 visits today)

16 Comments

 1. May 19. april 2020 at 9:59

  Nyttig! Så kan jeg kaste mine avklippede stiklinger som står i vann og prøve på nytt!

  Reply
 2. Nicoline Siff Møller 15. august 2019 at 8:13

  Jeg har min (første) kløver udendørs på terrassen – i skyggen! Den har passet sig selv, er smuk og tæt og skarp i farven og sætter hele tiden nye blomster. Jeg har vandet få gange, trods varmen. Regnen har sørget for resten.

  Reply
 3. Dorte Secher 29. januar 2019 at 9:11

  Hej med jer.
  Jeg prøver og prøver at holde liv i mine, ellers, flotte kløver.
  Har den stående i vindueskarmen, med masser af lys og eftermiddagssol`. Holder denvheleh tiden fugtig, men nej, den klasker sammen . Den lille knold jeg har plantet i en potte (for en måned siden, vil heller ikke gro.
  Hvad gør jeg mon forkert?
  Mange “grønne” fingre
  Dorte Secher

  Reply
 4. Palle 16. oktober 2018 at 13:30

  Hejsa,
  Jeg læste på havenyt omkring hvordan man kunne holde varmen i et drivhus om vinteren, men blev ikke rigtig klogere efter at have læse bl.a. det her: https://www.havenyt.dk/forum/drivhuset/19316.html Har du nogle tips til hvordan man kan holde varmen i et drivhus uden flækkede ruder m.m.? 🙂
  Tak for hjælpen på forhånd
  Hilsen Palle

  Reply
 5. Marianne 5. september 2018 at 6:39

  Hej,
  Jeg har min Oxalis ude. Den visner væk sidst på efteråret, hvor jeg så tager knoldene op, tørrer dem og gemmer dem væk et tørt og mørkt sted. Om foråret lægger jeg så knoldende igen og dækker med et lag jord – og stiller potten i fuld sol! Den bliver meget tæt og smuk, og den har aldrig været så smuk og stor, som i år. Selve det tre-kløveret blad er 7-8 cm i diameter, og den blomster kraftigt. Det virker for mig, da der er kamp om pladsen indenfor om vinteren 🙂

  Reply
 6. Kirsten 25. juli 2018 at 14:05

  Hej Anette. Jeg synes også at den er rigtig og sød. I år kommer den allevegne udenfor i mine krukker. Jeg tænker at der har været nogle løg/ knolde eller hvad det nu er i det blomsterbinding, som jeg har blandet med andet jord.

  Reply
 7. Anette Hansen 4. juni 2018 at 20:11

  Tak for en rigtig go artikel
  Kan den spises, evt. i salat?

  Reply
 8. Helle Isager 11. oktober 2017 at 9:44

  Tusind tak for en dejlig let forståelig artiklen om denne skønne plante

  Reply
 9. Gunn Rode 18. august 2017 at 17:06

  Hei!
  Jeg har endelig fått kjøpt meg en Oxalis, å jeg elsker den simpelthen!
  Takk for mye svært nyttig informasjon, det har virkelig vært til god hjelp!

  Reply
  1. Haveaspiranten 20. august 2017 at 10:44

   Hej Gunn

   Dejligt at du kunne bruge informationen! 🙂

   Reply
 10. DORTHE GRØNLUND HANSEN 7. august 2017 at 16:31

  Hej. Jeg har lige fået en Oxalis i værtindegave i lørdags. Jeg bliver i tvivl om den skal stå inde eller ude – og hvornår skal den tages ind og opbevares for vinteren? visner den eller er det før frost eller?
  På forhånd tak

  Reply
  1. Haveaspiranten 13. august 2017 at 10:16

   Hej Dorthe

   Sikken en dejlig gave at få! Oxalis kan stå både inde og ude – og trives begge steder. Vi har ikke selv haft en til at stå ude endnu, så det kan vi ikke udtale os om personligt, men det bedste bud er at den dør så snart det bliver for koldt. Så tag den ind så snart efteråret nærmer sig, og pas den som en almindelig stueplante indtil det lune forår kommer igen. 🙂

   Reply
 11. Lill magny kristiansen 20. april 2017 at 14:18

  Hvordan skal kløverblomsten stelles om vinteren, når den er avblomstret. Skal jorda vannes?

  Reply
  1. Have aspiranten 23. april 2017 at 8:58

   Hej Lill
   Jeg har ikke givet min speciel behandling vinteren over – og desuden satte min faktisk også blomster i vintermånederne. Vand den efter behov, den vil formentlig ikke have brug for lige så meget som i sommerperioden. 🙂

   Reply
  2. Maia Helene 5. maj 2020 at 6:58

   Hei, så flott blogg du har! Morsomt å komme inn her og oppdage at du plantet både kløveren og Coleusen sammen i siste bilde, begge planter ble med meg hjem i går! Jeg har dog valgt å ha dem i hver sin potte innendørs- foreløpig. Spent på om min vokser som din!

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *