Opsamling af nedfaldsæbler

Opsamling af nedfaldsæbler er en sur opgave man har som haveejer – i det mindste hvis æbler falder ned på græsplænen.

Det er knap så problematisk når de lander på havejord.

Ingrid Marie nedfaldsæbler 2014
Ingrid Marie nedfaldsæbler 2014

En bunke som denne er indsamlet fra et lidt større område midt på en græsplæne:

Filippa nedfaldsæbler 2014
Filippa nedfaldsæbler 2014

Man er næsten nødt til at samle æbler op – ellers fungerer de nærmest som kuglelejer under skoene når man f.eks. skal slå græs. Specielt de helt umodne æbler er irriterende – de forbliver intakte når man træder på dem, og på en tør og hård græsplæne er det gift for fodgængere.

Sneskovlen er genial!

En venlig læser kom med et tip om at en sneskovl er god til dette – og det kan vi kun bekræfte!. Dette tip var virkeligt nyttigt, og fremover står sneskovlen også fremme i sensommer og efterår.

En sneskovl som denne er rigtig god til at samle æbler op: Den har høje kanter bagtil så æbler ikke triller ud over bagkanten og så er den ikke så skarp som en almindelig skovl – dvs. den har ret nemt ved at ‘skøjte’ hen over græsset.

opsamling_m_sneskovl

Vend riven om!

Mange har sikkert prøvet at anvende en almindelig haverive til at få samlet æbler i små bunker, og oplevet at riven hele tiden bider fast i græsset – drøn irriterende !

Hvis man vender riven om, så rivens tænder vender opad, bliver det meget lettere at få samlet æbler sammen. Man skal nok holde riven i en lidt anden vinkel (mere vandret) end normalt for at få det bedste ud af riven.

Nedfaldsæbler rives sammen med rive vendt om
Nedfaldsæbler rives sammen med rive vendt om

Med lidt øvelse kan man få æbler til at blive liggende på riven når man løfter den – og så kan man vippe ‘høsten’ ned i en spand. Der kan gå lidt sport i dette – og hvis du er lidt for gammel eller magelig til at kravle rundt på knæ er der god grund til at træne lidt i denne disciplin.

 

Man kan løfte nedfaldsæbler op i en spand med rice
Man kan løfte nedfaldsæbler op i en spand med rice

Tip: I stedet for at smide alle æblerne direkte i kompostbeholderen, er det måske en ide at lave f.eks. æblegele af de bedste æbler. Det er slet ikke noget stort projekt – og hvorfor ikke udnytte de ressourcer du har omkring dig ?. Æbler behøver ikke være modne for at blive anvendt til æblegele. Faktisk er der mere pektin i umodne æbler end i modne æbler – og det er en fordel når konsistens skal være som gele.

 

God fornøjelse 😉

4 kommentarer til “Opsamling af nedfaldsæbler”

 1. nedfalds æbler til spisning, most eller fuglemad, kan daglig samles op med et børnefiskenet. sæt nettet lodret ned ved æblet, skub forsigtigt med foden så æblet triller ind i nettet. Efter 5-6 æbler er det hen i kassen som står i trillebøren. Godt for ældre og folk med dårlig ryg. Hvis der er rigtig mange, er det en god idé med sne skovlen.

 2. bente henneberg

  Nedfaldsæbler er nemme at samle op med sneskovlen :-). Sneskovlen er også god at samle græsafklip op med – først river? – nej FEJER jeg det sammen med en kost. Prøv det! Det er nemmere, end du nok tror.

  1. Hej Bente,

   Tak for din kommentar. Ideen med at samle æbler op med en sneskovl går rent ind hos mig – det lyder som en super ide!. Det er jo aktuelt lige om lidt, og jeg glæder mig meget til at prøve det. Såfremt det går godt vil jeg naturligvis opdatere indlægget.
   Jeg bruger en bioklipper til at slå græs og her er jo ikke rigtigt noget at samle op men tak for tippet som hermed er givet videre.

   mvh
   have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top